BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zimówki to ściema?
PostNapisane: 19 grudnia 2010, 17:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
na "kopny" śnieg zdecydowanie polecam opony jakie mam w jeep-ie :)

Obrazek

ale na mokrym asfalcie nie dają rady. Nie ma idealnej opony na każde warunki pogodowe.

Tak jak wcześniej pisałem - zawsze będę zmieniał na zimówki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 grudnia 2010, 17:32 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Choćby mnie ktoś przekonywał, że zimówki to ściema to i tak zawsze będę je zakładał.

Mam porównanie co dzieje się na letnich oponach na śniegu itp. - rok temu tak kilka dni przejeździłem i były to moje najgorsze dni za kierownicą..

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 22:40 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zakov napisał(a):
Sorry, ale wpienia mnie to, jak ktoś po raz kolejny ocenia opony zimowe, po tym jak mu było z zaspy na nich wyjechać...

Ok, a ile razy miales problem z wyjechaniem z kopnego sniegu? Ja potrzebuje opony, ktora dobrze sobie z tym radzi bo czasem wrecz przedzieram sie przez nieodsniezona droge. Co mi z opony, ktora swietnie poradzi sobie na czarnej sliskiej drodze skoro tam gdzie jezdze jest 7ma kolejnosc odsniezania i na kazdym kroku natykam sie na kopny snieg. Co do oceniania opony to warto brac pod uwage kazdy aspekt- czytajac taka opinie wiesz czy opona bedzie dobra dla Ciebie czy tez nie. Dla mnie ta wlasciwosc opony jest niezwykle istotna.

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 22:57 
ded, nieraz miałem z tym problemy. Ale wiesz, nie wiem nawet czy to można nazwać właściwością opony zimowej. Nawet nie wiem jak to oceniać? No bo co? Na jednej zimówce ma wyjechać z zaspy, a na innej nie? To ta inna musiała by mieć chyba z 4 mm bieżnika w plecy... Te opony różnią się głównie rzeźbą bieżnika, rodzajem lamelek, mieszanką z jakiej są wykonane. Takie "drobne" zmiany nie maja wpływu na przekopywanie śniegu. Ogólnie może asymetryczna opona będzie zapewniać trochę lepszą przyczepność w takiej sytuacji, a kierunkowa gorszą, albo na odwrót. Ale takie gadanie, że np. Goodyear jest lepszy od Dunlopa, bo na Dunlopie zaryłem się 6 razy, a na Goodyear tylko 3, to kompletna głupota :wstyd: Sytuacja jaką opisujesz, to warunki w których kompetencje zwykłych opon zimowych się kończą. Tu w grę wchodzą łańcuchy, albo auta terenowe z oponami jakie zaprezentował wyżej kolega - to jest bieżnik przystosowany do rycia w kopnym śniegu. Ogólnie na problemy z wyczołgiwaniem się z zimowych opresji polecam dociążenie tyłu :)

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 23:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46Coupe E63Coupe
Kod silnika: M54B30 M57D30TU
jeszcze dochodzi sprawa amplitudy temperatur i materialu z ktorego wykonana jest opona.
-15/+10 a +15/+35 NP

letnai opona w zimie twarda jest jak kamien i zmniejsza to przyczepnaosc na wet na suchym asfalcie ,gdy jest mroz, zmiowka w lecie znow staje sye za miekka w upale i szlag ja zaraz trafia i o dobrym prowadzeniu auta tez mozna zapomniec.

kiedys mailem auto z tzw wielosezonowkami :P :P :P kit nic nie wart mimo ze goodyear import z usa bo na aucie przyjechaly.

Silver Queen
White Lady

"No Replacement for Displacement... "

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 23:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: G31
Kod silnika: B58
Moim zdaniem, kto jeździ niedużo, ma relatywnie słaby samochód to polecam dobre wielosezonówki.
Szczególnie Goodyear jest niezły Goodyear Vector 4Seasons.

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821

Zresztą u mnie dostawczaki jeżdża na wielosenowych, to tylko oponiarze krzywo sie patrzą. A samochody idą jak czołg po śniegu.

Ostatnio edytowano 20 grudnia 2010, 23:44 przez Rufios, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 20 grudnia 2010, 23:36 

Załamuje mnie porównywanie zimowych do letnich zimą. Jest to równie "mądre" jak ocenianie deski do prasowania jako surfingu.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 00:18 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Rufios napisał(a):
Moim zdaniem, kto jeździ niedużo, ma relatywnie słaby samochód to polecam dobre wielosezonówki.

Czy ja wiem- jak ktos ma relatywnie slaby samochod to pewnie oponki 14 cali wiec oponke kupi za 150zl a jak malo jezdzi to za 5-7 lat sprzeda ja za dobre pieniadze.

Ja dalej bede utrzymywal ze wulkanizator taniej wezmie niz blacharz. Jak bym w zime przydzwonil to plulbym sobie w brode ze te 2m, ktorych mi zabraklo to moglyby zalatwic wlasnie zimowki...

Zakov, moze i radzenie sobie opon w kopnym sniegu trudno "zmierzyc" ale ja bardzo dobrze to czuje. Po 2-3 takich akcjach wiem czy oponka sobie dobrze radzi czy tez nie. Nie jezdze autem terenowym po polmetrowej pokrywie snieznej. Po prostu wybierajac opone zwroce uwage na to ktora dobrze daje rade w kopnym sniegu i taka wybiore.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 01:04 
ded, lepiej zwracaj też uwagę na pozostałe właściwości :)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 20:43 
Forumowy terrorysta

Rufios napisał(a):
Szczególnie Goodyear jest niezły Goodyear Vector 4Seasons.

Bardzo dobre opony.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1