BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 18:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Zacierają się tarcze hamulcowe - Zdjęcia
PostNapisane: 25 maja 2010, 22:32 
harnas621 napisał(a):
siem -jesli reczny ci nie odbijal tp pewnie tarcze przegrzales

Bardzo możliwe, ale on trzyma tylko przez pierwsze pare metrów. Obawiam się, że być może będzie mnie czekać kolejna wymiana tarcz i klocków z tyłu :/

PostNapisane: 1 września 2010, 22:38 
Odgrzeje kotleta. Ostatnio doprowadziłem do ładu te hamulce. Jeśli chodzi o ręczny, to zużyte były szczęki hamulca ręcznego. Układ został przesmarowany, szczęki wymienione, ręczny wyregulowany, oraz czujnik zużycia klocków został poprawiony (bo coś nie łączyło i świeciło na desce rozdzielczej :/) i teraz wszystko chodzi jak trzeba :) Później tylne tarcze hamulcowe zostały przetoczone i wyglądają teraz lepiej (mimo, iż jeszcze się do końca nie dotarły, co po nich widać). Ogólnie jeśli chodzi o wibracje pedału hamulca, to jest o wiele lepiej, choć i tak uważam, że w moim poprzednim sedanie e46, pedał hamulca "wykładał" się lepiej.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 23:28 
Odgrzeje po raz kolejny. Tylne tarcze hamulcowe nadal nie są w najciekawszym stanie. Po przetoczeniu i przejechaniu kilku tyś. km wyglądają niewiele lepiej niż te na fotce załączonej w pierwszym poście. Czasami nadal da się odczuć bicie pedału hamulca i szumy podczas hamowania. Sądzicie, że powinienem je wymienić? Boje się jedynie, że po wymianie nadal będę się borykał z takimi problemami. Nadal nie wiem co jest przyczyną takich anomalii w przypadku nowych tarcz hamulcowych :/

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 23:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Jak kupisz dobre, np. Zimmerman i zamontujesz odpowiednio do zaleceń to nie może nic się dziać.
Trzeba dokładnie oczyścić piastę na styku z tarczą, odpowiednio dotrzeć nowe klocki i przesmarować zacisk (tę czynność powinno się robić conajmniej raz w roku) i masz pewność.
Acha, i jeszcze wszystko dokręcać z odpowiednią siłą kluczem dynamometrycznym najlepiej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 23:41 
Forumowicz

Moje BMW: E91 LCI Mpakiet
Kod silnika: N47
Od siebie dodam, że sam mam komplet TRW przód/tył i od 30 tys kilometrów złego słowa nie mogę powiedzieć, wiec to raczej wina osprzętu.

PostNapisane: 21 grudnia 2010, 23:48 
No właśnie patrze na Zimmermann'y. Niedawno miałem konserwowane tylne hamulce. Chyba trzeba będzie się za to zabrać, bo nawet lekkie bicie układu hamulcowego to nic przyjemnego dla zawieszenia. Boje się tylko, aby to przednie tarcze (również TRW) nie były przyczyną tych problemów. Oceniam je tylko pod względem wizualnym i wyglądają jak lustro w porównaniu z tyłem. Kierownicy z rąk też mi nie wyrywa, więc może są ok :niepewny: Mogli też spartolić mi coś przy montażu tych tarcz, albo te TRW to taki udany produkt :kwasny: Ale, żeby od razu dwie na raz załatwiło? :zdziwko: Te tarcze wyglądają, jak by je ktoś czymś wysmarował :kwasny: Poza tym, podejrzanym wydaje mi się fakt, że tarcze są tej samej firmy, jedynie na przodzie i na tyle montowane były w dwóch różnych warsztatach, a chyba tylko z tyłem są problemy... Jednak najprawdopodobniej sądzę, że to ten ręczny który przedtem ciężko mi odbijał tak załatwił sprawę. Chociaż do ręcznego są tam osobne szczęki, a po przejechaniu dosłownie paru metrów hamulec puszczał, czyli tragedii z tym nie było. Ten ręczny znowu w innym warsztacie mi spartolili :faint:

tryall napisał(a):
Od siebie dodam, że sam mam komplet TRW przód/tył i od 30 tys kilometrów złego słowa nie mogę powiedzieć, wiec to raczej wina osprzętu.

Słyszałem wiele takich dobrych opinii o TRW, dlatego je kupiłem. Nie mam pojęcia co się z nimi stało... :mur:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 00:29 
Forumowicz

Moje BMW: E90 330D
kolego zmien styl jazdy lub kup nawiercane i wentylowane tarcze a problem sam zniknie. Wiem sam po sobie :oczami:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 00:33 
lukaszw147 napisał(a):
kolego zmien styl jazdy lub kup nawiercane i wentylowane tarcze a problem sam zniknie. Wiem sam po sobie

Że niby jak? I co mają do tego nawiercane tarcze?

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 15:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Na prośbę kolegi piotr320 wrzucam skany regulacji ręcznego w e39,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Regulowałem tą metodą u siebie, niestety efekt krótkotrwały, podobno jest to bolączką e39.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 16:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
podol, wielkie dzięki... :padam: :piwo:

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:10 
Przyjaciel forum

piotr320, nie ma za co, ciekaw jestem czy w e46 efekt będzie równie krótkotrwały jak w e39 :kwasny:

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:21 
podol, mnie wymieniali szczęki ręcznego, regulowali i trzyma się już parę miesięcy :)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:33 
Forumowicz

Że niby jak? I co mają do tego nawiercane tarcze?[/quote]
poszukaj i poczytaj jaka jest roznica miedzy sportowymi a normalnymi tarczami lub popros w sklepie o instrukcje uzytkowania tarcz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:42 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
podol, mnie wymieniali szczęki ręcznego, regulowali i trzyma się już parę miesięcy
Zakov, ja sam wymieniałem szczęki ręcznego, na początku trzymał bardzo dobrze, ale po kilku tygodniach niestety szału nie ma, przyzwyczaiłem się zostawiać zawsze samochód na biegu :D

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:43 
lukaszw147, ale ja nie chce nawiercanych tarcz na tył! Jeśli masz coś do zasugerowania to napisz, bo nadal niewiem o co Ci chodzi, a po sklepach nie będę latał.

podol napisał(a):
Zakov napisał(a):
podol, mnie wymieniali szczęki ręcznego, regulowali i trzyma się już parę miesięcy
Zakov, ja sam wymieniałem szczęki ręcznego, na początku trzymał bardzo dobrze, ale po kilku tygodniach niestety szału nie ma, przyzwyczaiłem się zostawiać zawsze samochód na biegu :D

No to staryyy, jak Ty nocami zostawiałeś auto na ręcznym, zamiast na biegu to nic dziwnego, że Ci się rozregulowało... Tym bardziej jeśli w e39, ręczny to słaby punkt.

Ostatnio edytowano 22 grudnia 2010, 17:52 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 17:52 
Forumowicz

istnieje takie cos jak docieranie nowych tarcz czyli jezdzimy spokojnie ,staramy sie unikac gwaltownych itp przez pierwsze 300 km.Jesli sie nie zastosujesz jest prawdopodobieństwo przegrzania tarcz.Przetoczysz je ale problem zniknie chwilowo gdyz material bedzie juz przegrzany.Kolejnym przykladem na zajechanie tarcz takich jak Ty posiadasz jest gwaltowne chamowanie z duzej predkosci ,troche wody i juz mozemy miec pokrzywione tarcze.Kup nowe tarcze a zobaczysz ze problem zniknie

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 18:00 
lukaszw147 napisał(a):
istnieje takie cos jak docieranie nowych tarcz czyli jezdzimy spokojnie ,staramy sie unikac gwaltownych itp przez pierwsze 300 km.Jesli sie nie zastosujesz jest prawdopodobieństwo przegrzania tarcz.Przetoczysz je ale problem zniknie chwilowo gdyz material bedzie juz przegrzany.Kolejnym przykladem na zajechanie tarcz takich jak Ty posiadasz jest gwaltowne chamowanie z duzej predkosci ,troche wody i juz mozemy miec pokrzywione tarcze.Kup nowe tarcze a zobaczysz ze problem zniknie

Dzięki kolego! Masz pełną racje. Choć raczej mnie nie zaskoczyłeś, bo docierałem tarcze hamulcowe :) Przejechałem na nich może około 250 km na spokojnie (w tej chwili nie pamiętam już dokładnie), no a później dostały dobrze w dupę, bo w lecie nieraz lubię sobie trochę poszaleć ;) Nie wiem, może faktycznie nie dotarły się jak trzeba i je tak popitoliło? :niepewny: Tak czy inaczej, chyba trzeba będzie zrobić tak jak mówisz i je wymienić.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 18:02 
Zacna persona forum

lukaszw147 napisał(a):
istnieje takie cos jak docieranie nowych tarcz czyli jezdzimy spokojnie ,staramy sie unikac gwaltownych itp przez pierwsze 300 km.

Nie te czasy, żeby przez 300km bać się i stresować :orany:
Obecnie Instrukcja, podaje inny prostszy sposób na dotarcie. :D

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 18:08 
Boggy e36 napisał(a):
lukaszw147 napisał(a):
istnieje takie cos jak docieranie nowych tarcz czyli jezdzimy spokojnie ,staramy sie unikac gwaltownych itp przez pierwsze 300 km.

Nie te czasy, żeby przez 300km bać się i stresować :orany:
Obecnie Instrukcja, podaje inny prostszy sposób na dotarcie. :D

Chodzi Ci o to z pulsacyjnym hamowaniem do 0 z różnych prędkości? ;)

PostNapisane: 22 grudnia 2010, 18:40 
Zacna persona forum

Kilka razy hamujesz delikatnie z 80 na 40 km/h i każdorazowo czekasz żeby ostudzić hamulce.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1