BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego BMW jest lepsze od Porsche?
PostNapisane: 24 grudnia 2010, 13:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
W ///M największą wadą są pompy wspomagania w modelach M5/M6 padają nagminnie a koszt wymiany bardzo duży. Tak samo sprzęgła przy SMG M5/M6 wytrzymują około 50-60tyś to bardzo pogorszyło wyniki awaryjności emek jednak wszystkie auta mają jakieś swoje wady.

P.S.
Przerobionych aut nie ma co porównywać bo są zarówno Porsche jak i ///M które mają ponad 1000KM ale to nic nie wnosi do tematu.
Dla mnie najważniejsze jest,że wolnossące jednostki z ///M mają naprawdę świetne możliwości zarówno M3 E36 M3 e46 jak i M5 E39 M5 E60 były w stanie pokonywać auta o większej mocy i papierowo lepszych osiągach.

///M daje pewien prestiż ale głównie u ludzi którzy znają temat motoryzacji. Porsche daje prestiż o poziom wyższy i to nawet wśród laików bo te auta zna poprostu każdy kojarzą się z czymś bardzo drogim to jest ta różnica.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 13:11 
--==Mały==-- napisał(a):
///M daje pewien prestiż ale głównie u ludzi którzy znają temat motoryzacji. Porsche daje prestiż o poziom wyższy i to nawet wśród laików bo te auta zna poprostu każdy kojarzą się z czymś bardzo drogim to jest ta różnica.

o to, to, do tego to, o czym maksss wspomniał o trzymaniu ceny.

Bo awaryjność to jedno, a jeśli chodzi o serwisowanie, to przynajmniej w PL obsługa techniczna jest na podobnym poziomie, czyli szału nie ma heheh

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 13:47 
Forumowy terrorysta

372 km/h, ale ciekawe ile pokazałby GPS

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 13:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
--==Mały==-- napisał(a):
Dla mnie BMW z pod znaku ///M są autami porównywalnymi do porsche.
W Porsche płaci się za markę i legendę jakościowo jest porównywalnie.
Porsche 996 jakością materiałów wg mnie wypadało nawet gorzej niż E46.
Dopiero 997 to naprawdę dobre materiały ale tu wypada porównać to do M3 e92.
Znajomy ma Caymana i niczym jakością nie przewyższał M3 e46.
Co do wykorzystania każdego konia to jest dokładnie tak samo jak w BMW M nawet na korzyść BMW.
Dla przykładu jak posiadałem jeszcze M3 e46 kilkukrotnie miałem szanse ścigać się z ogarniętym kierownikiem w Porsche 911 Carrera S (997 2007r 355KM 400NM 1450kg)
i osiągi ma identyczne jak M3 e46 (343KM 365NM 1570kg) papierowo M3 powinno przegrywać jednak czasy obu aut na 1/4mili są porównywalne. Wersja porsche po liftingu od 2008r 385KM/420NM jest dosłownie o włos szybsza od M3 praktycznie nie widać różnicy.
W BMW brakuje jedynie wersji Turbo jednak wariacje tunerów HPF i ESS na temat Turbo i Kompressorów pokazują,że silniki M3 wytrzymują bardzo wiele i są w stanie spokojnie dorównać 911 Turbo.

Porsche od ///M jest o klasę wyżej ale wg mnie tylko prestiżem i ceną niczym więcej.

Co tu porównywać ? Samochód o sportowych aspiracjach zbudowany ze zwykłego dupowozu i samochód budowany od podstaw z ukierunkowaniem na sport. Jakościowo E92 przy 997 wypada słabo a seria 7 przy Panamerze to jak o dwie klasy gorszy samochód.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:04 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
No racja. Porsche przez wiele lat się utrzymywało tylko z produkcji aut sportowych... BMW ma problem przez 20 lat aby zrobić następcę 8er... a wersje Mpower niedługo to będą się różniły od cywilnych tylko programem, a Alpina idzie w dwulitrowe diesel'e R4. Zgadzam się z Bobbym.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:09 

jiGsaw napisał(a):
No racja. Porsche przez wiele lat się utrzymywało tylko z produkcji aut sportowych... BMW ma problem przez 20 lat aby zrobić następcę 8er... a wersje Mpower niedługo to będą się różniły od cywilnych tylko programem, a Alpina idzie w dwulitrowe diesel'e R4. Zgadzam się z Bobbym.

Dokładnie, nowe M-Powery to jakieś inne zderzaczki parę plastikowych pierdółek + zawias i woooow ! Szczyt technologicznej myśli :wstyd: Kupujesz dobry gwint i pare pierdółek do zawiasu w swoim 335i + program i łoisz kultowego Empałera. Niech nawet na zakrętach będzie szybszy to i tak na prostej się go dojedzie. Z ///M to już legenda została tylko.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:28 
Przyjaciel forum

Bobby Vintage napisał(a):
jiGsaw napisał(a):

Dokładnie, nowe M-Powery to jakieś inne zderzaczki parę plastikowych pierdółek + zawias i woooow ! Szczyt technologicznej myśli :wstyd: Kupujesz dobry gwint i pare pierdółek do zawiasu w swoim 335i + program i łoisz kultowego Empałera. Niech nawet na zakrętach będzie szybszy to i tak na prostej się go dojedzie. Z ///M to już legenda została tylko.

Bobby co Ty pierdzielisz??? Przejrzyj ETK.
Pamiętaj,że ///M to technicznie całkowicie inne auta przypominające tylko wyglądem zwykłe wersje.A BMW to auta od zawsze nastawione na sportowy charakter nawet te zwykłe wersje.
Praktycznie poza płytą podłogową (częściowo zmienioną) i częściowo wnętrzem (chyba tylko deska rozdzielcza) nic nie jest takie same.
Z zawieszenia, napędu a nawet w większości blacharki wszystkie najdrobniejsze nawet elementy są inne, wahacze,stabilizatory,amortyzatory,sprężyny,łączniki,piasty,łożyska,zwrotnice,wszystkie gumy,sanki przód tył,maglownice, drążki kierownicze,rozpórki ,kompletne hamulce wszystko jest inne. Całkiem zmieniona geometria plus aktywna szpera. Inny promień skrętu inna pompa wspomagania,inne półosie,wał itd W E46 ///M3 z tego co pamiętam to chyba tylko poduszki tylnych amortyzatorów są takie same jak w zwykłych E46 nic innego nie pasuje!! Ani z zawieszenia ani z silnika,napędu nic, nic wszystko jest inne
A TY MÓWISZ O KILKU PLASTIKACH??? CZŁOWIEKU.
W ///M poza deską rozdzielczą i płytą podłogową (miejscami również wzmocnioną w E46 inna podłoga bagażnika brak miejsca na koło) nic nie jest takie jak w zwykłych wersjach.
Przestudiuj konstrukcję ///M porównaj to ze zwykłym BMW i zobaczysz jak wiele jest różnic nie jest to poprostu kolejny model z większym silnikiem to całkiem inne auto.

Mówisz o kilku plastikach ze zwykłej E46 do M3 to tylko KILKA DETALI PASUJE!!
Technicznie tylko poduszki tylnych amortyzatorów są takie same a wizualnie drzwi boczne tylko listwa jest inna,klapa tył (CSL już miał inną),lampy przód tył i szyby wszystko pozostałe jest inne. Już nawet wizualnie wszystkie 4 błotniki,progi,zderzaki, karbonowe belki,aluminiowa maska,całkiem inny wydech inna podłoga bagażnika i wiele wiele innych a Ty mówisz o kilku plastikach hahaha.

Tu akurat BMW nie poszło na łatwiznę w modelach ///M praktycznie wszystko zostało zmodyfikowane lub zrobione od nowa więc tu akurat nie zgodzę się,że ///M jest autem mniej sportowym niż Porsche. Zapewniam Cię,że M3 E46 jest autem dużo bardziej sportowym niż 911 carrera 4,carrera S czy tfu tfu Boxter bo to są zwykłe wygodne dupowozy dopiero GT3 GT2 i Turbo to auta typowo sportowe.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 14:41 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:41 

Kod silnika: BCY+
Hehe bobby ma racje 7er nie umywa się do Panamery :) :]

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:41 

--==Mały==-- napisał(a):
Zapewniam Cię,że M3 E46 jest autem dużo bardziej sportowym niż 911.

Sorry Mały ale takie bajki to możesz opowiadać laskom w klubie :) One to może "kupią".

Ja mówię o nowych empałerach oczywiście.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 14:45 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:42 
Przyjaciel forum

Kod silnika: S65B40
Mały... jest taki mały szczegół, że pisaliśmy o teraźniejszości i przyszłości, czasy E46 to historia.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:49 
Przyjaciel forum

--==Mały==-- napisał(a):

Sorry Mały ale takie bajki to możesz opowiadać laskom w klubie :) One to może "kupią".

Bobby nie ucinaj wypowiedzi 911 carrera 4 to nie to samo co 911 GT3 GT2.
Twierdziłeś,że w ///M różni się tylko kilka plastików od zwykłej wersji tymczasem rzeczy pasujące np w modelu E46 można policzyć na palcach. Wszystko jest inne.

Co do czasów teraźniejszych w E92 jest to samo cały zawias napęd i blacharka jest inna.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:54 

Kod silnika: BCY+
Mką dużo i to bardzo brakuje do Porsche :] I się Mały z tym pogódź bo M3 to podrasowany dopowóz a 911 to typowe auto sportowe tylko delikatnie ucywilizowane ;)

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:57 
Przyjaciel forum

Ja się zgadzam,że porsche to świetne auta i emką trochę na pewno do nich brakuje ale panowie nie doceniacie konstruktorów z działu ///M.
To nie są żadne podrasowane auta to są całkowicie inne samochodu bazujące jedynie na nadwoziach seryjnych wersji zmienione jest prawie wszystko to nie są tylko mocniejsze silniki a każdy zawsze tak uważa. Miałem zwykłe E46 miałem M3 i to są całkowicie inne auta.
Całkiem inne prowadzenie inne zachowanie i ogólnie wszystko działa inaczej hamulce,skrzynia,wspomaganie poza wizualnym podobieństwem jeździ się tym całkiem inaczej.
Ani osiągami ani wykończeniem nie odstępują Porsche więc jedynym powodem dla którego warto przepłacać jest prestiż jak to jest dla kogoś istotne.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:01 przez --==Mały==--, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 14:58 

--==Mały==-- napisał(a):
Bobby nie ucinaj wypowiedzi 911 carrera 4 to nie to samo co 911 GT3 GT2.
Czasy na torze mówią wszystko.
Dodatkowo twierdziłeś,że w ///M różni się tylko kilka plastików od zwykłej wersji tymczasem rzeczy pasujące np w modelu E46 można policzyć na palcach. Wszystko jest inne.

Wiadomo że nie to samo bo sprzedając jeden model by się nie utrzymali i tak każdy znajdzie coś w ofercie. BMW ma 116stke w dizlu a Porsche Boxtera. Nie mówiłem nigdzie o E46 tylko o NOWYCH empałerach. Jakby wszystko było inne to by zrobili inny model w ładniejszej budzie a nie zmieniali wszystko w istniejącej bo jaki to ma sens.

Porównaj sobie E92 335i z tym co daje M3 i jakoś już szału niema.

http://www.fastestlaps.com/comparisons/ ... 37911.html

bendzamin napisał(a):
Mką dużo i to bardzo brakuje do Porsche :] I się Mały z tym pogódź bo M3 to podrasowany dopowóz a 911 to typowe auto sportowe tylko delikatnie ucywilizowane ;)

Dobrze powiedziane :ok:

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:04 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:02 
--==Mały==-- napisał(a):
Porsche 996 jakością materiałów wg mnie wypadało nawet gorzej niż E46.Dopiero 997 to naprawdę dobre materiały ale tu wypada porównać to do M3 e92.

Ale niezawodnością chyba przewyższa e46.

--==Mały==-- napisał(a):
Co do wykorzystania każdego konia to jest dokładnie tak samo jak w BMW M nawet na korzyść BMW.

Ja pisałem o Porsche 450 km+. Porównaj sobie GT3, czy jakieś Turbo, nie wspominając już o GT2, do M6 np.

--==Mały==-- napisał(a):
Tu akurat BMW nie poszło na łatwiznę w modelach ///M praktycznie wszystko zostało zmodyfikowane lub zrobione od nowa więc tu akurat nie zgodzę się,że ///M jest autem mniej sportowym niż Porsche. Zapewniam Cię,że M3 E46 jest autem dużo bardziej sportowym niż 911 carrera 4,carrera S czy tfu tfu Boxter bo to są zwykłe wygodne dupowozy dopiero GT3 GT2 i Turbo to auta typowo sportowe.

Carrera jest autem sportowym, choć może nie aż tak "rasowym" jak wspomniane GT3/2. I zgadzam się, że M3 to godny rywal 911.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:14 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:07 
Przyjaciel forum

Szczerze mówiąc jak przestudiowałem ETK byłem w szoku,że konstruktorom M pozwolono zmienić praktycznie wszystko. Do produkcji tych modeli potrzebna jest całkowicie inna druga linia produkcyjna przez co koszty muszą być bardzo duże bo przecież sprzedaż ///M jest dużo dużo mniejsza od zwykłych wersji ale widocznie się opłaca.
Kto nie wierzy niech postudiuje ETK albo kupi jakąś emkę przekonacie się wtedy jak bardzo różnią się te auta od zwykłych BMW. Czasem różnice w niektórych częściach nie są duże (grubsze,sztywniejsze) ale praktycznie każda pierdoła do ///M jest inna.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
porsche jest o klasę wyżej niż BMW. ///M są porównywalne z 911 ale chyba tylko w podstawowej wersji. nie wydaje mi się żeby M3 dało rade 911T. co do awaryjności - ole dobrze wiem w wersji 996 była jakaś wtopa, padały silniki i w serwisach wymieniali je na nowe. ale ogólnie jest taka opinia że np. 911T jest nie do zajeżdżenia a trzeba przyznać, że generuje konkretną moc z litra.jak dla mnie M3 jest po prostu bardziej uniwersalnym autem o podobnych osiągach ( nie mieszając Turbo czy GT) - w 911 nie ma praktycznie bagażnika i można rzec że jest 2 osobowe
co nie zmienia faktu, że prawdą jest to co napisał --==Mały==--:
--==Mały==-- napisał(a):

tak czy siak
Kupujesz dobry gwint i pare pierdółek do zawiasu w swoim 335i + program i łoisz kultowego Empałera.

i na codzień mi wystarczy :cwaniak:
co do różnic między "cywilnymi" BMW a ///M to już zwykłe e36 różniło się tym od M3 że miało wzmocnioną budę

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:15 przez trollu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:14 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
--==Mały==-- napisał(a):
Porsche 996 jakością materiałów wg mnie wypadało nawet gorzej niż E46.Dopiero 997 to naprawdę dobre materiały ale tu wypada porównać to do M3 e92.

Ale niezawodnością chyba przewyższa e46.

--==Mały==-- napisał(a):

Ja pisałem o Porsche 450 km+. Porównaj sobie GT3, czy jakieś Turbo, nie wspominając już o GT2, do M6 np.

Nie porównuj podwójnego Turbo do NA bo to marne porównanie.
Dodatkowo porównujesz wersję GT2 która jest odelżona i ma sporo modyfikacji względem zwykłego Turbo.
BMW nie ma godnego przeciwnika dla porsche Turbo bo M5 i M6 to auta niedoładowane o sporo większej masie i gabarytach. Sprawiedliwie porównaj doładowane M6 od G powera które i tak masę ma większą od 997 Turbo ale zjada je na śniadanie.

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:14 
Zacna persona forum

Jedno jest pewne. BMW nawet M nie umywa się do Porsche.
A już szczytem jest tekst, że 911 to usportowione auto, a m3 e46 to sport :wstyd: :wstyd:

EDIT Mały człowieku co ty tutaj pierdoli#%$^ o 6 od Gpowera, porównujemy SERYJNE auta. Bo ja moge wyskoczyć z 9ff.

Ostatnio edytowano 24 grudnia 2010, 15:16 przez Septua, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 grudnia 2010, 15:16 
--==Mały==-- napisał(a):

Ja mówię o nowych empałerach oczywiście.

Przecież z samej karoserii M3 e92, to też tylko drzwi, szyby, lampy i chyba tylna klapa pasują do wersji cywilnej. Trochę przesadzasz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1