BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Ogłoszenia
Teraz jest 4 lutego 2026, 23:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46]m54b30 ciezko z odpaleniem UP!zdjęty kolektor diagnoza?
PostNapisane: 31 stycznia 2014, 18:58 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD, E90 318d, E46 325i, E91 320d, F25 20d
jak juz masz kolektor zdjeety to wymieniaj odme bez zastanowienia. Przedowy podcisnien powymieniaj na nowe bo to nieduzy koszt. Wyciagnij dise i sprawdz jak pracuje. Jest to tez opisane na forum.

Ale najkonkretniej wyglada tutaj diagnoza postawiona przez Leo. W podcisnieniach tez musi byc porządek. Sprawdz przewód podcisnieniowy ktory idzie od odmy do regulatora ciśnienia.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=128162
disa trzyma cisnienie ale strasznie hałasuje , napisałem juz ze wywaliłem odme narazie sprawdze jak bez sie zachowuje:) ktory to przewód ? jeden idzie do bagnetu drugi do pokrywy i ci chodzi o ten trzeci do tej listwy na kolektorze tak ?

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 19:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320i e36 330i
Kod silnika: M57-M52-M54
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1116823
w e46 podciśnienie do regulatora ciśnienia paliwa idzie z takiego plastikowego rozdzielacza zaraz za przepływówką a podciśnienie od odmy jest zaślepione.

!!!!!! KUPIĘ SPOJLER TRZYCZĘŚCIOWY AC SCHNITZER !!!!!!

PostNapisane: 31 stycznia 2014, 22:34 
Forumowicz

maniak1985 właśnie widziałem ze w mniejszych silnikach w odmie nie jest zaślepione a u mnie było - ale wszystko ok z kablami za przepływką

mały progres , korekty sie polepszyły ale nie są idealne i pali lepiej na kolektorze od szyby była spękana zaślepka. jeszcze gdzies dostaje lewe powietrze. sprawdze jutro koło filtra i cisnienie na listwie
Pozdro dzieki za udział w temacie!

edit : czy to możliwe ze przez wkładke k&n wiecej powietrza dochodzi i korekty nie są idealne ?

Tytuł: Re: [e46]m54b30 ciezko z odpaleniem- rozwiązanie
PostNapisane: 1 lutego 2014, 22:31 
Forumowicz

no wiec tak jak przypuszczałem problem złych korekt i błędów sond było lewe powietrze - ten problem rozwiązany
lepiej chodzi chyba dopiero teraz poczułem moc 3 litrów.z odpalaniem lepiej ale to jeszcze nie to postaram sie jak najszybciej sprawdzic cisnienie n listwie i kolo filtra oraz czujnik wałku
Pozdro
tak btw juz od duższego czasu miałem problem z tymi sondami mechanik mi je wymienił na nowe (600zł ) błedy nie znikały wiec udawał durnia mówiąc ze to przez to ze dwie sondy za katem sa stare i źle sie komunikują :mur:

Tytuł: Re: [e46]m54b30 ciezko z odpaleniem- Jest progress!
PostNapisane: 1 lutego 2014, 22:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320i e36 330i
Kod silnika: M57-M52-M54
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 3#p1116823
Mi nie chodził by sprawdzać ciśnienie paliwa przy filtrze paliwa lecz o wężyk podciśnienia który idzie od regulatora ciśnienia znajdujący się w tym przypadku na filtrze paliwa do rozdzielacza zaraz za przepływówką. Ponoć sądy za ktami w M54B30 informują tylko o zużyciu katów i nawet gdy wytnie się katy nie wprowadzają ECU w stan awaryjny.

Wymień też odmę (tak na wszelki wypadek) lub zamontuj oil catch tank bo jeżdżenie z zatkanym odpowietrzeniem silnika może ci np wywalić gazy i olej przez bagnecik.

!!!!!! KUPIĘ SPOJLER TRZYCZĘŚCIOWY AC SCHNITZER !!!!!!

PostNapisane: 2 lutego 2014, 10:42 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
Jak zatkałeś sobie separator oleju to zaraz olej wywali ci przez pierścienie albo wypieprzy bagnet i będziesz miał powódź olejową pod maską... co to wogóle za pomysł żeby zaślepiać odpowietrzenie skrzyni korbowej :mur: to tak jak byś sobie reklamówkę na głowę założył i szczelnie zawiązał :ok:

przewód który miałeś urwany jest od zaworka EGRu któy masz obok zbiorniczka od spryskiwacze połączony z pompą powietrza (masz samochód z normą spalin euro 4 ), jeśli miałeś urwany wężyk za zaworkiem to to nie powinno za dużo zmieniać, on odpowiada za otwarcie zaworka w momencie odpaleni żeby pompa mogła rozrzedzić spaliny które to spełnią wyższą normę palin (mniej zanieczyszczeń w dm3 gazów wylotowych).

zatkany wężyk na separatorze jest dla silników które mają regulator ciśnienia na listwie wtryskowej czyli m52TU

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 2 lutego 2014, 14:32 
Forumowicz

Leo , zaślepiłem tylko dzury po przewodach z odmy do kolektora , i przewód idący z odmy do bagnetu , właśnie przewód ze skrzyni krobowej do odmy jest drożny a sam bagnet jest delikatnie podniesiony. oczywiscie to jest chwilowe pomyśle nad tym oil catch tankiem

PostNapisane: 1 marca 2015, 15:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
i gdzie miales te nieszczelnosci? i co nie ma juz blędów sond?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1