BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fotografia - jak uzyskać taki efekt...
PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:15 
Boogie napisał(a):
Zakov napisał(a):
Mniej orientuje się w fotografii, ale chyba trzeba było by zwiększyć czułość matrycy, otworzyć przysłonę na maksa i u ustawić możliwie najszybszą migawkę

??? otwarta przysłona na maxa to duża głebia ostrości, a szybka migawka to brak wrażenia ruchu.... Wtym zdjęciu akurat to dwie rzeczy, których trzeba unikać.

:) to dopiero porada

Zaraz Ci wyśle zdjęcie, które zrobiłem właśnie w taki sposób. Rozmycie tła nie jest aż tak duże i efektowne jak na fotce z początku tematu, ale jest wyraźne. Macie racje, że dla rozmycia zwiększa się czas naświetlania, ale to nie zawsze przechodzi... Co innego gdy mamy statyw i odpalamy aparat na odległość. Ale gdy fotografujemy "z ręki", zdjęcie może wyjść zupełnie nie ostre przy takim ustawieniu. Natomiast ustawienie szybkiej migawki zagwarantuje nam ostrość obiektu, nawet podczas fotografowania "z reki".

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2011, 10:00 przez Zakov, łącznie edytowano 14 razy

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:15 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320Ci & z3
Kod silnika: 2x M52TUB20
Boogie napisał(a):
??? otwarta przysłona na maxa to duża głebia ostrości

mała głębia ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:16 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
Zakov, dawaj tu...
jest temat to wrzucajcie [swoje foty]
ale pamiętajcie że głównie chodzi o BMW ;)

Obrazek

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:22 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
scarab napisał(a):
mała głębia

mała wartość nastawy przysłony = duży otwór względny = przesłona otwarta na maxa,
=> wychodzi z tego duża głębia ostrości

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:27 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320Ci & z3
Kod silnika: 2x M52TUB20
Boogie napisał(a):
scarab napisał(a):
mała głębia

mała wartość nastawy przysłony = duży otwór względny = przesłona otwarta na maxa,

http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości
;)

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
upraszczając, im większy otwór w obiektywie, czyli mniejsza wartość przysłony, tym bardziej rozmazane tło

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:34 
Boogie napisał(a):
scarab napisał(a):
mała głębia

Dawno już się przysłoną w aparacie nie bawiłem, ale chyba na odwrót.

murdoc napisał(a):
upraszczając, im większy otwór w obiektywie, czyli mniejsza wartość przysłony, tym bardziej rozmazane tło

Nie tylko tło. Nie upraszczał bym tego aż tak bardzo.

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2011, 09:21 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:46 
Specjalista

e34 540i '94
scarab napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości

No to przyznaje sie do błędu, totalne przemieszanie

Wynika z tego, że fota z tematu ma zapodaną przesłone na dużą głębie ostrości,a reszta to PS

Obrazek
ciemny obiektyw, czułość 100, migawka 2s !!!!
:padam:

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:52 
Boogie napisał(a):
Wynika z tego, że fota z tematu ma zapodaną przesłone na dużą głębie ostrości,a reszta to PS

Można wiedzieć dlaczego tak sądzisz? Pytam jako amator...

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Zakov napisał(a):
ale chyba trzeba było by zwiększyć czułość matrycy, otworzyć przysłonę na maksa i u ustawić możliwie najszybszą migawkę

Dokładnie odwrotnie - długi czas naświetlania, przysłona przymknięta na maxa... No, może nie na maxa, ale generalnie przymknięta (zależnie od oświetlenia), ISO najniższe.
No i oczywiście prędkość obiektu fotografowanego musi być taka sama, jak obiektu, do którego przymocowany jest aparat.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 00:58 
maaaad napisał(a):
Zakov napisał(a):
ale chyba trzeba było by zwiększyć czułość matrycy, otworzyć przysłonę na maksa i u ustawić możliwie najszybszą migawkę

Dokładnie odwrotnie - długi czas naświetlania, przysłona przymknięta na maxa... No, może nie na maxa, ale generalnie przymknięta (zależnie od oświetlenia), ISO najniższe.
No i oczywiście prędkość obiektu fotografowanego musi być taka sama, jak obiektu, do którego przymocowany jest aparat.

Może być i tak i tak, w zależności od bardzo wielu czynników i sytuacji.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 19:03 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:05 
Specjalista

e34 540i '94
maaaad napisał(a):
przysłona przymknięta na maxa... No, może nie na maxa, ale generalnie przymknięta (zależnie od oświetlenia), ISO najniższe.

chyba kumam ta przesłone,
skoro rig jest z małej odległości robiony, to mała głębia nie dała by ostrości całej bryły auta, które jest stosunkowo dużym obiektem proporcjonalnie do odległości obiektyw - auto. Nabiera to jakoś sensu

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:24 
Ile się tego gówna oszukałem... :kwasny:

Proszę bardzo: migawka 1/500 sek. i rozmyte tło.

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2011, 03:02 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:33 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
skoro rig jest z małej odległości robiony, to mała głębia nie dała by ostrości całej bryły auta, które jest stosunkowo dużym obiektem proporcjonalnie do odległości obiektyw - auto. Nabiera to jakoś sensu

Jest dokladnie tak jak piszesz, chocby w focie Kacpra, ktora wrzuciles przyslona jest ustawiona na f11, wlasnie z tego powodu.

Zakov napisał(a):
Ile się tego gówna oszukałem... I nie wiem po co :kwasny:

Proszę bardzo migawka 1/500 sek. i rozmyte tło.

Tlo masz rozmyte, bo ruszyles aparatem i zrobiles panning za samolotem. Efekt glebi ostrosci to tzw. bokeh, cos zupelnie innego.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:37 
Vermilion napisał(a):
Tlo masz rozmyte, bo ruszyles aparatem i zrobiles panning za samolotem. Efekt glebi ostrosci to tzw. bokeh, cos zupelnie innego.

Ale ja cały czas o tym piszę i o niczym innym, choć nie wiedziałem jak się to fachowo nazywa. Zrobisz takie zdjęcia z długim naświetlaniem? Te nie są zbyt ostre mimo, że migawka ustawiona na 1/500 sek. Może lepszym sprzętem, ale wątpię żeby na długim naświetlaniu. To są sekundy, jak to przelatywało przed obiektywem. Tak jak od samego początku pisałem - to jest mój patent i na pewno nie ten efekt co na zdjęciu z pierwszej strony. Ale jest rozmyte tło? Jest! Obiekt wyostrzony? Wyostrzony! Sprawdza się? - Sprawdza! Inaczej nie da się tego zrobić w tej sytuacji, bynajmniej moim aparatem. Jednak jeśli to nie ten efekt co z fotki w temacie, to przepraszam.

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2011, 23:23 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:44 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Ale ja cały czas o tym mówię i o niczym innym, choć nie wiedziałem jak się to fachowo nazywa. Zrobisz takie zdjęcia z długim naświetlaniem? Te nie są zbyt ostre, mimo, że migawka ustawiona na 1/500 sek. Może lepszym sprzętem, ale wątpię żeby na długim naświetlaniu. To są sekundy jak to przelatywało przed obiektywem. Tak jak pisałem - to jest mój patent. Sprawdza się - Sprawdza.

Zalezy co rozumiesz przez dlugi czas naswietlania, tutaj masz przyklad panningu przy 1/13

Obrazek

ktos ma poprostu znacznie pewniejsza reke od Ciebie ;) Na sekundowych czasach oczywiscie czegos takiego juz nie zrobisz z reki, bo nikt nie jest w stanie wstrzymac bicia serca :P taka fote jak ta z rowerem da rade zrobic na wydechu z reki.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 01:52 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Głębię ostrości zostawcie w spokoju - na pierwszym foto macie tylko rozmycie ruchu, ja tam żadnej głębi nie widzę.
Zakov, takie fotki z ręki idzie bez problemu cyknąć - ustawiasz odpowiednią przesłonę, migawkę i pilnujesz, żeby obiekt nie uciekł Ci z kadru - po prostu poruszasz/obracasz aparatem tak, aby obiektyw był wycelowany w fotografowany obiekt. Pstryk - i już masz rozmycie dalszego planu. I żaden to patent - Vermilion napisał już co i jak :-D
Tu masz kilka przykładów (mam nadzieję, że nie dostanę osta za rozmiar fotek, ale na pomniejszonych nie było aż tak widać efektu :-D):
Obrazek
Obrazek
Obiekt ostry, tło rozmyte.
Dane EXIF:
ImageDescription - OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make - OLYMPUS IMAGING CORP.
Model - E-410
Orientation - Top left
XResolution - 314
YResolution - 314
ResolutionUnit - Inch
Software - Version 1.3
DateTime - 2008:07:12 12:56:34
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 194
ExposureTime - 1/160 seconds
FNumber - 7.10
ExposureProgram - Creative program
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0221
DateTimeOriginal - 2008:07:12 12:56:34
DateTimeDigitized - 2008:07:12 12:56:34
ComponentsConfiguration - YCbCr
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 3.50
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, auto mode
FocalLength - 42 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 1530
ExifImageHeight - 857
InteroperabilityOffset - 662
FileSource - DSC - Digital still camera
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1.00 x
SceneCaptureType - Standard
GainControl - None
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 11956
JpegIFByteCount - 6469

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 02:11 
maaaad napisał(a):
I żaden to patent - Vermilion napisał już co i jak

No dobra, ale zasada jest podobna - chodzi o ruch tła względem poruszającego się obiektu i aparatu. Szybkość migawki uzależniona jest od pewnej ręki fotografa, czy statywu, szybkości poruszającego się obiektu i warunków fotografowania.

Ostatnio edytowano 5 stycznia 2011, 09:28 przez Zakov, łącznie edytowano 6 razy

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 02:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Zakov napisał(a):
Chodzi o ruch tła względem poruszającego się obiektu i aparatu.

Rozmycie tła nie ma nic wspólnego z małą głębią ostrości. Rozmycie tła wynika z podążania za elementem na zdjęciu, który nie ma być rozmyty. Cała zabawa polega na tym że musisz dokładnie śledzić obiekt- inaczej będzie rozmyty.

Zakov napisał(a):
Szybkość migawki uzależniona jest od pewnej ręki fotografa, czy statywu, szybkości poruszającego się obiektu i warunków fotografowania.

Szybkość migawki jest zalezna od ustawień. A to czy takie zdjęcie nam wyjdzie zależy od tego czy ustawimy na tyle długi czas naświetlania, żeby rozmazać tło i na tyle krótki, żeby nie mazać tego co śledzimy(np. samochód). Im lepszy fotocykacz, tym będzie w stanie zrobić ostrzejsze zdjęcie przy dłuższym czasie naświetlania. Aha, takie zdjęcia wypada robić w trybie seryjnym i z ciągłym AF.

PostNapisane: 5 stycznia 2011, 02:57 
theDAMIstrzu napisał(a):
Zakov napisał(a):
Chodzi o ruch tła względem poruszającego się obiektu i aparatu.

Rozmycie tła nie ma nic wspólnego z małą głębią ostrości. Rozmycie tła wynika z podążania za elementem na zdjęciu, który nie ma być rozmyty. Cała zabawa polega na tym że musisz dokładnie śledzić obiekt- inaczej będzie rozmyty.

Taaa. Tylko, że właśnie tutaj nie wiem, czy się ze mną zgadzasz, czy mi jedziesz... :niepewny:

theDAMIstrzu napisał(a):
A to czy takie zdjęcie nam wyjdzie zależy od tego czy ustawimy na tyle długi czas naświetlania, żeby rozmazać tło i na tyle krótki, żeby nie mazać tego co śledzimy(np. samochód). Im lepszy fotocykacz, tym będzie w stanie zrobić ostrzejsze zdjęcie przy dłuższym czasie naświetlania.

O! o! o! Otóż to :!: :D Sztuka robienia takich zdjęć tkwi w wyłapaniu tego jednego punktu tkwiącego pomiędzy utratą ostrości fotografowanego obiektu, a intensywnością rozmycia tła. Parametr który służy nam do balansowania pomiędzy tymi wartościami to właśnie czas naświetlania, czy tam jak kto woli - prędkość migawki.

Dlatego też nie zgadzam się z wypowiedziami niektórych poprzedników jako, iż czas naświetlania zawsze powinien być wydłużony, gdyż na to niema jednej recepty, a jest to uzależnione od wielu czynników. Ja też trochę tu popłynąłem twierdząc z kolei, że czas naświetlania powinien być krótki. Ale wynika to tylko z tego, że wiem jak trudno nieraz wyłapać ostrość na poruszającym się obiekcie, przy użyciu średniej klasy sprzętu :/ I dlatego często w praktyce krótki czas naświetlania okazuje się zbawienny dla wielu fotografii robionych "z ręki".

No i dochodzimy do sedna, bo tym razem to ja nie wytrzymałem :D

Boogie napisał(a):
ciemny obiektyw, czułość 100, migawka 2s !!!!

Boogie napisał(a):
Nie wiem = nie pisze

No właśnie, nie powinieneś...

2 sekundy powiadasz? Da się? Pewnie, że się da! Z tym, że ja trzymałem w rekach aparat wielokrotnie. Dlatego wiem jak ciężko nieraz uzyskać ostrość, nawet na statycznych obiektach. Niektórzy chyba nie zrozumieli do końca tego co mam na myśli. Ja piszę o zrobieniu paru szybkich fotek własnemu autu w ruchu, nawet "z ręki", do galerii na BMW-Sport, a nie przyczepianiu sprzętu za podwójną, czy potrójną wartość pojazdu, na kiju do karoserii :D Bo zdaję się, że nie o to chodziło autorowi tematu :niepewny: Nauczyłeś się już jak operować przysłoną Boogie? Teraz chcesz mnie nauczyć, że ze statywu można wydłużyć czas naświetlania? Nie, no super! :) Wyślij mi jeszcze jakieś zdjęcie nocne, gdzie czas naświetlania ustawia się może na minute, to zaraz rypnę z krzesła w ogóle... Nawet statyw nie zapewnia 100% stabilności, zwłaszcza gdy wieziemy go na samochodzie. Wymagane ustawienia parametrów mogą być najróżniejsze, w zależności od wielu czynników. A w przypadku fotografowania "z ręki", na dodatek z samochodu, nie mam nawet złudzeń - szybkość migawki musi być odpowiednio wysoka dla zachowania ostrości. To tak jak z jazdą 540 - tego nie wyczujesz "na sucho" :] Jednak przyznaje Ci pełną rację, bo bez tego temat mógł by być poważnie zagrożony...

Poza tym faktycznie dałem ciała trochę, bo na początku nie skumałem różnicy pomiędzy tym pierwszym zdjęciem, a Panningiem :wstyd: Ostatnio coś kiepsko myślę, chyba muszę odpocząć...

I na koniec muszę dopisać, że zgadzam się z niektórymi przedmówcami odnośnie - statyw, plus wydłużony czas naświetlania - te rzeczy od zawsze idą ze sobą w parze :ok: Tylko, że ja od początku miałem trochę inną wizję robienia takich zdjęć.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 19:11 przez Zakov, łącznie edytowano 12 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1