raadman napisał(a):
Baaardzo mi się podoba sposób doświetlenia przodu tego e36. Jestem bardzo ciekawy jak dokładnie to wyglądało.. napewno lampa nie była na aparacie, bo widać że auto doświetlane jest z prawej strony (mówie o pierwszej fotce), ale czy była to "zwykła" lampa błyskowa czy coś specjalnego nie wiem

Zwykla, dobra lampa blyskowa montowana do aparatu, tutaj stoi na statywie z dala od aparatu. Lampa nie ma zadnych modyfikatorow swiatla, stad dosyc ostre zarysowanie swiatla na lakierze.
raadman napisał(a):
Aż chyba dzisiaj spróbuje się pobawić z łączeniem kilku zdjęć. Bardziej coś "studyjnego" ale jako że mam grupę coś trzeba robić

To dobra technika, z tym, ze trzeba uwazac, aby nie rozmyc w ten sposob ostrosci finalnego zdjecia.
Zakov napisał(a):
A i jeszcze jedno...
Vermilion napisał(a):
ktos ma poprostu znacznie pewniejsza reke od Ciebie
Sfotografowanie Su 26 przelatującego nad pasem startowym z odległości kilkuset metrów (bez statywu), a rowerzysty jadącego do sklepu po bułki, to dwie różne kwestie. Więc nie oceniaj książki po okładce

Ale ok, wiem o co Ci chodziło. Po prostu ustawienie parametrów aparatu, to suma bardzo wielu niejednokrotnie powiązanych i wzajemnie określających się czynników. Dlatego uważam, że takie dyskusję troszkę mijają się z celem...
Ok widze, ze sie w koncu zdecydowales o co Ci chodzi w tym temacie

Nie wiem tylko skad stwierdzenie z ocena ksiazki po okladce? Sam napisales, ze nie umiesz zrobic takiego zdjecia z dluzszym czasem naswietlania

Zakov napisał(a):
raadman, dobrze napisane, z jednym ALE...
Wydaje mi się, że głębia ostrości, to nie jest jedynie kwestia rozmycia TŁA

I pisze to już po raz kolejny w tym temacie. O tym co będzie na zdjęciu rozmyte, a co nie (z określonym ustawieniem parametru F), decyduje to na co aktualnie mamy "wyostrzony" obiektyw. Równie dobrze, na zdjęciu które podesłałeś wyżej, dziewczyna w tle może być wyostrzona, a twarz na pierwszym planie rozmyta.
Napisalem Ci juz wczesniej, zebys poczytal, o tym co to jest bokeh (abys mogl odroznic bokeh od motion blur), zdjecie, ktore pokazal
raadman jest takim sobie przykladem bo nie pozwala Ci zrozumiec jak to samo wygladaloby z innym ustawieniem przyslony. Kiedys wrzucalem takie foty na forum, przy dyskusji o "swietle" obiektywow (wybacz nie chce mi sie robic nic nowego)

pierwsza fota jest zrobiona przy przyslonie 5.3, druga 1.8, ostrosc jest ustawiona na ten sam obiekt w obu przypadkach.