BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fotografia - jak uzyskać taki efekt...
PostNapisane: 6 stycznia 2011, 12:31 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
yhym dzięki :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 14:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 320td/ e46 330i
Kod silnika: M47TU / M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 02&start=0
Baaardzo mi się podoba sposób doświetlenia przodu tego e36. Jestem bardzo ciekawy jak dokładnie to wyglądało.. napewno lampa nie była na aparacie, bo widać że auto doświetlane jest z prawej strony (mówie o pierwszej fotce), ale czy była to "zwykła" lampa błyskowa czy coś specjalnego nie wiem :)

Obrazek

Like it?

Zapraszam! www.facebook.com/Compi.Drifting

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 16:22 
raadman napisał(a):
Zdjęcie zrobione metodą panningu - photoshop nie ma nic wspólnego z rozmyciem tła ogniskowa była na tyle "duża" ze 1/50s wystarczyła na rozmazanie tła. Ruch ręką był baardzo szybki. Jakby ktoś mnie wołał a ja bym sie szybko z apaatem odwrócił

Zaraz Ci "eksperci" od ustawień aparatu napiszą, żebyś sobie schował swoje dobre rady :]

Ps: Bardzo ładna fotka, takie właśnie lubię :ok:

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 16:47 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 16:23 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Parasolka lub softbox.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 17:07 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Ps: Bardzo ładna fotka, takie właśnie lubię :ok:

:ok: :ok:

Tomek napisał(a):
Parasolka lub softbox.

Efekt naprawdę fajny. W sumie jakby zwykłą lampą przykrytą choćby kartką papieru robić kilka różnych zdjęć ( różne umieszczenie lampy) może udałoby się podobny efekt uzyskać po połączeniu zdjęć :)

Aż chyba dzisiaj spróbuje się pobawić z łączeniem kilku zdjęć. Bardziej coś "studyjnego" ale jako że mam grupę coś trzeba robić :D

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 17:48 
Dobrze było by było, gdyby ktoś ogarniający w tym temacie dokładniej rozjaśnił na czym polega działanie głębi ostrości i przysłony. Bo z tego co wiem z praktyki, manipulowanie przysłoną, a co za tym idzie głębią ostrości ma najlepszy efekt, gdy rybimi zdjęcie jakiejś perspektywy z bliższej odległości. Natomiast podczas fotografowania dalszych obiektów, niema aż takiego znaczenia. Przysłona również chyba ma wpływ na ilość światła wpadającego przez obiektyw. Manipulując nią możemy określić do jakiej wartości podczas robienia danej fotografii, jesteśmy w stanie zmieniać prędkość migawki i innych parametrów, nie psując przy tym zdjęcia.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 17:52 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Zakov napisał(a):
Przysłona również chyba ma wpływ na ilość światła wpadającego przez obiektyw.

Nie chyba, tylko na pewno :-D A w zasadzie to tylko przysłona ma na to wpływ ;-)
Przysłona otwarta=mała głębia ostrości (rozmyte tło), przysłona zamknięta=duża głębia (ostre tło).

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 18:06 
maaaad napisał(a):
Przysłona otwarta=mała głębia ostrości (rozmyte tło), przysłona zamknięta=duża głębia (ostre tło).

Pisze chyba, bo nigdy nie miałem w ręku książki o fotografowaniu, może tylko parę razy zerknąłem na Wikipedie. No i zajęcia z fotografii na studiach, na których byłem na kacu :rotfl: Wszystko co wiem i wypisuje wynika z autopsji. I w głębi ostrości nie chodzi tylko o rozmyte/ostre tło, ale o wszystko co jest za i przed obiektem. Wydaj mi się, że niektórzy zupełnie błądzą tu jak dzieci we mgle, sugerując, że przymknięta przysłona przyczynia się do rozmycia tła na takich fotografiach jak ta z tematu. Przymknięta przysłona zwiększa głębie ostrości. A nawet jeśli to i tak nie wiem co ma piernik do wiatraka... Ja się w ogóle z tym nie zgadzam, ponieważ twierdzę, że czynnikiem bezpośrednio wpływającym na rozmycie tła jest prędkość obiektu, a parametrem będącym w stanie wyolbrzymić ten efekt jest czas naświetlania (i jednocześnie jest to również parametr, będący w stanie zwalić ostrość obiektu) U mnie zawsze priorytetem podczas fotografowania obiektów w ruchu jest migawka i ostrość obiektu, bo wiem jak trudno uzyskać ostrość, a rozmycie tła i tak siłą rzeczy wystąpi, mniejsze, lub większe, to już w zależności od parametrów. Reszta to jakaś kosmetyka. Bo niema bata, aby fotografując samochód z paru-parunastu metrów nie objęła go głębia ostrości, nawet na otwartej przysłonie. Wynika to z faktu, że głębia ostrości jest proporcjonalna do odległości. I tak np. podczas fotografowania z makro, z paru cm może ona obejmować 2 cm, a z kilkudziesięciu metrów, przy tych samych ustawieniach 10 m.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 20:05 przez Zakov, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 18:18 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Przy obiekcie w ruchu musisz ustawić dłuższy niż normalnie czas naświetlania (jeżeli oczywiście chcesz uzyskać efekt rozmycia). Wtedy musisz przymknąć przysłonę, bo na matrycę wpadnie za dużo światła, czego rezultatem może być prześwietlony obraz.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 18:24 
maaaad napisał(a):
Wtedy musisz przymknąć przysłonę, bo na matrycę wpadnie za dużo światła, czego rezultatem może być prześwietlony obraz.

To tak, zgadzam się, choć to znowu teoria. Ponieważ jak będziesz fotografował auto w tunelu, jadące 150 km/h, to wtedy być może trzeba będzie ją otworzyć. Światło to już zupełnie zmienna i osobna kwestia. Ustalmy, że ustawiamy priorytet migawki i przysłona sama się dostosuje względem światła, ISO i czasu naświetlania. Mnie chodzi o ten wpływ przysłony niby to na rozmycie wynikające z ruchu. Nie kumam tego jeszcze. Tak jak już wcześniej napisałem - niezależnie czy fotografujesz kwiatek, czy pędzący samochód, jeśli obiekt ma być ostry, głębia ostrości musi go obejmować - oczywista-oczywistość. Jakie powinno być ustawienie przysłony? W zależności od bardzo wielu czynników każde, od najmniejszego do największego. Jak to się ma do foto z tematu i tamtego efektu? - Nie wiem :wstyd: A nawet jeśli miał bym z tym parametrem kombinować, to jeżeli światło i inne parametry by mi na to pozwoliły, starał bym się otworzyć przysłonę ("pi razy drzwi" :P), dzięki czemu, uzyskując małą głębie ostrości, wyostrzył bym jedynie fotografowany obiekt, a całą resztę pozostawił zupełnie rozmytą i nieostrą. Wydaje mi się, że fajnie mogło by to wyglądać. Więc niech mi ktoś to wytłumaczy, bo dla mnie jak na razie:

theDAMIstrzu napisał(a):
Efekt rozmycia na obu zdjęciach jest wynikiem ruchu tła względem obiektu. głębia i rodzaj obiektywu mają marginalne znaczenie.

A i jeszcze jedno...

Vermilion napisał(a):
ktos ma poprostu znacznie pewniejsza reke od Ciebie

Sfotografowanie Su 26 przelatującego nad pasem startowym z odległości kilkuset metrów (bez statywu), a rowerzysty jadącego do sklepu po bułki, to dwie różne kwestie. Więc nie oceniaj książki po okładce ;)

Ale ok, wiem o co Ci chodziło. Po prostu ustawienie parametrów aparatu, to suma bardzo wielu niejednokrotnie powiązanych i wzajemnie określających się czynników. Dlatego uważam, że takie dyskusję troszkę mijają się z celem...

Ostatnio edytowano 7 stycznia 2011, 00:52 przez Zakov, łącznie edytowano 7 razy

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 19:26 
Przyjaciel forum

Przyznaje, że również nie mam książkowej wiedzy...
Ale według mnie mylone są tu w temacie 2 kwestie.
Ogólnie chodzi o rozmycie tła. Jednak są 2 przyczyny (2 sposoby) jak to zrobić. A nawet może 3.

1. Podążanie aparatu za obiektem. Dłuższy czas naświetlania, czasami - jak w przypadku zdjęcia które pokazałem - wystarczy 1/50s, częśniej używa się 1/13, 1/15, 1/20. Przysłona ustawiana tak - aby zdjęcie miało jasność jaką oczekujemy. Rozmycie tła powstaje ponieważ "tło staje się elementem poruszonym"

2. Właściwie prawie ten sam.. prawie. Tym razem obiekt w ruchu fotografujemy z drugiego obiektu ktory porusza się z tą samą prędkością. Efekt będzie podobny jak do pkt. 1 ponieważ znowu tło będzie elementem "poruszonym"

to jest przykład takiego zdjęcia - niestety ze względu na złe światło, duże iso - duze szumy. Czas naświetlania 1/6s.

Obrazek

3. Kolejnym sposobem rozmycia tła zupełnie odmiennym (który właśnie według mnie jest mylony z poprzednimi) jest posługiwanie się głębią ostrości.
Tu zasada Im bardziej otwarta przysłona (mniejsza wartość f) tym bardziej rozmazane tło uzyskamy ( rozmazane w sensie nieostre, nie mylić z poruszonym)
Dużo łatwiej rozmyć tło mając obiektyw o dużej ogniskowej ( więszy zoom )

może nie jest to strasznie widoczne, ale lepszej fotki znaleźć nie mogę
Obrazek

oo to jest dobry przyklad - malo motoryzacyjny, ale pokazuje co chce pokazac :)
mam nadzieje, ze kumpel ktory jest na fotce się nie obrazi :D

Obrazek

Tyle ode mnie, mam nadzieje, ze rozjasnilem co niektorym ;) Chyba zadnych błędów w terorii nie popełniłem :P

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 19:41 
raadman, dobrze napisane, z jednym ALE...

Wydaje mi się, że głębia ostrości, to nie jest jedynie kwestia rozmycia TŁA :!: I pisze to już po raz kolejny w tym temacie. O tym co będzie na zdjęciu rozmyte, a co nie (z określonym ustawieniem parametru F), decyduje to na co aktualnie mamy "wyostrzony" obiektyw. Równie dobrze, na zdjęciu które podesłałeś wyżej, dziewczyna w tle może być wyostrzona, a twarz na pierwszym planie rozmyta. Wiem, że niektórzy w tym temacie odkryli "Amerykę", ale tak jak napisał kolega - niema co mieszać niektórych pojęć...

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 19:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Tak BTW, polecam to forum, jeśli interesujecie się fotografią motoryzacyjną, zdjęcia na naprawdę wysokim poziomie.
http://forums.dieselstation.com/index.php?showforum=11

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:00 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Wydaje mi się, że głębia ostrości, to nie jest jedynie kwestia rozmycia TŁA :!: I pisze to już po raz kolejny w tym temacie. O tym co będzie na zdjęciu rozmyte, a co nie (z określonym ustawieniem parametru F), decyduje to na co aktualnie mamy "wyostrzony" obiektyw. Równie dobrze, na zdjęciu które podesłałeś wyżej, dziewczyna w tle może być wyostrzona, a twarz na pierwszym planie rozmyta. Wiem, że niektórzy w tym temacie odkryli "Amerykę", ale tak jak napisał kolega - niema co mieszać niektórych pojęć...

Tak, tak - oczywiście, że tak :) Z tym, że gdyby czas naświetlania byłby dłuższy a wartość f większa (przysłona przymknięta) oboje byliby ostrzy :)

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:01 
Przyjaciel forum

raadman napisał(a):
Baaardzo mi się podoba sposób doświetlenia przodu tego e36. Jestem bardzo ciekawy jak dokładnie to wyglądało.. napewno lampa nie była na aparacie, bo widać że auto doświetlane jest z prawej strony (mówie o pierwszej fotce), ale czy była to "zwykła" lampa błyskowa czy coś specjalnego nie wiem :)

Zwykla, dobra lampa blyskowa montowana do aparatu, tutaj stoi na statywie z dala od aparatu. Lampa nie ma zadnych modyfikatorow swiatla, stad dosyc ostre zarysowanie swiatla na lakierze.

raadman napisał(a):
Aż chyba dzisiaj spróbuje się pobawić z łączeniem kilku zdjęć. Bardziej coś "studyjnego" ale jako że mam grupę coś trzeba robić :D

To dobra technika, z tym, ze trzeba uwazac, aby nie rozmyc w ten sposob ostrosci finalnego zdjecia.

Zakov napisał(a):
A i jeszcze jedno...

Vermilion napisał(a):
ktos ma poprostu znacznie pewniejsza reke od Ciebie

Sfotografowanie Su 26 przelatującego nad pasem startowym z odległości kilkuset metrów (bez statywu), a rowerzysty jadącego do sklepu po bułki, to dwie różne kwestie. Więc nie oceniaj książki po okładce ;)

Ale ok, wiem o co Ci chodziło. Po prostu ustawienie parametrów aparatu, to suma bardzo wielu niejednokrotnie powiązanych i wzajemnie określających się czynników. Dlatego uważam, że takie dyskusję troszkę mijają się z celem...

Ok widze, ze sie w koncu zdecydowales o co Ci chodzi w tym temacie :P Nie wiem tylko skad stwierdzenie z ocena ksiazki po okladce? Sam napisales, ze nie umiesz zrobic takiego zdjecia z dluzszym czasem naswietlania ;)

Zakov napisał(a):
raadman, dobrze napisane, z jednym ALE...

Wydaje mi się, że głębia ostrości, to nie jest jedynie kwestia rozmycia TŁA :!: I pisze to już po raz kolejny w tym temacie. O tym co będzie na zdjęciu rozmyte, a co nie (z określonym ustawieniem parametru F), decyduje to na co aktualnie mamy "wyostrzony" obiektyw. Równie dobrze, na zdjęciu które podesłałeś wyżej, dziewczyna w tle może być wyostrzona, a twarz na pierwszym planie rozmyta.

Napisalem Ci juz wczesniej, zebys poczytal, o tym co to jest bokeh (abys mogl odroznic bokeh od motion blur), zdjecie, ktore pokazal raadman jest takim sobie przykladem bo nie pozwala Ci zrozumiec jak to samo wygladaloby z innym ustawieniem przyslony. Kiedys wrzucalem takie foty na forum, przy dyskusji o "swietle" obiektywow (wybacz nie chce mi sie robic nic nowego)

Obrazek
Obrazek

pierwsza fota jest zrobiona przy przyslonie 5.3, druga 1.8, ostrosc jest ustawiona na ten sam obiekt w obu przypadkach.

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:10 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
Zwykla, dobra lampa blyskowa montowana do aparatu, tutaj stoi na statywie z dala od aparatu. Lampa nie ma zadnych modyfikatorow swiatla, stad dosyc ostre zarysowanie swiatla na lakierze.

Głównie miałem na myśli to, że nie umieszczona na aparacie :) W sumie racja wystarczą dobre jej ustawienia i ew. delikatne zmiękczenie światła. :)

Vermilion napisał(a):
pierwsza fota jest zrobiona przy przyslonie 5.3, druga 1.8, ostrosc jest ustawiona na ten sam obiekt w obu przypadkach.

Dokładnie o to chodzi :super: :super: :super:

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:24 
Vermilion napisał(a):
Ok widze, ze sie w koncu zdecydowales o co Ci chodzi w tym temacie Nie wiem tylko skad stwierdzenie z ocena ksiazki po okladce? Sam napisales, ze nie umiesz zrobic takiego zdjecia z dluzszym czasem naswietlania

Nie umiem zrobić takich zdjęć jak wysłałem, z dłuższym czasem naświetlania. Ale to nie znaczy, że ktoś kto fotografuje rowery je zrobi :) Aby zrobić dobre zdjęcie takiego samolotu, z jakimś długim czasem naświetlania, trzeba by mieć nadludzkie umiejętności...

Przeczytałem co to "bokeh" i najogólniej mówiąc jest to rozmycie obiektów, nie pozostających w zakresie głębi ostrości. Czyli to co podesłałeś na powyższych zdjęciach, wspomniana "oczywista-oczywistość". Źródło Wikipedia, a przy tym zero o wpływie tego efektu na zdjęcia w ruchu.

Więc wybacz, może jestem trochę tępy, ale nadal nie widzę jaki szczególny wpływ (większy niż w przypadku każdego innego zdjęcia z wykorzystaniem tego efektu) miało by to mieć na zdjęcia wykonywane w ruchu, z rozmyciem tła wynikającym z tego ruchu (może trochę bardziej rozmyte otoczenie obiektu, jeżeli nie będzie ono pozostawać w zakresie głębi ostrości - jak na każdym zdjęciu) Niektórzy twierdzą, że parametry przysłony są tu istotne. Ja twierdze, że istotniejsze dla tego efektu są parametry czasu naświetlania (jakie by tam one nie były - duże, czy małe), a już najistotniejsza jest prędkość samego obiektu :)

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 20:54 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:30 
Przyjaciel forum

AJAJAJAJJJJ To co pisałem kilka postów temu! Zdjęcia w ruchu to jedno, a zdjęcia statyczne to drugie ;) I tu i tu mamy niewyraźne tło, ale w inny sposób to robimy. :)

Obrazek

Like it?

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:47 
Dla przykładu wrzuce jeszcze swoją interpretację wykorzystania parametru przysłony (F2.8 i poniżej F8) Głębia ostrości, to nie tylko rozmycie tła :!:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 20:51 
Przyjaciel forum

Zakov napisał(a):
Nie umiem zrobić takich zdjęć jak wysłałem, z dłuższym czasem naświetlania. Ale to nie znaczy, że ktoś kto fotografuje rowery je zrobi :) Aby zrobić dobre zdjęcie takiego samolotu, z jakimś długim czasem naświetlania, trzeba by mieć nadludzkie umiejętności...

Widze, ze musze Ci znalezc konkretny przyklad bo inaczej jest problem z uwierzeniem

Obrazek
Obrazek

1/25, tylko 2x krocej niz przy focie z rowerem. Da sie? Spacerkiem nie lecialy :rotfl:

(nie chce mi sie szukac ostrzejszego przykladu)

Zakov napisał(a):
Przeczytałem co to "bokeh" i najogólniej mówiąc jest to rozmycie obiektów, nie pozostających w zakresie głębi ostrości. Czyli to co podesłałeś na powyższych zdjęciach, wspomniana "oczywista-oczywistość". Źródło Wikipedia, a przy tym zero o wpływie tego efektu na zdjęcia w ruchu.

Więc wybacz, może jestem trochę tępy, ale nadal nie widzę jaki szczególny wpływ (większy niż w przypadku każdego innego zdjęcia z wykorzystaniem tego efektu) miało by to mieć na zdjęcia wykonywane w ruchu, z rozmyciem tła wynikającym z tego ruchu (może trochę bardziej rozmyte tło, jeżeli nie będzie ono pozostawać w zakresie głębi ostrości) Niektórzy twierdzą, że parametry przysłony są tu istotne. Ja twierdze, że najistotniejsze dla tego efektu są parametry czasu naświetlania (jakie by tam one nie były - duże, czy małe).

Przyslona ma wplyw na robienie takich zdjec i ma podobny wplyw jak czas naswietlania. Wiesz dlaczego? Bo dlugi czas naswietlania z otwarta maksymalnie przyslona spowoduje, ze przeswietlisz zdjecie (pomijam juz kwestie glebi ostrosci w tym wypadku, wydaje mi sie, ze zrozumiales o co chodzi). Dlatego korzystajac z dlugich czasow naswietlania przy panningu, przyslone sie przymyka, aby skompensowac czas naswietlania i nie przeswietlic zdjecia.

Zakov napisał(a):
Dla przykładu wrzuce jeszcze swoją interpretację wykorzystania parametru przysłony (F2.8 i poniżej F8) Głębia ostrości, to nie tylko rozmycie tła :!:

Rozwij prosze swoja mysl, bo narazie powieliles to co napisalem, bez jakiegos konkretniejszego komentarza.

Ostatnio edytowano 6 stycznia 2011, 20:55 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1