BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 530d 2000r - kontrolki trakcji i ABS
PostNapisane: 4 maja 2007, 11:37 
Pierwsze kroki

Witam

Mam taki problem, opisze go dokladniej zeby wszystko bylo jasne. Mianowicie czasami zapalaja mi sie obie kontrolki naraz (czesto podczas hamowania) jest lekki jakby zgrzyt, stukniecie i obie sie zapalaja. I w tym samym momencie przestaje dzialac predkosciomierz razem z licznikiem spalania.

Jak samochod postoi pare godzin to kontrolki po odpaleniu gasna, wszystko jest OK. Ale po kilku kilometrach znow jest to samo. Mialem ten probelem w zime, ale jak zrobilo sie cieplej to bylo ok, wiec myslalem ze to wina zimna i jakiejs wilgoci. No ale niestety problem powrocil :(

Przegladalem forum i mysle ze jest to czujnik ABS, ale wiem ze jest tez jakis czujnik obrotów koła, ktory jest gdzies przy baku paliwa.

Czy ten czujnik ABS moze byc powodem nie dzialajacego predkosciomierza?

Zauwazylem tez ze jak kontrolki sie swieca to auto gorzej przyspiesza. Zupelnie inaczej jest jak sie nie pala. Mozliwe ze tylko mi sie wydaje :)

Jesli ktos mial podobny problem, albo wie co mam zrobic to prosze o rady.

Z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam !!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2007, 22:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
Pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić jest sprawdzenie błędów. Najprawdopodobniej da Ci to obraz co jest uszkodzone.
Michalekk napisał(a):
Zauwazylem tez ze jak kontrolki sie swieca to auto gorzej przyspiesza. Zupelnie inaczej jest jak sie nie pala

Może być tak, ze usterka (błąd w kompie) powoduje przejście auta w tryb serwisowy.
Ale wszystkie te domysły zostana rozwiane po podłączeniu do komputera i sprawdzeniu błędów.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2007, 22:41 
na 100% wymienic musisz komputer od ABSu, odpowiada on za trakcje, abs, predkosciomierz, ekonomizer. bardzo droga jest ta czesc, ok 500zl uzywana i jeszcze ciezko znalezc.

jak otworzysz maske to znajduje sie po lewej stronie, w srebrnej odudowie i czarny plastik.

sprobuj najpierw wyjac wtyczke i podpiac od nowa, jak nie poradzi nic to sterownim do wymiany.

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2007, 10:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30-CABRIO
a moim zdaniem padł lewy tylni czujnik ABS-u.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2007, 10:39 
dymian1 napisał(a):

i ma wplyw na predkosciomierz? tylko i wylacznie glowny sterownik. mialem taka sytuacje.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2007, 16:20 
Pierwsze kroki

dymian1 napisał(a):

na komputerze pokazalo wlasnie lewy tylni czujnik, w zime bylo tak ze kontrolki sie swiecily, ale predkosciomierz dzialal normalnie, czasami szalala wskazowka, np spadala szybko do 0 a pozniej powoli rosla :)

sprawdze wszystko dokladnie i jak sie wyjasni to napisze

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 15:07 
Pierwsze kroki

Witam Mam takie same objawy w 528 e39 tj.zaswiecily mi sie kontrolki od abs i asc predkoscimierz i ekonomizer paliwa tez przestal dzialac czy Michalekk rozwiazales ten problem u siebie a moze ktos wie co moze byc przyczyna takich objawow komputerowa diagnoza wykazala przerwe w zasilaniu i uszkodzone dwa tylne czujniki od abs-u czy to mozliwe ze mogly pasc oba na raz czy moze jest tak ze jak jeden walnie to do drugiego prad nie dochodzi sam juz niewiem czy kupowac dwa czujniki i wymieniac ????pomocy prosze mi cos doradzic moze mialktos taki sam problem z ktorym sie juz uporal i wie co nalezy zrobic!!! LICZE NA WAS!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 15:16 
Pierwsze kroki

Michalekk,

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 17:47 
Pierwsze kroki

zgadzam sie z poprzednikiem tylny czujnik do wymiany

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2007, 18:31 
Pierwsze kroki

u mnie byl sterownik abs nie czujnik

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 01:33 
Pierwsze kroki

Kupilem na probe najtansze jakie byly w sklepie dwa czujniki abs na tyl wymienilem w lewym kole wlaczylem zaplon kontrolki nadal swieca wiec wymienilem czujnik z prawej strony wlaczylem zaplon kontrolki abs asc zgasly wyjechalem na probe podczas rozpedzania auta obroty silnika zaczely sie wkrecac do ponad 5tys.obrotow mimo ze zdjelem noge z gazu dopiero jak sie ztrzymalem zaczely powoli spadac gdy wylaczylem ASC obroty silnika podczas rozpedzania dzialaly poprawnie a gdy wlaczylem ASC to znow przy nawet delikatnym dodaniu gazu skoczyly do ponad 5tys poza tym podczas nawet delikatnego hamowania czuc pod pedalem tak jakby zalaczal sie ABS mimo ze kola podczas hamowania nie traca przyczepnosci..... Predkoscimierz zaczal sie podnosic ale tylko do ok.30km na godz. nawet mimo szybszej jazdy nie podnosi sie wyzej ekonomizer spalania niby zaczal dzialac ale nie do konca prawidlowo nawt przy delikatnym dodaniu gazu natychmist pokazuje maksymalne spalanie jak zdejme noge zgazu to niby spada a jak dodam to odrazu idzie na maxa po kilkunasto kilometrwej probie kontrolki zaswiecily sie ponownie gdy zgasilem i odpalilem auto kontrolki zgasly ale wszystke objawy opisane wyzej nadal wystepowaly w koncu kontrolki zaswiecily sie na stale mimo gaszenia i odpalania auta!!! Kompletnie juz niemam pojecia gdzie moze tkwic przyczyna moze ktos mial takie lub zblizone objawy w swoim aucie moze jest ktos w stanie to ma pojecie co nalezy sprawdzic jak naprawic ta usterke Licze na wasza pomoc i wszystkich serdecznie pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2007, 01:44 
Pierwsze kroki

aasaa

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1