BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wyjaśniony fenomen aut z Gniezna
PostNapisane: 12 stycznia 2011, 16:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
qqiz napisał(a):

Mogę być i teoretykiem :zawstydzony:
;)

A nie jesteś nim ? Pracujesz w Policji albo prowadzisz jakąś praktykę prawną ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 16:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
bez sensu sa takie przepychanki, nikomu one nie sluza
nie podoba sie walka z przestepstwami podatkowymi i ok nie musi
tylko wqrwia mnie bronienie cwaniakow ,ktorzy niejednego z Was wydymali w D##Ę bez zdejmowania spodni
w necie jest mnostwo przykladow tak oszukanych ludzi a cwaniaki chodza wolni , bo przeciez oni niewinni, nie ma na nich dowodow itp :wstyd:
po czyjej stronie stoicie???

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 17:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
"Czemuś biedy - boś głupi. Czemuś głupi - boś biedny."

Najlepiej kupować auto już na polskich blachach i walnąć sobie do umowy punkt:
Cytuj:
Sprzedający oświadcza, iż samochód jest wolny od wszelkich wad prawnych (nie jest przedmiotem kredytu, sporu sądowego, spadku itp), a wszystkie wszystkie opłaty z nim związane (cło, podatek ekologiczny itp) zostały opłacone. W przypadku ewentualnych roszczeń, wszelkie opłaty karne ponosi sprzedający.

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 17:43 
Zacna persona forum

btw wlasnie poczytalem sobie jak jeden z ubezpieczycieli odmowil wyplaty odszkodowania za kradziez auta bo "umowa byla sfalszowana"
oni zrobia wszystko by tylko nie wyplacic naleznych nam pieniedzy

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 17:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Bobby Vintage napisał(a):
A nie jesteś nim ? Pracujesz w Policji albo prowadzisz jakąś praktykę prawną ?

Jak już napisałem, mogę być teoretykiem i niechaj tak zostanie. Jesteśmy na publicznym forum. Dodatkowego wzmacniania argumentów w dyskusji nie potrzebuję. Jestem teoretykiem :]

becek napisał(a):
bez sensu sa takie przepychanki, nikomu one nie sluza
nie podoba sie walka z przestepstwami podatkowymi i ok nie musi
tylko wqrwia mnie bronienie cwaniakow ,ktorzy niejednego z Was wydymali w D##Ę bez zdejmowania spodni
w necie jest mnostwo przykladow tak oszukanych ludzi a cwaniaki chodza wolni , bo przeciez oni niewinni, nie ma na nich dowodow itp :wstyd:
po czyjej stronie stoicie???

"Tam gdzie stało zomo"? :rotfl:
Znowu klasyka zaczerpnięta z Schopenhauera?

Becek, nie ma się co spinać.
Przepraszam jeśli byłem trudny do zrozumienia, ale zastanów się też czy nie postrzegasz trochę zero jedynkowo. Jak ktoś krytykuje durne prawo albo głupie instytucje czy urzędników, to nie znaczy, że jest cwaniakiem czy ich broni. To, że ktoś skrytykuje przepis, czy dziennikarza, czy CBŚ, to chyba nie znaczy, że jest przeciwko zwalczaniu oszustw?
Najczęściej jest właśnie zupełnie na odwrót.
Może krytykując pewne stany patologiczne, uda się zwrócić uwagę nie tylko na oczywiste oszustwa jakichś cwaniaków, ale również na oszustwa dziennikarskie, urzędnicze, czy na często nielegalne działania największego oszusta nad Wisłą, czyli samego państwa.

Z jednym mogę się zgodzić, zawsze będę bronił kogoś, przeciw komu, często jak sam piszesz "nie ma dowodów", zwłaszcza w konfrontacji z urzędasami. Bo właśnie przez wybaczanie im niekompetencji i głupoty najczęściej cierpią uczciwi, a korzystają cwaniaki. Wybacz, ale w sporze państwo-obywatel, to w tym kraju ten drugi jest w bardzo trudnej sytuacji. Zwłaszcza zwykły, przeciętny kowalski, któremu nagle CBŚ zarzuci, że ma samochód z podrobioną umową. Toć on spać po nocach nie będzie.

Stale i konsekwentnie nastawałem na działalność państwa polegającą na psuciu prawa i uczeniu braku szacunku do prawa.
Konkretny przykład można powołać nawet, już wspominany i wiążący się z tematem. Rok 2004 i bezprawnie pobierana przez państwo akcyza. Podobni być może Tobie, krzyczeli wtedy, że trzeba bez litości ścigać i ściągać ten podatek. Nawet ministrowie publicznie straszyli sądami i więzieniem! Kto był uczciwy to zapłacił. Kto przycwaniakował, to nie zapłacił. I ten cwaniak się do tej pory cieszy, a ten uczciwy, jak miał na tyle wiedzy, samozaparcia i chęci to się procesował, procesował, tracił czas i nerwy i coś tam wyegzekwował. A najczęściej dostał jakiś ochłap na podstawie ustawy, którą państwo sprytnie uregulowało, na jakiej zasadzie będzie oddawać część tego, co wcześniej samo ukradło! :zdziwko: To takie właśnie postępowanie się w głowie nie mieści. I to państwo i urzędnicy czynią podobnymi zagrywkami niepomiernie większe zło niż jakiś cwaniak oszukujący na podatkach i sprzedający taniej auta.
Pamiętaj, że im prostsze przepisy, im przyjemniejszy urzędnik, tym lepszy klimat dla uczciwych, a gorszy dla cwaniaków. U nas często ustawy tworzy się z założeniem, że obywatel to oszust :wstyd:

To tyle, tytułem ogólnego nawiązania do tematu.

A skoro wylewasz żale, że Cię wkurza obrona "cwaniaków", to po pierwsze zauważ, że broniłem tutaj nabywcy od takiego cwaniaka. A po drugie dostrzeż, jak wkurzające może być obrzucanie innych epitetami, zarzucanie pisania bzdur i przywoływanie tez, których nie potrafi się potem udowodnić :)

Jak dla mnie luz. Niechaj cebeesie i inni robią swoje. Niechaj tylko doniesienia prasowe nie kończą się na aresztowaniu, czy w najwyższym razie na akcie oskarżenia. A mam nieodparte wrażenie, że bardzo wiele rzekomych sukcesów naszych organów ścigania, to fakty medialne, kończące się niczym. Albo przepraszam, kończące się jak sprawa Kluski, czy nawet ostatnio Jeziornego, czyli straszną kompromitacją.
Zresztą nie trzeba wielkich spraw. Chwalą się jakimiś chłopaczkami z Gniezna i mogą nawet napisać "zorganizowana grupa przestępcza". Tylko kogo to tak naprawdę obchodzi, skoro nikt nie słyszał w tym kraju o odzyskaniu skradzionego radia samochodowego czy komórki ;) Za to takie fałszerstwa umów... no tu jest się czym popisać. (To tak żeby też zastosować jakiś chwyt i pojechać nieco demagogią ;) )
No i moim zdaniem większą krzywdę dla całokształtu stosunków robi urzędnik, który nieudolnie ściga cwaniaka, męczy go, po czym z braku dowodów/haków/przepisów musi go puścić z przeprosinami niż sam cwaniak swoim cwaniakowaniem albo urzędnik nie ścigający bezpodstawnie. Bo w efekcie utwierdza się tylko wśród ludzi stara prawda, że cwaniak zawsze sobie poradzi i ma po drodze z urzędnikami, a uczciwy obywatel ma całe życie z państwem pod górkę :kwasny:

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 17:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
w przypadku dalszej wymiany pogladow z uzyciem epitetów typu dziecko, wujek, synek, whatever bede wstawial narty, prosze o wymiane zdań na poziomie doroslych ludzi a nie przedszkola.

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 18:04 
Zacna persona forum

oczywiscie,przepraszam kolege qqiza i wszystkich ktorzy poczuli sie urazeni
urzednik wbrew pozorom u nas nie ma latwego zycia ,przepisy sa pisane pod uczciwych ludzi tzn jak sie przyznasz to dostajesz wyrok ,dla cwanikow nasz kraj to eldorado
wielokrotnie ustawy pisane na kolanie, z bledami ,zlymi zapisami cholernie utrudnija jakakolwiek kontrole, dodajac do tego nieskie zarobki wiec i podatnosc na korupcje i sie robi syf
mnie tez wkurza wiele rzeczy w naszym kraju np. aresztowanie pewnego kardiologa przez cba, podczas gdy autostrady sa rozkradane i nie ma komu tego przypilnowac. swoja droga jakas dziwna cisza na temat tej "podrabianej" autostrady

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 18:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Ja napiszę koledzy tak:

Po pierwsze - co jest tanie to jest drogie to raz.
Po drugie, My Polacy wolimy kupić nowszy model w nie do końca nazwijmy pewnym stanie, niż starszą wersję np od pierwszego właściciela. - Bo nowa buda.Ja niestety również się do takich zaliczam. :|

Poniżej podaję przykład: Które auto wybralibyście????. Zakładamy, że gość od E60 spuści 5tys zł. Pewnie wybralibyśmy E60.Niż np pewne E39. Jest to tylko przykład. Wolimy auto w nowszej budzie . W tym przypadku kwoty nie są małe, ale nie o to chodzi.

http://otomoto.pl/bmw-m5-smg-power-507- ... 63233.html

http://allegro.pl/bmw-m5-2001-lift-i1404187134.html

Sami napędzamy koniunkturę nieuczciwym handlarzom swoją głupotą i naiwnością myśląc, że ktoś sprzeda za granicą za pół darmo super auto, drugi ktoś je kupi i nam jeszcze z zyskiem po okazyjnej cenie sprzeda. :mur: Takie coś nie istnieje.

Drugim aspektem jest polskie prawo. Czyli przykład. Ojciec chciał kupić citroena C5 2.2 HDI z NIemiec. Zwyczajnie chciał mieć więcej mocy. Ale niestety, bo akcyza w przypadku litrażu powżej 2.0 jest jakieś 13%. To jest chore.!!! Polskie prawo aż się prosi aby kantować, oszukiwać, bo zwyczajnie zakup auta powyżej 2.0 bez kombinacji jest kompletnie nieopłacalny.Chyba że ma dzwona na czym kozystają nieuczciwi handlarze, lub zostaje kombinowanie z umowami akcyzami itd itd. Kiedyś były składaki co też było chore. Rozkręcać i składać auta !!! :mur: Ale to się po prostu opłacało.A np. dwa citroeny 2.0 i 2.2HDI to identyczne samochody !!!! NIczym się nie różniące! A różnica w opłatach jest drakońska!

Ale Skarb Państwa jest pazerny, a chytry dwa razy traci. Lepiej byłoby zmniejszyć akcyzę do takiej kwoty, aby każdy z Nas czy importerów wolał dla świętego spokoju zapłacić uczciwie akcyzę i nie kombinować z umowami itd itd.

Jak dla mnie największym problemem jest sprzedawanie przez nieuczciwych handlarzy aut spawanych z dwóch, nieumiejętnie naprawianych, najmniejszym kosztem, bez zachowania jakichkolwiek zasad bezpieczeństwa. DLa mnie to nic innego jak przestępstwo.

Tyle ode mnie.

Pozdrowionka dla Was chłopaki. :)

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 18:13 
No teraz się mogę z beckiem zgodzić.

PostNapisane: 12 stycznia 2011, 18:43 
Zacna persona forum

BARNABA napisał(a):
Kiedyś były składaki co też było chore. Rozkręcać i składać auta !!! :mur: Ale to się po prostu opłacało.A np. dwa citroeny 2.0 i 2.2HDI to identyczne samochody !!!! NIczym się nie różniące! A różnica w opłatach jest drakońska!

Stara prawda, powtarzana przez liberałów (tych prawdziwych), a niedostrzegana przez socjalistów, że ten sam towar nie może być opodatkowany inaczej, ze względu np. na jego przeznaczenie. Z tymi stawkami akcyzy, to akurat trochę nie to samo, ale mamy przykład oleju napędowego, który jako paliwo do auta ma jedną stawkę, a jako paliwo do pieca drugą. Jeszcze ciekawiej jest z kosmetykami, gdyby się trzymać litery ustawy, to ogórek zużyty do maseczki jako kosmetyk powinien być obciążony akcyzą :rotfl:
BARNABA napisał(a):
Ale Skarb Państwa jest pazerny, a chytry dwa razy traci. Lepiej byłoby zmniejszyć akcyzę do takiej kwoty, aby każdy z Nas czy importerów wolał dla świętego spokoju zapłacić uczciwie akcyzę i nie kombinować z umowami itd itd.

Otóż to, jakieś 2 czy 3 strony tematu wstecz sugerowałem, że zwykłe kwotowe rozwiązanie od sztuki byłoby uczciwsze, prostsze i nie do obejścia. Ale to nie w tym kraju, bo jak to tak, bogaty musi więcej zapłacić za swoje x6 i jeszcze mu kijem w plecy :wstyd: A w praktyce tracą Ci co zawsze :kwasny:

becek napisał(a):
oczywiscie,przepraszam kolege qqiza i wszystkich ktorzy poczuli sie urazeni
urzednik wbrew pozorom u nas nie ma latwego zycia ,przepisy sa pisane pod uczciwych ludzi tzn jak sie przyznasz to dostajesz wyrok ,dla cwanikow nasz kraj to eldorado
wielokrotnie ustawy pisane na kolanie, z bledami ,zlymi zapisami cholernie utrudnija jakakolwiek kontrole, dodajac do tego nieskie zarobki wiec i podatnosc na korupcje i sie robi syf
mnie tez wkurza wiele rzeczy w naszym kraju np. aresztowanie pewnego kardiologa przez cba, podczas gdy autostrady sa rozkradane i nie ma komu tego przypilnowac. swoja droga jakas dziwna cisza na temat tej "podrabianej" autostrady

Spoko.
Niestety nie sposób się nie zgodzić :(
Kiedyś w kancelarii senatu wpadły mi w ręce statystyki z biura legislacyjnego sejmu. Nie pamiętam jaki odsetek, ale większość ustaw trafiała pod obrady zaopatrzona w negatywną opinię prawników w temacie jakości samego aktu. Przecież liczy się wola polityczna a nie jakość, czytelność, czy komplementarności tworzonych przepisów :kwasny:

Z kardiologiem, to wręcz farsa chyba z tego wyszła w finale, ale i sporo ludzkich tragedii niestety. Chyba, że są jakieś nowe fakty?

A z podrabianą autostradą to też niezła zagadka. Ciekawe jak to działa. Mam wielu znajomych pracujących w firmach będących generalnymi wykonawcami dróg oraz będących podwykonawcami takich robót. Opowiadają rozmaite cuda, ale nawet jak podzielić przez 100, to wychodzi obraz jednego wielkiego placu kradzieży :mad:
Ale może to zbieg okoliczności jak pan jest jednym z dyrektorów na budowie, ma żonę - siostrę udziałowca podwykonawcy, a na narty lata z panem z oddziału GDDKiA. Pewnie zupełnym zbiegiem okoliczności on i jego dzieci zmieniają co roku samochody i motocykle oraz domy. Ja się nie znam. Ale opowieści od ludzi, którzy tam pracują są co najmniej szokujące!

Ale lekarstwo nie tkwi chyba w rozbudowywaniu aparatu kontroli, tylko tworzeniu przejrzystości, upraszczaniu przepisów i zmniejszania sfery działań państwa. Na razie się jednak kończy jak zwykle na obietnicach. Narzekamy na tworzenie prawa na kolanie, a posłów w okręgach jednomandatowych nadal nie możemy wybrać, progi wyborcze nadal istnieją, podobnie jak dotacje dla partii. Komu konserwacja układu służy to wiadomo. A chyba bardziej realna demokracja i możliwość świeżych wejść do polityki pomogłyby na nasze bolączki.
Ale to już inny temat ;)

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 12:35 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
BARNABA napisał(a):
Poniżej podaję przykład: Które auto wybralibyście????. Zakładamy, że gość od E60 spuści 5tys zł. Pewnie wybralibyśmy E60.Niż np pewne E39. Jest to tylko przykład. Wolimy auto w nowszej budzie . W tym przypadku kwoty nie są małe, ale nie o to chodzi.

Jeszcze 23% dolicz do E60 ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 15:35 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
BARNABA napisał(a):
Jak dla mnie największym problemem jest sprzedawanie przez nieuczciwych handlarzy aut spawanych z dwóch, nieumiejętnie naprawianych, najmniejszym kosztem, bez zachowania jakichkolwiek zasad bezpieczeństwa. DLa mnie to nic innego jak przestępstwo.

zgadzam się to jest przestępstwo, które należy surowo karać.

Sam znam kilka przypadków gdzie osoba jadąc swoim nówka autem sprowadzonym lub też kupionym w komisie 3 miesiące temu jedzie 100 km/h i nagle auto traci trakcję i wali w drzewo lub samoczynnie zjeżdża na lewy pas i auto rozkleja się na 2 połówki :znudzony:

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 16:48 
Forumowy terrorysta

Świder napisał(a):
BARNABA napisał(a):

zgadzam się to jest przestępstwo, które należy surowo karać.

Sam znam kilka przypadków gdzie osoba jadąc swoim nówka autem sprowadzonym lub też kupionym w komisie 3 miesiące temu jedzie 100 km/h i nagle auto traci trakcję i wali w drzewo lub samoczynnie zjeżdża na lewy pas i auto rozkleja się na 2 połówki :znudzony:

Owszem, przestępstwa należy surowo karać. Jednak ludzie sami są sobie winni, bo jak wspomniałem wcześniej, chciwość ludzka nie zna granic. Ludzie nie zastanawiają sie nad tym, że w większości przypadków cena aut w Polsce po sprowadzeniu i naprawie jest niższa niż porównywalnych aut np. w Niemczech. Nie dociera do kupującyh skąd niska cena się bierze.

PostNapisane: 13 stycznia 2011, 17:02 
Zacna persona forum

reno bo my marzyciele jestesmy i wolimy wierzyc ze MNIE sie po prostu oprawdziwa okazja trafila, potem jest zazwyczaj gorzej :/

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 16:36 
Zacna persona forum

Właśnie w wiadomościach w trójce opowiedzieli o tym:

Cytuj:
O oszustwo oskarżyła prokuratura dwóch właścicieli komisu samochodowego w Radomiu. Mężczyźni sprzedali klientowi samochód, który miał zaniżony przebieg i mimo, że został sprzedany jako bezwypadkowy, nosił ślady wcześniejszych napraw.

http://www.tvp.pl/warszawa/aktualnosci- ... ni/3800136

Mój znajomy kiedyś kupił podobnie na połczyńskiej.
Jak przyszedł z adwokatem, to oddali mu kasę z nawiązką, przepraszali przez pół godziny i oddali jeszcze kasę za furę, którą u nich zostawił w zamianie, w kwocie w jakiej sobie to na starcie wycenił :]

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 16:41 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Idzie do normalności, w końcu jakieś sygnały o tym że się ktoś odwarzył powalczyć o swoje :ok:
A nie jak na forum, same narzekanie że handlarze-oszuści a jak przyjdzie co do czego to sami teoretycy co pisma procesowego napisać nie potrafią...

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 14 stycznia 2011, 16:43 
Zacna persona forum

Tomek napisał(a):
Idzie do normalności, w końcu jakieś sygnały o tym że się ktoś odwarzył powalczyć o swoje :ok:

No szacun się chłopu należy, że zawalczył o swoje :ok:

Większość by poprzeklinała, ponarzekała i wcisnęła następnemu szczęśliwcowi :]

I jak powiedział słuchacz, dzwoniący do strzyczkowskiego: teraz to blady strach padł na 99% sprzedających samochody w Polsce :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1