BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Motory są wszędzie
PostNapisane: 22 stycznia 2011, 18:38 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Tu jest ewidentny przypał motocyklisty, obejrzałem filmik.
Gość z samochodu w normalny przewidywalny sposób skręcał w lewo.

Jeszcze przed zimą, stojąc w korku, w lewym lusterku widzę motycyklistę, więc skręcam koła by mu zjechać, niech sobie przejedzie... w tym momencie z prawej wyprzedza mnie drugi.

Jechali sobie równo, jeden wyprzedzał sznur aut z lewej, drugi z prawej, środkowego pasa. :mur:

Kierowcy w lusterka nie patrzą zawsze należycie uważnie, ale motocykliści kompletnie sobie nie zdają sprawy, że są jak UFO.
Zapierda la ją między pasami, są niewidoczni w lusterkach a ich jazda jest całkowicie nieprzewidywalna.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
Cóż KYO - młodość + moc + brak doświadczenia robi swoje,bo przecież większość motocyklistów to w sumie raczej młodzi ludzie. Mając takie osiągi ścigaczy i moc pod nogą to po prostu władza na drodze,ale niestety to nie gra na PS, że żyć mamy nieskończenie wiele. :|

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 19:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Kyokushin napisał(a):
Gość z samochodu w normalny przewidywalny sposób skręcał w lewo.

Specjalnie ściągnąłem sobie ten film z yt i zwolniłem 10x, żeby sprawdzić czy nie mam omamów. Pan w fordzie ewidentnie nie zasygnalizował zamiaru skrętu.

Kyokushin napisał(a):
Kierowcy w lusterka nie patrzą zawsze należycie uważnie, ale motocykliści kompletnie sobie nie zdają sprawy, że są jak UFO.
Zapierda la ją między pasami, są niewidoczni w lusterkach a ich jazda jest całkowicie nieprzewidywalna.

Racja, chociaż każde uogólnienie jest krzywdzące, nawet to. ;)

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 20:03 
Forumowicz

Moje BMW: e30
Kod silnika: m62b44
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95148 e36 320i m50b20
Pierwszy film to ewidentna wina motocyklistów, kolo z Forda włączył kierunek (późno ale jednak) do tego podwójna ciągła. Dobrze, że nic poważnego się nie stało- jak się nie myśli na drodze to tak jest. Sam jestem motocyklistą i nie podjąłbym się wyprzedzania z lewej w takiej sytuacji, raczej bym się przy prawej ustawił.

Albo grubo, albo wcale!

Moje byłe: e36 320i '92, e36 316i '91, e36 325i '91, e38 740iA '97...

Obecne BMW: e30 '88 340 4.4 V8

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 20:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Kyokushin napisał(a):

Uwierz, ze duza czesc doskonale zdaje sobie z tego sprawe. ;)
Tak samo zdaja sobie sprawe z tego, ze majac pod doopa moc pozwalajaca na osiagniecie 100 w ciut powyzej 3s, moga byc "nieprzewidywalni" - no bo kto nie jezdzac wezmie pod uwage, ze to male swiatelko stojace na swiatlach zaraz bedzie przy jego prawych drzwiach?

Zobacz jak duzo osob jezdzi na dlugich, zobacz ilu jezdzi w oczoj*** kamzelkach, zobacz ilu jezdzi z wyprutym wydechem.

I coz z tego, skoro zawsze znajdzie sie przytomna inaczej pani jadaca honda crv, ktora zamiast spojrzec w lusterko, zmienia sobie pas (tylko dlaczego ZAWSZE cholera ja musze spierniczac)

A pierwszy filmik - wina otocyklisty. Nie zabieramy sie do wyprzedzania na skrzyzowaniu (bo komus z reguly sie przypomnia, ze on tu zawsze skreca) i na bogow nie jezdzi sie taka kupa motocyklami!

EDIT: drogi Barnabo, motor masz pod maska a jezdzi sie motocyklem ;)

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 22:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
greenevil napisał(a):
I coz z tego, skoro zawsze znajdzie sie przytomna inaczej pani jadaca honda crv, ktora zamiast spojrzec w lusterko, zmienia sobie pas (tylko dlaczego ZAWSZE cholera ja musze spierniczac)
za to Cię lubię :D masz rację, ale nawet wypruty wydech i kamizelki nie zawsze pomagają, i przyznam że pomimo iż sam jeżdżę motocyklem, to zdarza mi się np. stać w korku samochodem, patrzę w lusterko, nic nie widzę, a za chwilę dostaję zawału bo ktoś obok mnie odkręca manetkę na maksa :hyhy:

Na szkoleniu teoretycznym na prawko pada pytanie:
- skrzyżowanie równorzędne, po prawej karetka, z przodu osobowy, z lewej dostawczy.. kto przejeżdża pierwszy ??
- motocyklista !!
- a skąd wziął się motocyklista na tym skrzyżowaniu??
- a cholera ich wie skąd oni się biorą :P

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 22:44 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
greenevil napisał(a):

To widocznie akurat ta duża część trzyma się ode mnie z daleka.

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 22:44 
Uzależniony od forum :)

theDAMIstrzu, i dlatego motro go mógł wyprzedać na pasach ???? :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony:

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 22:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
Kyokushin napisał(a):
greenevil napisał(a):

To widocznie akurat ta duża część trzyma się ode mnie z daleka.

rozmawiales z jakimis ostatnio? :rotfl:
Zdarzaja sie wariaci - fakt. Jednak z uporem maniaka bede twierdzic, ze na 2oo dosc bezlitosnie dziala dobor naturalny.
A... hm... jezdzisz na 2oo, bo nie wiem od czego zaczac wywod? :)

pzdr
GreenEvil

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:19 
Zacna persona forum

KotSylwester napisał(a):
theDAMIstrzu, i dlatego moto go mógł wyprzedać na pasach ???? :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony:

Napisałem coś takiego? :rotfl:

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:19 
Administrator

nie wiem o co chodzi z 2oo.

Niestety większość motocyklistów którą widzę na drodze nie zachowuje się normalnie.
Nie chcę generalizować, ale poważnie mówiąc, latanie między pasami, wyprzedzanie poboczem, nie używanie kierunkowskazów, jazda przed jakimś autem na 1 kole, wykonywanie różnych nieprzewidywalnych szybkich manewrów to jest na porządku dziennym co widzę w sezonie letnim.

Szkoda, bo jazda motocyklem jest przyjemna, są osoby które jeżdżą normalnie i przez to one właśnie tracą.

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:22 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
nie wiem o co chodzi z 2oo.

2oo <=> 2 koła <=> motocykl
4oo<=>4 koła <=> puszka
;)

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:25 
Administrator

4oo <> katamaran

:rotfl:

PostNapisane: 22 stycznia 2011, 23:29 
Administrator

theDAMIstrzu napisał(a):
Specjalnie ściągnąłem sobie ten film z yt i zwolniłem 10x, żeby sprawdzić czy nie mam omamów. Pan w fordzie ewidentnie nie zasygnalizował zamiaru skrętu.

0:03 - kierunkowskaz w aucie
U żadnego motocyklisty kierunkowskazu natomiast nie widzę. Widzę linię ciągłą.

A wywalił się nie ten który wyprzedzał pierwszy tylko ten który jechał za autem i chciał wyprzedzić jako drugi. W aucie stopy było widać, wrzucony kierunek też.

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 00:29 
Zacna persona forum

Kyokushin napisał(a):
0:03 - kierunkowskaz w aucie

No masz.. Jeszcze raz obejrzałem. Kierunkowskaz włączony w czwartej sekundzie, tuż przed skrzyżowaniem.

PS. Edytuj posty, bo dostaniesz osta od admina. :P

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 01:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: N42B18
BARNABA napisał(a):
Moim zdaniem, wcześniej włączył kierunkowskaz.

Też tak myśle że wcześniej, zresztą przecież stoi równolegle do linii środkowej więc jeszcze nie zaczął skręcać.

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 02:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
To, że ktoś ma włączony kierunkowskaz nie uprawnia go do wykonania manewru bez upewnienia się, czy ktoś go nie wyprzedza. Nawet jak jest to skrzyżowanie, podwójna ciągła i pasy.
Ale tak oglądając ten film to motocyklista przywalił w tył samochodu i to jednak jego wina, gdyby przywalił w bok to już co innego.
Co do patrzenia w lusterka, to rozwalają mnie te naklejki, które ludzie namiętnie przyklejają na samochody. Jak ktoś jedzie pod 200km/h do tego wyskakuje nagle z zza innych samochodów to niech się liczy z tym, że będą go skrobać z asfaltu.
Żeby nie było - też jestem motocyklistą, choć w tej chwili bez jednośladu :kwasny:.

PostNapisane: 23 stycznia 2011, 09:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW F10 M550D
Kod silnika: N57X
kamil_85 napisał(a):
To, że ktoś ma włączony kierunkowskaz nie uprawnia go do wykonania manewru bez upewnienia się, czy ktoś go nie wyprzedza. Nawet jak jest to skrzyżowanie, podwójna ciągła i pasy.
Ale tak oglądając ten film to motocyklista przywalił w tył samochodu i to jednak jego wina, gdyby przywalił w bok to już co innego.
Co do patrzenia w lusterka, to rozwalają mnie te naklejki, które ludzie namiętnie przyklejają na samochody. Jak ktoś jedzie pod 200km/h do tego wyskakuje nagle z zza innych samochodów to niech się liczy z tym, że będą go skrobać z asfaltu.
Żeby nie było - też jestem motocyklistą, choć w tej chwili bez jednośladu :kwasny:.

Tak jak pisze Kamil, jeżeli skręcimy na skrzyżowaniu w lewo ,nie patrząc w lusterko a ktoś Nas wyprzedzi również na skrzyżowaniu z lewej strony to ponoć winę ponoszą wszyscy. Tylko nie pamiętam czy to chodzi o skrzyżowanie, czy drogę leśna, nieoznakowaną.
Może ktoś się wypowie......... :|

No ale tutaj gościu z Forda nie skręcił, więc.............

EKSPRESY CIŚNIENIOWE DO KAWY JURA TO MÓJ ŚWIAT !!! www.primocaffe.pl

Tytuł: Re: Motocykle są wszędzie
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 10:12 
Administrator

Tu generalnie trzeba sobie rozbić temat na prosty ciąg przyczynowo skutkowy.
Kogo kiedy w którym miejscu nie powinno być.

Linia ciągła definitywnie zamyka temat, ponieważ w lewo skręcać gość mógł, jadąc tam gdzie jest linia wiedział że nie może wyprzedzać, więc nikt nie może tam wyprzedzać.
Zamiar zasygnalizował w sposób wystarczający jak na jego szybkość, więc jakby mu ktoś przywalił w bok to nie dlatego że on skręcał tylko dlatego że ktoś wyprzedzał.

Jak sobie to obejrzycie to widać że najpierw gość skręca, a następnie motocyklista wyprzedza. Po nitce do kłębka.

theDAMIstrzu napisał(a):
tuż przed skrzyżowaniem.

Bo tak się włącza, przed skrzyżowaniem dajesz kierunek i po chwili skręcasz.
Jak włączysz 200m przed skrzyżowaniem to zaraz każdy powie że pipa jedzie z kierunkiem bo za 200m skręca.

Tytuł: Re: Motocykle są wszędzie
PostNapisane: 23 stycznia 2011, 10:55 
Uzależniony od forum :)

Co do pierwszego filmu dobrze że drugim pasem nie leciała duża cysterna po mleko do gospodarza.Bo nie wiem co by tutaj miśki zbierały,co do drugiego filmu ZLOT był udany chłopaki nieco ostro zaszaleli,jestem ciekaw czy tylko małe guzy były.Pewnie daleko do domku nie mieli panowie kamizelki na plecki abym was widział ja w lusterku moim.Gumowych autek drzew ....

Typer 01/2013-II miejsce...Typer 02/2013-III miejsce...Typer 03/2013-III miejsce...Typer 04/2013-I miejsce..Typer 09/2013-II Miejsce...Typer 12/2013-II miejsce...Typer 03/2014-III miejsce...Typer 05/2014-III Miejsce...Typer 10/2014-II miejsce...Typer 11/2014-II...Typer 12/2014-I..Typer 11 / 2015 - II...Typer 04/2016-III...Typer 08/2016-II..Typer 09/2016-III..Typer 10/2016-III..Typer 05/2017=II...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1