theDAMIstrzu napisał(a):
Zakov, z całym szacunkiem, ale nie potrafisz nawet odróżnić turbiny od turbosprężarki a wypowiadasz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy.
To, że jakiś producent później niż inni zaczyna stosować jakieś rozwiązania wynika m. in. z postępu technologicznego i wyzbycia się "wad wieku dziecięcego". Common rail pierwszy wprowadził do seryjnej produkcji fiat, a nagrody za najlepsze silniki zgarnia teraz bmw.
To ja Ci teraz napiszę geniuszu z czego wynika twój "postęp technologiczny", otóż jest on wynikiem norm ekologicznych narzucanych producentom aut, oraz mody zwanej Downsizingiem. I być może również gdyby nie to, że takim jak Ty łatwo da się wcisnąć, że gówno to czekolada, nadal mogli byśmy mieć w nowych M3 takie oto jednostki:

Ponoć najbardziej zaawansowane V8 jakie kiedykolwiek powstało, tak dla twojej wiadomości
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
theDAMIstrzu napisał(a):
"wad wieku dziecięcego"

Piszesz również o silnikach M-Power! Jednych z najlepszych wolnossących jednostek na tej planecie. Z Volkswagena spadłeś!? BMW było prekursorem w dziedzinie doładowania i to inny mogą się uczyć od BMW, a nie BMW od innych. Nie pasi? to kto Ci .... każe tu siedzieć? Wyjazd na forum VW, Opla, Fiata, czy Seata i tam sobie dyskutujcie z kolegami na temat przewagi ich doładowanych, super-zaawansowanych jednostek nad wolnossącymi BMW! Mnie tłumaczysz co ja rozróżniam, a co nie? Tłumacz inżynierom BMW jak zacofane i wadliwe były ich wolnossące jednostki przez ostatnie kilkanaście lat... Bo na pewno teraz przejęli technologie turbodoładowania od VW, Audi, Fiata i innych "bardziej zaawansowanych" i dlatego ładują turbo do BMW

Takie kity to głupszym od siebie!

I żeby była jasność - zgadzam się, że silniki turbodoładowane są przeważnie bardziej zaawansowane technologicznie niż wolnossące, choćby ze względu na sam fakt zastosowania turbosprężarki. Ale bardziej zaawansowany, nie zawsze znaczy lepszy. Natomiast z całą pewnością jest to doskonałe pole do popisu dla marketingowców i wciskania klientom kitu o super-nowoczesnej, kosmicznej i znanej pewnie z 50 lat albo i dłużej technologii turbodoładowania
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)