BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] M3 na codzień czy od święta vs 330Ci vs GT3 vs ......
PostNapisane: 27 stycznia 2011, 01:53 
Uzależniony od forum :)

Kod silnika: BCY+
Zakov napisał(a):
BMW wprowadziło M3 CLS i ostatnio GTS, jako konkurencję dla Porsche GT3. Myślę, że jednak zwykła M3 jest trochę zbyt "ociężała" (o ile w ogóle można użyć takiego określenia względem M3), aby konkurować z GT3...

myślę, ze BMW będzie wygodniejsze od Porsche, ale za to ta linia Porsche, dynamika itd dla mnie jednak Porsche na plus jeżeli chodzi o sport, a BMW na plus jeżeli chodzi o jakąkolwiek wygode itd..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 02:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
olko napisał(a):
i tak będziesz wynajdował argumenty za M3, tak jak to z oponami ;)

Bardzo istotny argument jeżeli chodzi o użytek torowy. I tutaj nie teoretyzuje, a wiem z doświadczenia, więc nie rozumiem dlaczego ktoś próbuje mi udowodnić że jest inaczej.
olko napisał(a):
na pewno by się super jechało traske M3 całe załadowane oponami...

Zależy ile tych kół weźmiesz. 2 wchodzą do bagażnika (oczywiście jak się wie jak je włożyć) do tego jeszcze się zmieszczą narzędzia i żaba. Chyba mi nie wmówisz że to co jest w bagażniku w jakiś sposób ci przeszkadza. Dodatkowe 4 na tylne siedzenia już trochę przeszkadzają przy ostrzejszej jeździe, ale w trasie gdzie się jednak jedzie po prostej, praktycznie nie ma różnicy.
olko napisał(a):
GT3 nie miałem niewątpliwej przyjemności prowadzić, ale jechałem jako pasażer i wiem jedno- czujesz się bardziej jak wyścigówce niż w aucie drogowym i różnica jaka ją dzieli od porobionej Carrery S jest ciężka do opisania ;) a różnica w mocy prawie żadna, 415 vs 381km.

Akurat miałem przyjemność jazdy Carrerą S i podobnie jak M3 e92 daje wrażenie szybkiej limuzyny a nie sportowego auta. Czego nie można powiedzieć o M3 e46. Jak się ma M3 e46 do GT3? Ciężko mi powiedzieć bo nie miałem styczności z GT3. Z drugiej strony olko, mam wrażenie że ty miałeś styczność co najwyżej z seryjną M3 e46.
eminencja jones napisał(a):
Kostek nie porównuj GT3 do M3 bo to profanacja :) inne auta GT3 to potwór.

Ale tak dla wyjaśnienia:
Porównujesz GT3 do swojej 330 czy do seryjnej M3? Bo przypominam że dyskusja jest GT3 vs konkretnie zmodzone M3 e46. A seryjne M3 e46 ma się ni jak zarówno do przyzwoicie zmodyfikowanego M3 jak i do GT3.

W ogóle mam wrażenie że większość osób chyba nie łapie że nie porównujemy tutaj seryjnej M3 do GT3, bo po prostu nie ma czego porównywać i z tym się chyba wszyscy zgadzamy.

Podsumowując:
GT3 jest świetnym autem na tor i w miarę przyzwoitym na co dzień, aczkolwiek dość drogim. Modyfikować nie bardzo jest co i nie bardzo ma to sens.

M3 żeby można je było porównać do GT3 musi być mocno zmodyfikowane. Przykład Loaded CSL pokazuje że M3 może być dużo szybsze do GT3, ale to już była praktycznie wyścigówka. Modyfikacje o których mówimy dają nam możliwość dobrania samochodu do własnych potrzeb i możemy zrobić samochód sporo szybszy od GT3, ale też i dużo mniej wygodny, a możemy zrobić samochód dużo wygodniejszy, ale też i sporo wolniejszy. Pytanie tylko brzmi czy M3 zapewniające porównywalny komfort do GT3, będzie tak samo szybkie, szybsze czy wolniejsze. Puki nie sprawdzimy w praktyce to się nie dowiemy, możemy tylko gdybać. Na pewno będą to już porównywalne osiągi, a nie przepaść jak między seriami.

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 12:22 
Forumowicz

Moje BMW: M3E46 SC
Kod silnika: S54B32
M3 to GT3 pasuje jak gówno do pomarańczy, koniec i kropka! na m3 swiat sie nie konczy, a tam gdzie sie koncza mozliwosci w m3, w gt3 sie dopiero zaczynaja :)

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 12:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
no ale GT3 bedzie na gorszych oponach bo nie mozna zaladowac tak jak do M3-
wiec szanse sie wyrownaja :rotfl:

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 12:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 M3
Ludzie, wyluzujcie :) M3 to szybkie auto, które nadaje się do jazdy na co dzień, ja jeżdżę nawet w pięć osób czasem. Długo szukałem szybkiego auto do codziennej jazdy o niewygórowanym spalaniu i sportowej charakterystyce i stwierdziłem, że M3 jest bezkonkurencyjne. GT3 nie bardzo może być jedynym autem w przeciwieństwie do M3. Dodatkowo CSL udowadnia, że M3 może być szybsze od GT3. Wiem, że wygląd to kwestia gustu, ale GT3 mi osobiście nie podoba się, kojarzy mi się z autem dla kobiet, Porsche nigdy nie było autem moich marzeń w przeciwieństwie do Ferrari czy Lambo. Proponuję zrobić listę plusów, niech każdy coś dopisze, ewentualnie zmodyfikuje moją listę i niech temat się skończy podsumowaniem dla potomnych :)

Plusy E46 M3 w porównaniu do GT3:

+ niższa cena zakupu i duże możliwości modyfikacji,
+ większy dostęp do serwisu, części blacharskich i mechanicznych,
+ nadaje się jako auto na co dzień,
+ można załadować 5 osób.

Plusy GT3 vs E46 M3

+ większy prestiż marki (chociaż na mnie nie działa),
+ pewnie mniejsza utrata wartości,
+ dużo mocniejsze od M3 w serii,
+ lepsze wrażenia na torze,

Obrazek

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 13:56 
Forumowicz

Yacek napisał(a):
pierwsze to tak, drugie w porownaniu do GT3 zdecydowanie nie :)
Yacek napisał(a):
Długo szukałem szybkiego auto do codziennej jazdy o niewygórowanym spalaniu i sportowej charakterystyce i stwierdziłem, że M3 jest bezkonkurencyjne
brales pod uwage RS4? :)

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
no wlasnie- RS4 w kombi- ile opon by weszlo...

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:03 
Zacna persona forum

A słyszałeś o tym, że konie audi są wychudzone. A poza tym nie wiem czy wiesz, ale żadne audi rs4 nie trzyma mocy i nie mówie o spadku 5, 10, 15 koni, ale w najgorszym przypadku o jakim słyszałem to 290 z 420 chyba :przestraszony: :zdziwko:

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:29 
Forumowicz

A w BMW nie sa wychudzone? Malo ktore m3 a m5 to juz wogole trzyma serie! Kolego mowie o Rs4 b5 :) i uwierz, troche na ten temat wiem. Mocy nie trzymaja te mlodsze. RS4 B5 po sofcie ma srednio 420ps :) duzy bagaznik, naped quattro i w podrozowaniu jest 10 razy wygodniejsze niz m3 :) Do zabawy zdecydowanie m3, do jazdy codziennej tylko s4/rs4 :) Mialem/mam jedno i drugie, wiem co mowie :) To nie glupoty wyczytane z autośmieci :)

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:34 
Częsty bywalec

kosiniak napisał(a):
Yacek napisał(a):
pierwsze to tak, drugie w porownaniu do GT3 zdecydowanie nie :)

Miałem na myśli w rozsądnych pieniądzach i w PL.

kosiniak napisał(a):
Yacek napisał(a):
Długo szukałem szybkiego auto do codziennej jazdy o niewygórowanym spalaniu i sportowej charakterystyce i stwierdziłem, że M3 jest bezkonkurencyjne
brales pod uwage RS4? :)

Myślałem jak najbardziej ale kombi, turbiny, wysokie spalanie mnie zniechęciły.

Obrazek

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:40 
Nie chce mi się szukać kto wymyślił to porównanie GT3 do M3, ale równie dobrze można porównać M3 do VW passat 1.9tdi 110.

Plusy dla Passata:

-niższe spalanie
-większa przestrzeń, ładowność, komfort
-cena zakupu duuuużo niższa i duża możliwość modyfikacji (chip!)
-niższa akcyza, części eksploatacjne

plusy dla M3:

-większy prestiż marki
-szybsze na prostej i na torze
-wygląd

ooooo 4:3 dla passata w tedeiku :(

Taki jest sens porównania M3 do GT3. Inna liga, no i zupełnie inny klient. Nie ma co płakać.

Co do loaded- ciężko mi w zasadzie ocenić, czy wciąż można mówić tutaj o M3 :-k

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:50 
Forumowicz

Yacek napisał(a):
Miałem na myśli w rozsądnych pieniądzach i w PL.
tez nie :) w PL nie dostaniesz nic, wszystko i tak tzreba importowac. Wydechy, doloty itp. to wyspawa kazdy, natomiast nie kazdy wystroi m3. Osobiscie nie znam nikogo komu moglbym na 100% ufac i oddac auto (poza jedna osoba ktora nie kombinuje a uczciwie mowi ze sie tego jeszcze nie nauczyla, Porsche zas diagnozujesz vagcom'em a z wystrojeniem nie ma najmniejszego problemu. W PL zrobi to wiekszosc ogarnietych tunerow. Prawda jest taka ze te wszystkie zestawy kompresorow do eMek itd. jezdza na gotowcach. Kazdy mysli ze to takie bardzo fajne a gowno prawda, to jak kupowanie kota w worku bo nie ma 2 takich samych aut a tam wszystkie zestawy sa identyczne! Malo kto pisze o awariach ale z tych w PL 90% wysralo motor! Moj soft bym modyfikowany, auto jest podlane mocniej na gorze i nie ma opcji by EGT przekroczylo 900st. i wiem ze tylko moj do tej pory nie poplynal:) (odpukac). Oczywiscie nie pisze o standalone, bo dla mnie w robieniu auta na ulice nie o to chodzi! Streetowe auto ma byc bezpieczne, ma w nim wszystko dzialac!
Yacek napisał(a):
Myślałem jak najbardziej ale kombi, turbiny, wysokie spalanie mnie zniechęciły.
pala mniej wiecej tyle samo :) baaa, 500konny Rs4 pali mniej niz moje m3 :)

Ostatnio edytowano 27 stycznia 2011, 15:02 przez kosiniak, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 14:56 
Częsty bywalec

Fryderyk napisał(a):
Nie chce mi się szukać kto wymyślił to porównanie GT3 do M3, ale równie dobrze można porównać M3 do VW passat 1.9tdi 110.

Trochę przegiąłeś z tym Passatem, to w ogóle nie jest sportowe auto. Poza tym jakoś nie widziałem TDI 110KM zrobionego na 340 KM a tym bardziej takiego, który wykręciłby takie czasy na torze jak M3. Ale wiem co masz na myśli i masz sporo racji.

Obrazek

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 15:04 
Yacek napisał(a):
Poza tym jakoś nie widziałem TDI 110KM zrobionego na 340 KM a tym bardziej takiego, który wykręciłby takie czasy na torze jak M3.

a widziałeś takie M3, co ma takie spalanie jak tdi :chytry: i czy widziałeś takie M3, po takich modach, że po złożeniu foteli włożysz tyle worków z ziemniakami do środka, co w b5 variant :chytry: :hyhy:

Yacek napisał(a):
Ale wiem co masz na myśli i masz sporo racji.

No właśnie, MUSIAŁ być passat 110ps podany KONIECZNIE w TDI :D

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 15:07 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
apropo spalania
troche tego nie ogarniam, 350KM focus rs po miescie zejdzie do 11L (taka opinie wlasciciela przeczytalem)
maly pisal ze Mka spali po miescie 13L
teraz kosiniak pisze ze 500KM rs4 spali mniej niz M3
:zakrecony:
do dlaczego moje 330Ci nie zejdzie ponizej 13L w miescie za zadne skarby, a jezdzac normalnie 15L, dlaczego Alpina podaje spalanie w miescie dla b3s 17L
To chyba powoli zaczyna byc jak z przebiegami aut w Polsce kazda jedna sztuka ma 180tys czy to 5 latnie czy 15letnie czy 25letnie

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 15:28 
Forumowicz

Santino napisał(a):
apropo spalania
troche tego nie ogarniam, 350KM focus rs po miescie zejdzie do 11L (taka opinie wlasciciela przeczytalem)
:zakrecony:
do dlaczego moje 330Ci nie zejdzie ponizej 13L w miescie za zadne skarby, a jezdzac normalnie 15L, dlaczego Alpina podaje spalanie w miescie dla b3s 17L
To chyba powoli zaczyna byc jak z przebiegami aut w Polsce kazda jedna sztuka ma 180tys czy to 5 latnie czy 15letnie czy 25letnie

Może dlatego, że nie przeczytałeś uważnie ? ;) kosiniak pisał że 500 konne rs4 spali mniej niż jego m3 :) a ile pali jego m3 to już pisał wcześniej.

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 15:55 
Forumowicz

dokladnie, j.w :)
Cytuj:

latem srednio ok 15-17 teraz ok 20-25, ciezko do konca powiedziec bo nie chce mi sie tego przeliczac i denerwowac. Jazda mieszana auto glownie zimne teraz wiec stad taka roznica.

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 15:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
my bad :zawstydzony:

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 16:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Santino napisał(a):

silnik turbo, lekki samochód.
Santino napisał(a):

potwierdzam
Santino napisał(a):

Niż M3 kosiniak które jest na kompresorze i pali znacząco więcej od seryjnej M3. A RS4 o którym mówi kosiniak jest pewnie turbodoładowane i pali mniej od NA, kompresor jednak zwiększa spalanie.
Fryderyk napisał(a):
ale równie dobrze można porównać M3 do VW passat 1.9tdi 110.

Nie nie można. Zmodyfikowane M3 i seryjne GT3 są do podobnego użytku. Track day'e i jazda na co dzień, a Passatem TDI na tor nie chciałbyś wyskoczyć.
Podobnym porównaniem byłoby porównanie M3 do EVO. Jak porównasz serie to EVO się nawet nie umywa do M3, a już w miarę zmodzone EVO dokłada M3, a o mocno zmodzomym, typowo torowym EVO nie ma co już nawet wspominać.
Fryderyk napisał(a):
Co do loaded- ciężko mi w zasadzie ocenić, czy wciąż można mówić tutaj o M3 :-k

Ale właśnie to porównanie nie jest seria do serii bo to dwa inne światy. Porównanie dotyczy serii GT3 i tej nie bardzo już eMki.
Mimo wszystko z faktu że nie dysponujemy ani GT3, ani eMką o której mowa (chociaż jak skończę eMkę, będziemy mieli 1) do porównania, to możemy tylko teoretyzować. Jak ktoś nie chce ani snuć teorii, ani ich czytać, proponuje wyluzować i po prostu tu nie wchodzić. To jest luźny temat i ja go tak traktuję :)
Thomas_HD napisał(a):
no ale GT3 bedzie na gorszych oponach bo nie mozna zaladowac tak jak do M3-
wiec szanse sie wyrownaja :rotfl:
Thomas_HD napisał(a):
no wlasnie- RS4 w kombi- ile opon by weszlo...
Thomas_HD, jesteś tutaj chyba największym teoretykiem, więc zamilcz na tematy o których nie masz pojęcia.
W GT3 chcąc dojechać nim na tor i pojeździć nie mamy możliwości jazdy na slicku, a slick daje bardzo dużo. Takie są fakty. I jeżeli mówimy o track dayach w realnym świecie to M3 tutaj zyskuje. Kropka.
Nie zmienia to faktu że na track day'e nie jedzie się wygrywać, a się pobawić i np. mi nie chcę się bawić w slicki, bo jest to upierdliwe. Kombinowanie z mieszankami, nie możność jazdy po mokrym. Na track day'e lepszy będzie semi-slick bo jest uniwersalny, a czasy są mniej istotne bo to nie zawody. Nie mniej możliwość jazdy na slicku jest niezaprzeczalnym plusem.
kosiniak napisał(a):
Malo kto pisze o awariach ale z tych w PL 90% wysrało motor!

A ile seryjnych się "wysrało" Do tego nie wiem skąd wziąłeś to 90%. Maros - na ESSie jeździł i wszystko było w porządku, silnik cały. Costumowej przeróbki nie bierzemy pod uwagę bo one są obarczone właśnie takim ryzykiem. PAKO wciąż jeździ, Ty wciąż jeździsz, a sam zawsze mówisz że masz dokłądną kopie ESS'a poza dolotem. Jedynie "wysrała" się ta M3 z Poznania. Nie wiadomo dlaczego, można tylko gdybać. Obarczanie winą za to kompresora jest co najmniej nieuczciwe. Z moich obliczeń wychodzi 75% sprawnych samochodów.

To wszystko i tak nie zmienia faktu że jakiego samochodu byś nie brał pod uwagę Caterham i tak będzie szybszy i o niebo fajniejszy, a kosztuje 1/3 GT3 i 1/2 nowej M3 :hyhy:

Jak już wspominałem mamy luźny temat więc możemy się pobawić w kolejne porównanie:
seryjne M3 e46 vs mocno zmodzone 330Ci.
Na prostej:
http://www.youtube.com/watch?v=7mwIAcnf9-w
W zakrętach:
Po dołożeniu porządnego zawiasu, szpery i hebli powinno być szybsze.
Ktoś się nie zgadza? :)
Tuning, ale z głową jednak daje bardzo dużo :)

PostNapisane: 27 stycznia 2011, 16:09 
Forumowicz

kostek_ja napisał(a):
Do tego nie wiem skąd wziąłeś to 90%. Maros - na ESSie jeździł i wszystko było w porządku, silnik cały. Costumowej przeróbki nie bierzemy pod uwagę bo one są obarczone właśnie takim ryzykiem. PAKO wciąż jeździ, Ty wciąż jeździsz, a sam zawsze mówisz że masz dokłądną kopie ESS'a poza dolotem. Jedynie "wysrała" się ta M3 z Poznania.
wszystkiego nie wiesz :) ja tu nie napisze przeciez oficjalnie kto cos ukrywa, a powiem ze na 5 doladowanych ktore znam, wysralo sie 4 z czego na ESS 3 a jedna to nawet 2 razy :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1