BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] 525 czy ma sens zakladac gaz
PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:39 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Przykro nam że jeździsz na tanim gazie i nie stać cię na dobrą instalacje i jeździ na ubogiej mieszance

Marcin - Popieram jestem ZA :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
Pierwszy raz się chyba z czym kolwiek zgadzamy :rotfl:

PostNapisane: 24 stycznia 2011, 21:47 
Specjalista

jak nie - sam wiesz że dziewczyny wolą v8 4,4 ;) - sam wkładasz ;)

Tytuł: [e39] 525 czy ma sens zakladac gaz
PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39 1999r. 523i
Kod silnika: M52TUB25
Pozwólcie że się wtrącę, ale gaz podwyższa temperaturę spalania przez co szybciej lecą wtryski i świece, czyż nieprawdaż?
Czyli na te 10 lat, 5 razy wymieni się wtryski i może trochę częściej świece, nawet jeśli silnik po tym czasie będzie "kaputen" to można wrzucić drugi motorek zamiast patrzeć na zdewastowane tłoki, a i tak to się będzie opłacać.
Po co robić w 20 letnim samochodzie kapitalny skoro silnik np.M50 można kupić za 1000-1500zł.

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:19 
Specjalista

tak podwyższa spalanie o jakieś 2~3 stopnie a może nawet by nawet 2~3 stopnie niższa ;) głownie zależy od AFR

ps temperatura zasysanego powietrza też ma wpływ na temp spalania :)

ps2.Pozdrawiam kolejnego właściciela z dobitym autem przez tani gaz

ps3. Znajomy Taxówkarz miał mercedesa v8 w140 który miał przebiegu 750 000km z tego 600 000 na lpg , pękł ślizg łańcucha i przeskoczył łańcuch i była szansa że tłoki dogoniły zawory , po rozebraniu okazało się że jest wszystko oki a silnik nie posiada praktycznie śladów zużycia po wymianie rozrządu śmiga dalej.

Natomiast cieszę się gaz szkodzi Tobie i innym montującym instalacje za 2xxxzł przez gazownika kowala , dzięki takim jak wy mechanicy mają co robić , używane silniki schodzą handlarza , a na nadmiarowych przepałach gazu płacie więcej akcyzy i wzbogacacie arabów.

Ostatnio edytowano 25 stycznia 2011, 01:27 przez Nikodem, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:22 
Zacna persona forum

a co mają wtryski benzyny do lpg ?

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:28 
Specjalista

Marcinie jak ma kiepska instalacje lpg i strzela w kolektor to rozwala wtryskiwacze pb i nie tylko :)

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 01:31 
Zacna persona forum

ale chodzi mi w tym wypadku o sekwencje

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 02:06 
Specjalista

zapewne padły mu od nie używania i nie wymieniania filtra paliwa ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 09:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 524td
ale sie rozpisaliscie :)
prawda jest taka czy bmw czy fiat czy mercedes obojetne , bedziesz jezdzil dbal pucowal nie zatruwal samochodu gazem i przeplacal za benzyne , a jak bedziesz go chcial sprzedac to i tak nikt ci nie zaplaci pieniedzy takich jakie jest wart.
W naszym kraju juz od jakiegos czasu zrobila sie taka sytuacja ze jak chcesz sie pozbyc samochodu to musisz go oddac za bezcen.
To nie lepiej go zjezdzic na gazie ? i w tylku miec ze podjezdzam na stacje ladnym samochodem i tankuje gaz.jezdze teraz tez w124 coupe 3,2 24v nie montowalem gazu bo szkoda auta bo to ciekawy egzemplarz i szkoda.
a teraz malo z tego ze o niego dbalem wezme marne grosze pomimo ze cena rynkowa jest dosc wysoka.
ALE NAJWAZNIEJSZEGO sie dowiedzialem wiem jaki gaz wrzucic , to najwazniejsze.
A czy w Krakowie lub okolicy wieliczki mozecie polecic gazownikow magrych gazownikow.?

PostNapisane: 25 stycznia 2011, 09:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 524td
jedynie czego sie obawialem to tego ze badzie to awaryjne , ale skoro ma jezdzic jak przejezdze bez zagladania do silnika 50 tys to juz bede szczesliwy

Tytuł: [e39] 525 czy ma sens zakladac gaz
PostNapisane: 25 stycznia 2011, 10:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW E39 1999r. 523i
Kod silnika: M52TUB25
Nikodem napisał(a):
ps2.Pozdrawiam kolejnego właściciela z dobitym autem przez tani gaz
Natomiast cieszę się gaz szkodzi Tobie i innym montującym instalacje za 2xxxzł przez gazownika kowala , dzięki takim jak wy mechanicy mają co robić , używane silniki schodzą handlarza , a na nadmiarowych przepałach gazu płacie więcej akcyzy i wzbogacacie arabów.

Akurat mojej instalacji nie zakładał żaden kowal i nie jest to żaden wynalazek za 2000zł, nigdy na swoją nie narzekałem.
Silnik pięknie działa bez żadnych problemów.
Niektórzy nie zrozumieli mojej wypowiedzi :mur:
Polecam wszystkim LPG, dobra instalacja założona przez profesjonalistę = mniej napraw i mniejsze spalanie = większe osczędnosci :super:

PostNapisane: 2 lutego 2011, 12:17 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
525 nie pali aż tak straszliwie dużo,zeby zakładać gaz.dolicz koszt serwisu,czesciej trzeba wymieniac swiece, przewody itp. Mam drugie auto na gazie...i to nawet nie na sekwencji a na mieszalniku i gazu żre prawie 9 a benzyny przed zalozeniem palił 5- max 6. litrow. Przy obecnych cenach gazu ja bym sie zastanawial czy zakladac. do mojej też mialem zakladac ale dałem sobie spokoj... Do gazu najlepiej mlody silnik. ja zakladalem do autka przy przebiegu 30 tysiecy 7 lat temu. teraz ma 450 tysiecy :padam: i dalej jezdzi jedynie uklad zaplonowy do roboty. Takze gaz nie niszczy silnikow, ale jest upierdliwy po prostu z tymi serwisami, regulacjami, czestszymi wymianami części ktore w BMW do tanich nie należą. Jeden facet zalozyl gaz do R6 przy przebiegu ok 180tysiecy i na dzien dobry oprocz kosztow instalki musial wymienic 6 cewek..kazda po 200 zl. jak na moje wyliczenia na tym gazie w BMW za duzo sie nie przyoszczedzi. ja robię 50tysiecy rocznie BMW i gazu nie mam. a 520 wcale nie pali mniej niz 525 ponoć

PostNapisane: 2 lutego 2011, 12:35 
Częsty bywalec

wujo24 napisał(a):
525 nie pali aż tak straszliwie dużo,zeby zakładać gaz.dolicz koszt serwisu,czesciej trzeba wymieniac swiece, przewody itp. Mam drugie auto na gazie...i to nawet nie na sekwencji a na mieszalniku i gazu żre prawie 9 a benzyny przed zalozeniem palił 5- max 6. litrow. Przy obecnych cenach gazu ja bym sie zastanawial czy zakladac. do mojej też mialem zakladac ale dałem sobie spokoj... Do gazu najlepiej mlody silnik. ja zakladalem do autka przy przebiegu 30 tysiecy 7 lat temu. teraz ma 450 tysiecy :padam: i dalej jezdzi jedynie uklad zaplonowy do roboty. Takze gaz nie niszczy silnikow, ale jest upierdliwy po prostu z tymi serwisami, regulacjami, czestszymi wymianami części ktore w BMW do tanich nie należą. Jeden facet zalozyl gaz do R6 przy przebiegu ok 180tysiecy i na dzien dobry oprocz kosztow instalki musial wymienic 6 cewek..kazda po 200 zl. jak na moje wyliczenia na tym gazie w BMW za duzo sie nie przyoszczedzi. ja robię 50tysiecy rocznie BMW i gazu nie mam. a 520 wcale nie pali mniej niz 525 ponoć

5-6 litrow max pb? Az ciezko uwierzyc..Co masz na mysli trase czy cykl miejski? Jezeli to prawda to zamiast E39 520 wolalbym E39 525 :hyhy:

PostNapisane: 2 lutego 2011, 12:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Na moje oko to zle kalkulujesz. To ze auto na mieszalniku pali odczuwalnie wiecej to m.in. powod dlaczego do KAZDEGO auta powinno zakladac sie sekwencje. Co do serwisu to chyba nie sadzisz ze wspomiane cewki byly jak nowe, tylko gaz je zepsul. :rotfl: Byly do wymiany juz dawno a na gazie okazalo sie, ze problem sie uwidocznil. Ja robie 20-25 tys w roku i zaloze dobry gaz gdy kupie auto w benzynie. Przy 50 tys to dziwie sie ze masz takie stanowisko nt. LPG. Ale to Twoja kasa i widac ze twardy jestes- to dobrze, takich forumowiczow nam potrzeba :cool:

PostNapisane: 2 lutego 2011, 13:30 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
te 5-6 owszem ale to nie w E39 tylko w Nissanie Micrze :rotfl: Natomiast mi e39 520 po trasie max pali 9 i to przy szybkiej jezdzie. w miescie jeszce nie zdażylo sie aby przekroczyla 11litrow.Może to dlatego że glownie jednak w cyklach mieszanych jezdze. Gaz to bym założył do 535-540i gdyż tam spalanie już naprawde jest wysokie zwlaszcza w mieście

PostNapisane: 2 lutego 2011, 16:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
wujo24 napisał(a):

Obecne spalanie to wina instalacji, bo taka instalacja nie nadaje się do auto, których silnik jest słaby nawet w serii. Poza tym wygląda na walniętą przepływkę + ciężką nogę kierowcy spowodowaną świadomością posiadania gazu.

Wiek silnika nie ma znaczenia przy zakładaniu gazu. Oczywiście ważne jest dobranie instalacji oraz to, aby silnik był w jakimś sensownym stanie.

Sekwencyjnej instalacji nie trzeba co jakiś czas regulować z tego samego powodu, z jakiego nie trzeba "regulować" ustawień bios w komputerze.

Nie bardzo też wiem, jakie to niby rzeczy trzeba aż tak częściej wymieniać przy gazie i które to niby są drogie? Świece kosztują normalnie - na cenę wpływa jedynie ich ilość. Filtry nie są drogie. Olej wymieniać trzeba tak czy inaczej i nie wydaje mi się, aby jazda na gazie wymuszała jakieś znaczne skrócenie okresu między wymianami. Natomiast na stan przewodów czy cewek instalacja nie ma żadnego wpływu, bo to fizycznie nie możliwe.

Jeśli ktoś tam musiał wymieniać cewki po założeniu instalacji, to znaczy że miał je zjechane, przy czym nie zauważał tego na PB.

Robiąc 50 tysi miesięcznie walisz sporo kasy w błoto (pamiętając przy tym, że połowa ceny BP to dofinansowanie wspaniale nam rządzących). Weź pierwszy lepszy kalkulator LPG, sprawdź ceny filtrów, instalacji, spalanie na LPG Twojego silnika i policz. Przy odczytaniu wyniku lepiej siedzieć dobrze w fotelu, bo wynik może zwalić z nóg.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1