BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46 320d] Przerywanie silnika na wolnych obrotach
PostNapisane: 10 stycznia 2011, 08:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
Witam,

Problem ten pojawił się w moim autku (e46 320d, 136km) dość dawno - ok. 3 lata temu. I tak przejeździłem do dziś, ale ostatnio przerywanie jakby się nasiliło i zaczyna coraz bardziej denerwować. Auto nie ma odczuwalnych spadków mocy, nie gaśnie, zapala bez problemu.
Mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej to pompa wtryskowa i żeby jeździć poki calkiem nie padnie, albo objawy nie będą bardziej uciążliwe.
Po podpięciu do kompa ukazał się błąd...słabego doładowania co mogłoby sugerować turbinę, ale przecież turbo na wolnych obrotach nie chodzi...
Ciekawe jest to, że po skasowaniu błędu autko chodzi idealnie, aż do momentu kiedy sie nie ruszy z miejsca.
Może miał ktoś podobny problem?? Ciągle mam nadzieję, że to jednak nie pompa.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46 320d] Przerywanie silnika na wolnych obrotach
PostNapisane: 11 lutego 2011, 21:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320 d Touring
Kod silnika: M 47
Witam.Czy moze znalazles kolego juz ten blad.ja mam podobne objawy.Szukam wymieniam niektore czesci ale jak narazie nic.Bylem 3 x na komputerze w warsztatach 1x w BMW nic nie znalezli.A ona jak przerywa tak przerywa. Pozdrawiam.

PostNapisane: 11 lutego 2011, 22:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
meseba napisał(a):
Po podpięciu do kompa ukazał się błąd...słabego doładowania co mogłoby sugerować turbinę, ale przecież turbo na wolnych obrotach nie chodzi...
Ciekawe jest to, że po skasowaniu błędu autko chodzi idealnie, aż do momentu kiedy sie nie ruszy z miejsca.
pozdrawiam

jeżeli błąd doładowania, to wymień czujnik ciśnienia doładowania.... znajduje się on za kolektorem :) koszt to bodajże 120zł

PostNapisane: 13 lutego 2011, 19:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Niestety nadal nie znalazłem w czym jest problem. Poprostu stwierdziłem, że będę jeździł do momentu aż nie padnie całkiem... Choć ostatnio jest jakby lepiej (pewnie to też kweista jakości paliwa) - przestała przerywać po rozgrzaniu silnika. W międzyczasie wlałem do baku dodatek stp do czyszczenia wtryskiwaczy, ale nie wiem czy to przez to jest lepiej bo raczej nie wierzę w takie cuda...

Jeszcze pytanie do Tomek-E46 - czy to możliwe żeby ten czujnik ciśnienia doładowania robił taki zamęt??

PostNapisane: 14 lutego 2011, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d e46
Nie szukaj zbyt głęboko , tylko zacznij od odmy ! Zostaw samochód nawet na 10 minut na biegu jałowym , gdy zacznie szarpać silnikiem i nawet zgaśnie masz na bank zatkaną odmę ! Zaczynaj zawsze sprawdzanie od rzeczy prostych później grzeb głębiej , bo cię mechanicy skroją tyko na kasę ! Wymiana filtra dziecinnie prosta sprawa jest na form jak to zrobić !

PostNapisane: 15 lutego 2011, 09:32 
Poszukaj zanim zapytasz

Odmę wymieniłem, również filtr paliwa... Niestety nie pomogło.
Nie napisałem jeszcze, że oberwał mi się tłumik i to bardzo nasiliło te objawy (szarpało bardzo).
Po naprawie zdecydowana poprawa, ale nadal przerywa.

PostNapisane: 15 lutego 2011, 19:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46
meseba napisał(a):
Witam,

Problem ten pojawił się w moim autku (e46 320d, 136km) dość dawno - ok. 3 lata temu. I tak przejeździłem do dziś, ale ostatnio przerywanie jakby się nasiliło i zaczyna coraz bardziej denerwować. Auto nie ma odczuwalnych spadków mocy, nie gaśnie, zapala bez problemu.
Mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej to pompa wtryskowa i żeby jeździć poki calkiem nie padnie, albo objawy nie będą bardziej uciążliwe.
Może miał ktoś podobny problem?? Ciągle mam nadzieję, że to jednak nie pompa.

pozdrawiam

Jakby to była pompa wtryskowa to by ciężko było zapalić na ciepłym silniku
o turbo się trochę mylisz bo jest turbina na jednym wałku ze sprężarką także czy na luzie czy na wolnych obrotach cały czas pracuje

PostNapisane: 16 lutego 2011, 13:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki KANO...

Więc może to jednak turbinka, albo ten czujnik ciśnienia doładowania...
To byłoby zdecydowanie lepsze niż pompa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1