BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46]cos ze sprzeglem ;/
PostNapisane: 23 marca 2011, 23:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46
poll85 zdiagnozowales problem tzn rozkreciles sprzeglo ?? czy kupujesz w ciemno ??

kiedy CI padlo to sprzeglo ?? miales wczesniej jakies objawy ze jest cos nie tak ??>
masz stuki jak ruszysz przy przelaczaniu z 1 na 2 ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 marca 2011, 00:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2000r
stuki sa(ale przy wrzucaniu na 1 lub wsteczny). objawy byly krotkie i szybko przechodzily, padlo do konca jak mi zgasl na górce - odpalilem i od tamtej pory wysoko zbiera. sprzegla nie rozkrecalem niestety mechanik ze mnie zaden. bylem u 3 'fachowcow' (to sie jeszcze okaze ;) ) i wszycy chorem - sprzeglo. czasu juz nie cofne - sprzeglo jutro u mnie bedzie.
adrian32 a co dokladnie masz na mysli ?

PostNapisane: 24 marca 2011, 00:14 
Pierwsze kroki

ja mysle ze to docisk sprzegla a jak to walnie to nie sensu podobno sie bawic i lpeiej wymienic cale sprzeglo na nowe. Zdrugiej jednak strony na moje odczucie ja mialem dobre sprzeglo ale przez ruszanie na trojce z recznym poszedl docisk tazke jak mi rozbiora i zobacza ze tarcza sprzegla jest ok to chyba wymienie sam docisk. Gdyby mi to poszlo podczas normalnej jazdy to nie mialbym watpliwosc ze trza wymienic wszytko a tak zobaczymy wjakies kondycji jest to moje sprzeglo :) ogolnie kots tam jeszcze mowil ze mzoe to byc kolo dwumasowe ale jakie sa objawy zuzyztego kola nie mam pojecia jak narazie :) wkurzony troche jestem bo moja druga bmka 8 lat starsza od 3 lat chodzi jak zegarek...a ta co mam pol roku i zaplacilem za nia 3 razy wiecej musze juz naprawiac ;/

PostNapisane: 24 marca 2011, 00:17 
Pierwsze kroki

ja swoje mam miesiac. auto po dwoch babkach wiec moze to jednak sprzeglo ;P jak wymienia dam znac.

PostNapisane: 24 marca 2011, 00:21 
Pierwsze kroki

ok ja jutro jade chyba na zdiagnozowanie :)
jeszcze mam problem z gluchymi stukami przy przeplaczaniu biegow i puszczaniu sprzegla z 1 na 2 i torche z 2na3 ;/ tez bede musial to sprawdzic :)

czy zakopanie sie w blocie i bezskuteczne proby wyjaazdu daja popalic zespolowi sprzegla ????

PostNapisane: 24 marca 2011, 09:43 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
poll85 napisał(a):
mam identyczny problem - sprzeglo zaczelo mi brac dopiero przy samym koncu. w piatek jade na wymiane kompletu. mam tylko jedno pytanie przy puszczaniu sprzegla slysze z tylu wycie. slychac to tylko w odpowiednim docisnieciem sprzegla przy koncowce. jesli docisne lekko i trzymam slychac caly czas :/ objaw nie wystepuje za kazdym razem. spotkal sie ktos juz tym ?

Robisz to na postoju? wciskasz sprzęgło na biegu jałowym wtedy słychać wycie? czy w trakcie jazdy? zapewne to łożysko oporowe.

adrian32 napisał(a):
ok ja jutro jade chyba na zdiagnozowanie :)
jeszcze mam problem z gluchymi stukami przy przeplaczaniu biegow i puszczaniu sprzegla z 1 na 2 i torche z 2na3 ;/ tez bede musial to sprawdzic :)

czy zakopanie sie w blocie i bezskuteczne proby wyjaazdu daja popalic zespolowi sprzegla ????

Te głuche stuki dochodzą z okolicy dyfra i kłaniają się do wymiany tuleje to normalne. Co do zakopania w błocie, tak sprzęgło napewno na tym cierpi w jakiej mierze zależy tylko od kierowcy ;)

PostNapisane: 24 marca 2011, 11:12 
Pierwsze kroki

karamba_5 napisał(a):
poll85 napisał(a):
mam identyczny problem - sprzeglo zaczelo mi brac dopiero przy samym koncu. w piatek jade na wymiane kompletu. mam tylko jedno pytanie przy puszczaniu sprzegla slysze z tylu wycie. slychac to tylko w odpowiednim docisnieciem sprzegla przy koncowce. jesli docisne lekko i trzymam slychac caly czas :/ objaw nie wystepuje za kazdym razem. spotkal sie ktos juz tym ?

Robisz to na postoju? wciskasz sprzęgło na biegu jałowym wtedy słychać wycie? czy w trakcie jazdy? zapewne to łożysko oporowe.

Na postoju jest cisza, slychac tylko podczas jazdy. wlsnie dostalem caly komplet sprzegla - jade wymieniac ;)

PostNapisane: 24 marca 2011, 11:31 
Forumowicz

[/quote]Na postoju jest cisza, slychac tylko podczas jazdy - wiec do wymiany lozysko oporowe ? czy lozyska luka sprawdza sie czy brac sachs ?[/quote]

Na to wygląda przynajmniej u kolegi taki był obiaw po zdjęciu skrzyni, zdjęciu starego sprzęgła, zakręceniu ręką łożyska słychać było, że łożysko hałasuje (szumi przy większym oporze wyje), bez wiekszej różnicy czy będzie to Luk czy Sachs. Kolega kupując komplet sprzęgła Sachsa, pudło Sachs po otwarciu tarcza Sachsa, docisk Luka i łożysko Luka. Jedna czy druga firma jest stosowana na pierwszy montaż.

PostNapisane: 24 marca 2011, 14:47 
Pierwsze kroki

karamba o jakie tuleje chodzi ??

bo inni tu pisali ze to wina podpory walu i kazali jak najszybciej wymienic bo pozniej mzoe byc za pozno.

PostNapisane: 24 marca 2011, 15:07 
Forumowicz

adrian32 napisał(a):
karamba o jakie tuleje chodzi ??

bo inni tu pisali ze to wina podpory walu i kazali jak najszybciej wymienic bo pozniej mzoe byc za pozno.

Sporo jest tematów o tym na forum min: viewtopic.php?t=45593 i wiele innych w tym temacie jest sporo foto relacji, to prawda głuche stuki może też wydawać podpora wału dlatego bez dobrej diagnozy można wyliczyć kilka przyczyn owych stuków najlepiej wjechać na kanał i przejrzeć wszystko, przy okazji można przyjrzeć się elastycznemu łącznikowi wału elementy są gumowe dlatego szybciej się zużywają.

PostNapisane: 24 marca 2011, 18:55 
Sprzęgło powinno wytrzymywać takie obciążenia. Test z ręcznym jest jak najbardziej ok. Pewnie sprzęgło już wcześniej "wisiało na agrafkach"

tommo21 napisał(a):
Mogłeś też tarczę uszkodzić (sprężynki)

Tam niema tłumików drgań, jest koło dwumasowe. Może docisk padł, albo ewentualnie to koło.

Ostatnio edytowano 24 marca 2011, 19:55 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:00 
Pierwsze kroki

no to mnie pocieszyles jak to kolo padlo to chyba znienawidze to auto ;/

jakie sa objawy zepsutego kola dwumasowego ??

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:02 
Może szarpać i hałasować ale bez paniki, może nie jest tak źle. A nie śmierdziało w aucie? Może Ty faktycznie upaliłeś to sprzęgło...

Ostatnio edytowano 24 marca 2011, 19:16 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:15 
Pierwsze kroki

nic nie smierdzialo. chyba raczej rozwalenie dociku nie wiaze sie ze smrodem bo docisk to nie sprzeglo tak mi sie wydaje:) szarpac szarpie ale tylko przy redukcji. Jak duzy jest to halas ??

zakov ale przy tym tescie auto zgaslo tak jak powinno co by oznaczalo ze jest dobre czyz nie >>?

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:24 
Forumowicz

adrian32 napisał(a):
nic nie smierdzialo. chyba raczej rozwalenie dociku nie wiaze sie ze smrodem bo docisk to nie sprzeglo tak mi sie wydaje:) szarpac szarpie ale tylko przy redukcji. Jak duzy jest to halas ??

Intuicyjnie stawiałbym na upaloną tarcze co z resztą trudno powiedzieć, a wymyślać można wiele, co do dwu masu tak jak kolega wyżej napisał będzie hałasować przy gaszeniu auta, telepać budą przy gaszeniu, szarpać przy ruszaniu.

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:30 
Pierwsze kroki

a to dwumas na 90 procent NIE :) Jutro jade na diagnoze...czy sprzeglo LUKa nadaje sie ??
na allegro jeden gosc ma po 500 zl i i troche mnie zdziwilo ze tak tanio ale ma 3 tys komentarzy i zero negatywow i to raczej rozwialo moje watpilwosci

PostNapisane: 24 marca 2011, 19:54 
Ja jednak stawiam na docisk. Tam jest jeszcze taki siłownik sprzęgła, parę rzeczy mogło się posypać. Koła dwumasowego również nie można całkowicie wykluczyć, ale większe prawdopodobieństwo tej usterki byłoby gdybyś miał diesla, tam jest to bardzo powszechne. Poza tym gdyby to było koło, to raczej nie pytał byś jakim dźwiękiem się to objawia, bo pewnie już byś go dobrze znał...

Widzę, że chcesz trochę "szkłem dupę utrzeć" na tej naprawie. Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie rób tego, jeśli masz pieniądze i chcesz jeszcze sporo tym autem pojeździć. Przy okazji tej naprawy wymienił bym również koło dwumasowe niezależnie od opinii mechanika. Dlaczego?

Dlatego...

karamba_5 napisał(a):
Kolega wymienił kompletne sprzęgło mechanik ocenił, że koło dwumasowe jest w bardzo dobrym stanie po 4 miesiącach koło padło z dnia na dzień.

Sprawdzenie koła dwumasowego to nie taka prosta sprawa. Byle buraczano-pszenny mechanior Ci tego nie zrobi. Koło dwumasowe weryfikuje się wizualnie na podstawie wyglądu i przebarwień. Żółtawe przebarwienia świadczą o chwilowym przygrzaniu koła do temperatury około 200-250C co jest dopuszczalne. Natomiast niebieskie, fioletowe przebarwienia, drobne pęknięcia, uszkodzenia mechaniczne wieńca koła całkowicie dyskwalifikują koło do dalszej eksploatacji. Pozostałości okładziny ciernej tarczy sprzęgłowej w kole, pourywane ciężarki wyważenia koła, to wszystko kwalifikuje ten element do wymiany. Należy również sprawdzić luz osiowy między masami, to wszystko nie jest takie proste jak się wydaje. Zakładam, że 90% "mechaników" nie będzie zawracać sobie tym głowy, więc już lepiej je wymienić... Warto, bo uszkodzone koło dwumasowe może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni biegów, a nawet do pęknięcia wału korbowego.

adrian32 napisał(a):
zakov ale przy tym tescie auto zgaslo tak jak powinno co by oznaczalo ze jest dobre czyz nie >>?

Ten test ma wykazać jedynie to czy tarcza sprzęgłowa się nie ślizga. Skoro zgasł to znaczy, że nie jest jeszcze na wykończeniu, ale co innego mogło przy tym haratnąć.

Jeśli stało się to całkiem niedawno to włącz nawiew w samochodzie, wyłącz obieg powietrza jeśli włączony, ustaw na środkowy nadmuch, przyłóż nos do nadmuchu i powąchaj czy nie czuć zapachem podobnym do palonego plastiku. Jeśli upaliłeś tarczę to będzie czuć z nawiewu nawet przez 2 dni, sam sprawdzałem :hyhy:

Ostatnio edytowano 24 marca 2011, 22:50 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 marca 2011, 22:28 
Forumowicz

Zakov napisał(a):
Ja jednak stawiam na docisk. Tam jest jeszcze taki siłownik sprzęgła, parę rzeczy mogło się posypać... Koła dwumasowego również nie można całkowicie wykluczyć, ale większe prawdopodobieństwo tej usterki byłoby gdybyś miał diesla, tam jest to bardzo powszechne. Poza tym gdyby to było koło, to raczej nie pytał byś jakim dźwiękiem się to objawia, bo pewnie już byś go dobrze znał...

Widzę, że chcesz trochę "szkłem dupę utrzeć" na tej naprawie. Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie rób tego, jeśli masz pieniądze i chcesz jeszcze sporo tym autem pojeździć. Przy okazji tej naprawy wymienił bym również koło dwumasowe niezależnie od opinii mechanika. Dlaczego?

Dlatego...

karamba_5 napisał(a):
Kolega wymienił kompletne sprzęgło mechanik ocenił, że koło dwumasowe jest w bardzo dobrym stanie po 4 miesiącach koło padło z dnia na dzień.

Sprawdzenie koła dwumasowego to nie taka prosta sprawa. Byle buraczano-pszenny mechanior Ci tego nie zrobi. Koło dwumasowe weryfikuje się wizualnie na podstawie wyglądu i przebarwień. Żółtawe przebarwienia świadczą o chwilowym przygrzaniu koła do temperatury około 200-250C co jest dopuszczalne. Natomiast niebieskie, fioletowe przebarwienia, drobne pęknięcia, uszkodzenia mechaniczne wieńca koła całkowicie dyskwalifikują koło do dalszej eksploatacji. Pozostałości okładziny ciernej tarczy sprzęgłowej w kole, pourywane ciężarki wyważenia koła, to wszystko kwalifikuje ten element do wymiany. Należy również sprawdzić luz osiowy między masami, to wszystko nie jest takie proste jak się wydaje. Zakładam, że 90% "mechaników" nie będzie zawracać sobie tym głowy, więc już lepiej je wymienić... Warto, bo uszkodzone koło dwumasowe może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni biegów, a nawet do pęknięcia wału korbowego.

adrian32 napisał(a):

Ten test ma wykazać jedynie to czy tarcza sprzęgłowa się nie ślizga. Skoro zgasł to znaczy, że nie jest jeszcze na wykończeniu, ale co innego mogło przy tym haratnąć.

Jeśli stało się to całkiem niedawno to włącz nawiew w samochodzie, wyłącz obieg powietrza jeśli włączony, ustaw na środkowy nadmuch, przyłóż nos do nadmuchu i powąchaj czy nie czuć zapachem podobnym do palonego plastiku. Jeśli upaliłeś tarczę to będzie czuć z nawiewu nawet przez 2 dni, sam sprawdzałem :hyhy:

Zgadzam się z tym w 100% dodam, że mechanicy starej daty nawet nie zwracają uwagi na dwumas, bo poprostu nic o nim nie wiedzą rutynowo wymieniają sprzęgło i poszło, tarczy też bym nie wykluczał na własnym przykładzie u mnie tarcza ślizgała się dopiero na 4 i 5 biegu przy ostrym bucie i tylko wtedy gdy była już zmęczona jazdą przy zimnym zestawie ciężko było wyczuć, że się ślizga. Wszystkie biegi wchodzą Ci bez oporu?

PostNapisane: 24 marca 2011, 22:46 
Pierwsze kroki

ok zaraz to sprawdze z tytm nawiewem

tak wszystkie biegi wchodza bez oporu

PostNapisane: 24 marca 2011, 22:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Karamba a jesli biegi wchodza z oporem to co?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1