BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 13:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46]cos ze sprzeglem ;/
PostNapisane: 24 marca 2011, 23:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46
sprawdzilem..zadnego smrodu z nawiewu nie ma aleeee przysluchalem sie troche iiiii w momencie gdy wcisne sprzeglo auto chodzi odrobine ciszej ,jest jakis taki dziwny dzwiek ze jak wcisne sprzeglo to on ustaje (byuc mzoe to normalne ale ja sie nie znam) oraz gdy puszczam sprzeglo jest taki lekki stuk za kazdym razem

dzis jak jechalem sp[rzeglo chodzi lzej ale nie ciagnie bieog wchodza ladnie jedyne co mnie drazni to przy redukcji jak puszczma powoli sprzeglo to mam drgania na sprzegle pod koniec oraz na postoju lekkie drgania pod dupa i jak wylaczam auto to jest bardzo lekkie drganie...kolo dwu masowe ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 2000r
Sprzeglo wymienione i narazie wszystko gra. Zbiera od dolu, biegi ladnie wchodza, nic nie wyje :)

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:41 
Pierwsze kroki

no niestety te sprzęgła mogą niezle szarpnąc po kieszeni. Dzisiaj u siebie wyjąłem skrzynie i szok. pół tarczy wyrwane. Przyczyna-bardzo fajny luz na dwumasie. :rozpacz: .Czytając posty widze czesto to sie dzieje ze dwumas siada ale cóz wszystko musi kiedyś sie skończyc. Powiedzcie mi jak ktos to wymieniał jaki koszt samej robocizny bo sam sie tego podjołem ale czy słysznie to sie okaze przy montarzu

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:42 
Pierwsze kroki

poll85 ile zaplaciles ?? dwumasowe miales dobre sprawdzali ci ??

PostNapisane: 25 marca 2011, 14:57 
Pierwsze kroki

adrian32 jaki masz przebieg w autku??. słyszałem i jak narazie sie sprawdza przynajmniej w moim przypadku ze sprzęgło starcza na ok 200tys km. u mnie sie sprawdziło. dodam ze mam silnik m47 136km a jak jest z innymi silnikami? tez przy takim przebiegu konczy się żywotnośc sprzęgiełka?

PostNapisane: 25 marca 2011, 15:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
zwirek224 napisał(a):
adrian32 jaki masz przebieg w autku??. słyszałem i jak narazie sie sprawdza przynajmniej w moim przypadku ze sprzęgło starcza na ok 200tys km. u mnie sie sprawdziło. dodam ze mam silnik m47 136km a jak jest z innymi silnikami? tez przy takim przebiegu konczy się żywotnośc sprzęgiełka?

To zależy od użytkownika i eksploatacji auta ale powinno do 200tysi dociągnąć, Koszt robocizny o który pytałeś wcześniej to 300-400zł przynajmniej w mojej okolicy, co do sprzęgła to powinieneś sobie z tym poradzić jest samo nastawne i tu problemu nie ma jak to się ma do dwu masu słyszałem, że jest potrzebny komplet specjalnych narzędzi do montażu.

PostNapisane: 25 marca 2011, 16:03 
Pierwsze kroki

ja mam 175 tysiecy...jak to sie okaze dwumas to sie zalamie

PostNapisane: 25 marca 2011, 16:44 
Pierwsze kroki

350zl za robocizne. sprzeglo znalazlem za 500zl ale okazalo sie ze luk polecial w kulki i pomieszal tarcze wiec nie pasowalo. musialem brac drozsze od mechanika 800). Moj przebieg 217000. Pytalem o wszystko co zdejmowali - podobno wszystko gra, tylko jakis lacznik na koncowce wydechu juz mocno wymeczony i przednie tuleje wachacza wzdluznego prawa/lewa do wymiany.

PostNapisane: 25 marca 2011, 18:25 
Pierwsze kroki

MAM NOWE OBJAWY tzn auto przy zgaszaniu leciutko buja,podcxzas dodawania gazu na postoju tak gdzies do 3 tys i puszczaniu tazke lekko buja. jak stoi w korku i z drugij strony jada auto to tez lekko buja oraz przy redukcji i puiszczaciu sprzegla sprzeglo dostaje drgawek jak je puszczam....nieraz dzieje sie tez tak przy jezdzie zwyklej bez redukcji

PostNapisane: 25 marca 2011, 20:11 
Pierwsze kroki

karamba 5 otóż troche sie mylisz mówiąc o dwumasie. u mnie jest dwumasa i własnie wymieniam z kompletem sprzęgła. Nie prawda z tym ze trzeba jakis komplet specjalnych narzedzi. Jezeli chodzi o docisk nowy to jest wstępnie ściśniety i zabezpieczony . zabezpieczenie wyjmujesz na koncu po dokreceniu zacisku. Inaczej jak chcesz ten sam docisk wstawic lub kupisz używkę wtedy trzeba miec specjalny klucz do ściśniecia.
poll85 miałem to samo z tarczą zamiast 10 "zębów" miał 22 "zęby". również LUK

PostNapisane: 25 marca 2011, 21:47 
Pierwsze kroki

a skad zamawialiscie to sprzeglo LUKA ?? zebym ja tez sie nie nacial :)

PostNapisane: 25 marca 2011, 22:27 
Pierwsze kroki

http://!_nie_reklamujemy_!/index.php

Nie chodzi oto ze sie nacialem. Sprzedawca uczciwy - zadzwonil kiedy sie zorientowal, pokryje koszt przesylki zwrotnej. Ja juz bylem u mechanika i wszystko bylo na ziemi wiec musialem brac inne sprzeglo. Ceny maja naprawde konkurencyjne. Najlepiej przed zakupem zadzwon i spytaj sie czy juz wszystko z lukiem wyjasnili.

PostNapisane: 25 marca 2011, 23:50 
Pierwsze kroki

aha ok dzieki ciekawe skad oni biora tkaie ceny niskie :) nie rozumiem ludzi co jada do aso i biora ta sama czesc z minium 50 procentowa przebitka

PostNapisane: 26 marca 2011, 10:24 
Forumowicz

zwirek224 napisał(a):
karamba 5 otóż troche sie mylisz mówiąc o dwumasie. u mnie jest dwumasa i własnie wymieniam z kompletem sprzęgła. Nie prawda z tym ze trzeba jakis komplet specjalnych narzedzi. Jezeli chodzi o docisk nowy to jest wstępnie ściśniety i zabezpieczony . zabezpieczenie wyjmujesz na koncu po dokreceniu zacisku. Inaczej jak chcesz ten sam docisk wstawic lub kupisz używkę wtedy trzeba miec specjalny klucz do ściśniecia.
poll85 miałem to samo z tarczą zamiast 10 "zębów" miał 22 "zęby". również LUK

Przerabiałem temat sprzęgła, zgadza się nowy docisk jest wysprzęglony, używka wiadomo nie ale to nie robi większego problemu przy montażu jednak zacznijmy od tego kto kupuje używany docisk na tym nie oszczędzisz. Znajomy jakiś rok temu reklamował dwu mas odesłali go i stwierdzili, że był on montowany beż użycia specjalnych kluczy (jakich pojęcia nie mam), co spowodowało jego uszkodzenie zwrócili mu część kasy zostawili nowy (nie sprawny) dwu mas za zwrot kupił używke i jeździ do dziś, a to że większość wkłada na żywca inna bajka jak z tym jest naprawdę nie wiem kontaktu z tym nie miałem jak powiedziałem tylko słyszałem o tym.
Faktycznie dobór części to nie taka prosta sprawa najlepiej skontaktować się ze sprzedającym i podać VIN sami dobiorą przynajmniej ja tak zrobiłem.

PostNapisane: 26 marca 2011, 10:50 
Pierwsze kroki

Ja podawalem 3 razy vin. Z tego co sprzedawca mowil to LUK pomieszal tarcze. Wiec caly komplet pasowal do vinu ale tarcza juz nie. Ale od strony sprzedawcy pelen profesjonalizm - zwrot pelnych kosztow.

PostNapisane: 26 marca 2011, 11:08 
Forumowicz

poll85 napisał(a):
Ja podawalem 3 razy vin. Z tego co sprzedawca mowil to LUK pomieszal tarcze. Wiec caly komplet pasowal do vinu ale tarcza juz nie. Ale od strony sprzedawcy pelen profesjonalizm - zwrot pelnych kosztow.

Cóż zdarza się, teraz ciężko o uczciwych sprzedawców :dobani:

PostNapisane: 18 września 2012, 05:53 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20TÜ
Panowie, zauwazyłem ostatnio w moim aucie (E46 320d 150KM na CR) problem ze sprzęgłem, mianowicie gdy auto jest rozgrzane jadę na trasie na 5 biegu (skrzynia 5), wciskam gaz do podłogi od 2000obr/min i tak przy 2200 obrotomierz skacze, silnik skokowo wchodzi na obroty, tzn tak jakby sprzegło ciagneło nie cały czas, ale włsanie skokowo np przy 2200 potem przy 2600 i 34000 obr. Czy to jest objaw padnietego sprzegła lub dwumasy. Jak moge to jeszcze sprawdzić? Moze docisk. Prosze o rady Panowie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1