BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 13:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Lekko przegrzany silnik - Para obok websato
PostNapisane: 26 marca 2011, 23:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
Witam. Na wstępie dodam że przeczytałem juz chyba wszystkie tematy dotyczące mojego problemu ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam e46 320d m47 98r Problem jest taki: ubywa mi płynu chłodniczego z układu, nowa pompa wody wymienione jakieś uszczelki itd. więc dolewam na pół plynu i wody co jakiś czas (cala sytuacja spowodowana zamrożeniem silnika w zimie, jednak na szczęście blok jest caly itd, powolne rozmrażanie). Mianowicie, jechałem i zapomniałem dolać płynu, większośc ubyło - auto stracilo nagle na mocy, zobaczyłem na wskaźnik temp - była trochę przed czerwonym, na tej przedostatniej kresce. Natychmiastowo zatrzymałem auto. Poszło delikatnie pary spod maski, po 3 h kiedy silnik juz wystygł i dolalem wody. Pojechalem na jazdę testową, silnik nagrzał się w miarę szybko do 90 stopni więc dałem mu w dupe... wody ubyło tylko troszeczkę na zbiorniku wyrównawczym. Jednek po zgaszeniu silnika strasznie głośno !! chodził jakis wentylator, ale tak jakby mu jajca wykręcali, w okolicy webasta gdzieś w tym miejscu leciala para pod ciśnieniem (najwyraźniej wodna, bez wonna) całe webasto, ten lewy górny róg pod maską jest mokry. Przy włączonym zapłonie nadal głośno chodzi "coś" chyba ten wentylator. Proszę o pomoc nie wiem co mam robić, do mechanika udam sie i tak ale jestem u dziewczyny i nie wiem czy z takim autem mogę jechać do domu aby nic nie uszkodzic.. Z góry dzięki za odp. :wstyd:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Lekko przegrzany silnik dziwny problem. Para obok websato
PostNapisane: 27 marca 2011, 00:08 
Zacna persona forum

czort z autem - zostan u dziewczyny

PostNapisane: 27 marca 2011, 09:59 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
Da mi ktoś jakąś podpowiedź, bo nie wiem co jest grane ?? ;)

PostNapisane: 28 marca 2011, 08:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
a odpowietrzyłeś układ po zalaniu płynu?

generanie raz ze nie wlewa sie wody a dwa ze przy odrobinie szczęścia możesz mieć uszkodzną głowicę albo uszczelkę pod nią...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1