BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 22:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] drganie(podskakiwanie) koła
PostNapisane: 20 marca 2011, 23:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318d e46
Witam mam problem polegający na drżeniu koła? przynajmniej tak mi się wydaje, jadąc ze stałą prędkością 120km/h słyszę takie jak by podskakiwanie przedniego koła a podczas przyśpieszania tak od 80km/h w górę ten dźwięk drgania(podskakiwania) nasila się choć przy jeździe ze stałą prędkością np 90km/h nie występuje tak jak napisałem tylko podczas przyśpieszania do prędkości 110/120km/h potem już cały czas się utrzymuję chyba że spuszczę nogę z gazu i auto zwalnia, dodam że to drganie nie jest odczuwalne na kierownicy ani też nie trzęsie autem po prostu jest dosyć głośne na suchym asfalcie bez włączonego radia no i występowało na kołach zimowych 16" jak i na letnich 18". Więc koledzy co może być przyczyną ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] drganie(podskakiwanie) koła
PostNapisane: 20 marca 2011, 23:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Sprawdz zawieszenie,opone,felge.

PostNapisane: 20 marca 2011, 23:49 
Zacna persona forum

wywaz kolo i sprawdz czy opona nie ma jaja lub zabkow-schodow

PostNapisane: 21 marca 2011, 00:44 
Pierwsze kroki

opony i felgi są na pewno dobre bo były dokładnie sprawdzane i wyważane no i dzieje się to na letnich jak i na zimowych kołach o różnych wielkościach cały czas wydaje mi się ze ten odgłos podskakiwania dochodzi z przedniego koła od strony kierowcy aż się chce wystawić głowę za okno i sprawdzić czy to koło podskakuje

PostNapisane: 21 marca 2011, 07:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Mam u siebie to samo w mojej e36, przyczyną może być:
1.Luzy na sworzniach kulistych wahacza
2.Słaby amortyzator(czyt. do wymiany)
3.Luzy na łożysku poduszki amortyzatora
4.Luzy na końcówkach lub gumach stabilizatora.
Ewentualnie zacisk hamulcowy nie odbija i trze o tarcze ale to mało prawdopodobne, sprawdź czy się felga przy piaście nie nagrzewa.
Sprawdź wszystko po kolei, jedna lub kilka z tych rzeczy u Ciebie siadła i powoduje drgania.
Pozdro

giant atx 950
jawa roadster 90 72r
e36 touring 1.8i m43 96r + sekwencja stag 300 (cudowna ;)

PostNapisane: 21 marca 2011, 13:49 
Pierwsze kroki

thx za odpowiedz potwierdza się to co biore pod uwagę w pierwszej kolejności czyli amortyzator lub wahacz

PostNapisane: 28 marca 2011, 12:32 
Pierwsze kroki

byłem dziś na diagnostyce w stacji kontroli pojazdów i wyszło że wahacze są ok choć nie wydaje mi się bo jak ostatnio zmieniali mi tuleje to gumy na wszystkich sworzniach były popękane tak że palec można włożyć ale jak ruszałem sworzniami to dosyć mocno trzymały pion a dziś na diagnostyce powiedzieli że sworznie są dobre i nie ma luzu tylko że to może być maglownica więc moje pytanie czy te objawy które wcześniej opisałem to może być maglownica??? i jakie są objawy zużytej owej przekładni

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, 08:30 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Kolego jakbyś miał luz na maglownicy to miałbyś odczuwalne luzy na kierownicy. Tzn jadąc na wprost poruszaj delikatnie kierownicą w lewo i w prawo i zobacz jak auto będzie reagowało na skręty i jeśli będzie ok tzn nie zauważysz opóźnienia w skręcie lub większego/mniejszego skrętu niż ruszyłeś kierą to magiel powinien być ok...
No i na koleinach auto prowadziłoby się bardzo źle tzn szło by tak jak koleiny więc niezbyt przyjemne.
Wiem bo u siebie w E36 miałem tak właśnie więc zrobiłem komplet zawieszenia przód i nadal to samo... Więc wymieniłem magiel i teraz nie lata po drodze.

A co do tego skakania koła to również się podepnę pod temat...
U mnie również podczas przyspieszania sa odczuwalne jakby drgania tylko że z prawego tylnego koła..
Najdziwniejsze jest to że przed zimą miałem robione kompletne zawieszenie przód i tył więc nie sądze żeby już się posypało :kwasny: Amorki mają ok pół roku więc też dziwne że już by padły?? :przestraszony:
A najdziwniejszy jest fakt że przy jeździe na nierównościach coś czasem tak głucho puka i nikt niewie co to może być ...
Na zimówkach tego nie było stało się to dopiero po założeniu alu. Ale przed zimą na alu było ok...
Ma ktoś radę??

PostNapisane: 3 kwietnia 2011, 14:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW 525 e39
Kod silnika: M54B25
zbadaj tarcze hamulcowa moze ona ma bicie i bedzie kiera distawala drgan ja tak mialem w e36 tarce byly lipne i na dodtatek mialy bicie kiera mia latala jak glupia po wymianie tarczy wszystko wrocilo do normy :rotfl:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1