bollo napisał(a):
Tak okiem 'świerzaka' kręci się w oku łezka jak kliknąłem pierwszą kartę w tym temacie a tu wielki smutek jak cena dobijała do 4zł, kto by pomyślał co będzie teraz. Ciekawi mnie kiedy naród 'pęknie' i wyjdzie na ulicę. Zaraz ten który leje benzynę do swojego samochodu będzie uznawany za biznesmena

Oglądałem ciekawą debatę na temat paliwa i cukru, i wiele tego co miałem na myśli powiedział
renoraines w cytacie, niby unia blokuje pole do popisu rządu ale te kilka groszy już robiło by różnice ... Stacje na trasach jeszcze się trzymają ale te mniej nawiedzane przez samochody dowalają sobie cenę żeby odbić sobie utarg. IMO moim zdaniem w gesti rządu powinna być jakaś reakcja z tym paliwem, bo jak to idzie w góre - to praktycznie wszystko.
To dowód na to jak rząd realizując politykę unijną, mowiąc potocznie, przycina dodatkowo obywateli
Cytuj:
To o 61 euro więcej ( na tysiąc litrów) niż dopuszczalne minimum wymagane przez Brukselę.
W innych dziedzinach pod tym samym pretekstem, również to przycięcie występuje, nie uwierzę, że tylko przy paliwach.
Dokładnie, paliwo drożeje= rosną koszty prowadzenia dział. gosp = ceny w sklepach wzrastają.
Septua napisał(a):
Ale nawet nie odczujecie jeśli rząd obetnie akcyzę ! Bo te kilka groszy NATYCHMIAST przywłaszczy sobie pośrednik. Już lepiej, żeby to poszło w budżet.
W budżecie kasa się rozchodzi i to nie tylko na rozbudowaną administracje, ktora miała zgodnie z obietnicą wyborczą, być redukowana. Rozumiem, nowy rzad, dla swoich stołki chce zapewnić, ale po co mówi o redukcji zatrudnienia w adm. publicznej, odciązenia w ten spośb budzetu itd.
Jezeli rzad obniżyłby akcyze ( wtedy byłaby ta sprawa nagłośniona, PR musi być), cena za baryłke nie wzrasta, waluta również nie drożeje, paliwo byłoby tańsze.
Obym się mylil, ale sądzę, że wzrośnie akcyza na gaz. Kręci sie biznes montażu LPG, a ludzie będą tankowac gaz nawet wtedy, gdy litr gazu kosztowałby ponad 3 zł, bo to nadal taniej niż litr PB.
Równiez z tego linku,ktory wrzuciłem wyżej
Cytuj:
Ponadto już 30 kwietnia przestaje obowiązywać ulga akcyzowa na biokomponenty dodawane do paliw. To zdaniem samych przedstawicieli koncernów doprowadzi do kolejnych podwyżek cen paliw – nawet o 10 gr na litrze.