BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 15:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] m50b20 nie chce odpalic
PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 16:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m50b20
witam. jestem nowy na tym forum i jesli zakladam temat w niewlasciwym dziale to sorki. ale mam wielki problem z moja bunia. :( mianowicie. ostatnio nie odbijal mi bendyks rozrusznika wiez rozebralem kolektor dolotowy bo jak wiadomo w tym silniku innaczej nie mozna sie dostac do rozrusznika. i przy okazji przemylem ropa silniczek krokowy bo silnik czasem falowal. i wszystko bylo by dobrze gdyby po zlozeniu silnika wszystko gralo. lecz tak nie jest! silnik strasznie ciezko odpala i tak jak by nie dostawal paliwa pompa dziala krokowy tez. jak juz odpali to diala dobrze i juz nie faluje i ma wiekszego kopa. ale nie chce odpalac a od dzis wcale nie chce zapalic :( jezdzi na bezynie i na gazie tak jak przed tem. wiec moje pytanie czy moglem cos nie tak zlowyc ze teraz tak ciezko mu odpalic? trzeba go dlugo krecic i kilka razy wlaczac zaplon zeby dostal paliwo i odpali. ostatnio troche wlalem mu paliwa w kolektor zaraz za przepustnica i zalapal odrazu ale zaraz zgasl. pomozcie co moglo sie stac? !!!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: pomocy koledzy pomocy! e36 m50b20 nie chce odpalic
PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 17:53 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b20/28
rozrusznik moza wyjac od dołu bez zdejmowania kolektora .Sprawdz czy nie zamieniles przewodow paliwowych,i czy wszystkie czujniki w dobre miejsca powpinałes

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 20:44 
Pierwsze kroki

powiem Ci ze czyjnik odpiolem tylko jeden na kolektorze. a przewody paliwowe dzis zamienilem bo tez na to dzis wpadlem ale byly dobrze podlaczone bo na zamienionych wogole nie reagowal. a kolego w e36 w tym silniku zaden mechanik nie mial pomyslu jak wyjac go od dolu tym bardziej ze to automat. moze jeszcze jakies pomysly? a jeszcze zastanawiam sie bo na oringi dalem troszke silikonu zeby bylo szczelne moze cos tam zakleil dlatego tak sie dzieje. ale to byly malutkie ilosci. poza tym mialem juz tak zrobione silikonem wczesniej i bylo dobrze.

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 21:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
maciejjoBMW napisał(a):
pomocy koledzy pomocy! e36 m50b20 nie chce odpalic

Nie daj się, a zesajjj się :]

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł: Re: [E36] m50b20 nie chce odpalic
PostNapisane: 13 kwietnia 2011, 21:19 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
maciejjoBMW napisał(a):
w e36 w tym silniku zaden mechanik nie mial pomyslu jak wyjac go od dolu tym bardziej ze to automat

To niema znaczenia ;) Wyjmowałem ten rozrusznik bez zdejmowania kolektora.

Z gazu odpala to cudo??

Może to zbieg okoliczności i poprostu pompka paliwa umarła ;)

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 09:51 
Pierwsze kroki

z gazu nie odpala :P chodzilo o to ze jak odpali to chodzi normalnie i na gazie i na bezynie. a jak wyjąłeś rozrusznik od dolu? :zdziwko: ale jak by umarla pompka to wcale by nie odpalil a jak sie go pokreci kilka razy to odpala ichodzi normalnie. a tym bardziej ze przed demontarzem palil na dotyk. poza tym forum sluzy zeby pomoc a nie docinac wiec pomozcie panowie chociaz sprobujcie. dzisiaj podmienie pompke i zobacze czy cos pomoze

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, 09:55 
Pierwsze kroki

a jeszcze gdzies kiedys czytalem ze pompka w ciagu 30 sekund powinna przepompowac litr paliwa? ile jest w tym prawdy? i jak mozna ja sprawdzic czy jest sprawna domowym sposobem? bo sprawdzalem ja tak jak napisalem wyzej i sie zgadzalo

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 15:19 
Pierwsze kroki

panowie czemu nikt nic nie powie? pogrzebalem troche i mam nowe objawy. sprawdzilem pompe i przewody paliwowe podlaczylem wszystko poprawnie. i teraz tez ciezko odpala lecz zdarzy mu sie czasem zalapac normalnie i przez chwile chodzi rowniutko a pozniej zaczyna przygasac i znow normalnie i zaraz znow przygasa i to wszystko na bezynie. do tego mocno dymi bialym dymem i silniczek krokowy mocno chlasuje - klekocze jek dizel. jak sie jedzie to pierdzi jak by byl dziurawy wydech choć wczesniej tak nie bylo, podczas jazdy przymula a zaraz jedzie normalnie - te same objawy jak na luzie. wiec co to moze byc? ma ktos pomysl co to moglo sie zepsuc?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1