BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Jakie sprężyny na tył - Co oznaczają kolory na zwojach
PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 20:21 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
karuzo27, Ja mam je u siebie na stanie i w opisie mam że te RJ sa dla touringa a RX dla sedan/coupe (nie dla Touring'a) ale nie mam takiej dużej rozbieżności cenowej, no i pewnie różnią się wytrzymałością, do kombi z reguły są wzmacniane sprężyny. A tak nawiasem to nie wiem czy nie lepiej CS-Germany założyć bo na te KYB'y mamy ostatnio dość sporo reklamacji, trochę się popsuli chyba.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: 330i
Kod silnika: N53B30A
schadook napisał(a):
apal, z tego co wiem to niebieskim są znaczone chyba tylko dla wersji SPORT, całkiem inna bajka, inne dopasowanie twardości i wysokości oraz materiału.
Pzdr

Racja :) bo ja mam 226A ;)

wants to DIE...

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 12:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 330 D
Kod silnika: M57
Witam wszystkich ja mam w swojej zalożone wszystkie czerwone troche za bardzo siedzi z ledwoscią przez garby przejezdzam i kombinuje co by tu zmienic : :kwasny: Macie jakies pomysły ?

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 13:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
maslo81 napisał(a):
Witam wszystkich ja mam w swojej zalożone wszystkie czerwone troche za bardzo siedzi z ledwoscią przez garby przejezdzam i kombinuje co by tu zmienic : :kwasny: Macie jakies pomysły ?

Skoro masz czerwone sprężyny to pewnie poprzedni właściciel obniżył ją wedle swego gustu. Jeśli są to sprężyny obniżające max -40mm to najprawdopodobniej pracują w zestawieniu ze standardowymi amorkami, więc zmień sprężyny na standardy i będzie ok, jeśli obniżenie przekracza -40mm i współpracują z zamorami o mniejszym skoku tłoka wtedy musisz zmienić i amorki i sprężyny. Gdybyś nie chciał bawić się w niepotrzebne koszty możesz ją podnieść za pomocą gum zakładanych na zwój sprężyny kosztuje grosze, czy to dobre rozwiązanie kwestia swego sumienia..:).

PostNapisane: 19 kwietnia 2011, 15:18 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Auto na czerwonych sprężynach - pełna seria, jak widać nisko wcale nie jest.
Obrazek

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 10:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 46 330 D
Kod silnika: M57
Dzięki za podpowiedz ale chyba jednak będe zmuszony wymienić komplet bo najprawdopodobniej pękła mi sprężyna z tylu :( teraz kwestia dobrać odpowiednia sztywność no i znaleźć coś w przystępnej cenie.Jakie firmy polecacie??

PostNapisane: 26 kwietnia 2011, 11:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Lesjofors podobno są niezłe. Zbyt krótko je mam, żeby się wypowiadać odnośnie trwałości, ale na pierwszy rzut oka drut, z którego są zrobione wygląda na sporo grubszy. Wysokość i zachowanie auta po założeniu nie zmieniły się w stosunku do serii.

Nie musisz zmieniać kompletu, chyba że pisząc komplet masz na myśli sprężyny na jedną oś. Wtedy rzeczywiście lepiej zmienić komplet.

Pęknięcia sprężyn to dość powszechna usterka w e46 touring. Wymiana jest bezproblemowa jeśli ktoś pomoże Ci w odsunięciu wahacza. Jeśli nie to przyda się 2 lewarek.

Poniżej link do tematu w dziale zrób to sam:
viewtopic.php?f=25&t=93118

PostNapisane: 8 lipca 2011, 16:44 
Forumowicz

Moje BMW: E46/320D
Kod silnika: M47TU
Ja u siebie z przodu mam trzy czerwone kropki e46 320d sedan 2003r lift , wymieniłem je na nowe robiłem zawieche przodu nowe amory wiec nie oszczędzając wymieniłem też sprężyny Jeżeli ktoś potrzebuje używek chętnie odstąpię link do aukcji http://allegro.onet.pl/sprezyny-przod-d ... 05400.html

Wymieniłem przód na nówki LESJÖFORS LS4008439 - auto troszkę podniesione ale niewiele w porównaniu do starego stanu
Tył też nówka LESJÖFORS LS4208431

Jeżeli chodzi o dobór do dla standardowego zawieszenia sedan , combi, coupe przód pasują LESJÖFORS LS4008439

Jeżeli chodzi o tył i dobór do standardowego zawieszenia dzielimy je na dwa rodzaje
Sedan coupe LESJÖFORS LS4208431
Combi LS4208444

LESJÖFORS z tego co się zorientowałem to b.d.b firma już w kilku autach postawiłem na nią i bez problemów

PostNapisane: 16 lutego 2012, 19:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: M43 B19
Witam podepne sie pod temat ja kupiłem tylne sprężyny KAYABY Rx6200 i sie okazało że są o jakieś 3 cm któtsze od tych co były wcześnie założone i niewiem co robić bo przód już wcześniej był wyżej wyglądał jak koza a teraz pewnie jeszcze bardziej się tył obniży.Co proponujecie???

PostNapisane: 15 kwietnia 2012, 16:58 
Forumowicz

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115356
Planuje wymienic w swoim turasie z 2000r sprezyny tylne ,kto podpowie z jakimi kolorami wybrac na allegro sa rózne zólłt,czerwone itp. oczywiscie mówimy o oryginałach .Moze którys z kolegów podpowie jakie ma u siebie???

PostNapisane: 22 lipca 2012, 11:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: BMW E46 320D 136kM
wiem ze do bmw jest tak do innych aut tez tylko kolory moga byc inne ... Kolory na zwojach maja swoje znaczenia , mianowice twardosc i wysokosc . Sprezyna o pasku barwy bialej jest najtwardsza i najwyzsza , kolejna niebieska , jest troche mniej twardsza i troche nizsza , a zielona ma najmniejsza twardosc z nich wszystkich i jest najnizsza jesli chodzi o seryjne wydania oczywiscie , bo poniej to juz masz sportowe ktorych ja osobiscie nie polecam , poniewaz mialem ladnie obnizone na sportowym zawiasie i musialem podniesc na zielone bo nigdzie wjechac nie szlo bo ammy drogi jakie mamy.... jesli masz troche kaski na zbyciu polecam zawieszenie gwintowe :hyhy: ja osobiscie mam sprezyny z paskiem zielonym i auto stoi tak ze tuning nie wyklucza wygodnej jazdy :) :14: Pozdrawiam

PostNapisane: 22 lipca 2012, 11:37 
Forumowicz

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115356
U mnie problem polega na tym ze auto kupiłem na sportowych czerwonych sprezynach ,ale były problemy z jazda ciezko było przejechac przez próg zwalniajacy bez uderzenia podwoziem :zalamany: a wiec postanowiłem zmienic na standartowe załozyłem dedykowane sprezyny LESJÖFORS ale niestety pojawił sie problem auto stoi nizej o 3 cm z prawej strony ,i zastanawiam sie czy oryginalne załatwiły by ten problem..

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 18:47 
Forumowicz

Moje BMW: 330i
Kod silnika: N53B30A
Odgrzeje kotleta bo jedna z moich na niebiesko oznaczonych sprezyn dzisiaj strzelila :(
Takie moje pytanie,czy sa wogole jakies zamienniki tych sprezyn do 226A zawieszenia?
Jakos nic na ebayu znalezc niemoge :zly:
pzdr.

wants to DIE...

PostNapisane: 24 marca 2014, 21:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330i
Kod silnika: m54
A sprężyny z tymi niebiskimi paskami jak się sprawują co do tych standardowych, mięknie są czy twarde?? Godne uwagi lepiej auto trzyma sie drogi ??
?

PostNapisane: 2 kwietnia 2018, 17:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47N
Witam.
Koledzy odgrzeję kotleta. Pękły mi sprężyny tylne i muszę je wymienić. Posiadam na wymianę sprężyny z oznakowaniem "dwa paski jasnobrązowe". Czy dobre będą dla E46 320D ze standardowym zawieszeniem? Czy będzie stał wyżej czy niżej?
Stare sprężyny maja oznakowanie jasno brązowe ale jakby maźnięte pędzlem (dwa maźnięcia na zwoju).
Obrazek zapożyczony z oferty.
Obrazek

PostNapisane: 8 kwietnia 2018, 21:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Boggy e36 napisał(a):
Są dwie teorie.
1. Kolor oznacza rodzaj i wysokość sprężyny.
2. Kolory są tylko po to żeby dobierać sprężynę parami a wszystko mówi nam nr sprężyny, którego notabene nigdzie nie mogłem znaleźć na ori sprężynie.
Wpisz w google "bmw oznaczenia sprężyn" i powinna być tabelka w jakimś zachodnim linku. Ja ma w PDF ale nie wiem jak wrzucić to do posta.

A z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że kolor i ilość pasków na ori sprężynach ma znaczenie.
Trzeba także patrzeć przed lift i po lift bo można się zdziwić.

PostNapisane: 11 kwietnia 2018, 21:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43b18
Witam
Man problem polega on na tym że strzeliły mi z tyłu sprężyny w bmw e46 320d 2003 sedan na sprężynach mam chyba oznaczenie typu plamka chyba szara na jednym ze zwojów jest ich bardzo mało czy można je czymś zastąpić może ktoś to przerabiał

PostNapisane: 13 kwietnia 2018, 07:00 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B25AF
kolonia1 wchodzisz na realoem.com i wpisujesz 7 ostatnich znaków swojego vin. Odszukujesz tylne zawieszenie i nr oem sprężyny. Pewnie będzie minimum 2 rodzaje, ale pod sportowe zawieszenie będziesz mieć info przy opisie typu "sport suspension" (albo jakoś odpowiednio po polsku, bo jest też wersja PL). Jeżeli masz standardowe to kopiujesz nr oem standardowej sprężyny i wrzucasz w google. Wśród pierwszych wyników znajdziesz strony www z szukajkami zamienników i tam sobie wybierzesz co Ci finansowo czy w jakikolwiek inny sposób odpowiada. Jak nie chcesz kombinować i mieć specyfikację OEM to kup model od Sachsa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1