Jest dobrze..........
Toudi napisał(a):
Po pierwsze nie motor tylko turbina, po drugie przy tej wartości sterownik odłącza turbinę, ponieważ, przeładowanie (po polskiemu) może uszkodzić silnik.
Zgadza się ... łapiesz za słówka.
Proszę :
Toudi napisał(a):
W pozostałych przypadkach auto zasysa więcej powietrza.
„Pan samochodzik”

Auto nie zasysa.
Ale

, do konkretnej jednostki czytaj (motor -silnik) jest przypisana konkretna wartość doładowania (maksymalna zapisana w mapie) . Więc sprawą co najmniej oczywistą jest że gdy rozmawiamy o seryjnym silniku w tym przypadku m47n to ciśnienie w jego kolektorze żądane przez mapę wynosi 2,4 bara a w peaku -over boście , tudzież w chwilowym przeładowaniu 2,5bara.
I jeśli łapiemy się za słówka , sterownik nie odłącza turbiny

Co najwyżej przestawia pośrednio "zmienną geometrię" w celu mniej agresywnego nacierania spalin na łopatki turbiny, to powoduje zmniejszenie wydajności a w rezultacie spadek ciśnienia w intercooerze.
Bardzo pewny jesteś w swoich wypowiedziach, zrobimy następny krok

Co sterownik robi gdy " polecenie- zmniejsz ciśnienie! nie daje rezultatu" bo sterowanie jest uwalone ....
Ogranicza dawkę paliwa .
To o czym próbowałeś pisać owszem jest reakcją na przeładowanie !
ale w tym silniku przy 2,5 nic się nie dzieje.
A chwilowe przeładowanie , przy sprawnym układzie zasilania silnika w powietrze w tym modelu , w moim mniemaniu jest wskazane.
Mam do Ciebie pytanie ...
Jak mam zrozumieć tą wypowiedz?
Toudi napisał(a):
Stwierdziłem że Podana wardość doładowania jest w granicy wydatku turbiny, ponieważ źle rozumując Twoją wypowiedź, zwykły użytkownik tego auta mógłby się zacząć zastanawiać czy oby turbina jest sprawna.
Kolejna sprawa, to jest forum Polskie forum, więc łaskawie pisz w tym języku
Jak najbardziej ,jeśli mnie ktoś nie zrozumie to ,z pewnością wytłumaczę mu co miałem na myśli.... O to możesz być spokojny .
Idąc Twoim tokiem rozumowania ...bo to Polskie forum
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Musielibyśmy czepiać się wielu anglojęzycznych określeń np: spliter ,performance ,sticker bomb,Eibach pro-kit,bez pominięcia takich określeń jak sedan czy coupe .
Daj luz , bo w paru Twoich wypowiedziach można znaleźć anglojęzyczne określenia i nikt nie miał " syków............"
Powracając do turbiny .. Więc co miałeś ma myśli pisząc
"Podana wartość doładowania jest w granicy wydatku turbiny" ????????????????Z reguły nie mam odwagi komukolwiek jechać bo życiorysie , do Ciebie się przyczepiłem ekstra, bo w wielu postach piszesz głupoty i myślisz że pomagasz ludziom.
W dodatku jesteś czerwony " specjalista " Co najmniej nie przystoi !
Nie pisz że :
Toudi napisał(a):
W pozostałych przypadkach auto zasysa więcej powietrza.
Tu właśnie zaczyna się problem, bo wszystko jest niby jak powinno być (zatkanie EGR powoduje zwiększenie ciśnienia doładowania, a co za tym idzie większą masę powietrza zasysanego).
Bo to że przepływomierz pokazuje większą masę powietrza (to jest jego kłamstwo) " auto" wcale nie zasysa więcej powietrza, tylko zasysa masę powietrza zgodną z ciśnieniem około 1 bara po uwzględnieniu pojemności „dolootu”
Odcięcie dopływu spalin do kolektora nie powoduje wzrostu ciśnienia w kolektorze ...
Ty pisz z głową a ja będę ci przytakiwał a nie się czepiał. OK

Toudi napisał(a):
Zanim tam coś znów napiszesz, naprawdę przeczytaj całość od początku.
Koleś chciał kupić Boscha przepływomierz, tyle że w sklepie go nadmuchano w balona, nic nie załatwiał półśrodkami

I napisałem niestety „tam coś”
Możemy wierzyć że kolega chciał kupić przepławkę BOSCH i trzymał w ręce 500zł .
Nie było w sklepie tego co chciał to kupił to co było.
Albo to co tańsze.
Nie moja rutyna mnie zawiodła i źle oceniłem przyczynę kłopotów. Tylko informacja że przepływomierz nowy i zatajenie do pewnego momentu faktu że przepływka „ no name”
Ogólnie
Toudi, ............

Pozdrawiam Krzysiek