BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Czy to sprzęgło ? :(
PostNapisane: 11 maja 2011, 15:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57B30
Nie chcę cię przestraszyć ale mechanicy birą dużo za wymianę sprzęgła, jest troche z tym roboty. Ja też tak miałem że jak trochę dłużej pojeździłem to się ślizgało a rano nie. Np po przejechaniu 30 km jak stanąłem na parkingu i próbowałem ruszyć z piątego biegu to bez problemu ruszyłem i samochód nie zgasł, natomiast gdy po całonocnym ostygnięciu auta (czyt. sprzęgła) powtarzając operacje to nie mogłem ruszyć z 5 bo mi gasł odrazu, ba nawet z trójki tego zrobić nie mogłem wsiskając połowę gazu :wstyd: . Też tak jak ty zwodziłem się około 2 tygodnie że to nie sprzęgło, aż do momentu gdy wziąłem pełny stan pasażerów i jechałem ostrym podjazdem do góry, obroty rosły a samochód nie przyśpieszał. Jak chcesz to po ukończeniu jazdy otwórz maskę i z okolic skrzyni wyniuchaj czy nie czuć spalenizny, choć w nie każdym przypadku można wyczuć spalone, ślizgające się sprzęgło.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 maja 2011, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: e36 compact
Kod silnika: m43b16
koledzy a podczas sprawdzanie sprzegła metodą ruszania z miejsca na piątym biegu jest ryzyko posadzenia docisku?? Bo słyszałem taki przypadek, chyba opisywany na tym forum, że ktoś docisk sobie posadził :kwasny:

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 18:38 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M43
Ja już nic z tego nie rozumiem. Jakiś czas był spokój... Niestety problem znowu powrócił. Robiłem wszystkie możliwe testy na sprzęgło i wszystko było ok. Przyspieszając na każdym biegu obroty rosną i samochód przyspiesza, wiec ok. Tak samo ruszałem z 3 czy z 5 samochód gasł, wiec chyba też ok. Natomiast gdy teraz troszkę dłużej pojeżdżę ok 30 km przy puszczaniu sprzęgła bez dodawania gazu strasznie szarpie samochodem gdy powoli sie toczy. wiec gdzie jest problem ?

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112982
witam kolego masz dwumas do wymiany

PostNapisane: 8 czerwca 2011, 19:23 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M43
Na jakiej podstawie to stwierdzasz kolego ? Napisz coś więcej. Poza tym słyszałem że dwumas jest tylko w dieslu a to benzyniak.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1