BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cquartz - powłoka kwarcowa na lakier
PostNapisane: 12 czerwca 2011, 12:26 
Forumowicz

Moje BMW: 7er ///M-Sport
Kod silnika: M57d30
ja bym nie odebrał auta. To jest jawne złodziejstwo. Umowa którą zawarliście jest prawnie wiążąca i to jego brocha jak on to wykona. Przed przystąpieniem do prac mógł dokładnie obejżeć furrrkę i wycenić ile to będzie kosztowało. Dałeś się wydymać na 3kzł jak...

-------------------------------------------------
///M-Sport Individual

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 13:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
tata_jerzyka, to teraz napisz mi co byś zrobił, bo gadać jest łatwo. Ja nie płacę, oni nie wydają samochodu. Policja, sprawa w sądzie ciężka do wygrania, bo umowa była ustna. Gra nie warta świeczki.

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 14:43 
Specjalista

Moje BMW: Z06
Kod silnika: LS7
Tak zapytam z ciekawości.
Brałeś usługe Connoisseur ? i czy musiałeś dopłaca okragły 1tys zł za nałożenie Cquartz'a, czy połozyli go w cenie usługi Connoisseur.

Wbrew pozorom takie ceny jakie podałeś to nie są jakieś kosmiczne, biorąc pod uwagę koszta i czas jaki ponosi właściciel firmy. Np. usługa Connoisseur trwa według założeń firmy 30h i kosztuje 3000zł, to 100zł na godzinę nie jest jakimś wielkim zarobkiem gdy odliczy się koszta. Takie rzeczy muszą kosztowac.

A co do tych rys które zostały to one są koliste czy podłużne??

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 14:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
czerw napisał(a):
Brałeś usługe Connoisseur ?

Tak.
czerw napisał(a):
i czy musiałeś dopłaca okragły 1tys zł za nałożenie Cquartz'a, czy połozyli go w cenie usługi Connoisseur.

dopłata 500zł, oczywiście jak się później okazało netto.
czerw napisał(a):
Wbrew pozorom takie ceny jakie podałeś to nie są jakieś kosmiczne, biorąc pod uwagę koszta i czas jaki ponosi właściciel firmy. Np. usługa Connoisseur trwa według założeń firmy 30h i kosztuje 3000zł, to 100zł na godzinę nie jest jakimś wielkim zarobkiem gdy odliczy się koszta. Takie rzeczy muszą kosztowac.

Ja nie mam pretensji do tego że jest droga tylko do tego że ustaliłem cenę, a w efekcie wyszło to 2 razy więcej.
czerw napisał(a):
A co do tych rys które zostały to one są koliste czy podłużne??

podłużne

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 16:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: Plastic ;)
Garaż: Yas Marina
czerw napisał(a):
RZaba napisał(a):
Bo nowy lakier sie rysuje, odbija od kamieni itp. A nowe lakiery sa bardo delikatne.
Owszem, mozna je polerowac co roku - wedlug moich wyliczec po 5 latach samochod wtedy jest do ponownego malowania.
Nie ma bata, nowy lakier trzeba zabezpieczyc, inaczej po zimie jest tak slicznie wyszargany jak moj

Trzeba zmienic szczotke do odśnieżania z tej z Lidla na jakąs firmową z miększym włosiem i nie będzie tego problemu :rotfl:
Polerowanie co rok? bo powstało kilka swirli, wiadomo, że po jakims czasie powstaną ale przecież polerke robi się poto aby nadac autu ponowny blask, którego nie zaklóca powstanie kilku drobnych kolistych rysek.

P.S. Obserwuje stan lakieru na nowym już 2-letnim aucie (czarne BMW) i powiem, że jeszcze na polerke nie zasługuje, więc problem może tkwi w sposobie dbania o auto :)

dokładnie :ok:

Kostek mam nadzieje, że przekazali Ci dokładne instrukcje jak dbać o lakier po zabiegu, bo szkoda byłoby wyrzucić te pięniądze w błoto :)

PostNapisane: 12 czerwca 2011, 17:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW 540 i6b
Kod silnika: M62B44TU
Z tego co wiem to nie mogą przetrzymać Ci samochodu...mogą dochodzić swoich praw w sądzie ale mienia zatrzymać Ci nie mogą...
Czerw powiedzmy że z 3 tys się zgodzę, wiemy ile wysiłku i czasu potrzeba na korektę ale skasować 6tysa i zostawić jakieś ryski to już nie rozumiem..

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 07:19 
Forumowicz

Moje BMW: 7er ///M-Sport
Kod silnika: M57d30
Kolego nie mogą zatrzymać Ci auta. Wydają normalnie samochód i sprawa trafia do sądu. Jeżeli przegrasz ( na co daje 0,1% szans) to dopiero oddajesz im resztę chajsu. Tą sprawę powinieneś zgłosić czym prędzej do UOKiK oraz Urzędu Skarbowego!
Jeżeli dla Ciebie 3kzł jest sprawą nie wartą świeczki to chciałbym zostać Twoim życiowym partnerem :padam:

-------------------------------------------------
///M-Sport Individual

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 07:32 
Uzależniony od forum :)

hmm... 3 tys za położenie kawałków bezbarwnej folii... to chyba trochę drogo porównując do tego co opisywał ktoś w wątku o oklejaniu auta. Z tego co pamiętam tyle liczyli za oklejenie ale całego auta aby zmienić kolor. Moje osobiste i prywatne zdanie jest takie że podjechałeś M3 i potraktowali Cię "na bogato"

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 09:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
no rzeczywiście troche zgolili. Ja sam zastanawiałem sie czy nie pojechać do CAR-SPA na taki zabieg, ale to co opisałeś mnie skutecznie zniechęciło do ich oferty. Naciągacze i nic więcej. Mnie auto przygotował i nałożył cquartz kolega który sie tym zajmuje w ramach bardzo zaawansowanego hobby, swoją drogą kiedyś detailing traktował zarobkowo, i mówiąc szczerze jestem mega zadowolony! Lakier wyprowadził idealnie, nie ma żadnych rysek (oprócz tego że mi sie brama na aucie pare dni po zabiegu zamknęła, ale cquartz chyba ochronił auto bo sądze że gdyby nie on drzwi byłyby dużo bardziej porysowane). KotSylwester widział więc może potwierdzić. Dzikus wczoraj auto też widział po 800km trasie ... było poprostu czyste :-)

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 09:41 
Przyjaciel forum

hahahaha no kierowca był w domu koło 22.30 po zrobieniu 1250km po polskich drogach i dopiero wówczas wyglądał słabo :-)

PostNapisane: 13 czerwca 2011, 18:08 

Przemek, morze kurz spadł jak auto przegoniłeś po autostradzie, ale słyszałem że w momencie jak miałeś VMAX śmignęła koło Ciebie srebrna M5 E39? :rotfl: Sorry nie mogłem się powstrzymać.

PostNapisane: 14 czerwca 2011, 08:26 
Przyjaciel forum

skąd wiedziałeś?? tak, przy vmax oddalała sie i była jakieś 1,5 długości z przodu i równo odjeżdżała :-)

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 14:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Witamy szanownych forumowiczów i spieszymy ze sprostowaniem!

Niedawno do naszego studio trafiło piękne M3, o którym mowa powyżej. Mieliśmy przyjemność doprowadzać to auto do możliwie najlepszego stanu przez !uwaga! 60 godzin pracy dwóch, w porywach trzech specjalistów.

Ale zacznijmy od od spraw finansowych:

Wg. cennika, widocznego na naszej stronie internetowej:
- usługa Connoisseur to koszt 2300-2900PLN netto. Klient otrzymał cenę 2500PLN netto
- usługa zabezpieczenia powłoką kwarcową to koszt 1000PLN netto. Klient otrzymał cenę 500PLN netto.
- usługa oklejania folią zabezpieczającą przed odpryskami to koszt min. 1400PLN netto(1/3 maski, 1/3 dwóch błotników, zderzak). Klient otrzymał cenę 1200PLN netto +
- dodatkowo okleiliśmy 3 dodatkowe elementy - 2 nadkola i element na tylnej klapie bagażnika pod antenę CB. GRATIS
- dodatkowo klient dostarczył nam oddzielnie komplet 19sto calowych kół, używanych na torze, którym musieliśmy poświęcić wiele godzin, oczyszczając je ze smoły i innych + zabezpieczając Cquartzem. GRATIS
- dodatkowo oczyszczony, przygotowany wcześniej komplet kół 19sto calowych we własnym zakresie oddaliśmy do renowacji i prostowania(zobowiązaliśmy się również je odebrać i zamontować na auto)

Klient od początku wspominał o tym, że auto jest na firme i już w trakcie zabiegów przesłał nam dane do faktury. Jak w każdym przypadku, tak i w tym od początku wyrażaliśmy się w cenach netto(które zresztą są widoczna na naszej stronie).

A teraz pare słów o kondycji auta:

- fatalny stan lakieru(na zdjęciach poniżej), ale to nie problem - największym problemem jest wskazanie miernika w okolicach 80 mikronów - każdy z branży potwierdzi jaki koszmar to oznacza, szczególnie jeżeli klient UPIERA się na pełną korektę. Uprzedziliśmy klienta o niebezpieczeństwie i mimo dalszych nacisków staraliśmy się "wycisnąć" z lakieru wszystko na co fizyka pozwala. Na własne barki wzięliśmy 2x dłuższy czas poświęcony na korektę lakieru, nie pobraliśmy za to dodatkowej opłaty, mimo że właściciel również był zdecydowanie świadomy i zdruzgotany tym, co z lakierem zrobiła poprzednia firma "polerująca" jego M3.
- UWAGA, trochę prawdy o "mikrorysach". Jak ktoś dobrze zauważył powyżej, pozostawienie mikrorys na aucie to rzeczywiście zupełny brak profesjonalizmu. Ich usunięcie to kwestia dobrego wykończenia lakieru, a nie najtrudniejszego, pierwszego etapu. Słowo "mikrorysy" zostało tu błędnie użyte, klient w zamyśle miał kilka pozostałości - podłużnych, bardzo głębokich rys, których już poprostu nie da się usunąć przy tak cieniutkim clearcoat-cie.
- mimo to, udało nam się wykonać 95% korektę lakieru, przy pierwszym, umówionym myciu auta zrobimy dokładną relację zdjęciową z użyciem imitatora światła słonecznego - zrobimy to w obecności klienta, zdjęcia opublikujemy tutaj. Ze względu na bardzo duże zaburzenie naszego kalendarza(auta zaplanowane wstępnie na 3 dni), nie zrobiliśmy dokładnej relacji w trakcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 15:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
CarSPA napisał(a):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wnikam w faktyczną jakość usługi i całe zamieszanie, ale w tymi fotkami to poleciałeś poniżej pasa :/

brudne felgi w błocie, auto upieprzone vs czyste auto po polerce i detailingu . . .

czy tak powinno się prezentować efekty przed/po w profesjonalnej firmie zajmującej się detailingiem :przestraszony:

Fakt że do 90% klientów pewnością da się wyjść z perspektywy "błyszczy jest zaje biście", ale na forum wyrzucać takie foty to trochę kiepsko...

przed polerką ładne prostopadłe foty gdzie widać rysy, a po polerce już z dystansu pod kątem :zakrecony:

Wrzuć jakieś foty czystego auta przed polerą to będzie można coś więcej ocenić ...

Nie mam intencji się czepiać jakości usługi, bo na zdjęciach można oszukać wszystko, ale zdjęcia wstawiłeś tak jak pisałem "poniżej pasa" :/

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 15:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Zawsze tak robią zdjęcia dla mnie też jest to "nie fair".
Widziałem auto jak zostaną usunięte pewne sprawy o których rozmawiałem z Kostkiem będzie można napisać,że jest ok.

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 16:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Tak jak napisaliśmy, ze względu na trudność projektu i fakt że mocno nadwyrężyliśmy nasz kalendarz(auto stało 2x dłużej), nie skupialiśmy się na zdjęciach.
Nie ma jednak problemu o wiarygodność, klient przyjeżdża do nas na szkolenie z mycia "po detailingu" w trakcie którego wykonamy szereg zdjęć z imitatorem światła słonecznego, bądź po prostu w słońcu. To pokaże faktyczny stan lakieru po korekcie.
Jeżeli chodzi o zdjęcia zamieszczone powyżej, pokazują napewno w jakim stanie był lakier przed(mimo że brud wypełnial wiele niedoskonałości), w jakim stanie były koła i skóry.

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 17:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: f32 428
Kod silnika: N20B20
chyba sie skusze na ta usługe ,jeśli oczywiście nakleja mi podkladke pod antene cb w gratisie!!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 22:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62tub44
CarSPA, bez urazy, ale z tymi zdjeciami, to pojechaliscie po calosci :rotfl:

pzdr
RZaba

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 22:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
przypominam o trzymaniu sie tematu :chytry:

PostNapisane: 15 czerwca 2011, 23:56 

Kod silnika: BCY+
Niech się wypowie klient moze.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1