BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 20:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 525TDS Jakie oleje, filtry, paski?
PostNapisane: 22 czerwca 2011, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 525 TDS
Witam, kupiłem BMW E39 525TDS 143km i chciałbym na początku wymienić to co trzeba :ok: Prosił bym o Waszą radę co wymieniać. Mi na myśl przychodzi na razie:

- olej w silniku [jaki i ile wchodzi?]
- filtr powierza [jakiej firmy?]
- olej w skrzyni [jaki i ile wchodzi?]
- olej w moście [wymienia się go w ogóle? czy można to samemu wymienić?]

I co jeszcze polecacie wymienić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 525TDS Jakie oleje, filtry, paski?
PostNapisane: 22 czerwca 2011, 18:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e36] 325 tds
Kod silnika: M51
Wszystko masz opisane na forum ... Szukałeś?
filtr paliwa ,
filtr kabinowy,
zwróc uwagę na pasek wielorolkowy wieloklinowy (długi) + od klimy o ile posiadasz.

PostNapisane: 22 czerwca 2011, 18:55 
Pierwsze kroki

Tak, klimę posiadam :) A jaki byś polecał olej do 2.5 TDS z przebiegiem ok. 250.000km? Chciałbym zalać syntetyka, ale nie wiem czy wyjdzie mu to na dobre. No i jaką gęstość [np. 10W40] wybrać na normalną jazdę w 80% na krótkich odcinkach?

PostNapisane: 22 czerwca 2011, 19:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Szukanie nieboli

PostNapisane: 22 czerwca 2011, 19:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [e36] 325 tds
Kod silnika: M51
Ja generalnie leje 10w40 castrol dizel. Zalałem i już tak niech jest mam najechane 240000 tys ... Zalałem bo nie wiedziałem jaki jest lany ... Nie pytałeś jak kupowałeś na jakim jeździł? To są jedne z podstawowych pytan... pozatym poczytaj , poszukaj itp. najwyzej dostane bana ale wejdź na http://bmw-diesel.pl/ bo tu widzisz chłopaków więcej od benzyniaków. Ale tu też jest sporo o olejach wymianach itp ...

A to Ty od tych wysokich obrotów na czerwonym polu ... Naprawdę zacznij myślec :cisza: :cisza: :cisza: :wstyd: :mad:

PostNapisane: 22 czerwca 2011, 20:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja robilem tak:
Valvoline Synpower 5w40 2x4l, ostatnio jakas promocja wiec 2x5l
Filtry Mann lub Knecht, chyba w knechcie jest razem z filtrem oleju kpl oringow i miedziana podkladka pod srube spustowa- zawsze zapominam kupic :)
Oszczedzic mozesz na filtrach pylkowych, bralbym jakiegos chinczyka z weglem, ja pewnie zdecyduje sie na maxgear.
Do skrzyni manual Dexron 3, ja polecam Valvoline, spelnia normy dex6, musisz kupic 2l. Jak wymienialem w trojce to te 2l starczylo takze do wspomagania.
Most 75w90, kupuje valvo lub jakis inny full syntetyk chyba ostanio shella mialem.
Warto wymienic tez plyn hamulcowy, ATE lub Motul. Pamietaj o odpowietrzeniu wysprzeglika.
Plyn chlodniczy prestone, ja masz kase to od razu mozesz zrobic termostat, wahler jest najlepszy.
Jesli robisz na bogato to warto posprawdzac paski klinowe i rolki. Niektorzy wymieniaja od razu wszystkie, podobno wtedy silnik pracuje wyraznie ciszej, ale to jednak nie jest pierwsza koniecznosc. Do tego napinacz bo to newralgiczny element (krotki pisk przy gaszeniu oznacza jego rychly koniec). Sprawdz visco, mozna je regenerowac. Dam glowe ze cos jest do zrobienia w zawieszeniu, jedz na szarpaki dla ciezarowek, tam wszystko pokaze. Przyobserwuj czy sie nie poci magiel. Nabij klime, sprawdz czy wentylator klimy dziala na wszystkich biegach (a jest duza szansa ze nie). Potem wymiana rurek przlewowych (2 zestawy musisz kupic), czyszczenie filterka wstepnego w baku, sprawdzenie aku, przczyszczenie stykow i poprawienie grubych przewodow (lubia zasniedziec). Diagnostyka komputerowa, z livedata i sprawdzeniem ustawienia pompy. Jak sa jakies bledy to ma ich nie byc :) Potem kompleksowe sprzatanie wnetrza, solidny detaling i tydzien sie skonczyl :)

Pewnie pominalem wiele istotnych elementow, ale to tak na poczatek bym ogarnal. W wiekszosci nie musisz sie z tym spieszyc, ale zrobic i tak bedzie trzeba wiec nie musisz tez zwlekac.

PostNapisane: 23 czerwca 2011, 17:13 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki za piękne wytłumaczenie :) O takie coś mi chodziło. A co to jest visco i maglownica? Czy te części są drogie gdy się sypną? Pozdrawiam

PostNapisane: 23 czerwca 2011, 19:09 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Poszukaj kolego, na wiki nawet znajdziesz definicje. Dobre visco kosztuje ok 300zl ale mozesz sprobowac je zregenerowac. Regeneracja magla to 500-1000zl, dosc upierdliwa usterka.

PostNapisane: 23 czerwca 2011, 19:12 
Pierwsze kroki

Aha, wielkie dzięki kolego za pomoc :) Oby więcej takich jak ty...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1