BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 11:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BMW M5 na gaz
PostNapisane: 24 czerwca 2011, 22:07 
Uzależniony od forum :)

pawelek napisał(a):
Gdybym odpowiedział, to wychodziło by na to że chciałbym tu coś komuś udowodnić.

Nie prowokuje, pytam z czystej ciekawości.

PostNapisane: 24 czerwca 2011, 22:36 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
No też jestem ciekaw, w sieci dużo materiałów, ale ciężko coś sensownego znaleźć, więc Pawełek, nie krępuj się :-D Serio kieruje mną ciekawość ;-)

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 czerwca 2011, 22:57 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M30B35
kostek_ja napisał(a):
A powiedz mi po co zakłada się LPG jak nie dla oszczędności? Nawet jeżeli nie wpływa to na żywotność silnika to po co zakładać coś co nie daje żadnych oszczędności, a jedynie generuje problemy takie jak chociażby mniejszy bagażnik, większa masa itp.? ;)

Ja z tym nie dyskutuje, w zadnym swoim poscie.
Dyskutowalem na temat bzdury pod tytulem "LPG niszczy Mpowery". Ale ludzie z ktorymi mozna by o tym porozmawiac napisali swoje i sa madrzejsi ode mnie - nie wdaja sie w gadki z ziomkami piszacymi 90% swoich postow w dziale "Kille" :D

PostNapisane: 24 czerwca 2011, 23:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 740iA
Kod silnika: M62TUB44
korba napisał(a):
Dyskutowalem na temat bzdury pod tytulem "LPG niszczy Mpowery".

Niszczy ducha Mpowera, natomiast silnik jak każdy inny-dobra instalacja i będzie hulać ;) Sam bym gazu do eM nie zamontował tylko i wyłącznie dlatego, ze ten samochód to mój ołtarz na kółkach :serce: , a nie dlatego, że gaz niszczy silniki. Nie rozumiem tylko czym różni sie S8 od M5 w sensie, że pierwszy opłaca się zagazować a drugiego juz nie ;)
ps. Jestem zwolennikiem gazu a nie jego przeciwnikiem :P

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 00:52 
Przyjaciel forum

korba napisał(a):
Wszystkie te konstrukcje z Mpowerami wlacznie maja swoje tolerancje, i nie jest tak ze 50 stopni wieksze EGT moze cokolwiek zniszczyc. Nowsze konstrukcje sa poza tym fabrycznie przystosowane do pracy w duzym zubozeniu.

Widziales kiedys jak wyglada silnik w wozku widlowym przystosowanym do zasilania jedynie propanem? O ile grubsza jest glowica? Skoro nowoczesne konstrukcje maja tak szerokie tolerancje, dlaczego silniki w modelach, ktore fabrycznie sa przystosowane do zasilania PB + CNG maja inne czesci skladowe niz te przystosowane tylko do PB? Chodzi o sam silnik, nie osprzet.

korba napisał(a):
Dziwny jest ten watek, nikt nie potrafi przedstawic ani skrawka jakiegokolwiek technicznego argumentu na to, ze nowoczesne instalki LPG niszcza silniki, zamiast tego wkolko jest grany temat "oplacalnosci" albo "wstydu tankowania LPG".

Niewazne, przynajmniej przekonalem sie kto tu ma cos do powiedzenia :)

Wiesz, zeby cokolwiek udowodnic, trzeba byloby przeprowadzic badanie, kupic 2 takie same silniki, jeden zasilac tylko i wylacznie PB, drugi takze LPG, zasymulowac obciazenie silnika, warunki uzytkowania, itd. Po jakims czasie rozebrac i porownac.

Stac Cie na to?

Gaz to slepa uliczka w rozwoju, jego popularnosc wynika wylacznie z nizszej ceny, jest pewnego rodzaju obejsciem problemu wysokiej ceny PB i to jest jedyna zaleta, nie ma innych.

Gaz ma jeszcze jedna zaleta w przypadku wozkow widlowych, wiesz jaka?

valdorane napisał(a):
Z ciekawości zapytam - jakie materiały zostały użyte do budowy silników M? Mam na myśli trzy jednostki: S54, S62 i S85.
Dokładniej chodzi mi o głowice i jej osprzęt, blok oraz tłoki i układ korbowy. Jakich materiałów użyto i jakiej obróbki?

Watpie abys gdziekolwiek znalazl informacje na ten temat, sposob na ich poznanie jest dosyc prosty, kup kazda z tych czesc i zlec badanie stopu z jakiego sa wykonane ;) Na forum takich informacji nie uzyskasz, bo nikt ich nie posiada, to tajemnica, a jedyny sposob na jej uzyskanie jest taki jak podalem. Zreszta bardzo ciezko jest odtworzyc proces projektowy, decyzje podjete przez inzynierow, nigdy w 100% w przypadku tak zlozonego elementu jak glowica nie bedziesz wiedzial dlaczego cos zaprojektowano tak, a nie inaczej.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 01:12 
Częsty bywalec

Cytuj:
Watpie abys gdziekolwiek znalazl informacje na ten temat, sposob na ich poznanie jest dosyc prosty, kup kazda z tych czesc i zlec badanie stopu z jakiego sa wykonane

Są dostępne. Nie w języku polskim ale są. Co za tym idzie nie dla każdego.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 01:14 

pawelek napisał(a):

Link?

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 18:27 
Przyjaciel forum

valdorane napisał(a):
pawelek napisał(a):

Link?

Tez chetnie zobacze.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 20:30 
Częsty bywalec

Cytuj:
Link?

Link do czego? Bądźcie choć trochę poważni. Tyle mówicie o wytrzymałości materiałów, i w ogóle inżynierce, a nie wiecie skąd się takie materiały bierze?

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 21:23 
Zacna persona forum

Ale jesteś żałosny, żadnego linka nie ma i teraz będzie 100 wymówek , alb o przestaniesz pisać.

A tak gnoiłeś innych ..

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 21:53 

pawelek napisał(a):
Link do czego? Bądźcie choć trochę poważni. Tyle mówicie o wytrzymałości materiałów, i w ogóle inżynierce, a nie wiecie skąd się takie materiały bierze?

Człowieku, nic nie wspominałem o wytrzymałości materiałów, etc. więc nie wciskaj mi słów, których nie wypowiedziałem. Poprosiłem Cię, jako osobę, która dysponuje danymi, o ich podanie. Wymigujesz się od tego, więc mam podstawy, aby twierdzić, że gówno wiesz, a informacje wyssałeś z palca.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 21:56 
Częsty bywalec

Cytuj:
Ale jesteś żałosny, żadnego linka nie ma i teraz będzie 100 wymówek , alb o przestaniesz pisać.

Skoro Ty chcesz takie informacje z WWW sobie zbierać, to nie mamy o czym rozmawiać. Na internecie to jedynie można poczytać takie tematy jak tu. Za takie informacje których oczekujecie trzeba niestety płacić. Nikt ich na internecie nie zamieści, chociaż na pewnym forum tematycznym kiedyś były - abonament płatny, udokumentowana działalność w branży motoryzacyjnej potwierdzona dokumentem ( nie polskie forum aczkolwiek kilku polaków zarejestrowanych ). Mało tego. Niezbyt dużo zachodu trzeba ( wiedząc gdzie szukać ) żeby mieć całą dokumentację danego silnika. Żałosne jest to że od groma osób nie mających nic wspólnego z mechaniką wypowiada się na tematy które nie bardzo są w stanie pojąć. Jak np. Ty.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 22:04 
Zacna persona forum

Dobra gdzie mam za nie zapłacić :D ?

Może w ASO :rotfl:

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 22:06 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
pawelek, Nie ma takiego czegoś. I nigdy nie było.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 22:09 

pawelek, nie pogrążaj się, albo podaj informacje, jakimi dysponujesz, albo przestań się ośmieszać, zejdź na ziemię i podejmij naturalną dyskusję.
Zatem, jeśli należy płacić za informacje tego typu, poproszę Cię o podanie odnośnika do strony, na której znajdę informacje dotyczące użytych materiałów do budowy wymienionych przeze mnie silników.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 22:10 
Pawciu rzuć na luz.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 22:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
Odnośnie jakich silników szukacie info? może ja coś pomogę.
I jakie dane was interesują?

CO do kolegi pawła to chyba sam zamilkł bo jednak nie wiele się zna. LPG jest tak samo paliwem jak i PB czy ON a nawet "holsgas" czyli gaz drzewny jest wykorzystywany do zasilania silnika. Mieszanka propan-butan ma większą liczbę oktanową ile dokładnie to już nie pamiętam bo szkolenie miałem jakieś 4 lata temu ale jest bardziej wybuchowa niż PB. A co za tym idzie jej temperatura spalania jest wyższa w porównaniu do PB.
M-powery czyli silniki z s na początku są bardziej wrażliwe na to gdyż są to jednostki bardziej wysilone o większej pojemności [porównanie m50 do s50 przykładowo]
więc ścianki są czasami cieńsze i bardziej podatne na uszkodzenie w skutek przegrzania, dlatego nie poleca się montować instalacji LPG.
Dodatkowo silniki z blokami żeliwnymi są bardziej wytrzymalsze od tych ze stopów aluminiowych.

Kolejnym problemem jest "ogarnięcie wtryskiwanego paliwa do silnika.
W zakładach motorsportu przygotowuje się specjalnie mapy paliwowe by silnik był tak samo żywotny, oszczędny a zarazem z dużą mocą więc pierwszy lepszy "gazownik" nie ustawi nam tego w 5 minut nad czym zastanawia się miesiącami spore grono inżynierów. Dlatego podając za dużą dawkę dławi silnik i uszkadza sondę albo gdy ustawia za mało zwiększa dodatkowo EGT (spalanie stukowe) czyli również uszkadza sondę i dodatkowo tłoki narażone są na znaczny wzrost temperatury co je uszkadza.
A zważywszy na ceny silników M a S oraz części samo mówi za siebie do czego lepiej gaz zakładać.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania to chętnie udzielę odpowiedzi w tym temacie.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 23:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Ale siara, gaz to jest do kuchenki albo do widlaka

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 23:10 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
tomi1qaz napisał(a):

Idąc tym tokiem rozumowania diesel na pole.
Ale tu nie o to chodzi, LPG to dobre rozwiązanie w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach benzyny. Ale nie do każdego auta przystoi i wypada...

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 25 czerwca 2011, 23:26 

Kod silnika: BCY+
Dżordż napisał(a):
tomi1qaz napisał(a):

Idąc tym tokiem rozumowania diesel na pole.
Ale tu nie o to chodzi, LPG to dobre rozwiązanie w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach benzyny. Ale nie do każdego auta przystoi i wypada...

Co mnie obchodzi, czy przystoi czy wypada, auto kupuje dla siebie czy dla kogos?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 402 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1