BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] kilka pytań odnośnie układu chłodzenia
PostNapisane: 13 lipca 2011, 16:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Witam

Mam dwa pytanka dotyczące układu chłodzenia w e36 320i coupe. Mianowicie :

1) W czasie jazdy pod górę w korku z 5 osobami + bagaże po około 15 minutach temperatura lekko wychyliła się (pierwszy raz od kiedy posiadam auto) w prawą stronę w momencie wjeżdżania pod górę. Kiedy zatrzymałem się temperatura wracała do normy i tak kilka razy. Wychylenie było kilka minimetrów. Czy powodem może być wisko ? ewentualnie pompa wody ?
Dzisiaj po jeździe w mieście w korkach przy temp.31 stopni temperatura trzymała poziom, natomiast po otwarciu maski zauważyłem że wokół korka trochę płynu było wkoło (płynu nie zauważyłem żeby ubyło znacznie). Próbowałem w tym czasie również zatrzymać wisko na postoju i było to możliwe. Dodałem trochę gazu i znowu próbowałem zatrzymać i również udało mi się to bez większego wysiłku. Czy wymieniać wisko ? Pompę wody ? Czy silnik mógł się przegrzać ?
2) Przy ostatniej wymianie oleju czyli około 4 miesięcy temu zauważyłem, że ucieka mi płyn chłodzący z uszczelki na chłodnicy. Poniżej zamieszczam foto. Czy da się to zregenerować ? Czy wymieniać chłodnicę ?

Pozdrawiam Paweł

Obrazek

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] kilka pytań odnośnie układu chłodzenia
PostNapisane: 13 lipca 2011, 17:25 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
układ chłodzenia BMW to ważna sprawa,jeżeli widzisz wycieki to wymień tą chłodnicę,bo można narobić bigosu

PostNapisane: 13 lipca 2011, 21:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320d
Pewnie przez ten wyciek zapowietrzyl ci sie układ. Chlodnica do wymiany jeśli cieknie i visco prawdopodobnie tez.
O układ chłodzenia w BMW trzeba dbać.

PostNapisane: 14 lipca 2011, 12:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Ucieka Ci na łączeniu zbiorniczka wyrównawczego z chłodnicą? Też tak miałem. Uszczelka nowa z ASO nr 3 z tego schematu http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... /radiator/ i powinno pomóc. Koszt około 10 zł.

Plastiki tunelu chłodnicy pozdejmowałeś do zdjęcia czy masz tak cały czas. Warto je założyć.

Wisko na dobrze rozgrzanym silniku nie powinno się dać zatrzymać. Jak pracuje , to poznasz po dodaniu gazu, słychać jakbyś miał z V12 pod maską, wtedy sprawdź ręka z rękawiczka. OSTROŻNIE.

Pozdrawiam

PostNapisane: 14 lipca 2011, 13:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M50B20C
jak nie chcesz przegrzać motoru i zmieniać uszczelki pod głowicą to zajmij się tym wyciekiem bo w naszych układach chłodzenia to nawet mały wyciek może poważnych kłopotów narobić, wydaje się że to błaha sprawa ale nie ma żartów - znam to z autopsji bo musiałem 1,5 tys. zł wydać za remont :cenzura: . Teraz regularnie obserwuje czy nie ma nigdzie wycieków. Najlepiej kup nową chłodnicę bo nie są drogie.

PostNapisane: 14 lipca 2011, 19:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Andrzej87 napisał(a):
Ucieka Ci na łączeniu zbiorniczka wyrównawczego z chłodnicą? Też tak miałem. Uszczelka nowa z ASO nr 3 z tego schematu http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... /radiator/ i powinno pomóc. Koszt około 10 zł.

Możliwe, że na tym łączeniu jest nieszczelność. Będę robił demontaż chłodnicy to wyjdzie szydło z worka.

Andrzej87 napisał(a):
Plastiki tunelu chłodnicy pozdejmowałeś do zdjęcia czy masz tak cały czas. Warto je założyć.

Od momentu zakupu nie miałem plastików.

Dziękuje za rady Panowie.
Pozdrawiam Paweł

PostNapisane: 14 lipca 2011, 19:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
To kup je. Warto, bo jest wtedy kształtowany strumień powietrza i przy okazji tyle śmieci nie dostaje się na chłodnicę. Ty widzę masz klimę, musisz szukać do wersji z klimą. Na bmwfans.info obadaj czego Ci brakuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1