BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 22:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d nie kręci z kluczyka, nie działa pilot
PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 17:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: m57
Witam,

Jest to mój pierwszy post na bmw-sport. ;)

Niedawno otworzyłem auto normalnie przyciskiem, ale po przekreceniu kluczyka auto nie odpala (kompletnie nic sie nie dziaje nawet nie kreci, kontrolki swieca). Drugi kluczyk odwrotnie. Z pilota nic nie działa ale auto odpala.

Rozebralem kluczyk, który nie odpalał auta. Nic tam ciekawego nie znalazłem (bo się nie znam). aktualnie i otwieranie z pilota nie działa, ale jestem pewien, ze go nie uszkodziłem... Dziwi mnie, ze auto nie odpala bo sam klucz czyli metalowa czesc nie jest podlaczona w zaden sposó do elektroniki.

Co należy zrobić w takim wypadku? dodam, ze wkładkę zamka mam na wykończeniu :kwasny:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330d nie kręci z kluczyka, nie działa pilot
PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 18:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
venango napisał(a):
Dziwi mnie, ze auto nie odpala bo sam klucz czyli metalowa czesc nie jest podlaczona w zaden sposó do elektroniki.

Grot nie musi być podłączony do niczego, tu chodzi o to że masz prawdopodobnie uszkodzony immo w kluczyku i albo spróbuj naprawić u jakiegoś elektronika albo zamów nowy, jeśli chodzi o drugi kluczyk to może wystarczy przeprowadzić inicjalizację i zacznie otwierac centralny.

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 19:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
guzior napisał(a):
zamów nowy

~600zł :)

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 19:36 
Pierwsze kroki

Mam opcje za 500, ale to ostateczność.

Do tej pory zmierzyłem baterię i ma 3,2 a w stanie obciążenia 3,0 V. Czyli jest dobra. Sprawdzę jeszcze tą w drugim.
Inicjalizacja w kluczu, który odpala (czyli chyba 1 pozycja, wyjac, trzymac otwieranie i wcisnac trzykrotnie zamykanie) nie zadziałała.

PostNapisane: 7 sierpnia 2011, 19:39 
Bateria w kluczyku ładuje się sama. Ewidentnie padł Ci immo w kluczyku.

PostNapisane: 9 września 2011, 20:20 
Pierwsze kroki

Gdyby ktoś miał taki problem to prosze:

Padł immo w kluczyku nr 1, rozebralem go, zlozylem i nie dosc, ze nie odpalal to nie otwierał z pilota bo go rozkodowałem.
Kluczyk nr 2 był rozkodowany ale immo był ok, dlatego odpalał, ale nie otwierał.

Spec od dorabiania etc. zakodował obydwa klucze (w sposób podobny do tego, który znałem, ale chyba cos pokocilem, nie pokazał co i jak bo zamknal sie w aucie i nic nie widziałem) - 20zł

Naparawa drugiego klucza (immo itp) cos ponad stowke bede miał w przyszłym tygodniu.

W międzyczasie rozpadł się zamek, ale posiadając stary i jakiś sprawny mozna ustawic go do starego klucza i po problemie.

kodowaniekluczy.pl

Pozdrawiam forumowiczów.

PostNapisane: 9 września 2011, 22:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
Spec od dorabiania etc. zakodował obydwa klucze (w sposób podobny do tego, który znałem, ale chyba cos pokocilem, nie pokazał co i jak bo zamknal sie w aucie i nic nie widziałem) - 20zł

Bardzo dobra cena!

Ostatnio dorabiałem kluczyki do 2 rzeczy, jedna z immo (droga impreza... ) i wpadł klient mercedesem - po wymianie baterii kluczyk się rozkodował. Gościu wsiadł, 20sekund i gotowe - koszt - 60zł :zdziwko:

PostNapisane: 9 września 2011, 22:44 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0
Kodowanie pilotów w E39 i E46 oraz wielu innych BMW odbywa się tak
1. Wsiadamy do auta, zamykamy wszystkie drzwi, lecz nie "na zamek" a tylko by byly zamkniete Wink .
2.Wkladamy kluczyk do stacyjki.
3. Przekrecamy kluczyk na pierwsza pozycje, tak by swiecila sie tylko kontrolka airbagu (+ ew. wyswietlacz na predkosciomierzu) - na 3 sekundy .
4. Wyjmujemy kluczyk ze stacyjki.
5. Naciskamy przycisk loga BMW na kluczyku i trzymajac go ciagle wcisnietego naciskamy krotko 3-krotnie przycisk do otwierania zamka (przycisk ze strzalka) . Gdy operacja przebiegla pomyslnie przy trzecim wcisnieciu strzalki centralny zamknie sie i otworzy na chwileczke Smile .
Jesli nie dziala - probujemy cala operacje powtorzyc od poczatku, tyle ze trzymajac strzalke, 3 x naciskamy logo BMW (nie ma reguly ktora metoda zadziala) .

Jeśli klucz jest sprawny to musi zadziałać bo innego sposobu nie ma na zakodowanie kluczyka tylko siedząc w aucie. "Spece" którzy to robią za 20 czy 60zł :zdziwko: to po prostu cwaniacy, którzy naciągają w ten sposób ludzi, bo inaczej nie da się nazwać minuty siedzenia w aucie i zgarnięcia 60zł.

p.s. U mnie ten sposób zadziałał za 1 razem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1