marcin87k napisał(a):
Gumiś napisał(a):
Tylko że w przypadku tych niższych kategorii te kilka nawet nie kg a funtów to jest jakiś tam większy % masy ciała. Zwróć uwagę, w wadze lekko muszej rozpiętość wag to jest niecałe 2kg a już takiej półciężkiej ponad 10kg. Ale % wagi ciała jest to podobny.
3kg z 60kg to 5%
dla Adamka 12kg to jednak 12,5%
jak dla mnie różnica znaczna
dlatego ja podtrzymuję swoje zdanie - ciężką należy podzielić (ale oczywiście nie mówię o podziale co 3kg) jak dla mnie skoro junior ciężka jest 175-200 funtów to kolejna powinna być 200-230 a potem na upartego można by zrobić jeszcze do 260)
* Słomkowa (Strawweight): limit do 105 funtów (do 47,627 kg)
* Junior musza, Lekko musza (Junior flyweight, Light flyweight): limit do 108 funtów (do 48,998 kg)
* Musza (Flyweight): limit do 112 funtów (do 50,802 kg)
* Junior kogucia, Super musza (Junior bantamweight, Super flyweight): limit do 115 funtów (do 52,163 kg)
* Kogucia (Bantamweight): limit do 118 funtów (do 52,524 kg)
* Junior piórkowa, Super kogucia (Junior featherweight, Super bantamweight): limit do 122 funtów (do 55,338 kg)
* Piórkowa (featherweight): limit do 126 funtów (do 57,153 kg)
* Junior lekka, Super piórkowa (Junior lightweight, Super featherweight): limit do 130 funtów (do 58,967 kg)
* Lekka (lightweight): limit do do 135 funtów (do 61,235 kg)
* Super lekka, Lekkopółśrednia (Super lightweight, Lightwelterweight): limit do 140 funtów (do 63,503 kg)
* Półśrednia (welterweight): limit do 147 funtów (do 66,678 kg)
* Junior średnia, Super półśrednia, Lekkośrednia (Junior middleweight, Super welterweight, Lightmiddleweight): limit do 154 funtów (do 69,853 kg)
* Średnia (Middleweight): limit do 160 funtów (do 72,575 kg)
* Super średnia (Super middleweight): limit do 168 funtów (do 76,204 kg)
* Półciężka (Lightheavyweight): limit do 175 funtów (do 79,379 kg)
* Junior ciężka, cruiser (Cruiserweight): limit do 200 funtów (do 90,719 kg)
* Ciężka (Heavyweight): ponad 200 funtów (ponad 90.719 kg)
Nie twierdzę że proporcje są idealnie równe, ale jednak moim zdaniem trafne.
marcin87k napisał(a):
Bury napisał(a):
prawda jest taka że adamek po prostu chciał zrobić skok na kasę i mu się udało , sprzedał marzenia romantycznym polakom i wykorzystał to żeby się wzbogacić. jeśli ktoś przez chwilę wierzył w jego sukces to odkrył na własnej skórze czym jest naiwność i gra pozorów. a przed nami wybory.
hmmm... boli cie że zarobił? Czy miał walczyć za darmo ??
Swoją drogą ciekawe ile zarobił Kliczko (i nie mówię tu oczywiście o oficjalnej gaży za walkę) ale o tym ile zgarnął jako organizator całego przedsięwzięcia.

Nie mieli z góry ustalonych gaż. Podział zysków był 2/3 dla Kliczki 1/3 dla Adamka
pawelek napisał(a):
Zakov ma rację. Temu czereśniakowi, który pokonał kilku kelnerów ( bo bokserzy to nie byli, za wyjątkiem starego dobrego Gołoty, który jeszcze 6 lat temu każdego z nich mógłby znokautować lewą ręką - Adamka tak samo zresztą ). Gdybyście śledzili boks, jako sztukę walki, a nie tylko pojedyncze walki, i podniecali się że ktoś ustał po ciosie ( które zresztą Kliczko markował, żeby nie znokautować od razu, bo jak pisałem kilka stron wcześniej za bardzo szanuje kibiców i swoje pieniądze, żeby znokautować Adamka w pierwszej rundzie, co mógłby zrobić bez żadnego problemu ). Jedynym polskim bokserem który zasługiwał na pas mistrza ( zresztą moim zdaniem nim jest, mimo że żadnej z walk o mistrzostwo nie wygrał ) to Gołota. A Adamkowi słoma wystaje z butów. Oczywiście nie chodzi mi tu o wypowiedzi z jego ust że jest najlepszy, i będzie mistrzem, bo tak mówi każdy, i to jest normalne, ale o pewne niejasności finansowe, z byłym trenerem, dzięki któremu zaszedł tak wysoko, jak w sobotę.
Co do szacunku Kliczki do Adamka.... No cóż, co miał powiedzieć? Powiedział to co wypadało powiedzieć mistrzowi, nie powiedziałby przecież że przez całą walkę bał się że Adamka zabije, a tak to wyglądało. Że niby jest lepszy od Haye'a? To akurat wycieczki do asfalta, którego nie lubi, prawda jest inna.
P.S. Michalczewskiego do Adamka porównywać? Obrażacie mnie jako fana boksu.
P.S.2. Ktoś tam gdzieś kilka stron wcześniej pisał że Adamek i Kliczko prezentują podobne umiejętności bokserskie

pozdrawiam fanów bosku

Jakie to Polskie.
"Fan"
Widziałeś kiedyś jakąś walkę nie określaną mianem walki stulecia/tysiąclecia ?