Widze, ze blyszczymy elokwencja dalej
renoraines napisał(a):
Rozmiary felg są podawane przez producentów aut
Pokaz mi taki katalog, chetnie go zobacze

Cos takiego istnieje, ale obejmuje tylko akcesoria sprzedawane przez producenta, ma to praktycznie zadne przelozonie na felgi aftermarketowe.
renoraines napisał(a):
oraz producentów felg, a roz(miary) jak sama nazwa wskazuje są to parametry mierzalne wyrażone w liczbach m.in. średnica, szerokość, osadzenie, rozstaw śrub itd.
Tu rowniez poprosze o przyklad katalogu, ktory bedzie obejmowal rozne wartosci ET dla poszczegolnych szerokosci i srednic felg oraz zalozonych na nie opon (oraz dokladnych wymiarow tych opon, a nie rozmiarow katalogowych).
Juz nawet nie wspomne, ze w wiekszosci katalogow aftermarketowych producentow dobor felg do samochodu tylnonapedowego to jeden pies z przednionapedowym, 4 takie same felgi, bo tak jest prosciej, taniej i nie trzeba bawic sie w zaawansowana analize stanow.
renoraines napisał(a):
Dlatego też każdy inteligentny, podkreślam każdy, komu się tylko chce i kto umie korzystać z wyszukiwarki może sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy te felgi będą pasować do jego auta.
Skoro to zaden problem dla kogos tak inteligentnego jak ty, to nadal dziwie sie, ze nie wyreczysz mnie w w pomocy uzytkownikom.
renoraines napisał(a):
Analogicznie z oponami, są powszechnie dostępne informacje odpowiadające na pytanie jakiej szerokości opony można założyć na daną felgę, jakie są indeksy prędkości oraz indeksy nośności opon itd., itp.
Oczywiscie, w kazdym katalogu jaki widzialem byly podane realne rozmiary opon, a nie katalogowe - umowne. Znajdowaly sie tam takze profile scianek bocznych opon, profile przekroju ramion felg dla kazdego z rozmiarow i ET, dokladne wymiary zaciskow hamulcowych w kazdej wersji silnikowej (czy wynikajace z dodatkowego wyposazenia samochodu), informacje o ustawieniu geometrii rozmiarze felg i obnizeniu zawieszenia, informacje o poprawnym cisnieniu powietrza dla rozmiaru opon nie zakladanego fabrycznie, normalnie nic tylko brac i korzystac
Takie rzeczy sa tak powszechnie dostepne za darmo, ze z Oponeo pracujemy chyba juz rok nad taka baza i ten projekt otrzymal dofinansowanie z UE, bo jakby nie patrzec swoja dokladnoscia jest innowacyjny. Ale co ja bede tlumaczyl, ty przeciez wiesz lepiej