BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 00:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 540 - termostat do wymiany?
PostNapisane: 22 września 2011, 10:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. Taka przypadlosc: po odpaleniu po nocy samochod nagrzewa sie normalnie ale na wolnych obrotach nie ma ogrzewania i nie wrzuca mi na gaz nawet po ruszeniu. Dopiero jak pociagne po obrotach(dam wiecej temp. niz norma) ogrzewanie pojawia sie i przerzuca na gaz. Potem jak odpalam nagrzany silnik to gaz chodzi jak powinien i ogrzewanie tez. Wyswietlalo mi kuhlwasser prufen wiec sprawdzialem plyn, byl stan, odpowietrzylem i dolalem nowego. Sprawdzilem przewody i te wychodzace z termostatu nie sa za cieple, tak samo jak te za parownikiem od gazu tez powinny byc troche cieplejsze. W czasie jazdy podnosi mi temperature nieraz do pierwszej kreski na skrzyzowaniach wiec troche sie boje przegrzac.W trasie odlaczalo mi gaz jakby silnik tracil temp. po ktorej ma sie przelaczyc. Myslicie ze to moze byc termostat ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 540 - termostat do wymiany?
PostNapisane: 22 września 2011, 13:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Ja bym w pierwszej kolejnosci sprawdzil pompe wody. Na kompie powinny wyskoczyc bledy termostatu- niestety nie jest tani, na forum 7er znajdziesz info jak go przerobic na klasyczny o obnizonej temp. Wlacz na tescie zegarow info o aktualnej temp silnika. Podczas ostrej jazdy temp powinna byc nizsza, na postoju do 108 stopni.

Nie wiem jaki masz reduktor, ale malo ktory w pojedynke da rade ogarnac ten silnik. Podczas ostrej jazdy moze zwyczajnie zamarzac i przelaczy wtedy na pb. Zwykle powinny byc dwa. Moze byc tak, ze jest on zle podlaczony do ukl chlodzenia i przez to gorzej sie nagrzewa. Pamietaj, ze czujnik temp jest w reduktorze i pokazuje temp reduktora a nie cieczy w silniku.

Mysle ze podlaczenie do kompa zarowno auta jak i instalacji gazowej duzo rozjasni.

PostNapisane: 22 września 2011, 16:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Komputer wywala po resecie air cooling system tylko a tempertura na postoju jak piszesz na podpieciu pod komputer. Gaz ma oczywiscie 2 reduktory sorry zapomnialem napisac. Ten blad oznacza termostat ?

PostNapisane: 22 września 2011, 17:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Podaj kod bledu i jego dokladny opis, wtedy bedzie mozna cos wiecej powiedziec. Temperature mozesz sprawdzac na bierzaco w ktoryms tescie zegarow (poszukaj), bo pion to zakres temperatur mieszczacych sie w normie, wiec nieco falszuje to obraz.

Co do gazu to wrzuc dokladne foto i wykaz komponentow. User Nikodem lub Toudi na pewno Ci powie, co trzeba wymienic- wiekszosc instalacji w 4.4 jest delikatnie mowiac za malo wydajna.

PostNapisane: 22 września 2011, 21:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 11&start=0
Mnie to wygląda na zacięty termostat, bo gdyby pompa wody niedomagała to albo byłaby nieszczelność i wywalałoby płyn, albo byłoby zbyt małe ciśnienie w układzie i silnik nadmiernie szybko by się nagrzewał nawet na biegu jałowym, a skoro na jałowym go nie dogrzewa to znaczy, że termostat się nie domyka, a jak po dłuższej jeździe się przegrzewa w korku to znaczy, że nie otwiera się też do końca czyli jest zacięty w pozycji uchylonej.
Chociaż 100% pewności nie ma.

Co do testów OBC to po odblokowaniu test temperatury jest w 7 teście.

Jaka powinna być max. tem. pracy M62? Bo moja 540iA nawet w korkach rozgrzewa się max do 95*C i zastanawiam się czy poprzedni właściciel przerobił już termostat czy nie.

P.S. Jak ktoś ma konto na 7er to mógłby mi na PW podrzucić kopię tego opisu modyfikacji termostatu w M62? Bo ja mam konto ale niestety nie mam uprawnień do tego działu, w którym jest ten opis ;/

PostNapisane: 23 września 2011, 19:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzieki za pomoc chlopaki. Kamil jest dokladnie tak jak piszesz. Do tego jak dam jej troszke do wiwatu i wejdzie mi na gaz to temp. trzyma sie wyzej niz powinna tak jakby wlasnie termostat sie zacinal, wiec narazie wymienie termostat i zobaczymy co sie wydarzy. Wiem jak te silniki sa czule na temp dlatego musze to zrobic jak najszybciej bo inaczej nie ma jazdy. Co do gazu to ciezko mi powiedziec jakie mam graty(nie pamietam) ale wiem ze nie jest najwyzszych lotow(typu prins lub kehin) bo dalem za nia ok 4k na 2 parownikach.Jednak gaz byl sprawdzany latem z komputerem i wszystko gralo.Na gazie silnik pracuje ladnie i dopiero po dluzszym obyciu wyczuje sie roznice w jezdzie na benzynie (jedynie w gornych wartosciach).Takze bede walczyl z termostatem i dam znac co i jak.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 24 września 2011, 22:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Termostat wymieniony i wszystko gra.Temat zamkniety dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1