BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 05:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem z nawi
PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 20:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Witam, niedawno stałem się posiadaczem E46 320D w kombi, na wyposażeniu znajduję się jego taki oto kaseciak z małą nawi jak na foto:

Obrazek

Jak widać na fotce przy powiększeniu w opcjach menu znajduje się jedynie radio, ustawienia "SETTINGS", temperatura na zewnątrz oraz wyłączenie ekranu. Nie ma możliwości wyboru nawigacji. Czytałem, że u niektórych jest więcej opcji, to znaczy, że trzeba wgrać jakiś soft? W bagażniku znajduje się czytnik dvd od gps jednak, w ogóle nie świeci się na nim przycisk POWER, ani nie reaguje na przycisk wysunięcia płyty. Znalazłem gdzieś na forum temat i rozkręciłem czytnik wysuwając płytę. Skręciłem go spowrotem i podłączyłem pod kostki oraz kabelek od anteny, jednak dalej nic. Zero reakcji, nie wciąga płyty ani nie zapala się dioda POWER. Być może ktoś z woj. łódzkiego dysponuje takim czytnikiem i wtedy podjechałbym i sprawdził czy u mnie działa. Nie chce wydawać na takie czytnik 800zł bo tyle stoi na allegro. Poniżej foty czytnika:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać płyta jest trochę zaśniedziała, może to wina tego i dlatego jest jakieś zwarcie na ścieżkach?

Obrazek

Kable od czytnika GPS DVD:

Obrazek

Kolejna sprawa, która męczy to czy istnieje możliwość dokupienia zmieniarki(chyba jest na 6cd) i podłączenia jej pod to radio. Znalazłem dodatkowo dwa luźne kable, jeden z nich był spięty co widać na foto. Wystarczą one do podłączenia zmieniarki? Ktoś wie do czego służą? Czy trzeba coś rzeźbić? Proszę o wszelkie informacje na ten temat. Dodatkowo pojawia się problem z kasetą, która jest podpięta pod mp3, zawiesza się wtedy tak jakby ekran, poza tym przyciski funkcjonują normalnie tylko ekran nie reaguje. Problem znika, gdy ponownie załączymy silnik.

Obrazek Obrazek

Proszę o wszelkie informacje na temat problemów i pytań , z góry za wszystkie dziękuje i proszę o wyrozumiałość.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] problem z nawi
PostNapisane: 9 sierpnia 2011, 18:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Witam
Posiadam dokładnie takie radio.
Jeśli chodzi o zmieniarkę - jest możliwość podłączenia posiadam u siebie w bagażniku :) i działa dobrze. W tej chwili nie powiem Ci czy te kable co masz na zdjęciu to one ale wydaje się że to jest właśnie to. Co do "zawieszającego się" ekranu to u mnie też tak się zdarza. W moim przypadku powodem jest połączenie po BT telefonu i w momencie gdy przychodzi SMS potrafi wtedy ekran zastygnąć. Tak jak u Ciebie ponowny zapłon rozwiązuje problem więc chyba "ten typ tak ma" ;/

co do GPSu .... zbytnio nie inwestuj w to. Niby mapy są ale przy dzisiejszych skrzyżowaniach w mieście gdzie są 3-4 pasy i każdy prowadzi na wprost informacja strzałkowa + głosowe polecenie jazdy na wprost to za mało. Na trasie jest spoko bo można słuchać radia i automatycznie wycisza je w momencie podawania komunikatu. Więc jeśli to koszt 600 zł lepiej kup sobie dokładaną navi.

Moje e46 viewtopic.php?p=622393

PostNapisane: 2 października 2011, 07:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 3 20D
Kod silnika: M47N
Witam,
mam dokładnie taki sam przypadek jak Madas...
normalnie w opcjach menu miałem do wyboru
1. Audio
2. Nawigacja
3. Telefon
4. Boardcomputer
5. Ustawienia
6. Zegar
7. Wyłączenie ekranu
Nagle pomiędzy jednym a drugim odpaleniem samochodu menu zmieniło się, teraz mam tylko do wyboru
1. Audio
2.Ustawienia
3.Temperatura na zewnątrz
4. Wyłączenie ekranu
Poza tym dokładnie tak samo jak u Madasa na czytniku dvd od gps przestał świecić się przycisk POWER. Sprawdzałem bezpieczniki, wszystko ok, także INPA nie pokazuje żadnych błędów....
Madas czy udało się Tobie to naprawić, czy macie jakiś pomysł co to możne być, czy mozna to sprawdzic w INPie

PostNapisane: 8 października 2011, 23:00 
Pierwsze kroki

Witam,
czy nikt nie pomoże w rozwiązaniu tej usterki?

PostNapisane: 22 października 2011, 13:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525d,05'
moge ci czytnik sprzedać za 250zł.

PostNapisane: 25 października 2011, 12:09 
Pierwsze kroki

Witam,
dzięki za ofertę, ale najpierw wolałbym się porzekonać, że faktycznie coś jest nie tak z czytnikiem, zanim pobiegnę kupić drugi...

pozdr!

PostNapisane: 25 października 2011, 12:12 
Pierwsze kroki

Ello,
widzę, że ciężko jest uzyskać poradę w tym temacie...ale może spróbuje jeszcze powalczyć :)
Czy jest możliwość aby przetestować to w INPIe? To co zrobiłem, to sprawdziłem czy INPA pokazuje jakieś błędy, ale ten program nic nie pokazuje. CZy mogę za pomocą INPY jeszcze coś sprawdzić czy tutaj potrzebny jest już np.DIS?

pozdr!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1