BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 12:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 530d '99 nie chce palić
PostNapisane: 13 lipca 2011, 20:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
witam mam taki problem który mnie męczy od jakiegoś czasu a mianowicie, sytułacja miaal miejsce jakies siedem miesięcy temu kilkanascie razy potem byl spokój i ostatnio powtórzyła sie 2 razy, chodzi o to ze samochód na ogół ładnnie pali nie dusi sie ani nic mu nie dolega ale co jakis czas bez zadnej reguły czy cieply czy zimny silnik czy tez innych objawów po prostu nie chce odpalić, kręcic kręci bez problemu za kazdym razem ale nie łapie objaw jakby brak paliwa ale paliwo za kazdym razem jest< nie sugeruje sie tym ale tez tego nie wykluczam> , czasami jest tak ze kreci i juz jak by lapal i nic czasami zlapie delikatnie i zgaśnie a czasami tylko kreci i nawet nie chce łapać wogole, ale gdy samochód postoi jakis czas to po tym czasie pali znów normalnie i tutaj tez nie ma regoły ile musze czekac czasem było 10 min czasem pół godz zadnej systematyczności, komputer podłaczany i niby nic nie wykazał, moj mechanik tez za bardzo nie wie za co sie zabrać stwierdził ze moze to bys cos drobnego ale ciezko mu to okreslić gdyz nie ejst mega znawcą BMW

czy ktos mial ma cos podobnego w swoim samochodzi i wie co to moze byc albo co sprawdzać w tej kwesti za wszelkie sugestie z góry dzieki

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 530d '99 nie chce palić
PostNapisane: 13 lipca 2011, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
tomiim napisał(a):
witam mam taki problem który mnie męczy od jakiegoś czasu a mianowicie, sytułacja miaal miejsce jakies siedem miesięcy temu kilkanascie razy potem byl spokój i ostatnio powtórzyła sie 2 razy, chodzi o to ze samochód na ogół ładnnie pali nie dusi sie ani nic mu nie dolega ale co jakis czas bez zadnej reguły czy cieply czy zimny silnik czy tez innych objawów po prostu nie chce odpalić, kręcic kręci bez problemu za kazdym razem ale nie łapie objaw jakby brak paliwa ale paliwo za kazdym razem jest< nie sugeruje sie tym ale tez tego nie wykluczam> , czasami jest tak ze kreci i juz jak by lapal i nic czasami zlapie delikatnie i zgaśnie a czasami tylko kreci i nawet nie chce łapać wogole, ale gdy samochód postoi jakis czas to po tym czasie pali znów normalnie i tutaj tez nie ma regoły ile musze czekac czasem było 10 min czasem pół godz zadnej systematyczności, komputer podłaczany i niby nic nie wykazał, moj mechanik tez za bardzo nie wie za co sie zabrać stwierdził ze moze to bys cos drobnego ale ciezko mu to okreslić gdyz nie ejst mega znawcą BMW

czy ktos mial ma cos podobnego w swoim samochodzi i wie co to moze byc albo co sprawdzać w tej kwesti za wszelkie sugestie z góry dzieki

Kolego jak masz taki objaw to włącz zapłon pochyl się i gdzieś na wysokości początku fotela kierowcy uderz w osłone plastikową pod autem pod autem jak usłuszysz taki buczenie i auto odpali to już bez komputera wiadomo, że to pompa podprogowa nie daje paliwa
viewtopic.php?f=1&t=85262&hilit=pompa+podprogowa+e39 poszukaj jeszcze na forum o tej pompie ale jak dla mnie to będzie to :/

PostNapisane: 13 lipca 2011, 20:49 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Pompę podprogową możesz sprawdzić w Inpie, jak na jałowym daje poniżej 3,6 to pompa w kibel. Z tym, że dziwne, że komp nic nie pokazał, powinien jakiś błąd pompy pokazać, czym sprawdzał? Jaki soft?

PostNapisane: 13 lipca 2011, 21:02 
Pierwsze kroki

nie wiem jaki soft na ta chwilę ale dzięki za pomoć sprawdzę, nie mowie ze to bedzie to ale brałem to pod uwagę bo czasami tak jakby troszke dziwnie chodziła jak sie w nia wsłuchiwałem

PostNapisane: 12 września 2011, 18:42 
Pierwsze kroki

witam ponownie problem nadal ten sam z tym wyjatkiem ze po naprawie, komputer wykazał iz do wymiany pompa paliwa przy baku i czujnik położenia wału po wymianie zauwazyłem leką poprawe w jezdzie nie dusi go jak dawniaj przy szybkim przyspieszaniu ale objaw nie palenia po naprawie powtorzył się dziś znów szukac dalej przy tym co pisane było wyzej czy cos innego jeszcze radzicie ??

pozdrawiam i z góry dzieki za podpowiedz

PostNapisane: 12 września 2011, 18:47 
Forumowy terrorysta

Cytuj:
. ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUWZ
powycinaj sobie i popraw tekst + search.php?keywords=nie+pali&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

PostNapisane: 12 września 2011, 19:39 
Przyjaciel forum

tomiim napisał(a):
komputer wykazał iz do wymiany pompa paliwa przy baku
Skoro podpinałeś pod kompa to jakie ciśnienie daje pompa podprogowa?

PostNapisane: 13 września 2011, 09:10 
Zacna persona forum

podol napisał(a):
tomiim napisał(a):
komputer wykazał iz do wymiany pompa paliwa przy baku
Skoro podpinałeś pod kompa to jakie ciśnienie daje pompa podprogowa?

Hey pompy w baku to ty nie masz :cwaniak:
A stukałeś w osłonę od spodu ????

tak jak pisze podol ile daje pompa podprogowa na samym zapłonie (powinno być coś koło 1kpa) a na ile na odpalonym (powinno być od 3 do 4 z groszami kpa) :)

PostNapisane: 13 września 2011, 15:27 
Przyjaciel forum

palec216 napisał(a):
Hey pompy w baku to ty nie masz
Palec, chyba jednak ma: http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=16&fg=15 numer 1 koszt jakieś 800pln w ASO.
Obrazek

palec216 napisał(a):
a na ile na odpalonym (powinno być od 3 do 4 z groszami kpa)
Moja padła przy 3,6 :kwasny: nowa miała 3,9 - 4,05, ale ostatnio sprawdzałem w innym aucie i miała 3,23 i chodziła, tak więc różnie to bywa.

PostNapisane: 8 października 2011, 18:23 
Pierwsze kroki

nie pisałem co i jak bo miałem problemy z netem a potem wyskoczyło z głowy

pompa progowa oki
ale komputer znalazł jeszcze jeden błąd a mianowicie: Czujnik impulsów wałka rozrządu 13627794646 po wymianie jak na razie bez zastrzeżeń ładnie pali i wszystko oki

PostNapisane: 9 października 2011, 08:33 
Zacna persona forum

tomiim napisał(a):
nie pisałem co i jak bo miałem problemy z netem a potem wyskoczyło z głowy

pompa progowa oki
ale komputer znalazł jeszcze jeden błąd a mianowicie: Czujnik impulsów wałka rozrządu 13627794646 po wymianie jak na razie bez zastrzeżeń ładnie pali i wszystko oki

A jaki założyłeś?. :)

PostNapisane: 9 października 2011, 14:44 
Pierwsze kroki

palec216 napisał(a):

Założyłem czujnik FEBI Bilstein ich numer to 31700 kosztował 170 zł z tego co sie orientowałem to orginał coś koło 420 zł, nie mając jednak 100% pewności ze to będzie to, to na orginał sie nie szarpałem :]

PostNapisane: 9 października 2011, 20:10 
Zacna persona forum

tomiim napisał(a):
palec216 napisał(a):

Założyłem czujnik FEBI Bilstein ich numer to 31700 kosztował 170 zł z tego co sie orientowałem to orginał coś koło 420 zł, nie mając jednak 100% pewności ze to będzie to, to na orginał sie nie szarpałem :]

I ok ja taki sam założyłem jakieś dwa temu i jest git będzie dobrze :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1