BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 13:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Produkcja żywności w XXI w. Dyskusja...?
PostNapisane: 17 października 2011, 18:28 
Uzależniony od forum :)

ja tam w Mc Donaaldzie się nie stołuję, bo jedzenie tam smakuje jak suchy wiór :wstyd: hamburgery mają bułkę jak gąbka, tortille jak guma, kotlety wystają z bułki, żeby dać wrażenie większych niż są, na dodatek zawsze dużo coli, żeby zapełnić żołądek i poczuć "pełność" itp

poza tym nie wiem, czy wiecie ale istnieje takie pojęcie jak mcdonaldyzacja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Makdonaldyzacja

bary Maca obrażają klientów, podają tylko gotowe zestawy do wyboru, stać trzeba w kolejce, zamiast czekać przy stoliku na kelnera, po sobie trzeba posprzątać, odnieść tacę,
wszystko daje w skali globu jakieś oszczedności na personelu

na dodatek gdzieś czytałem, że stoliki i krzesła są tak zaprojektowane, że wygodnie się na nich siedzi do 20 minut ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 października 2011, 18:39 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
lukiz3000 napisał(a):
tylko dlaczego jak smażysz w domu frytki, na tej samej głębokości i jedna obok drugiej, jena frytka jest bardziej zarumieniona druga mniej (wielkościowo takie same), zaś te z Mc są identyczne ??. Smak jest zupełni inny, tymi z Mc nie są tak sycące, i nie smakują tak dobrze.

dokładnie :)
Pewnie dlatego, że nasze ziemniaki to ziemniaki, a nie doprawione coś dodatkami, które mają zapewnić właśnie jednakową reakcje na smażenie.

gmsmetallica napisał(a):
coś mi świta w głowie o rozkładzie ciepła w takim oleju

:)
w Mc smażą je we frytownicy a nie w akceleratorze pod ziemią....
Olej jest nagrzany, gorący idzie góry, żadnych cudów tam nie ma.
Takie same smażenie zapewni nam frytkownica domowa.
Inna sprawa to ich olej, który z tego co wiem nie jest zwykłym olejem.

gmsmetallica napisał(a):
Dlatego te ziemniaki są GMO żeby obniżyć koszta produkcji i skrócić czas.

?????
Przecież GMO jest zakazane w Polsce i UE poza jednym rodzajem kukurydzy i jednym rodzajem ziemniaka służącym jako źródło celulozy do papierni.
Mc nie może w Polsce korzystac z ziemniaka modyfikowanego genetycznie.
Pulpa i tylko pulpa da to coś, co nazywać mają bezczelność frytkami.

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

PostNapisane: 17 października 2011, 18:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
no nic widzę Boogie, że Twoje domniemania są jakie są.

Cytuj:

Możesz coś o tym wiecej napisać ? Z chęcią poczytam.

Cytuj:
Przecież GMO jest zakazane w Polsce i UE

Z ciekawości sprawdziłem w google, pierwszy link i wyszło mi coś takiego

Cytuj:
Komisja Europejska zgodziła się na uprawę w krajach UE modyfikowanego genetycznie ziemniaka Amflora. Jednocześnie zapowiedziała, że kraje będą miały więcej swobody we wprowadzaniu zakazu upraw GMO
i żeby było zabawniej data kiedy to miało miejsce 2010-03-08

Sory ale w tym przypadku na 100% nie wiesz co piszesz.

P.S. pomarańcze, mandarynki bez pestek to też jest GMO a jemy to i nawet nie wiemy od dobry kilku lat.

PostNapisane: 17 października 2011, 18:54 
Sylwek_ch napisał(a):
bary Maca obrażają klientów, podają tylko gotowe zestawy do wyboru, stać trzeba w kolejce, zamiast czekać przy stoliku na kelnera, po sobie trzeba posprzątać, odnieść tacę,
no ale generalnie taka jest idea fast foodów, żeby szybko i tanio coś zjeść. Każdy idąc do maca czy innego kfc wie na co się pisze, obraza jest wtedy jak muszę czekać, aż przygotują kanapkę, bo nie po to idę do fast foodu.
Jak chce być obsłużony przez kelnera, mam czas żeby poczekać na danie to idę do restauracji, a nie do baru, niestety jest dużo drożej, bo nie ma między innymi tych oszczędności.

PostNapisane: 17 października 2011, 19:01 
Zacna persona forum

Cytuj:

Ich frytura składem i właściwościami jedt identyczna do tej : http://www.vog.pl/frytura

PostNapisane: 17 października 2011, 19:06 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Co jak co ale jednak 100x bardziej wolę maka niż dowolnie losowo wybrany bar czy restaurację.
Wartość oczekiwana jest jednak w takim przybytku zdecydowanie wyższa.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 17 października 2011, 19:26 
Przyjaciel forum

gmsmetallica napisał(a):
Co do filmu:
Robienie tej marynaty z cukru i miodu to dla mnie trochę głupota i nie widzę sensu technologicznego aby takie coś wykonywać,ale nie mówię że to nie ma sensu logicznego, po prostu nie wiem co ma to na celu, domyślam się ale nie widzę sensu.
To taka podwójna robota na moję: wymywasz cukier z częścią skrobi, a później to uzupełniasz tą marynatą....

swoją droga ostatni raz frytki z Mc jadłem jak byłem w podstawówce także nie mam porównania na chwilę obecną.

Do definicji blanszowania czepiać się nie będę :D

Ogólnie filmik daje do myślenia, przynajmniej mi z tą marynatą

Ten filmik wrzucilem bo widzialem go juz jakis czas temu, nie wiem jaki jest sens robienia tej marynaty, nie probowalem zrobic frytek w ten sposob. Sadze, ze chodzi o uzyskanie podobnego smaku. Nie wiem tez jak przeklada sie to na przemyslowe przetwarzanie zywnosci, bo nie mam na ten temat zadnej wiedzy.

Sylwek_ch napisał(a):

na dodatek gdzieś czytałem, że stoliki i krzesła są tak zaprojektowane, że wygodnie się na nich siedzi do 20 minut ;)

McDonald's sam z siebie nie uzyskal takiej pozycji na swiecie, nie bez pomocy klientow. Takze ciezko nazwac to obraza, raczej swiadomym (bardziej lub mniej) wyborem. Wszystkie glowne cechy tego biznesu sa opisane w artykule, ktory znalazles na wikipedii, ciezko narzekac na stanie w kolejce, brak kelnera czy potrzebe posprzatania - takie sa poprostu zasady, przekladajace sie na sposob funkcjonowania fastfoodow, jako klient mozesz je akceptowac badz nie i tym samym wybrac inne miejsce.

Ostatnio edytowano 17 października 2011, 19:31 przez Vermilion, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 października 2011, 19:27 
Specjalista

e34 540i '94
gmsmetallica napisał(a):
Możesz coś o tym wiecej napisać ? Z chęcią poczytam.

Poszukaj w sieci, niedawno był spory artykuł na temat ewolucji frytury w MCu, i skąd ona pochodzi.

gmsmetallica napisał(a):

P.S. pomarańcze, mandarynki bez pestek to też jest GMO a jemy to i nawet nie wiemy od dobry kilku lat.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kolego wiem co pisze, dopuszczenie Amflory to był drugi gatunek po kukurydzy dopuszczony w UE, drugi w ciągu 12 lat.... Wiecej nie ma i nie było.
Proponuje poczytać jak chcesz polemizowac

http://www.biotechnolog.pl/news-357.htm

http://www.icppc.pl/antygmo/

Skoro przyjął ustawe dopuszczającą, znaczy ze wczesniej jej nie było....
Prezydent ją jednak zawetował w Sierpniu, wiec dalej GMO w Polsce nie ma.
Swoją drogą ciekawy jestem opinii Kucharza o sprawie frytek z Mc.

P.S.
"robione sa z maczki ziemniaczanej i dlatego jak polejesz je octem to sie kurcza a normalny ziemniak sie nie skurczy :)"
Ciekawe czy to prawda, że z mączki wyrob tak zareaguje z octem....

Ostatnio edytowano 17 października 2011, 19:48 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 października 2011, 19:35 
Przyjaciel forum

Boogie napisał(a):
gmsmetallica napisał(a):

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kolego wiem co pisze, dopuszczenie Amflory to był drugi gatunek po kukurydzy dopuszczony w UE, drugi w ciągu 12 lat.... Wiecej nie ma i nie było.
Proponuje poczytać jak chcesz polemizowac

Boogie ma racje, o GMO i probach lobbingu producentow ziaren (aby zezwolic na ich uprawe w Polsce) jest dosyc obszerny artykul w Forbes, mozesz poczytac.

PostNapisane: 17 października 2011, 19:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Boogie napisał(a):
Przecież GMO jest zakazane w Polsce i UE poza jednym rodzajem kukurydzy i jednym rodzajem ziemniaka służącym jako źródło celulozy do papierni.

Tematu nie zgłębiałem, ale czy przypadkiem nie jest tak że zakazana jest uprawa GMO ale import już nie?

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 17 października 2011, 19:50 
Zacna persona forum

Boogie, nie mam siły z Tobą polemizować bo przedstawiasz moim zdaniem pseudo argumenty dot. np produkcji frytek z pulpy, a defakto stricte argumentów brak, piszesz praktycznie to samo na moje odpowiedzi. Nie widzę tu sensu.

Co do GMO nie wdrażałem się w temat, i opierałem się na tym co znalazłem w dosłownie kilka sekund.
Skoro tak - zwracam honor i stwierdzam że wiesz o czym piszesz dot. GMO ale nie dot. frytek (póki nie przeczytam konkretów)

Skoro nie można uprawiać to możliwe jest że można importować. Fakt faktem żywność GMO jest w Polsce i to nie krótki okres czasu. A kruczków prawnych itd po prostu nie znam.

Ostatnio edytowano 17 października 2011, 19:54 przez gms, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 października 2011, 19:51 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 17 października 2011, 20:02 
Specjalista

e34 540i '94
gmsmetallica napisał(a):
Boogie, nie mam siły z Tobą polemizować bo przedstawiasz moim zdaniem pseudo argumenty dot. np produkcji frytek z pulpy, a defakto stricte argumentów brak, piszesz praktycznie to samo na moje odpowiedzi.

:D
Ale tu nie ma co polemizowac tak naprawde, bo nie masz wiedzy konkretnie z korporacji McD...

Ja twierdze wyłącznie, że z naturalnego ziemniaka nie powstanie tak skrajnie identyczny wyrób.
Twierdze tak bo:
Powtarzalność tego typu w naturze nie istnieje. Kropka.
Naturalne produkty są zawsze nieco zkłócone, niezbyt pieknie ubarwione czasem, a na pewno nie jednolite.
Inna sprawa to brak smaku tego czegoś.

Ty zaś udawadniasz że:
da sie wyselekcjonować frytki wyciete z naturalnego ziemniaka by miały taką samą barwe bez 80% odpadu,
da sie je usmażyć naturalnie tak, by miały identyczny kolor na całej swej powierzchni, i każda sztuka ma kolor taki sam, jak każda inna.
Ekstrapolujesz wiedze o jakiejś fabryce frytek z Niemiec na McD, co nie ma sensu, bo jest wielu dostawców, producentów morożonych frytek, i w każdej knajpie takie mają, i nie są to frytki z McD. Smakują inaczej, lepiej, gorzej etc.
Także to co liznąłeś ma sie nijak do korporacji McD.

Do tego wydaje Ci sie ze to opłacalne :) takie szukanie odpowiedniego koloru w bulwie.
Co ja, starszy kolega pracujący w wielkiej korporacji globalnej, staram sie pokazać że tak właśnie nie jest. Bo jest kwestia dostaw i innych spraw,
A ISO zajmuje sie jakością zarządzania. Firma robiąca meble z rogów jelenia - każdy inny model, też dostanie papier ISO jak je wdroży i przejdzie audyty.

Ostatnio edytowano 17 października 2011, 20:08 przez Boogie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 października 2011, 20:06 
Zacna persona forum

ISO w żywności to nie to samo co ISO np w meblarstwie.

Pracujesz w korporacji spożywczej ?

Cytuj:
miały taką samą barwe bez 80% odpadu,

nie podawałem nigdzie takich wartości,

PostNapisane: 17 października 2011, 20:25 
Przyjaciel forum

gmsmetallica napisał(a):
Skoro nie można uprawiać to możliwe jest że można importować. Fakt faktem żywność GMO jest w Polsce i to nie krótki okres czasu. A kruczków prawnych itd po prostu nie znam.

Importowac na pewno sie da, pozostaje czynnik ekonomiczny.

Boogie napisał(a):
Ty zaś udawadniasz że:
da sie wyselekcjonować frytki wyciete z naturalnego ziemniaka by miały taką samą barwe bez 80% odpadu,
da sie je usmażyć naturalnie tak, by miały identyczny kolor na całej swej powierzchni, i każda sztuka ma kolor taki sam, jak każda inna.

Na pewno sa produkowane w sposob przemyslowy, ale sa wycinane z ziemniakow, a nie formowane , tutaj dobrze to widac, maja typowe dla calych ziemniakow skazy (nie wiem jak to inaczej nazwac)

Obrazek

a nie psuja sie glownie dlatego, ze sa slone i smazone na glebokim tluszczu, sadze, ze z "domowymi" mogloby byc podobnie (ale nie sprawdzalem).

PostNapisane: 17 października 2011, 22:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
frytki sa wycinane z ziemniakow, nie naturalnych, bo ostro skoksowanych- pisalem- miedzy rzedami krazy maszyna spryskujac dolistnie chemia, do tego idzie nawoz w ziemie itd
ta maszynka ponoc krazy sama, 24h na dobe

wiem i pisze bo WIDZIALEM zarowno frytki8 jak i odpad ktory ludzie zabierali do domow bo nic im nie bylo, normalne kartoflane frytki, czesto o dlugosci 69mm

PostNapisane: 18 października 2011, 20:53 
gmsmetallica napisał(a):
ISO w żywności to nie to samo co ISO np w meblarstwie.

o proszę? :-k

a czym np. się różni ISO 9001 meblarskie od spożywczego? Czy nie obwiązuje to dla spożywczaków?

No i fajne tutaj podajecie naddatki :hyhy:

60% odpad! Moim zdaniem powinni dokonać optymalizacji modelu ziemniaka i napisać nowy program na obrabiarkę. No bo 60% odpadu, to byłoby, jakby z ziemniaka cieli i wrzucali na frezarkę CNC i frezowali z każdej strony żeby osiągnąć chropowatość wymaganą.

Z punktu widzenia mechanika, to serio- metoda odlewania ciągłego byłaby najlepsza :D tj. ciągłe lanie z masy i cięcie. Jedna operacja, odpad tylko przy obieraniu ziemniaka hehe

Vermilion napisał(a):
maja typowe dla calych ziemniakow skazy (nie wiem jak to inaczej nazwac)

kolego ten ziemniak był obrabiany ręcznie, a nie na CNC. Operator maszyny popełnił błąd: za duży posuw narzędzia i brak wystarczającego chłodzenia narzędzia :dobani:

Nie no żartowałem oczywiście :P

Frytki mają dlatego podobny wymiar i kolor, ponieważ są elementem znormalizowanym!

pan_prezes_skora napisał(a):
w stanach frytki robi sie z proszku to prawda, oni nawet wode maja z proszku.

to akurat nie prawda, bo po prostu frytki amerykańskie mają gwint calowy, a europejskie mają metryczny.

aaa i trzpień jest zwymiarowany w calach :zdegustowany:

PostNapisane: 18 października 2011, 20:58 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
3:29 :cwaniak:

PostNapisane: 18 października 2011, 21:25 

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... afce_.html

jeśli owady nie chcą siadać na jedzenie to wiedz, że coś się dzieje :D

PostNapisane: 18 października 2011, 23:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: X5
Tomek napisał(a):
Co jak co ale jednak 100x bardziej wolę maka niż dowolnie losowo wybrany bar czy restaurację.
Wartość oczekiwana jest jednak w takim przybytku zdecydowanie wyższa.

ja jadam rzadko w miejscach tego typu, tylko jak jestem bardzo glodny i potrzebuje natychmiast.
stajac w kolejce wiem, ze sie wkurwi*, jestem tego pewien, ale patrzac na zdjecia tych wielkich, chrupiacych kanapek nad kasa mysle sobie, moze tym razem bedzie inaczej.
dotaje paczuszke z bulka miekka jak z mikrofali, miesem bez smaku, zjadam, dalej jestem glodny, lub czuje sie jakbym najadl sie papieru z glodu w auschwitz.
tak mialem kilka razy, teraz nawet bardzo glodny omijam takie miejsca, chyba, ze musze

ogolnie lubie fast foody, ale wole znalezc mala budke w okolicy, jak sie nie zna to mozna sie nadziac, ale czesto jest rowniez mile zaskoczenie- ostry sos jest ostry, bulka chrupiaca itd

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1