Pitz napisał(a):
Nie wydaję mi się, żeby się wycofywali z wyścigów, wręcz przeciwnie, świetnie sobie radzą w innych klasach. Modele M3 GT2 i Z4 GT3 cały czas zajmują czołowe miejsca w wyściagach GT chociażby ostatnio 24h Nurburgring M3 GT2 zajęło drugie miejsce, Z4 GT3 (które notabene każdy może sobie kupić za 300k EURO) też swietnie sobie radzi w wyścigach na całym świecie. Zobaczymy jak będzie im szło w DTM. Dopuki byli w DTM to E30 M3 klepało Mercedesy. Audi wtedy w ogóle się nie ścigało (bardziej w rajdach)
To, że wycofali się z F1 i nie jeżdża w LeMans o niczym nie świadczy, w klasie GT robią świetną robotę.
Bez obrazy, ale Twoj post mozna podsumować Twoim cytatem
Pitz napisał(a):
Niektórzy chyba nie do końca wiedzą o czym mówią.
W innych klasach czyli jakich?
Wymieniłem te, w których nie startuje i te w których ma problemy.
E30 startowało ponad 20 lat temu. Dekada to przepaść, a 20 lat to technologiczna ‘’wiecznosc’’ w cywilnych autach, a tym bardziej w sporcie. Poza tym nawet wtedy bmw nie królowało w DTM, bo również przegrywało z fordem, z roverem, z volvo, z mercedesem, w 1990r przegrało także z audi.
Mylisz się pisząc, że bmw nie jeździ w LeMans. Jeździ i to w klasie GT. Bmw Motosport startuje w LeMans 24H oraz LeMans series (LMS) właśnie w klasie GT, 2 x bmw M3GT.
LM24H miejsce 15 i 30 na 56 w klasyfikacji generalnej, 3 i 10 na 18 w swojej klasie. Inny przykład, ostatni niedzielny wyścig LMS na torze Silverstone, 2 x bmw M3 GT , zajęły w klasyfikacji generalnej 23 i 26 miejsce na 42, a w swojej klasie 4 i 6 miejsce na 12. Nawet sie komentatorzy smieja, że w klasie GT każde miejsce Bmw Motosport poza 1 to porazka, bo Bmw Motosport to jedyny fabryczny zespół i mimo tego wsparcia technologicznego i finasowego przegrywa z prywatnymi, dysponującymi mniejszymi środkami zespołami klienckimi. W wyścigu Nurburgring, fabryczny zespól Bmw Motosport przegrywa z prywatnym zespołem porsche Manthey Racing,ktorego właścicielem jest Olaf Manthey. To właśnie on w latach 80tych ubiegłego wieku w DTM, jezdzac roverem wygrywał z bmw. Z4 GT3 startuje także w American LeMans Series i tutaj jest lepiej, jednak to nadal niewiele w porównaniu do sukcesów konkurencji w szeroko pojętym motorsporcie.