Witam!
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Mianowicie mam taki problem jeżeli chodzi o stan płynu chłodniczego w mojej e46 328i (M52TUB28) :
Wczoraj sprawdziłem sobie stan płynu w zbiorniczku cieczy chłodzącej, auto było zimne, w garażu było jakieś -10 stopni, i okazało się, że pływak leży na samym dnie, ani kropli po płynie chłodzącym. Dodam, że żadna kontrolka mi się wcześniej (i teraz też) nie zapaliła informująca o niskim poziomie płynu chłodniczego. Odpaliłem auto, przejechałem się po mieście, zrobiłem troche kilometrów, zajechałem na orlen, zgasiłem auto i odczekałem chwilke aż przystygnie. Następnie odkręciłem kurek od zbiorcznika z płynem chłodzącym i stan płynu był między max a min, pływak wystawał jakieś 0,5 cm ponad kurek, więc jakby było w normie. Z tym, że właśnie wydaje mi się, ze stan płynu chłodniczego nalezy sprawdzać na zimnym motorze. Dodam, że auto mi się wogóle nie przegrzewa, wskazówka nigdy nie wychyliła mi się poza pion, po ostrzejszej jeździe czasem załączy mi się drugi bieg visca a czasem nawet wicher od klimy, ale ten ostatni to bardzo rzadko, no chyba, że w upalne dni, ale teraz mamy zime.
Sprawdzałem stan oleju, olej w normie troszkę poniżej maxa. I tutaj właśnie mnie to dziwi bo olej wymieniany był 9tyś km temu, czyli kolejna wymiana za 1tys km, a pamietam że przed poprzednia wymianą oleju musiałem dolewać bo troszkę ubyło. Być, może było to spowodowane, że wtedy było lato i pogoda zachęcała do dynamiczniejszej jazdy i obroty czasem były bliskie czerwonego pola. Teraz mamy inne warunki na drodze które nie pozwalają na szybką jazdę. Ani na bagnecie ani pod korkiem oleju nie widać białego osadu, jutro jeszcze dokładniej popatrze na kolor płynu chłodniczego i upewnie się, że nie ma tam śladu po oleju (myślałem, że moze mam do wymiany uszczelkę pod głowicą, ale przecież auto by mi sie zaczęło przegrzewać albo zaczęło by kopcić). Czy ktoś mógłby łaskawie podpowiedzieć co to może być? Dodam, że jutro doleje jeszcze płynu do zbiorniczka, tylko, ze mam koncentrat Kuler K2 i trzeba go mieszać z woda, pytanie czy musi byc to woda destylowana? Proszę o rady i opinie. pozdrawiam