BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Niski stan płynu chłodniczego a odpowietrzenie układu
PostNapisane: 16 listopada 2009, 12:36 
Pierwsze kroki

czesc...

mam pytanie ...nie orientujesz sie gdzie w Poznaniu moge podjechac na jakas komputerowa diagnostyke ?? chcialbym podlaczyc kompa pod swoja niunie zeby prawdzic czy jakis bledow nie ma albo cos ... a nigdzie za bardzo tego na forum nie moge znalesc :(
z gory dzieki za pomoc ...
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 listopada 2009, 12:49 
Pierwsze kroki

tez ostatnio mam taki problem, 2 razy peknal mi zbiorniczek.. wydaje mi sie ze zle odpowietrzony byl-teraz probuje po raz 3 jak nie to do mechanika.. no i mam pytanie: odpowietrzacie na wolnych obrotach czy z dodawaniem gazu??

PostNapisane: 18 listopada 2009, 23:48 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Może za dużo płynu zalałeś, rozszerzył się gdy nagrzany i wywaliło zbiorniczek...z dodawaniem gazu tak żeby utrzymać strumień

PostNapisane: 27 grudnia 2009, 22:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 323i
Mam podobny problem.
Czesto zaswieca mi sie kontrolka plynu. W koncu pekl mi zbiorniczek. Wymienilem, odpowietrzylem i myslalem, ze problem z glowy.
Otoz nie. Zaczelo mi wywalac plyn przez korek zbiorniczka. Wydaje sie jakby wytwarzalo sie jakies cisnienie, ktore to powoduje. Jesli cos wiecie na ten temat to napiszcie, lub na e-mail szewrolet9@o2.pl

PostNapisane: 6 stycznia 2011, 18:28 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52TUB28
Witam!
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Mianowicie mam taki problem jeżeli chodzi o stan płynu chłodniczego w mojej e46 328i (M52TUB28) :
Wczoraj sprawdziłem sobie stan płynu w zbiorniczku cieczy chłodzącej, auto było zimne, w garażu było jakieś -10 stopni, i okazało się, że pływak leży na samym dnie, ani kropli po płynie chłodzącym. Dodam, że żadna kontrolka mi się wcześniej (i teraz też) nie zapaliła informująca o niskim poziomie płynu chłodniczego. Odpaliłem auto, przejechałem się po mieście, zrobiłem troche kilometrów, zajechałem na orlen, zgasiłem auto i odczekałem chwilke aż przystygnie. Następnie odkręciłem kurek od zbiorcznika z płynem chłodzącym i stan płynu był między max a min, pływak wystawał jakieś 0,5 cm ponad kurek, więc jakby było w normie. Z tym, że właśnie wydaje mi się, ze stan płynu chłodniczego nalezy sprawdzać na zimnym motorze. Dodam, że auto mi się wogóle nie przegrzewa, wskazówka nigdy nie wychyliła mi się poza pion, po ostrzejszej jeździe czasem załączy mi się drugi bieg visca a czasem nawet wicher od klimy, ale ten ostatni to bardzo rzadko, no chyba, że w upalne dni, ale teraz mamy zime.
Sprawdzałem stan oleju, olej w normie troszkę poniżej maxa. I tutaj właśnie mnie to dziwi bo olej wymieniany był 9tyś km temu, czyli kolejna wymiana za 1tys km, a pamietam że przed poprzednia wymianą oleju musiałem dolewać bo troszkę ubyło. Być, może było to spowodowane, że wtedy było lato i pogoda zachęcała do dynamiczniejszej jazdy i obroty czasem były bliskie czerwonego pola. Teraz mamy inne warunki na drodze które nie pozwalają na szybką jazdę. Ani na bagnecie ani pod korkiem oleju nie widać białego osadu, jutro jeszcze dokładniej popatrze na kolor płynu chłodniczego i upewnie się, że nie ma tam śladu po oleju (myślałem, że moze mam do wymiany uszczelkę pod głowicą, ale przecież auto by mi sie zaczęło przegrzewać albo zaczęło by kopcić). Czy ktoś mógłby łaskawie podpowiedzieć co to może być? Dodam, że jutro doleje jeszcze płynu do zbiorniczka, tylko, ze mam koncentrat Kuler K2 i trzeba go mieszać z woda, pytanie czy musi byc to woda destylowana? Proszę o rady i opinie. pozdrawiam :)

PostNapisane: 18 lutego 2011, 16:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47
Master Bartek napisał(a):
Witam!
Nie chciałem zakładac nowego tematu więc podepnę się tutaj.
Mianowicie mam taki problem jeżeli chodzi o stan płynu chłodniczego w mojej e46 328i (M52TUB28) :
Wczoraj sprawdziłem sobie stan płynu w zbiorniczku cieczy chłodzącej, auto było zimne, w garażu było jakieś -10 stopni, i okazało się, że pływak leży na samym dnie, ani kropli po płynie chłodzącym. Dodam, że żadna kontrolka mi się wcześniej (i teraz też) nie zapaliła informująca o niskim poziomie płynu chłodniczego. Odpaliłem auto, przejechałem się po mieście, zrobiłem troche kilometrów, zajechałem na orlen, zgasiłem auto i odczekałem chwilke aż przystygnie. Następnie odkręciłem kurek od zbiorcznika z płynem chłodzącym i stan płynu był między max a min, pływak wystawał jakieś 0,5 cm ponad kurek, więc jakby było w normie. Z tym, że właśnie wydaje mi się, ze stan płynu chłodniczego nalezy sprawdzać na zimnym motorze. Dodam, że auto mi się wogóle nie przegrzewa, wskazówka nigdy nie wychyliła mi się poza pion, po ostrzejszej jeździe czasem załączy mi się drugi bieg visca a czasem nawet wicher od klimy, ale ten ostatni to bardzo rzadko, no chyba, że w upalne dni, ale teraz mamy zime.
Sprawdzałem stan oleju, olej w normie troszkę poniżej maxa. I tutaj właśnie mnie to dziwi bo olej wymieniany był 9tyś km temu, czyli kolejna wymiana za 1tys km, a pamietam że przed poprzednia wymianą oleju musiałem dolewać bo troszkę ubyło. Być, może było to spowodowane, że wtedy było lato i pogoda zachęcała do dynamiczniejszej jazdy i obroty czasem były bliskie czerwonego pola. Teraz mamy inne warunki na drodze które nie pozwalają na szybką jazdę. Ani na bagnecie ani pod korkiem oleju nie widać białego osadu, jutro jeszcze dokładniej popatrze na kolor płynu chłodniczego i upewnie się, że nie ma tam śladu po oleju (myślałem, że moze mam do wymiany uszczelkę pod głowicą, ale przecież auto by mi sie zaczęło przegrzewać albo zaczęło by kopcić). Czy ktoś mógłby łaskawie podpowiedzieć co to może być? Dodam, że jutro doleje jeszcze płynu do zbiorniczka, tylko, ze mam koncentrat Kuler K2 i trzeba go mieszać z woda, pytanie czy musi byc to woda destylowana? Proszę o rady i opinie. pozdrawiam :)

Witam
wode lepiej destylowaną wlej bo ze zwykłej zrobi ci sie kamień i bedzię wydatek. Ja mam podobny problem płyn ciągle mi gdzies ubywa nie moge namierzyc gdzie a poziom oleju jest zastanawiająco równy wymieniam co 10 tyś . w płynie nie widać oleju nie ma masła pod wlewem oleju ogólnie auto chodzi dobrze moc ma. Ostatnio wymieniłem zbiornik wyrównawczy i zobaczymy co bedzie sie działo 320d 98r
Pozdrawiam

PostNapisane: 4 listopada 2011, 01:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
ATOM napisał(a):
Mam podobny problem.
Czesto zaswieca mi sie kontrolka plynu. W koncu pekl mi zbiorniczek. Wymienilem, odpowietrzylem i myslalem, ze problem z glowy.
Otoz nie. Zaczelo mi wywalac plyn przez korek zbiorniczka. Wydaje sie jakby wytwarzalo sie jakies cisnienie, ktore to powoduje. Jesli cos wiecie na ten temat to napiszcie, lub na e-mail szewrolet9@o2.pl

wracam do tematu.czy problem rozwiazany?u mnie nie bylo kontrolki.najpierw male pekniecie, pozniej wymiana zbiornika i dalej wywala delikatnie spod korka.nie wiem czy korek powinienem wymienic rowniez czy do zmiany cos innego.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 19:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Tak rozwiązałem problem. Po prostu trzeba bardzo dobrze odpowietrzyć układ.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Nie jest to łatwe w BMW. Trzeba pamiętać że przy odpowietrzaniu trzeba unieść przód samochodu do góry.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 4 listopada 2011, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
To moze napiszmy jeszcze raz zasade odpowietrzania.Czy jest taka jak napisal kolega nizej?Gdzie jest sruba odpowietrzajaca?

jacek.kupracz napisał(a):
Wg podręcznika: Ustawić ogrzewanie na max a poziom dmuchawy na pierwszy stopień, odkręcić korek wlewu cieczy chłodzącej i śrubę odpowietrzającą. Uruchomić silnik. Dolewać płynu dopóki spod śruby odpowietrzającej nie zacznie lecieć strumień cieczy chłodzącej pozbawiony pęcherzyków powietrza. Następnie dokręcamy śrubę i uzupełniamy zbiornik wyrównawczy po brzegi.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 20:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
Odpowietrzamy przy zgaszonym silniku

PostNapisane: 4 listopada 2011, 21:22 
Poszukaj zanim zapytasz

przy zapalonym musi osiągać temperaturę by termostat się odtworzył

PostNapisane: 4 listopada 2011, 22:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
niech ktoś ogarnięty, kto ma to za sobą tą operacje napisze bo odpowiedzi

Cytuj:
przy zapalonym musi osiągać temperaturę by termostat się odtworzył

lub
Cytuj:
Odpowietrzamy przy zgaszonym silniku

nie daja duzo wskazówek :)

Jak ten uklad odpowietrzyć?

ile jest tych odpowietrzeników i ile musi być płynu w zbiorniczku? czy po sam kurek?
i czy mamy to robić na zgaszonym silniku, jak ma byc ogrzewanie załączone itd.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 22:45 
Częsty bywalec

Bardzo proszę:

"
1.Podjeżdzasz przodem pod górke ewentualnie lewy przód na lewarek.
2.Nie odpalasz silnika, przekrecasz kluczyk na zapłon
3.Ogrzewanie na maxa
4. Odkręcasz odpowietrznik przy obudowie termostatu i lejesz płyn na maxa aż prawie bedzie sie wylewał ze zbiorniczka, wtedy obserwujesz , płyn w zbiorniczku zaczyna delikatnie opadać i zacznie pojawiać sie w odpowietrzniku, jeżeli zacznie sie wylewać -zakręcasz go na dobre. Wtedy odkręcasz drugi odpowietrznik na chłodnicy przy zbiorniczku wyrównawczym i ta sama opcja dolewasz tyle aż wyleci odpowietrznikiem nr 2.
5. Po takim zabiegu usuwam nadmiar płyn ze zbiornika wyrównawczego za pomocą np. strzykawki.

...i KONIEC

PostNapisane: 5 listopada 2011, 10:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323ci
Wszystko dobrze tylko jak byś mógł mi wyjasnić gdzie w e46 jest ten odpowietrznik przy obudowie termostatu bo myślałem ze oprócz tego koło zbiorniczka nie ma drugiego odpowietrznika i jakoś nie moge dobrze dopowietrzyć układu bo nawet przy powolnej jeżdzie po mieście wyskakuje 99 stopni a to napewno za duzo.

PostNapisane: 5 listopada 2011, 20:13 
Częsty bywalec

Jeżeli masz jeden, tylko przy chłodnicy to pomijasz PUNKT 4 (część pierwszą) i tyle. Jaki masz silnik?

PostNapisane: 5 listopada 2011, 20:33 
Forumowicz

2.5 170 kucy 323ci

PostNapisane: 5 listopada 2011, 20:40 
Częsty bywalec

Jeżeli masz silnik m52b25 czyli na pojedyńczym Vanosie to nie ma bata musi byc odpowietrznik na obudowie termostatu, jeżeli m52tub25 czyli podwójny vanos , to tam jest juz inna obudowa zintegrowana z termostatem, nie wiem czy tam jest odpowietrznik, niech sie ktoś wypowie , kto ma taki silnik.

EDIT: W e46 chyba nie było 2,5L na pojedyńczym Vanosie

PostNapisane: 6 listopada 2011, 01:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Nie było w e46 silnika na pojedynczym vanosie. Ostatnie wrzucali d e36.
odpowietrznik jest obok korka wlewu na chłodnicy.

PostNapisane: 6 listopada 2011, 11:02 
Forumowicz

Boggy e36 napisał(a):
Nie było w e46 silnika na pojedynczym vanosie. Ostatnie wrzucali d e36.
odpowietrznik jest obok korka wlewu na chłodnicy.

Czyli jest tylko jeden ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1