BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 06:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z modułem komfortu
PostNapisane: 22 listopada 2011, 21:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 316i
Witam.
mam compacta z 94r w którym od początku był uszkodzony centralny zamek, oświetlenie kabiny i sterowanie szyb (rekompensowała to naprawdę niska cena) ale w czym problem - otóż za winowajce uznałem moduł komfortu i zamówiłem drugi który po założeniu zachowuje się jak poprzedni tzn. szyby raz działają raz nie (np. otworze szyby ale na zamykanie nie reaguje musze zgasić samochód, wyjść i zamknąć szybe z kluczyka) lampka w środku nie wyłącza się wcale, nawet po przekręceniu kluczyka co wcześniej się czasami zdarzało, teraz w pozycji automatycznej świeci non stop dodatkowo nie świecą te lampki nad lusterkami w osłonkach i te dwie małe po środku. zamek cały czas odbijał ale tego znalazłem przyczynę - przy sprawdzaniu krańcówki okazało się że kabel od niej był przecięty połączony bez izolacji i poskręcany, po odpowiednim połączeniu i zaizolowaniu problem odbijającego zamka znikł ale pozostało oświetlenie i szyby, już na prawdę nie wiem co może być powodem tych anomalii, czy może 2 moduł też jest felerny ? proszę o pomoc.
zapomniałem dodać na tym nowym module przy otwieraniu i zamykaniu drzwi szyba się porusza delikatnie, na starym takie zjawisko nie występuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z modułem komfortu
PostNapisane: 22 listopada 2011, 23:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Jak kabel od centralnego tak wyglądał to znak że jakiś amator coś tam rzeźbił. Na początek sprawdź czy inne kable nie są przerwane w pobliżu bo w tej samej wiązce idą od szyb i oświetlenia. Sprawdź też na łączeniach giętkich (drzwi itp, pod osłonami).
Najprościej jak sprawdzisz miernikiem czy dochodzi do nich napięcie a dodatkowo poruszasz wiązką i sprawdzisz czy nie zanika na mierniku.

PostNapisane: 23 listopada 2011, 00:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36 316i
dzięki za pomoc, na pewno to sprawdzę.
zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czytałem że ta wiązka w tunelu pod nogami kierowcy lubi gnić, więc odsłoniłem wczoraj tam tapicerkę i na pierwszy rzut oka wygląda ok, prócz tego że jest tam dość mokro... niestety nie odkręciłem tej osłony ani fotela bo nie miałem akurat odpowiedniego klucza ale do sedna przy tym oglądaniu poruszałem trochę tą wiązką co spowodowało spalenie bezpiecznika od czujnika cofanie o czym przekonałem się dopiero wjeżdżając do garażu na szczęście w ostatniej chwili spojrzałem w lusterko... inaczej było by po zderzaku.... więc może tam leży przyczyna ? od tej wody robi się jakieś zwarcie czy coś ?

PostNapisane: 23 listopada 2011, 00:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Gdzieś jeszcze jest przerwanie kabla (kabli) i jak ruszasz to powoduje zwarcie. Najczęściej ( tak było u mnie jak miałem e36 ) zerwania były na przejściu wiązki przez oparcie tylnej kanapy i pod osłoną która łaczy tylną klapę z nadwoziem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1