BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 00:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odszkodowanie z OC sprawcy - kalkulacja, odwołanie
PostNapisane: 11 października 2011, 10:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 525I
Kod silnika: M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146009
Pracuję przy odszkodowaniach już jakiś czas i szczerze powiem, że z PZU współpracuje się najlepiej ;) Definitywnie najgorzej z Wartą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 października 2011, 12:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
pzu i warta moim zdaniem placa jak nalezy :)

wezcie sprobojcie zawojowac z MTU albo InterRisk :) to sa dopiero firmy "petardy" ! :D

PostNapisane: 11 października 2011, 13:48 
Forumowy terrorysta

PZU przeprosiło sie z kierowcami i stawki ubezpieczeń juz nie są wygórowane tak jak kiedyś.

PostNapisane: 11 października 2011, 22:13 

marver napisał(a):
pzu i warta moim zdaniem placa jak nalezy

wezcie sprobojcie zawojowac z MTU albo InterRisk to sa dopiero firmy "petardy" !

Wojowaliśmy już z niejedną firmą i uwierz, że z Wartą jest najgorzej :)

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Panowie, jedno sprostowanie
- w OC nie ma pojęcia "szkody całkowitej",
więc jeśli ktoś o tym wspomina, to znaczy że myli tematy i pisze o AC a nie OC.

PostNapisane: 13 grudnia 2011, 23:00 

Mariusz325 napisał(a):
Panowie, jedno sprostowanie
- w OC nie ma pojęcia "szkody całkowitej",
więc jeśli ktoś o tym wspomina, to znaczy że myli tematy i pisze o AC a nie OC.

To może powiesz jakie pojęcie ją zastępuje?

PostNapisane: 14 grudnia 2011, 18:39 
Częsty bywalec

Żadne.
W polskim prawodawstwie nie było pojęcia "szkody całkowitej",
więc nie można zastąpić czegoś, czego nie było.
Takie pojęcie funkcjonuje w dobrowolnych umowach AC
a jego definicja jest różna - w zależności od ubezpieczyciela.
A gdzie w umowie OC jest taka definicja?
Mówienie o tym pojęciu w umowie OC wprowadza tylko zamieszanie,
bo większość ludzi nie znających sprawy kalkuje definicję "szkody"
z umowy AC którą mają, co jest zupełnym nieporozumieniem.
Często, właśnie przez to, dają się ubezpieczycielowi oszukać.

Umowa OC zobowiązuje do "naprawienia szkody" wyrządzonej
przez ubezpieczonego osobie trzeciej a jedynym ograniczeniem
wysokości odszkodowania na taką naprawę, jest wartość pojazdu przed zdarzeniem.
Współczuję tylko tym, którym wyliczona wartość naprawy przekroczyła
wartość auta choćby o złotówkę...

PostNapisane: 25 grudnia 2011, 12:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 540iA
Mariusz325 moglbys mi to lepiej opisac? Mialem teraz w piatek szkode, ubezpieczalnia sprawcy to HESTIA. Teraz moje pytanie jest takie, jezeli kwota naprawy nie przekroczy wartosci rynkowej mojego auta to moge isc z tym do sadu i walczyc o pelne odszkodowanie? Auto jest mocno uszkodzone i nie wiem co teraz z tym zrobic. Wedlug czego oni wyceniaja wartosc auta jaka byla przed wypadkiem? Czy moge sie twardo opierac np na wycenie z EUROTAXU? Czuje ze napewno nie beda chcieli wyplacic za pelna naprawe auta tylko uznaja szkode calkowita... A jezeli tak to czy musze np brac wrak auta czy moge postanowic ze chce wyplate za cale auto wedlug wyceny z EUROTAXU?

PostNapisane: 25 grudnia 2011, 17:26 
Częsty bywalec

Prawo jest tu jednoznaczne - ubezpieczyciel ma obowiązek przywrócić twoje auto do stanu przed wypadkiem.
Jedyne ograniczenie to wartość tego auta - nie musi płacić za naprawę więcej niż wartość auta przed wypadkiem.
Problem pojawia się gdy wartość naprawy przekracza wartość auta,
tutaj niestety polskie sądy wyrokują na korzyść ubezpieczycieli i zezwalają
na wypłacenie odszkodowania z zaliczeniem wraku jako części tego odszkodowania.
Ale w prawie nie ma czegoś takiego jak "szkoda całkowita", chyba że rozumiesz przez to
naprawę przekraczającą wartość auta.

Twardo to można opierać się na wycenie niezależnego rzeczoznawcy,
Eurotax to tylko narzędzie którym rzeczoznawca się posługuje
- plus/minus możesz sobie porównać.

PostNapisane: 17 lutego 2012, 10:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Hej!

Mam zachrzan w pracy, więc zanim sam poszukam i się wczytam w przepisy, chciałbym się też poradzić.
Może macie doświadczenia praktyczne i jakieś rady.

Rozbite bmw.
Auto da się naprawić.
Według wstępnej wyceny rzeczoznawcy z PZU, wartość naprawy przekroczy wartość pojazdu. Teraz sprawa trafiła do innej komórki w PZU i będą dalej liczyć.

Jakie kroki można teraz podjąć, aby zminimalizować straty?
Starać się o wyższą wycenę wartości auta przed szkodą przy pomocy własnego rzeczoznawcy?

Domyślam się, że rozliczanie "wartości wraku", jako części odszkodowania może być mało korzystne.
Samochód 2 miesiące temu kosztował de facto 28k, a wedle ich wyceny wart był w momencie szkody 20-22.

Pytam tak nieco wyprzedzająco, żeby móc jakoś względnie zaplanować następne kroki.

PostNapisane: 17 lutego 2012, 14:00 
Forumowicz

Moje BMW: 3
Zgłoś reklamacje od ich wyceny pojazdu napisz coś o wyposażeniu, stanie itp. podwyższą na pewno.
Do tego zależy jak Ci wyceni szkody, generalnie da się z nimi wygrać, znam pzu walczyłem z nimi trochę i nie są wcale tacy zajebiści jak o nich mówią.
Ewentualnie zostaje sąd.
Poziom wiedzy "rzeczoznawców" jest żenujący, idiota stwierdził że nie zobaczy pod samochód bo nie jest odpowiednio ubrany, wyobraża to sobie ktoś myślałem że siłą wciągnę pedała pod te auto, rzeczoznawca wychodząc do wyceny powinien być przygotowany do "ubrudzenia się" a nie rzeczoznawca wychodzi do mnie w garniturze.
Ja pojechałem do salonu bmw z prośbą o wycenę szkód no i przedstawiłem to w ubezpieczalni nie do końca się ustosunkowali ale lepsze to niż nic :)

PostNapisane: 17 lutego 2012, 15:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
qqiz, a OC sprawcy czy z AC? Naprawiaj w serwisie bezgotówkowo. Nigdy nie dadzą Tobie 28k za samochód.. a jak odliczą cene wraku itd to napewno nie dostaniesz 20 tysięcy.

Jak zrobią auto w serwisie ( a napewno wymienią jeszcze rzeczy które nie uległy uszkodzeniu a już nie nadawały się do eksploatacji) to sprzedasz auto i stracisz najmniej.

PostNapisane: 17 lutego 2012, 18:13 
Częsty bywalec

qqiz napisał(a):
Domyślam się, że rozliczanie "wartości wraku", jako części odszkodowania może być mało korzystne.
Samochód 2 miesiące temu kosztował de facto 28k, a wedle ich wyceny wart był w momencie szkody 20-22.

Wypłata z zaliczeniem wraku rzadko jest korzystna dla właściciela.
Weź rzeczoznawcę, niech wyceni naprawę i oszacuje wartość auta w chwili zdarzenia,
bo to kluczowe liczby w takim przypadku.
A jeśli masz umowę, fakturę zakupu i niezależny rzeczoznawca potwierdzi że
to kwota wyższa niż szacowany koszt naprawy,
to pisz żądanie uznania tych wyliczeń przez ubezpieczyciela.
Jeśli nie uznają, pozostaje tylko sąd i sam już musisz zadecydować czy się opłaca,
czy ubezpieczyciel pęknie na widok pozwu, czy wygrasz sprawę.

Dla mnie osobiście, praktyki polskich sądów są niezrozumiałe.
Zmuszanie do kasacji i pozostawianie właściciela z wrakiem pod domem
jest zupełnie bezsensowne, zwłaszcza że ubezpieczyciel nie ma obowiązku odkupienia wraku...

PostNapisane: 17 lutego 2012, 20:21 
Zacna persona forum

Odszkodowanie z o.c. sprawcy. Kolo wyjechał mi 20-30m przed maskę, ignorując znak stop.
"Sorry, ale mam łyse letnie opony, to musiałem z byka pod te górkie startować" :mur:

Poczytam sobie w weekend orzecznictwo i jakieś opowieści z praktyki bojów pozasądowych.
Ale jak na razie się zapowiada, że trzeba będzie walczyć o podniesienie wartości auta przed szkodą i obniżenie wartości wraku. No chyba, że jeszcze obalać ich wycenę kosztu naprawy, ale to pewnie średni sens

PostNapisane: 17 lutego 2012, 23:58 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Mariusz325 napisał(a):
zwłaszcza że ubezpieczyciel nie ma obowiązku odkupienia wraku...

Przy ubezpieczeniu AC faktycznie mogą zostawić Cie z wrakiem w przypadku szkody całkowitej ale likwidując szkodę z OC sprawcy to już nie jest tak oczywiste. Z OC sprawcy TU ma pokryć faktycznie poniesioną szkodę więc wypłacając np. połowę i zostawiając Cie z wrakiem już tego nie robią. W takiej sytuacji należy stanowczo rozmawiać z TU żeby pomogli Ci sprzedać wrak albo sobie go zabrali. Przerabiałem już przypadki gdzie TU wystawiało taki wrak na specjalne aukcje i po sprzedaży oddawali kasę poszkodowanemu. Trzeba pamiętać, że oni Ci tego nie powiedzą bo to ich pieniądze dlatego warto się upominać.

PostNapisane: 18 lutego 2012, 11:16 
Zacna persona forum

jawa85 napisał(a):
Mariusz325 napisał(a):
zwłaszcza że ubezpieczyciel nie ma obowiązku odkupienia wraku...

Przy ubezpieczeniu AC faktycznie mogą zostawić Cie z wrakiem w przypadku szkody całkowitej ale likwidując szkodę z OC sprawcy to już nie jest tak oczywiste. Z OC sprawcy TU ma pokryć faktycznie poniesioną szkodę więc wypłacając np. połowę i zostawiając Cie z wrakiem już tego nie robią. W takiej sytuacji należy stanowczo rozmawiać z TU żeby pomogli Ci sprzedać wrak albo sobie go zabrali. Przerabiałem już przypadki gdzie TU wystawiało taki wrak na specjalne aukcje i po sprzedaży oddawali kasę poszkodowanemu. Trzeba pamiętać, że oni Ci tego nie powiedzą bo to ich pieniądze dlatego warto się upominać.

Mi się wydaje, że odpowiedzialność ubezpieczyciela sprawcy, polega na obowiązku naprawienia szkody. A sposób naprawienia szkody reguluje art. 363 wedle mego rozeznania.

Cytuj:
§ 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.

§ 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili.

Wynika mi z tego to, co pisałem już intuicyjnie na wstępie. Sprawa jest dość prosta.
Mam wybór czy mają przywrócić stan poprzedni, czy zapłacić odpowiednie odszkodowanie.
Wybór ów tracę jedynie w przypadku, kiedy np.koszt naprawy przewyższałby koszt pojazdu przed uszkodzeniem. Tak chyba interpretowane są "nadmierne trudności lub koszty dla zobowiązanego".
W takim właśnie przypadku, naprawienie szkody musi nastąpić poprzez zapłacenie odpowiedniej kwoty pieniężnej. A jej wysokość będzie wyliczana według wartości pojazdu przed i po uszkodzeniu.

Wszystko więc przy wyliczeniu konkretnych wartości, sprowadza się do oszacowania wartości pojazdu przed szkodą i w stanie obecnym. Firma ma swoich rzeczoznawców i systemy i wylicza to jakoś tam.
Ja mogę mieć swoich rzeczoznawców i systemy i wyliczać jeszcze inaczej.
Ale w razie sporu przed sądem, to sąd i tak powoła biegłego i jego wyceny weźmie pod uwagę.

PostNapisane: 18 lutego 2012, 12:04 
Specjalista

Dlatego Ci wyżej napisałem, że jeśli szkoda likwidowana jest z OC sprawcy to TU nie do końca może zostawić Cię z wrakiem i wypłacić różnicę między wartością pojazdu w dniu zdarzenia i wrakiem. Musisz się tylko upominać o swoje prawo bo jakby TU tak wszystkim za wszystko i w każdym przypadku wypłacało to pójdą z torbami. Przerabiasz aktualnie temat z pojazdem zastępczym z OC sprawcy. Czy TU zaproponowało Ci go w chwili zgłoszenia szkody? Czy pani w momencie zgłoszenia szkody powiedziała przez telefon "bardzo mi przykro, że miał pan szkodę, pewnie teraz ciężko jest się panu przemieszczać to my podstawimy zaraz jakieś autko", przecież masz do tego prawo z OC ale informacji o tym na pewno nie uzyskasz od TU :)

PostNapisane: 18 lutego 2012, 12:16 
Forumowy terrorysta

TU często zostawia poszkodowanego z wrakiem, bo to jest korzystniejsze, tansze rozwiazanie dla TU. Bywaja tez przypadki, ze na wewnetrznej platformie sprzedażowej podmiot deklaruje zakup wraku ponizej wyceny TU
i TU nie sprzedaje, bo musialoby dopłacić poszkodowanemu roznice.

PostNapisane: 18 lutego 2012, 12:24 
Zacna persona forum

jawa85 napisał(a):
Dlatego Ci wyżej napisałem, że jeśli szkoda likwidowana jest z OC sprawcy to TU nie do końca może zostawić Cię z wrakiem i wypłacić różnicę między wartością pojazdu w dniu zdarzenia i wrakiem. Musisz się tylko upominać o swoje prawo bo jakby TU tak wszystkim za wszystko i w każdym przypadku wypłacało to pójdą z torbami.

Dlaczego nie do końca może zostawić mnie z wrakiem. Koszt naprawy przewyższa wartosc auta przed szkodą, wiec zgodnie z przepisem tracę możliwość wyboru sposobu naprawienia szkody.
Mają więc zobowiązanie do jej naprawienia świadczeniem pieniężnym.
Skoro wrak ma wartość X i jest moją własnością, to są mi winni różnicę między wartością pojazdu przed szkodą, a wartością wraku. Jaki tu inny manewr?
No oczywiście ponoszę jeszcze szkodę w postaci braku auta, całych tych przejść i kosztu szukania drugiego w pełni bezwypadkowego 10 letniego bmw, co jest kosmicznie trudne, ale tych kosztów trudno dowodzić chyba:/

Nie wiem skąd miałby się wziąć obowiązek TU do zabrania wraku, którego to powstanie sugerujecie :niepewny:

Pozostają więc opcje, o których pisałem wcześniej, czyli walka o jak najwyższą wartość pojazdu przed szkodą i jak najniższą po szkodzie.

No i jeszcze inne rozwiązanie. Dowodzenie przed sądem, że koszt naprawy nie przewyższa wartości pojazdu przed szkodą i dochodzenie tej kwoty, niższej od wartości pojazdu przed szkodą. Ktoś słyszał o uderzaniu przed sądem w ten sposób?
Poszukam sobie może orzeczeń.

Powiedzmy wyceniają wrak na 14, naprawę na 25, a wartość przed szkodą na 20. Chcą więc wypłacić 6.
Dowodzę przed sądem, że da się przywrócić do stanu przed szkodą za 19 i żądam tej kwoty. Czy mogę wtedy jedynie żądać przywrócenia stanu przed szkodą, a nie ekwiwalentu tej operacji?
Ma to ręce i nogi?

Bo jak nie, to pozostaje jedynie walka o odpowiednie ustalenie wartości przed i wartości po.

PostNapisane: 18 lutego 2012, 12:43 
Specjalista

"§ 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu."

Jeżeli Twoje roszczenie ogranicza się do świadczenia w pieniądzu bo nieopłacalne jest doprowadzanie pojazdu do stanu poprzedniego to możesz walczyć o zwrócenie Ci całej wartości pojazdu z dnia zdarzenia. W momencie gdy zostajesz z wrakiem Twoje roszczenie nie jest w pełni zaspokojone bo np. możesz tego wraku nie sprzedać i zostaniesz ze złomem który się do niczego nie nadaje i np. połową wartości auta. Dlatego możesz ubiegać się o to żeby oni go spieniężyli i oddali Ci całe świadczenie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1