Masters napisał(a):
hehe może być

od litrów sprawdze ile ja mam na inspekcji . No i jakbym nie było liczy się wtedy technika jazdy

. Co do wcześniejszej wypowiedzi ... Troszke dużo niejasności jak dla mnie ... no bo np jak cewka nie przepala całego paliwa to komputer ją odcina(tzn jeśli słabo przerywa to komp jej nie odetnie ale jeśli zabardzo zaburza jazdę to już komputer ją odetnie nie wiem jak to działa ale kilka razy już to sprawdziłem). Czujnik oleju nie musi mierzyć km i stylu jazdy wystarczy ze na podstawie przejechanych km i spalania zrobi to komputer.
Tak samo z tego co wiem jak niema ciśnienia to chyba auto gasi silnik (tego nie jestem pewien ale z tego co pamietam to właśnie tak jest)
-przejechane kilometry mierzy licznik - bywa , ze jak zmieniam olej np. w merolach czy bmw sa klienci przewaznie starsi , ktorzy chca miec kartke z wpisaniem daty wymianym, stanem licznika i kiedy i przy jakim przebiegu nastepna zmiana oleju - oczywiscie kasuje im inspekcje kazdorazowo -w takich autach i autach tych tych klientow ktorzy wymieniaja olej wg serwisu nie zauwazylem by zuzycie paliwa mialo wplyw na licznikowy stan - znaczy sie bzdura jest pisanie , ze zuzycie paliwa czy tez technika jazdy powoduje iz szybciej nam wystepuje inspekcja , ze ja to przyspiesza .mam kolege , ktory transport czyni i wlasnie wymienil swego starego sprintera na nowego - jako , ze ma auto na gwarancji musi robic serwis w mercedesie - silnik jest na oleju 5w30 longlaif i serwis wymienia go po 40000 kilometrach przebiegu - kolega jako , ze poprzednim przelatal milion kilometrow uwaza , ze to za duzo od zmiany do zmianym zmienia olej co 20000 kilometrow i jak wypada serwis w mercedesie to tez tam zmienia olej - wychodzi to tak - raz zmiana w domu a raz w serwisie i od nowa do konca gwarancji -jak widac kazdy ma jakis punkt widzenia i niech robi jak uwaza.