BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 18:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: (E39) wskażnik wymiany oleju
PostNapisane: 2 stycznia 2012, 15:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 coupe/compact
Kod silnika: M50TUB20/M44B19
Masters dzięki za zaproszenie ale ja z Zamościa ale fajnie wiedzieć że są ludzie na których kasa nie jest pierwsza na liście ;P
PS; Co do tego to chyba jest jakiś czujnik który sprawdza lepkość oleju? czy tylko zbiera informacje z prędkości obrotów tęp silnika itp?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 09:01 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB28
Nie ma czujnika lepkości oleju...chociaż sam pomysł takiego czujnika byłby całkiem dobry.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 07:58 
Zacna persona forum

od wymiany do wymiany sa zliczane kilometry a nie jakies tam wyimaginowane lepkosci i technika jazdy - jesli ktos zna dokladnie konstrukcje silnika to wie , ze nawet jak np. wtryski leja system nie zatrzyma silnika i nie spowoduje by kierowca spojrzal co ma w silniku - w silniku znajduje sie czujnik cisnienia oleju oraz czujnik poziomu oleju a one nie szczytuja kilometrow bo i z czego -jesli wlasciciel kocha swe auto to wymienia olej co 10000 kilometrow , jesli rozsadny to wymienia jak fabryka kaze - oczywiscie mam na mysli tych co jezdza na oleju przewidzianym przez producenta

PostNapisane: 7 stycznia 2012, 19:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M62B44
Ja dziś u siebie kasowałem inspekcję. przed kasowaniem maiłem napisane coś koło 1700l a po skasowaniu wyświetliło się około 3125l. Jak na moją logikę to chodziło o spalone paliwo, czyli inspekcja jest, przynajmniej u mnie, ustawiona na 3125 litrów spalonego paliwa paliwa. I wątpię żeby jakieś algorytmy skomplikowane wchodziły tu w grę.

PostNapisane: 8 stycznia 2012, 18:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
hehe może być ;) od litrów sprawdze ile ja mam na inspekcji . No i jakbym nie było liczy się wtedy technika jazdy :P. Co do wcześniejszej wypowiedzi ... Troszke dużo niejasności jak dla mnie ... no bo np jak cewka nie przepala całego paliwa to komputer ją odcina(tzn jeśli słabo przerywa to komp jej nie odetnie ale jeśli zabardzo zaburza jazdę to już komputer ją odetnie nie wiem jak to działa ale kilka razy już to sprawdziłem). Czujnik oleju nie musi mierzyć km i stylu jazdy wystarczy ze na podstawie przejechanych km i spalania zrobi to komputer.
Tak samo z tego co wiem jak niema ciśnienia to chyba auto gasi silnik (tego nie jestem pewien ale z tego co pamietam to właśnie tak jest)

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 22:26 
Zacna persona forum

Masters napisał(a):
hehe może być ;) od litrów sprawdze ile ja mam na inspekcji . No i jakbym nie było liczy się wtedy technika jazdy :P. Co do wcześniejszej wypowiedzi ... Troszke dużo niejasności jak dla mnie ... no bo np jak cewka nie przepala całego paliwa to komputer ją odcina(tzn jeśli słabo przerywa to komp jej nie odetnie ale jeśli zabardzo zaburza jazdę to już komputer ją odetnie nie wiem jak to działa ale kilka razy już to sprawdziłem). Czujnik oleju nie musi mierzyć km i stylu jazdy wystarczy ze na podstawie przejechanych km i spalania zrobi to komputer.
Tak samo z tego co wiem jak niema ciśnienia to chyba auto gasi silnik (tego nie jestem pewien ale z tego co pamietam to właśnie tak jest)
-przejechane kilometry mierzy licznik - bywa , ze jak zmieniam olej np. w merolach czy bmw sa klienci przewaznie starsi , ktorzy chca miec kartke z wpisaniem daty wymianym, stanem licznika i kiedy i przy jakim przebiegu nastepna zmiana oleju - oczywiscie kasuje im inspekcje kazdorazowo -w takich autach i autach tych tych klientow ktorzy wymieniaja olej wg serwisu nie zauwazylem by zuzycie paliwa mialo wplyw na licznikowy stan - znaczy sie bzdura jest pisanie , ze zuzycie paliwa czy tez technika jazdy powoduje iz szybciej nam wystepuje inspekcja , ze ja to przyspiesza .mam kolege , ktory transport czyni i wlasnie wymienil swego starego sprintera na nowego - jako , ze ma auto na gwarancji musi robic serwis w mercedesie - silnik jest na oleju 5w30 longlaif i serwis wymienia go po 40000 kilometrach przebiegu - kolega jako , ze poprzednim przelatal milion kilometrow uwaza , ze to za duzo od zmiany do zmianym zmienia olej co 20000 kilometrow i jak wypada serwis w mercedesie to tez tam zmienia olej - wychodzi to tak - raz zmiana w domu a raz w serwisie i od nowa do konca gwarancji -jak widac kazdy ma jakis punkt widzenia i niech robi jak uwaza.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 23:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25TU
Potwierdzam wypowiedz kolegi powyżej. Kilometry i nic poza tym, Lepkość oleju dobre ... Panowie OK BMW jest zaawansowane technologicznie ale to nie enterprise :) Nie ma czujników lepkości oleju i innych wodotrysków. Jak OPEL, kasujesz inspekcje i czekasz na następną. Mimo wszystko uważam że koszt 200zl na 10-12tyś km nie jest tragedią i warto wymienić wcześnie, nie zależnie pólyntetyk czy pełny. Każdy ściele jak może. Pozdrawiam

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 07:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i obecnie e39
Kod silnika: m50b20 m57
Garaż: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=28350
slawek 318, witam mam pytanko odnosnie kasowania inspekcji mam e36 320i i tu działa ten pon 7 a w e39 530d tez zadziała

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 17:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Tomek444417 napisał(a):
slawek 318, witam mam pytanko odnosnie kasowania inspekcji mam e36 320i i tu działa ten pon 7 a w e39 530d tez zadziała
viewtopic.php?f=25&t=1050&hilit=kasowanie+inspekcji

PostNapisane: 11 stycznia 2012, 09:27 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB28
harnas621 napisał(a):
wg serwisu nie zauwazylem by zuzycie paliwa mialo wplyw na licznikowy stan - znaczy sie bzdura jest pisanie , ze zuzycie paliwa czy tez technika jazdy powoduje iz szybciej nam wystepuje inspekcja , ze ja to przyspiesza

Im bardziej ciśniesz tym szybciej spadają kilometry do następnej inspekcji. Algorytm w BMW bierze te dane na podstawie przepalonego paliwa (i pewnie jeszcze innych danych). Żadnej bzdury tu nie ma, w trasie można przejechać tak, że licznik będzie spadał nawet wolniej niż realnie pokonane kilometry...Jak jest w mercedesie nie wiem, ale znajomy o którym piszesz pewnie trzaska same trasy i stąd km do inspekcji spadają tak jak realne kilometry. Tłukąc się po mieście spadały by dużo szybciej - przynajmniej wg. algorytmu BMW.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1