BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 06:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 8 stycznia 2012, 16:03 
Przyjaciel forum

mmichalowski napisał(a):
Vermilion-piszesz, że filmik to fake? Moje pytanie brzmi dlaczego? Jest to jedna z niewielu sensownych wypowiedzi, które padły na temat Euro. Człowiek mówi jak jest, nie owija w bawełnę, że pieniądze pożyczane do MFW uratują Unię, Euro i Bóg wie co jeszcze. Te pieniądze poszły na aktualne wypłaty dla greków... i tyle je widzieli...

Tak, wiele wskazuje, ze ten filmik to fake, przygotowane przez kolektyw The Yes Men (kto to jest poczytaj tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Yes_Men , popatrz tez na ich strone i na wczesniejsze akcje), po to aby wlasnie ludzie zaczeli sie ekscytowac tym co jest tam powiedziane.

Forbes udalo dotrzec sie do tego czlowieka i przeprowadzic z nim wywiad http://www.forbes.com/sites/emilylamber ... and-asked/ , tutaj znajdziesz tez drugi, wczesniejszy filmik, o ktorym mowa http://thedailyedge.thejournal.ie/is-al ... 0-Sep2011/

mmichalowski napisał(a):
Proszę wytłumacz mi jak Ty to widzisz. Tutaj lub na pw ale nie w 1-2 zdaniach tylko jakoś porządnie ;) Proszę uprzejmie ;]

Nie twierdze, ze nie ma odbrobiny racji w tym co sie dzieje, chocby do gry na walutach, to wlasnie domena ludzi, ktorych ten czlowiek probuje udawac w tym filmie. Sprawa jest jednak inna, nikt otwarcie nie przyznalby Ci sie do az takiego wyrachowania czy do takich dzialan.

Adddam napisał(a):
Taaa kryzys... Wybrać się do centrum handlowego to nie ma nawet gdzie zaparkować :rotfl: A z media markt, euro agd itd itp co chwila ktoś wychodzi pchając wózek z 50 calowym tv żeby oglądać tych kretynów :rotfl:

Akurat to nie problem, niech ludzie kupuja jezeli ich stac, nie mam nic przeciwko, oby tylko robili to rozsadnie i nie powtarzali przy okazji, ze jest kryzys albo bieda.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 stycznia 2012, 16:42 
Uzależniony od forum :)

renoraines napisał(a):
Byczus napisał(a):
renoraines napisał(a):
Napisałem to już wcześniej i powtórze, skończcie z populizmem, z patrzeniem w przeszłośc, że to wina poprzedników czy to rzadu czy ustroju, bo to jest absurdalne. Przypomnę:
1944-1989, 45 lat
1989-2012, 23 lata czyli ponad połowa + szeroko pojęty rozwój technologiczny.

Ja bym to widział tak
1939-2004 - 65 lat
2004-2012 - niecałe 8 lat

Hiszpania wstąpiła do UE w 1896r.

Teraz widzisz różnicę?

W XIX w była UE? Bez POpulizmu i demagogii, nie manipuluj datami, liczbami, epokami, bo sie przejedziesz na tym, czego sam dałes przykład . ;)

oczywiście chodziło mi o 1986, zwykła pomyłka.

Cytuj:
POpulizmu

coś się Tobie często Caps Lock zacina :rotfl:

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 08:13 

LPG bez zmian 2.79.

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 09:00 
renoraines napisał(a):
Napisałem to już wcześniej i powtórze, skończcie z populizmem,

byczus pisał o żelaznej kurtynie... nie wiem jaki popuplizm w związku z tym znajdujesz, ale niestety, kurtyna Fe bardzo mocno opóźniła przemysł.

to jak z budowaniem domu, gdzie ktoś postawił już funadmenty, a budowaniem domu na bagnach, które trzeba osuszyć.

kto pierwszy skończy budowę i kto wyda mniej ziko? :spi:

KotSylwester napisał(a):
LPG bez zmian 2.79.

jedyny post na 100% bez OT w tym temacie :D

Ja tankowałem za 235 do pełna, ale nie wiem, czy to dużo, czy nie, bo nie wiem jeszcze ile pali i jaki ma bak :rotfl:

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 15:37 
Forumowy terrorysta

Fryderyk napisał(a):
renoraines napisał(a):
Napisałem to już wcześniej i powtórze, skończcie z populizmem,

byczus pisał o żelaznej kurtynie... nie wiem jaki popuplizm w związku z tym znajdujesz, ale niestety, kurtyna Fe bardzo mocno opóźniła przemysł.

to jak z budowaniem domu, gdzie ktoś postawił już funadmenty, a budowaniem domu na bagnach, które trzeba osuszyć.

kto pierwszy skończy budowę i kto wyda mniej ziko?

Populizm czyli głoszenie popularnych poglądów bez analizowania sensu tych poglądów. Czyli jak napisałem
renoraines napisał(a):
skończcie z populizmem, z patrzeniem w przeszłośc, że to wina poprzedników czy to rzadu czy ustroju, bo to jest absurdalne. Przypomnę:
1944-1989, 45 lat
1989-2012, 23 lata czyli ponad połowa + szeroko pojęty rozwój technologiczny

45 lat a ponad połowa czyli 23 lata i postep technologiczny.
Przeszłościa się nie zyje, bo czasu nikt nie cofnie, dlatego trzeba patrzeć w przyszłość. Miałeś zadbane auto, pozyczasz je komus, ktos je rozbije, auto do kasacji. Co robisz? Będziesz rozpamiętywał , że gdybyś nie pozyczył to miałbyś je nadal, od tego rozpamiętywania coś się zmieni, auto powroci? Czy zaczniesz działać, żeby kupic kolejne?

Ktos buduje dom na bagnach i … to jest jego problem, bo wiedział, ze jest bagno ( bagno nie powstanie z dnia na dzień) wiedział ze trzeba je osuszyć, a kupil taka działkę bo była tańsza. Inny przykład, ktos postawił dom przy lotnisku i narzeka na hałas startujących/ladujacych samolotów.Zapomina jednak, ze lotnisko było wcześnij niż on kupil działke, zapomina, że ze względu na sąsiedztwo lotniska, grunt był tańszy itd.

Jeśli ktoś ma postawe roszczeniową ( czy to prywatnie czy tez na szczeblu rządowym) i oczekuje, ze ktos mu da ( obywatelowi- panstwo, a państwu- unia), że ktos coś za niego zrobi to burdel będzie przez kolejne 23 lata i jeszcze następne 23. Dysponując określonymi srodkami trzeba umiec nimi zarządzać, to dotyczy domowego budżetu i budżetu państwa, a nie zyc ponad stan i bezmyślnie wydawać czy tez w momencie, gdy zabraknie pieniędzy to zaciagać pozyczki i kolejne pozyczki na spłatę poprzednich, emitowac obligacje , żeby pozyskac srodki na wykup wczesniejszych, podnosić podatki pod pretekstem ‘’kryzysu’’,a pieniadze z podniesionych podatków się rozchodzą. Nie można zapominac o tym, ze 50 % ceny paliwa to podatki, dalej cena paliwa/transport to czynnik wpływający na ceny towarów w sklepach i podwójnie bije nas po kieszeni.

Panowie nie popadajcie w paranoję , że to ciagle wina poprzedników i że nie można rozliczać obecnych władz, bo przecież oni nic nie mogli zrobić, bo zawiedli poprzednicy, ze jest złe przez PO ( tak przez PO, bo minister zdrowia Arłukowicz zamiast naprawic to co zepsuła minister Kopacz,mowi ze własnie bałagan z refundacją leków jest przez była minister Kopacz), dalej przez PIS, SLD, AWS, KLD, UD, wcześniej komune, II RP, rozbioy, królow elekcyjnych, Jagiellonów, Piastów, itd, suma suamrum za bałagan odpowiedzialny jest Mieszko I .

Cytuj:
Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie do sprzedaży w Polsce ON z 7-proc. domieszką biokomponentów. Praktycznie paliwo to będzie mogło byc sprzedawane na polskich stacjach od końca stycznia - tyle bowiem musi potrwać procedura notyfikacjyjna.

To już druga próba uzyskania akceptacji dla rozporządzenia ustanawiającego normę jakościową dla B7. Poprzednio KE zakwestionowała obecność w rozporządzeniu jednego z parametrów określających jakość paliwa. Podpisane w grudniu 2011 r. rozporządzenie MG ustanawia normę jakościową dla oleju napędowego z 7 proc. zawartością estrów. Bez niego paliwo to nie może trafić do sprzedaży na stacjach. Wprowadzenia takiego paliwa od kilku lat domagały się firmy paliwowe, które zobligowane są do realizacji Narodowego Celu Wskaźnikowego. Rosnący z roku na rok poziom NCW sprawia, że rosną też koszty wprowadzania do obrotu biopaliw. Spółki paliwowe chcąc uniknąć wysokich kar zmuszone są sprzedawać ze stratą samoistny bioester (B100). Wprowadzenie B7 poprawi sytuację tylko chwilowo. Zdaniem firm paliwowych konieczne są dalsze zmiany i podnoszenie zawartości biokomponentów w paliwach. Koncerny chcą także wprowadzenia tańszych w produkcji biopaliw na bazie innej niż surowce spożywcze.
http://www.paliwa.pl/news/ke-zgadza-sie-na-b7

PostNapisane: 9 stycznia 2012, 16:04 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Generalnie to jak popatrzeć na okres 1989-2012 (wiem że dla niektórych to jest niewykonalne z przyczyn obiektywnych ale zawsze można spytać rodziców) to w 20 lat startując z poziomu ruskiej republiki trafiliśmy do grupy najbardziej rozwiniętych krajów na świecie (tak, tak, Polska to już teraz high-income economy). Nic tylko się cieszyć.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 00:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Pocieszę was panowie dziś w Hurcie +12gr ON +10gr PB możecie się spodziewać 5,90-6zł za ON masakra :mur: debile co oni robią.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 08:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
--==Mały==-- napisał(a):
debile co oni robią.

jak to co.....okradają nas w biały dzień....ot co

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 09:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
ja na jednej ze stacji bp ktorej ceny mam okazje ogladac codziennie , widze bardzo ciekawe zmiany, otoz od 5,49 za pb95 jakis miesiac temu wczoraj mamy 5,69 a za tego normalnego ON 5,99 takze niedlugo minie bariera 6zl i znow ludzie sie przyzwyczaja, bo kto musi jezdzic to musi,. Pamietam jak mowili w radiu kilka miesiecy temu jak to bedzie jak ceny przekrocza magiczna bariere 5zl...dzis to juz historia do ktorej pewni nigdy nie wrocimy. Aby do wiosny a potem chyba naprawde rower albo skuter bo 220km tygodniowo kosztuje mnie 110-115zł . Najgorsza jest bezsilnosc, bo tak naprawde nikt nie wie co musialoby sie stac aby bylo lepiej,tak jak 3lata temu np,gdzie wtedy 3,5zł wydawalo nam sie duzo

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 09:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Przypomnijcie sobie "magiczną sytuację" kiedy to na tydzień przed wyborami wszystkie Orleny miały cenę 4,99 za benzynkę... Nie żebym się czepiał czy cuś :P

Vermilion ma sens to co piszesz, aczkolwiek jak jest do końca pewności nie mam nadal ; )
Nie zmienia to jednak faktu, że jest bałagan w UE a będzie większy.

Zagnę Cię jeszcze kiedyś :hyhy:

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 11:18 

Uważam że jak komuś nie pasują ceny PB to lepszym rozwiązaniem niż narzekanie jest montaż LPG. Czasy się zmieniają i nie sztuką jest narzekać i nic nie robić a sztuką jest odnaleźć się w zaistniałeś sytuacji. Oczywiście pomijam celowo kwestię gadaniua typu "trzeba coś z tym zrobić" - bo to takie pitolenie pod publiczkę. A jak ktoś nie chce LPG to narzeka dla narzekania skoro nie chce jeździć taniej. Oczywiście są niewielkie wyjątki: Auta, do których naprawdę szkoda montować LPG ale takich jest BARDZO niewiele :)

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 11:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KotSylwester napisał(a):
Oczywiście są niewielkie wyjątki: Auta, do których naprawdę szkoda montować LPG ale takich jest BARDZO niewiele :)

Albo niektórzy jeżdżą na tyle mało że im się to nie opłaca...

... albo mają diesla ;)

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 11:33 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Gumiś napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
Oczywiście są niewielkie wyjątki: Auta, do których naprawdę szkoda montować LPG ale takich jest BARDZO niewiele :)

Albo niektórzy jeżdżą na tyle mało że im się to nie opłaca...

... albo mają diesla ;)

Albo co tu ukrywać, są zbyt zajebiści na gaz. :hyhy:

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 11:47 

Auto można sprzedać i kupić inne - jeżeli komuś naprawdę przeszkadza za drogie paliwo, prawda?

mroova81 napisał(a):
Albo co tu ukrywać, są zbyt zajebiści na gaz.

To chyba najczęstszy argument.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 12:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KotSylwester napisał(a):
Auto można sprzedać i kupić inne - jeżeli komuś naprawdę przeszkadza za drogie paliwo, prawda?

Jasne. Tylko że taka zmiana to w większości przypadków krok wstecz a nie w przód.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 12:29 

mroova81 napisał(a):
Albo co tu ukrywać, są zbyt zajebiści na gaz.

:rotfl: jeszcze znaczek na klape 740i i już w ogóle.. :oczami: :D

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 12:44 

Gumiś napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

Jasne. Tylko że taka zmiana to w większości przypadków krok wstecz a nie w przód.

Lepszy krok wstecz i możliwość jazdy, czy lepsze auto i brak mobilności, lub wieczne niezadowolenie? Oczywiście mówimy tu o autach codziennych do wożenia d...

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 12:56 
Częsty bywalec

A ja obstawiałem że 6 zł pęknie w okolicach wakcji :D W okolicach wakacji z takim tempem to będzie podchodzić pod 7 :zly:

Zastanawiają mnie odkrycia co poniektórych że paliwa jednak nie stanieją. A czy kiedykolwiek staniały? :rotfl: Chyba od zawsze drożeją i zawsze będą drożeć...

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 13:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
KotSylwester napisał(a):
Gumiś napisał(a):
KotSylwester napisał(a):

Lepszy krok wstecz i możliwość jazdy, czy lepsze auto i brak mobilności, lub wieczne niezadowolenie? Oczywiście mówimy tu o autach codziennych do wożenia d...

Tylko, że tutaj mamy centrum starego kontynentu, kolebka ludzkiej cywilizacji. Kryzysu nie ma. Z jakiej racji mamy się uwsteczniać skoro pracujemy tak samo jak dawniej, a nawet ciężej i lepiej, bo nasza wiedza rośnie i umiejętności z dnia na dzień, a teoria rozwoju gospodarczego trwa. Gdzie się podziali wszyscy euroentuzjaści?

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 10 stycznia 2012, 13:14 

jiGsaw, ja po prostu "bardzo nie lubię" narzekania. Narzekają Ci co nie umieją sobie "jakoś" poradzić. Kwestia czego się oczekuje. Jeżeli dla kogoś obecne paliwożerne auto jest tym co uwielbia i nie ma zamiaru z niego rezygnować lub nie zamiaru zakładać LPG to jego wybór ale niech nie narzeka że jest tak strasznie drogo - skoro to jego własny wybór. Każdy robi jak uważa, przeznacza swoje dochody na to co uważa. Co innego jak ktoś jeździ Seicento na LPG i narzeka a nie kalkuluje mu się jazda komunikacją :) Ale tutaj raczej nie ma takich...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1