BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 165  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: cena paliw na stacjach a cena barylki...
PostNapisane: 20 stycznia 2012, 20:35 
Forumowy terrorysta

becek napisał(a):
no i? możesz si odnieś do pytań które postawiłem?
reno ty nie masz nic do powiedzenia oprócz negacji teraźniejszości
przykre

Zacytuje Ciebie
becek napisał(a):
czytaj ze zrozumieniem
takze to co sam piszesz.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 21:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: Poturbowane
becek napisał(a):
zrób projekt nowelizacji ustawy o VAT zanieś jakiemuś politykowi nich przedstawi w sejmie ;)
do roboty

potrzebny prawnik żeby to napisał z głową. jak masz namiary na takiego który zrobi to za free to czekam na kontakt. bo okazja zeby to im przekazać będzie.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 21:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
Wygląda na to, że kierowcy zaczynają się buntować. I bardzo dobrze, jak będzie taka akcja w mojej okolicy na pewno się udam.
Ktoś umieścił taki komentarz pod artykułem z ME w piłce ręcznej:) Poniżej link:)

http://sport.wp.pl/kat,125074,title,Wen ... omosc.html

"Kierowcy, 28 stycznia będziemy organizować protest przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce. Dnia 28 stycznia chcemy zablokować Autostradę A4 na odcinku Opole - Wrocław oraz autostradową obwodnicę Wrocławia. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą prędkością 40 km/h. Chcemy to zrobić medialnie i ostrzec rząd, że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy autostrady podczas Euro 2012. Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 na obwodnicy Brzegu (koło zajazdu Rybiorz - stacji Bliska) Do akcji dołączyli się: Warszawa: 23.01.2012r o godzina 15.45. Ruszamy z pod parkingu na ulicy Smolnej w Warszawie. Trasa będzie przebiegać ulicami przy ważniejszych urzedach: Belwederska, Smolna, Wiejska itp. kontakt: 511-185-044 Tomasz Rudzki Kraków: Blokowana będzie droga krajowa nr 7 Zbiórka 28.01 godz 12:00 Stacja BP przy ul. 29 listopada (przy wylocie w stronę Warszawy) Organizator Dariusz Piwowarczyk 509-893-858 Nowy Sącz: Blokowanie Gorzków od Białego Klasztoru do Reala Zbiórka - 28.01 godz 12:00 Nowy Sącz JOJO na wprost MC DONALD Bielsko Biała: Blokowana będzie droga szybkiego ruchu. Zbiórka -28.01 godz 12:00 Bielsko Biała Parking Auchan, obok przystanku autobusowego Organizator - Sylwester Gorząd 514-951-115 Busko Zdrój: Blokowana będzie droga krajowa nr 73 Zbiórka - Busko Zdrój 28.01.2012 godz 12:00 Stacja BP przy wylocie na Kielce Organizator - Albert 506-692-843 Tarnów: Blokowana będzie Droga Krajowa numer 4 na odcinku Tarnów -Wojnicz . Protest będzie polegał na poruszaniu się drogą z prędkością 30 km/h. Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 przy Galerii Tarnovia Organizator protestu w Tarnowie --- portal ---radlow.cba.pl Radom: Blokowana będzie droga Radom - Tarczyn Zbiórka kierowców 28.01 godz 12:00 przed kościołem we Wsoli (pomiędzy Wielogórą a Jedlińskiem) Jeżeli zechcesz zorganizować tego dnia protest w swoim mieście daj znać: tel 886-33-07-33 lub yasiu@forumbrzeg.pl >>>>>SKOPIUJ I WKLEJ NA KILKU DOWOLNYCH FORACH!!!<<<<<"

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 21:50 
Uzależniony od forum :)

bartoszk napisał(a):
Wygląda na to, że kierowcy zaczynają się buntować. I bardzo dobrze, jak będzie taka akcja w mojej okolicy na pewno się udam.
Ktoś umieścił taki komentarz pod artykułem z ME w piłce ręcznej:) Poniżej link:)

http://sport.wp.pl/kat,125074,title,Wen ... omosc.html

"Kierowcy, 28 stycznia będziemy organizować protest przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce. Dnia 28 stycznia chcemy zablokować Autostradę A4 na odcinku Opole - Wrocław oraz autostradową obwodnicę Wrocławia. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą prędkością 40 km/h. Chcemy to zrobić medialnie i ostrzec rząd, że jeżeli nie zainteresuje się problemem to zablokujemy autostrady podczas Euro 2012. Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 na obwodnicy Brzegu (koło zajazdu Rybiorz - stacji Bliska) Do akcji dołączyli się: Warszawa: 23.01.2012r o godzina 15.45. Ruszamy z pod parkingu na ulicy Smolnej w Warszawie. Trasa będzie przebiegać ulicami przy ważniejszych urzedach: Belwederska, Smolna, Wiejska itp. kontakt: 511-185-044 Tomasz Rudzki Kraków: Blokowana będzie droga krajowa nr 7 Zbiórka 28.01 godz 12:00 Stacja BP przy ul. 29 listopada (przy wylocie w stronę Warszawy) Organizator Dariusz Piwowarczyk 509-893-858 Nowy Sącz: Blokowanie Gorzków od Białego Klasztoru do Reala Zbiórka - 28.01 godz 12:00 Nowy Sącz JOJO na wprost MC DONALD Bielsko Biała: Blokowana będzie droga szybkiego ruchu. Zbiórka -28.01 godz 12:00 Bielsko Biała Parking Auchan, obok przystanku autobusowego Organizator - Sylwester Gorząd 514-951-115 Busko Zdrój: Blokowana będzie droga krajowa nr 73 Zbiórka - Busko Zdrój 28.01.2012 godz 12:00 Stacja BP przy wylocie na Kielce Organizator - Albert 506-692-843 Tarnów: Blokowana będzie Droga Krajowa numer 4 na odcinku Tarnów -Wojnicz . Protest będzie polegał na poruszaniu się drogą z prędkością 30 km/h. Zbiórka kierowców 28 stycznia 2012 godz. 12:00 przy Galerii Tarnovia Organizator protestu w Tarnowie --- portal ---radlow.cba.pl Radom: Blokowana będzie droga Radom - Tarczyn Zbiórka kierowców 28.01 godz 12:00 przed kościołem we Wsoli (pomiędzy Wielogórą a Jedlińskiem) Jeżeli zechcesz zorganizować tego dnia protest w swoim mieście daj znać: tel 886-33-07-33 lub yasiu@forumbrzeg.pl >>>>>SKOPIUJ I WKLEJ NA KILKU DOWOLNYCH FORACH!!!<<<<<"

"Naród wspaniały, tylko..."

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 21:51 

Przykre jest że widzenie rzeczywistości zależne jest od preferencji politycznych. Ale tak chyba zawsze jest jak polityka jest tak bardzo przedmiotem sporów. Jedna osoba dziś jest na topie, odchodzi z partii i już jest nikim. Jak jest cena paliwa to dla PIS winny premier PO. Jak będzie premier PIS to cena będzie duża bo PO tak rządziło i taki kraj zostawiło... itp itd...

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 22:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 Karawan
Garaż: Nie ma....
ON 5.88
Verva ON 5.99 - 6.01..... oby tak dalej, będzie jeszcze lepiej :wstyd:

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 22:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
Boże ześlij nam takiego Orbana do PL. Ktoś nareszcie by ogarnął ten burdel.

becek brałem Cię za poważnego człowieka...

Narzekamy ale jakoś idzie do przodu... do czasu ;) Po Euro nasz wzrost gospodarczy bardzo spowolni, rosnąca inflacja, która jest de facto sposobem na podniesienie podatków bez jego podniesienia, wzrost długu publicznego, ludzkiej frustracji i sytuacje takie jak tutaj na forum będą coraz częstsze. Po prostu za rok będzie bałagan w naszym pięknym kraju. A nie ma go jeszcze tylko dlatego, że jesteśmy wyjątkowo gospodarnym narodem, który przeżył swoje za czasów PRL i wyniósł z tego pewne nauki. W przeciwnym razie bylibyśmy teraz w tym samym miejsciu co Grecja.

Na Marszu Niepodległości miały miejsce bardzo dziwne zdarzenia. Mam tutaj na myśli policyjne prowokacje i pokazywanie w TV tego jako agresji uczestników marszu. Mam pewne obawy, że podwyżka dla policjantów i wojska ma swoją przyczynę. Ludzie zaczną wychodzić na ulice i ktoś będzie musiał nad tym zapanować... podwyżka ich na pewno do tego zmotywuje. Nie bez powodu stażaki, graniczna i inne służby zostały pominięte. Po prostu nie będą przydatne podczas ogarniania bądź może nawet tłumienia demonstracji.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 22:59 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
mmichalowski, coś w tym jest co piszesz...
http://www.wykop.pl/ramka/811509/nowa-technologia-lrad-na-ulicach-warszawy/

E38 740i (I 2011 - XII2017)

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2012, 23:11 przez mroova81, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:06 
Forumowicz

mmichalowski napisał(a):

Na Marszu Niepodległości miały miejsce bardzo dziwne zdarzenia. Mam tutaj na myśli policyjne prowokacje i pokazywanie w TV tego jako agresji uczestników marszu. Mam pewne obawy, że podwyżka dla policjantów i wojska ma swoją przyczynę. Ludzie zaczną wychodzić na ulice i ktoś będzie musiał nad tym zapanować... podwyżka ich na pewno do tego zmotywuje. Nie bez powodu stażaki, graniczna i inne służby zostały pominięte. Po prostu nie będą przydatne podczas ogarniania bądź może nawet tłumienia demonstracji.

I z tym masz 100% racji. Podwyżka dla policji i wojska ma swoje powody. Ktoś będzie musiał zapanować nad tym chaosem który już niedługo powstanie.

mroova81 link nie działa. :kwasny:

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:10 

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
siergiej201988 napisał(a):
Podwyżka dla policji i wojska ma swoje powody. Ktoś będzie musiał zapanować nad tym chaosem który już niedługo powstanie.

To raz. A dwa, że nie było podwyżek w wojsku od kilku lat. np w tym roku dostałem 100zł więcej dodatku mieszkaniowego, ale moja podstawa pensji nie pamięta podwyżki :zdegustowany: szkoda mi strażaków i straży granicznej, bo oni zawsze są pomijani, a robią kawal dobrej roboty :/
Jest jedna sprawa, która mnie doprowadza do białej gorączki :cenzura: Polak idzie do pracy, zap... po 12-14h, bo chce coś w życiu mieć i dostanie 1500zł. Poseł dostaje x tysięcy i średnia krajowa wychodzi jaka wychodzi. Paliwo prawie po 6zł, Kowalski myśli co tu zrobić, żeby dojechać do roboty tanim kosztem, żeby pół pensji nie poszło w paliwo. Sytuacja z dzisiaj: przyjmowałem jakiegoś ministra z Czech i jakiegoś pajaca od nas z rządu. Pepiczek przyleciał śmigłowcem... , a polski poseł przyjechał E65 750i. Do tego dwa Mercedesy ML 350CDI (2010r. gadałem z BORowikiem), dwa Land Rovery (nie wiem jakie, bo się nie znam) do tego jakiś bus. Lekka rozrzutność, co nie?

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2012, 23:28 przez Wojt4S90, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:12 
Częsty bywalec

Czekam teraz na głosy krytyki bo na pewno takie się pojawią.

Cytuj:
mroova81 napisał(a):

Link podesłany przez Ciebie dał mi jeszcze bardziej do myślenia. Obym się mylił.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:31 
Przyjaciel forum

mmichalowski napisał(a):
Czekam teraz na głosy krytyki bo na pewno takie się pojawią.

Nie mam zamiaru Cie krytykowac, ale jak dla mnie to powinienes poszerzyc horyzont zrodel opiniotworzczych, z ktorych korzystasz. Nikt nie ma monopolu na prawde, a ekscytowanie sie sensacjami z Nowego Ekranu jest czasami bezsensowne - tak jak w przypadku tego tego wywiadu z "maklerem" z londyskiego City, o ktory pytales.

I teraz w troche odwrotnej kolejnosci

mmichalowski napisał(a):
Boże ześlij nam takiego Orbana do PL. Ktoś nareszcie by ogarnął ten burdel.

Znasz kogos na Wegrzech? Bo ja znam kilka osob...zapytaj ich prosze o opinie na temat tego co dzieje sie w ich kraju i Orbana :)

mmichalowski napisał(a):
Narzekamy ale jakoś idzie do przodu... do czasu ;) Po Euro nasz wzrost gospodarczy bardzo spowolni, rosnąca inflacja, która jest de facto sposobem na podniesienie podatków bez jego podniesienia, wzrost długu publicznego, ludzkiej frustracji i sytuacje takie jak tutaj na forum będą coraz częstsze. Po prostu za rok będzie bałagan w naszym pięknym kraju. A nie ma go jeszcze tylko dlatego, że jesteśmy wyjątkowo gospodarnym narodem, który przeżył swoje za czasów PRL i wyniósł z tego pewne nauki. W przeciwnym razie bylibyśmy teraz w tym samym miejsciu co Grecja.

Do Grecji nam daleko, Polacy kombinuja, ale jednak naprawde daleko nam do rzeczy, ktore tam ludzie robili, zeby oszukac panstwo.

Wzrost gospodarczy w magiczny sposob nie zalezy od Euro, inwestycje poczynione na rzecz tej imprezy, oczywiscie maja wplyw na gospodarke, jednak nagle calosc nie zawali sie tuz po.

mmichalowski napisał(a):

Znasz kogos z Policji, kto byl wtedy na Marszu? Znow moge powiedziec Ci, ze znam i wiem z pierwszej reki jaka jest opinia na temat tego typu "imprez".

W Polityce byl o tym naprawde dobry artykul, pokrywal sie w duzej mierze z tym co wczesniej uslyszalem od znajomych :) Jak znajde to Ci wrzuce.

mmichalowski napisał(a):
Cytuj:
mroova81 napisał(a):

Link podesłany przez Ciebie dał mi jeszcze bardziej do myślenia. Obym się mylił.

Te wozy sa w Wawie, byly nawet na Marszu Niepodleglosci, nie byly uzywane. Podobne zastosowanie maja armatki wodne i nikt nie chodzi, i nie robi z nich sensacji.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:42 
Forumowicz

Vermilion, Jeżeli mogę to dołączę się do dyskusji. Czy nie uważasz,że jednak większość krajów na tym Świecie wydaj pieniądze na takie bzdety jak ten wynalazek. Czy to w czymś pomoże? Każdy ma wolność słowa oraz osobistą z której wolno mu korzystać. Ludzie mają 28 stycznia strajkować przeciwko wysokim cenom paliwa. Wyobraź sobie,że policja użyła by tego badziewia. Byłoby to sprawiedliwe?? Może nie ma co generalizować,ale takie wynalazki są wymyślane,aby chronić rząd i ich reformy. Nie mówię tylko o Polsce. Ameryka prowadzi.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:50 
Przyjaciel forum

Ludzie mają 28 stycznia strajkować przeciwko wysokim cenom paliwa. Wyobraź sobie,że policja użyła by tego badziewia. Byłoby to sprawiedliwe??

Wyobrazasz sobie, zeby cos takiego zostalo uzyte przeciwko ludziom, ktorzy nie wykazuja agresji, protestuja pokojowo? Nie wyrywaja barierek czy kostki i nie rzucaja ich w Policje? Polska nie ma juz ustroju totalitarnego.

Sprawiedliwe nie jest, ze ktos przyjezdza do Wawy i niszczy przestrzen publiczna, ktora z czyich pieniedzy jest tworzona i kto z niej korzysta?

Może nie ma co generalizować,ale takie wynalazki są wymyślane,aby chronić rząd i ich reformy. Nie mówię tylko o Polsce. Ameryka prowadzi.

Nie, nie zgodze sie, to alternatywa dla armatek, narzedzie tlumienia zamieszek, gdy wymykaja sie spod kontroli. Wierz mi, ze policjanci 100x zastanowia sie zanim uzyja czegos co moze komus zaszkodzic, wiem jaka jest opinia na temat uzywania gumowych kul - wola dostac kostka rzucona w glowe niz miec na sumieniu spowodowaniu u kogos jakis ciezkich obrazen i 300 zl podwyzki tego nie zmieni.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:52 
Częsty bywalec

Czekałem na Ciebie prawdę mówiąc ; )
Po Tobie zawsze można spodziewać się sensownych argumentów a nie głupich gierek słownych. Ale do rzeczy.

Poszedłem za Twoją radą. Nie czerpię tylko z Nowego Ekranu o czym zresztą za chwilę.
Cytuj:
Znasz kogos na Wegrzech? Bo ja znam kilka osob...zapytaj ich prosze o opinie

Doskonale wiesz a bynajmniej spodziewasz się, że nie mam. I oczywiście masz jak zwykle rację ;)
Jako osoba widząca to z boku mogę temu Panu tylko przyklasnąć. Osądzenie byłych komunistów-znakomity pomysł. W Polsce przydałoby się przynajmniej odsunięcie takich ludzi od władzy(nawet bez sądzenia ich) a nie zabawy w "Nocne zmiany" i Okrągłe Stoły, które są dowodami, że na to, że chociaż wydaje nam się, że jest inaczej to wcale tak nie jest.
Orban za wszelką cenę chce spłacić długi i zaległości wobec wierzycieli. Długotrwały proces ale zapoczątkował go! Bo udzielanie kolejnych zdradzieckich pożyczek z MFW nie jest rozwiązaniem. Tak samo zresztą jak kreatywna księgowość Pana Rostowskiego czy też podwyższanie składki rentowej.(chciałem wspomnieć co nieco o naszym rodzimym podwórku).

Cytuj:
Do Grecji nam daleko, Polacy kombinuja, ale jednak naprawde daleko nam do rzeczy, ktore tam ludzie robili, zeby oszukac panstwo.

Wzrost gospodarczy w magiczny sposob nie zalezy od Euro, inwestycje poczynione na rzecz tej imprezy, oczywiscie maja wplyw na gospodarke, jednak nagle calosc nie zawali sie tuz po.

Wcale nie tak daleko i wiesz o tym. Maskowanie długu publicznego(w zasadzie to zmiany sposobu jego naliczania) miały miejsce również w Grecji. A tak od siebie dodam, że ostatnio się dowiedziałem, że "Premierzy Grecji i Włoch to dawni pracownicy GoldmanSachs i EBC." Dziwne? Dziwne. A później dzielni Eurokracji przejmują władzę.

Ale wracając do wzrostu gospodarczego. Info zaciągnięte z felietonów Pana Krzysztofa Rybińskiego. Myślę, że wiesz kto to jest. Mogę zapodać link do tego konkretnego felietonu a dokładniej wykładu na uczelni.

A teraz z kolei wracając do NE jako mojego jedynego źródła wiedzy. Poszerzyłem je o wypowiedzi Jana Pietrzaka i jego felietony, Przemysława Wiplera i jego artykuły oraz Krzysztofa Bosaka.
Swoją drogą Jan Pospieszalski odwala ostatnio znakomitą robotę.

Cytuj:
Znasz kogos z Policji, kto byl wtedy na Marszu? Znow moge powiedziec Ci, ze znam i wiem z pierwszej reki jaka jest opinia na temat tego typu "imprez".

W Polityce byl o tym naprawde dobry artykul, pokrywal sie w duzej mierze z tym co wczesniej uslyszalem od znajomych

Widziałem sporo filmików oraz sporo czytałem. M.in. Mój nielubiany przez Ciebie NE. Zapodaj linka bo inaczej mnie nie przekonasz niestety.

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:57 
Częsty bywalec

Cytuj:
Polska nie ma juz ustroju totalitarnego.

Tutaj również bym miał wątpliwości. Co powie towarzysz Tusk jest święte. Schetyna zaszedł mu za skórę to prawie go zniszczył. Popierany przez kółko wzajemnej adoracji z UE i klepiący się z Putinem po pleckach...
No i tak jak pisałem "Nocne zmiany" , "Okrągłe stoły". A działo się to kiedy przychodziłem na ten świat mniej więcej :hyhy:

Mam wątpliwości.

Tak w zasadzie to nawet nie wiem jak masz na imię.

Ostatnio edytowano 21 stycznia 2012, 00:33 przez mmichalowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Kod silnika: m52tub28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112464
mmichalowski napisał(a):
Łukasz :P

PostNapisane: 20 stycznia 2012, 23:59 
Forumowicz

Akurat "za" tym strajkiem nie jestem, bo nic to nie zmieni, utrudni tylko życie innym obywatelom. Armatka w zasadzie nie wyrządzi nikomu wielkiej krzywdy,ale nikt nie chciałby stracić słuchu przez ten wynalazek. Może masz rację i nie ma co panikować,ale to wszystko dąży nie w tą stronę co trzeba. Ludzie będą się buntować, coraz częściej i więcej. Każdy ma dość rozwarstwianiu się społeczeństwa na tle finansowym,ale już koniec z polityką.

Orlen Radzyń Podlaski
Pb 95 5.59
Pb 98 5.83
ON 5.79
ON VERVA 5.99
LPG 2.82

PostNapisane: 21 stycznia 2012, 01:15 
Przyjaciel forum

mmichalowski napisał(a):
Czekałem na Ciebie prawdę mówiąc ; )
Po Tobie zawsze można spodziewać się sensownych argumentów a nie głupich gierek słownych. Ale do rzeczy.

Dzieki, staram sie :ok: Moim zdaniem nikt nigdy nie ma monopolu na racje, dlatego warto dyskutowac, gdy jest to dyskusja na poziomie

mmichalowski napisał(a):
Doskonale wiesz a bynajmniej spodziewasz się, że nie mam. I oczywiście masz jak zwykle rację ;)

Zwykli Wegrzy sa strasznie nie zadowoleni z tego co dzieje sie w ich kraju, gospodarka zatrzymala sie w miejscu, bardzo ciezko jest znalezc prace. Mam tam kilku znajomych wiec w zasadzie wiem jaka jest opinia, nie sa zadowoleni z dzialan Orbana, ale tez nie wiedza co mogloby byc alternatywa.

Polecam Ci takze ten wpis na blogu http://andorjakab.blog.hu/2012/01/06/th ... _you_a_job , jest rzeczowy i fajnie obrazuje to co tam sie dzieje. Porownaj to prosze do sytuacji w Polsce.

mmichalowski napisał(a):
Jako osoba widząca to z boku mogę temu Panu tylko przyklasnąć. Osądzenie byłych komunistów-znakomity pomysł. W Polsce przydałoby się przynajmniej odsunięcie takich ludzi od władzy(nawet bez sądzenia ich) a nie zabawy w "Nocne zmiany" i Okrągłe Stoły, które są dowodami, że na to, że chociaż wydaje nam się, że jest inaczej to wcale tak nie jest.

Odpowiem Ci tak, bedziesz mial pewnosc, ze ci ludzie nie maja juz zadnego wplywu na polityke czy gospodarke za jakies 10-15 lat, gdy poprostu beda juz albo w zbyt podeszlym wieku, albo poprostu nie bedzie ich na tym swiecie. Spektakularne czystki sa zwykle spektakularne, jednak z biegiem czasu okazuja sie, ze brakuje im skutecznosci.

mmichalowski napisał(a):
Orban za wszelką cenę chce spłacić długi i zaległości wobec wierzycieli. Długotrwały proces ale zapoczątkował go! Bo udzielanie kolejnych zdradzieckich pożyczek z MFW nie jest rozwiązaniem. Tak samo zresztą jak kreatywna księgowość Pana Rostowskiego czy też podwyższanie składki rentowej.(chciałem wspomnieć co nieco o naszym rodzimym podwórku).

Dobrze, Orban cos zapoczatkowal, czy w ten sposob uda mu sie wyjsc z trudnej sytuacji, dopiero zobaczymy. Bylbym ostrozny z wskakiwaniem na ten sam tonacy statek, dopoki nie pokaze, ze mu sie udalo.

mmichalowski napisał(a):
Wcale nie tak daleko i wiesz o tym. Maskowanie długu publicznego(w zasadzie to zmiany sposobu jego naliczania) miały miejsce również w Grecji. A tak od siebie dodam, że ostatnio się dowiedziałem, że "Premierzy Grecji i Włoch to dawni pracownicy GoldmanSachs i EBC." Dziwne? Dziwne. A później dzielni Eurokracji przejmują władzę.

Nie, nadal potrzymuje swoje zdanie. Nikt w Polsce nie oszukuje nagminie na podatku VAT, CIT - w Grecji masowa sprzedaz bez fiskalizacji byla norma. Slyszales o przekrecie z pobieraniem swiadczen emerytalnych na zmarlych czlonkow rodzin? Skradziono w ten sposob potezne pieniadze, w Polsce czegos takiego nie ma.

Takich przykladow moglbym wypisywac cala mase.

Czy chodzi Ci o George'a Papandreou i Silvio Berlusconi'ego? Czy Lucas'a Papademos'a i Mario Monti'ego? Bo troche sie pogubilem, nie przypominam sobie, zeby ktorys z tych 4 byl zwiazany z Sachs'em, ale tez nie sledze szczegolowo ich biografii.

mmichalowski napisał(a):
Ale wracając do wzrostu gospodarczego. Info zaciągnięte z felietonów Pana Krzysztofa Rybińskiego. Myślę, że wiesz kto to jest. Mogę zapodać link do tego konkretnego felietonu a dokładniej wykładu na uczelni.

Poprosze, chetnie przeczytam, bo ciezko mi sie do tego odniesc, nie wiem co konkretnie masz na mysli.

mmichalowski napisał(a):
A teraz z kolei wracając do NE jako mojego jedynego źródła wiedzy. Poszerzyłem je o wypowiedzi Jana Pietrzaka i jego felietony, Przemysława Wiplera i jego artykuły oraz Krzysztofa Bosaka.

Poszerz swoje zrodla o tygodniki opiniotworcze - kazdy z nich jest wydawany przez zupelnie inny koncern, takze nie musisz sie bac o to, ze ktos manipuluje opinia - kazdy z tygodnikow bedzie prezentowal troche inne spojrzenie na dany temat, wyciagniesz sobie z tego srednia :) Tak jak wspomnialem wyzej, nikt nigdy nie ma monopolu na prawde czy racje, ale budujac wlasna opinie, warto zapoznac sie z jak najwieksza iloscia roznych opinii, spojrzen na dany temat, zrozumiec problemy i mechanizmy dzialania gospodarki, rynku, itd.

mmichalowski napisał(a):
Swoją drogą Jan Pospieszalski odwala ostatnio znakomitą robotę.

W jakim sensie? Moim zdaniem zawsze oscylowal zbyt blisko taniej sensacji.

mmichalowski napisał(a):
Widziałem sporo filmików oraz sporo czytałem. M.in. Mój nielubiany przez Ciebie NE. Zapodaj linka bo inaczej mnie nie przekonasz niestety.

Nie ma problemu, jezeli powoluje sie na cos co czytalem, to znaczy, ze istnieje :)

Co prawda, pomylilem sie, to byl Newsweek http://spoleczenstwo.newsweek.pl/co-wid ... 1,1,1.html

Nie chodzi o to, czy lubie czy nie lubie NE, chodzi mi o to jakie tresci sa tam przedstawiane i w jaki sposob. Dla mnie jest to tabloid, zerujacy wlasnie na taniej sensacji, niepokojach spolecznych, ktory zamiast tlumaczyc (najlepiej obiektywnie) mechanizmy dzialania tego co dzieje sie w kraju, podsyca tylko kolejne konflikty. Jest to moja wlasna opinia, a wynika z prostego faktu, wystarczy popatrzec na konstrukcje i sposob pisania tych "sensacyjnych" artykulow oraz emocje jakie maja wywolac.

mmichalowski napisał(a):
Tutaj również bym miał wątpliwości. Co powie towarzysz Tusk jest święte. Schetyna zaszedł mu za skórę to prawie go zniszczył. Popierany przez kółko wzajemnej adoracji z UE i klepiący się z Putinem po pleckach...
No i tak jak pisałem "Nocne zmiany" , "Okrągłe stoły". A działo się to kiedy przychodziłem na ten świat mniej więcej :hyhy:

Widzisz, nakrecasz sie sam na kogos w wyniku tego jak zostales przez kogos ukierunkowany. Naprawde jestem ciagle pod wrazeniem w jaki sposob mozna budowac konflikt, prac ludziom mozgi tak aby widzieli w kims wroga, albo jak mantre powtarzali jakies nieracjonalne rozwiazania, ktore nie maja prawa bytu w rzeczywistosci - ostatnio tlumaczylem mojej ciotce (chyba z 2h), ktora prezentuje podobne do Ciebie poglady, dlaczego rzad nie moze "podniesc plac" :) I kompletnie nie zalezy mi tutaj na tym aby kogos przekonywac do jakies opcji politycznej, poprostu jezeli mam na to czas, sile i ochote, staram sie wytlumaczyc komus sam mechanizm. Z tego wylania sie jeden problem, ktory widze juz od dawna, dotyczacy naszego spoleczenstwa - poprostu wiekszosci brakuje fundamentalnej wiedzy na temat dzialania wolnego rynku, ekonomii, itd. (widac to wrecz doskonale w tym temacie) , dzieki temu mozna zerowac na tej niewiedzy, podrzucajac koncepcje nie majace racji bytu tylko po to, aby kogos z kims sklocic i to szczerze mowiac nie podoba mi sie bardzo :/

O Tusku powiem Ci tak, jak bardzo nie rozczarowywalby swoimi roznymi dzialaniami, to jednak z punktu psychologii, ktora zawsze mnie w jakims stopniu interesowala, moge Ci powiedziec, ze w wywiadach, ktore udziela wyglada na czlowieka, ktory wierzy w to co mowi, mija sie czasami z prawda, ale jest to dosyc latwe do wylapania, bo zaczyna sie wtedy platac. Nie sprawia wrazenia patologicznego klamcy czy socjopaty ;)

Hubson napisał(a):
mmichalowski napisał(a):
Łukasz :P

:super:

Akurat "za" tym strajkiem nie jestem, bo nic to nie zmieni, utrudni tylko życie innym obywatelom. Armatka w zasadzie nie wyrządzi nikomu wielkiej krzywdy,ale nikt nie chciałby stracić słuchu przez ten wynalazek.

Gdy dostaniesz z armatki to tez mozesz sie przewrocic i przygrzac glowa o kraweznik, wiec nie powiedzialbym, ze nie moze wyrzadzic nikomu krzywdy.

Może masz rację i nie ma co panikować,ale to wszystko dąży nie w tą stronę co trzeba.

Nie ma co panikowac.

Ludzie będą się buntować, coraz częściej i więcej. Każdy ma dość rozwarstwianiu się społeczeństwa na tle finansowym,ale już koniec z polityką.

Dopoki bedzie brakowalo pomyslu na Europe i jej miejsce w swiecie, dopoty niepokoje spoleczne beda wracaly.

PostNapisane: 21 stycznia 2012, 09:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2

Orlen Radzyń Podlaski
Pb 95 5.59
Pb 98 5.83
ON 5.79
ON VERVA 5.99
LPG 2.82

W moich okolicach Mielec- podkarpackie ceny są trochę wyższe.

Warto wspomnieć, że w tym miejscu gdzie teraz ON tankuje po 5.84, kosztowało ono końcem sierpnia niecałe 4.9. W 5 miesięcy cena poszła w górę o prawie 1zł, więc miesięcznie o 20groszy. Trochę za dużo, a końca podwyżek nie widać..... :kwasny:

Granica tolerancji ceny paliw została już dawno przekroczona. I niech ktoś nie pisze, że jeśli chcemy mieć dobre drogi, autostrady, infrastrukturę to ceny paliw muszą być jak na zachodzie. Nie będę wspominał o zarobkach bo to jasna sprawa, ale np. premie dla ministrów, wycieczki na koszt państwa, niewyobrażalne ceny utrzymania biur poselskich itd nie biorą sie z powietrza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3297 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109 ... 165  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1