Witam wszystkich forumowiczów.
Ponownie zamieszczam moje zapytanie, ze względu na fakt, że mój nowy wątek został usunięty ze względu na powtarzalność tematu.
Otóż mój problem jest dość typowy, a zarazem nie znalazłem nań jednoznacznej odpowiedzi.
Przeszukałem wiele tematów o zawieszeniach gwintowanych, lecz w dużej mierze dotyczyły zawieszeń budżetowych, w których polecano zestawy kawiorowe, albo jakiegoś jednego konkretnego producenta. Ja będę starał się celować w średnią półkę cenową, czyli okolice
3000 zł (oczywiście nie mówię tu o średniej półce w motorsporcie, tylko średni casual).
Przymierzam się do zakupu zawieszenia gwintowanego do
e46 coupe z 1999 r.
Autem robię ok
5000km rocznie po naszych polskich drogach, a zawieszenie chcę zakupić
do jazdy bardziej bokiem (na zamkniętych torach rzecz jasna).
Plusem w takim zawieszeniu byłaby regulacja twardości i ewentualnie cambery, aczkolwiek nie jest to decydującym czynnikiem.
Przy braku regulacji, twardość jaka mnie satysfakcjonuje to coś na podobie Bilsteinów B8.
Drzewiej miałem takie bile w lekkim aucie, ale z twardą sprężyną i było elegancko, następnie jeździłem w innym aucie na Kayabach AGX z regulacją twardości + Eibach Pro Kit i ustawione na max twardo były w seryjnym aucie za miękkie.
Na ebayu wybór jest duży (xyz, spax, tein, bc), ale w USA, gdzie d oceny trzeba doliczyć nietanią przesyłkę, cło, VAT, zakładać jakieś PayPale itp, przez co staje się to dla mnie nieopłacalne.
Na naszym rynku w okolicach 3k znalazłem takie wynalazki w zakładanym budżecie (choć te najdroższe z małą górką):
GWINT:
- Vogtland z regulacją twardości (ok 2800)

- AP GX20-022 z regulacją twardości (ok 2800)

- ISC-n1 Racing Drift z regulacją twardości i camberami (ok 3200) – możliwość kupna pojedynczych elementów zawieszenia w razie uszkodzenia części.

- D2 Racing Street z regulacją twardości i camberami (ok 3300)

- Bilstein B14 (ok 3400)

KIT:
- Eibach B12 Sportline (ok 2900)

Bardzo Was proszę o opinię i pomoc w wyborze... może któreś odradzacie, polecacie lub możecie przedstawić jakąś ciekawszą/lepszą/tańszą alternatywę?
Nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie w wyborze zawieszenia, ale na lato będę poszukiwał felg w rozmiarze od 8-10JX18, do upalania stalówki 8JX16.
Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam,
stach