BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW e46 2001 niby lifting, a moze...
PostNapisane: 27 stycznia 2012, 14:02 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich fanów marki BMW i użytkowników tego forum. Jestem tutaj nowy i noszę się z zamiarem zakupu e46. Spodobał mi się ten samochód:
http://www.blocket.se/goteborg/Bmw_320_ ... ?ca=20&w=2
tutaj więcej zdjęć:
http://data.bytbil.com/largepics.cgi?se ... sonsuvalla

Jest z 2001 roku a w tym roczniku e46 przeszło facelifting, no i wskazuje na to silnik o mocy 170km, kierownica... ale, no właśnie tutaj moje pytanie do was, co z przodem? Przód jest z modelu przedliftingowego, czy to znaczy nie mniej ni więcej że to auto miało rozbity przod i ktoś wstawił ten z przed liftu :niepewny: ? Proszę o wasze opinie bo myślę nad zakupem tej bawarki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW e46 2001 niby lifting, a moze...
PostNapisane: 27 stycznia 2012, 14:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
Widze tylko jedno zdjęcie ale najwidoczniej przedlift. Poza tym data: 2000-10-12

320i 170km czyli motor 2.2 M54B22 występował również przed liftem w 2000r

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 14:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=135795
byłe
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=71866
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=piotr320
w 2001 roku wychodziły auta z przed i po liftingu, a kierownicą w żaden sposób się nie sugeruj..
także moim zdaniem ma właściwy przód.. ;)

http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135656

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 14:18 
Pierwsze kroki

!kuchar napisał(a):
Widze tylko jedno zdjęcie ale najwidoczniej przedlift. Poza tym data: 2000-10-12

320i 170km czyli motor 2.2 M54B22 występował również przed liftem w 2000r

Moja wina, dopiero po chwili dodałem drugi link w ktorym jest 8 zdjęć :) Aha czyli jest to jeszcze prawdopodobnie model przedliftingowy, z tym już udoskonalonym poliftingowym silnikiem i kierownicą, dobrze zrozumiałem tak?

piotr320 napisał(a):
w 2001 roku wychodziły auta z przed i po liftingu, a kierownicą w żaden sposób się nie sugeruj..
także moim zdaniem ma właściwy przód.. ;)

Wychodzi więc na to, że nie powinienem się martwić i mogę śmiało jechać przyglądnąć się bliżej :)

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 15:28 
Forumowicz

Kod silnika: M52TUB28
https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaP ... ordon.aspx
tu sobie wpisz jego nr rejestracyjny będziesz znał więcej szczegółów jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Z tyłu rdza wyszła po lewej i przednie błotniki do sprawdzenia bo mam wrażenie, że jest inny odcień.
To tak tkwiąc w polskiej świadomości, że każdy chce nas wydymać sprzedając auto... na szybko :)

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 15:32 
Przyjaciel forum

melon85 napisał(a):
Wychodzi więc na to, że nie powinienem się martwić i mogę śmiało jechać przyglądnąć się bliżej

Tak. To jest na pewno auto przed liftingiem. Polifty pojawiły się dopiero w 2001r a motor m54b22 był także pod koniec w autach z przed liftu.

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 16:45 
Pierwsze kroki

Kawasaki napisał(a):
https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx

Ale numer, wiesz że nie znałem tej strony :wstyd: ... a szkoda bo świetna sprawa, wielkie dzięki! :super:

Kawasaki napisał(a):
Z tyłu rdza wyszła po lewej i przednie błotniki do sprawdzenia bo mam wrażenie, że jest inny odcień.
To tak tkwiąc w polskiej świadomości, że każdy chce nas wydymać sprzedając auto... na szybko :)

Ok, przyglądnę się tym elementom. Hehe, ale dzięki temu my Polacy nieźle dajemy sobie radę, przezorny zawsze ubezpieczony.

!kuchar napisał(a):
Tak. To jest na pewno auto przed liftingiem. Polifty pojawiły się dopiero w 2001r a motor m54b22 był także pod koniec w autach z przed liftu.

Dobrze wiedzieć, chciałem auto poliftingowe, ładniejsza kierownica, światła, ale czytając na forum kolejny post za postem, wychodzi na to że dużo lepszą opcją byłaby przedliftowa bunia z motorem 2.8, jako podobno mało awaryjny i dobry stosunek spalanie/moc...

Ostatnio edytowano 27 stycznia 2012, 18:51 przez melon85, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 17:24 
Forumowicz

melon85 napisał(a):
Dobrze wiedzieć, chciałem auto poliftingowe, ładniejsza kierownica, światła, ale czytając na forum kolejny post za postem, wychodzi na to że dużo lepszą opcją byłaby przedliftowa bunia z motorem 2.8, jako podobno mało awaryjny i dobry stosunek spalanie/moc...

zacząłeś rozumieć ;)

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 18:15 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tillverkningsår: 2000

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 21:28 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Kawasaki napisał(a):
melon85 napisał(a):

zacząłeś rozumieć ;)

hahaha dokładnie !

bierz 2.8 ! będziesz zadowolony :)

PostNapisane: 27 stycznia 2012, 22:09 
Pierwsze kroki

Tomek-E46 napisał(a):
Kawasaki napisał(a):
melon85 napisał(a):

zacząłeś rozumieć ;)

hahaha dokładnie !

bierz 2.8 ! będziesz zadowolony :)

Hehe oj rozumiem, rozumiem :D Na pewno ten silnik zapewnia świetną zabawę. Moim pierwszym autem była e34 1,8 zakochałem się, a stara miłość nie rdzewieje, chcę wrócić do BMW... ale że tak powiem chciałbym też trochę ulżyć mojemu portfelowi, bo od 2 lat jestem posiadaczem jeepa, ktory ma 4 litrowy silnik i w trasie jadac spokojnie do 110km/h nie zchodzę poniżej 12 litrow :dobani: Czy jeżdząc jakies 80% trasę i 20% przez małe miejscowości jestem w stanie mieścić się poniżej 10 litrow z 2.8L motorem w takiej e46 ewentualnie e39 bo taką też rozważam, jako że dużo łatwiej mi tutaj znaleść e39 z takim silnikiem...

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 10:20 
Przyjaciel forum

Jadąc w trasie normalnie a nawet nie rzadko dynamicznie 8-9l Ci spal takie b28 więc jak 80% trasa to spalanie ~10l jest całkowicie realne. E39 może trochę więcej bo jest cięzsze.

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 11:18 
Forumowicz

!kuchar napisał(a):
Jadąc w trasie normalnie a nawet nie rzadko dynamicznie 8-9l Ci spal takie b28 więc jak 80% trasa to spalanie ~10l jest całkowicie realne. E39 może trochę więcej bo jest cięzsze.

e39 spala stosunkowo więcej, a w automacie nawet sporo więcej.
Jednak tak czy siak będzie to o wiele mniej niż jeepek przy nieporównywalnie większej przyjemności z jazdy w tej trasie :)

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 11:39 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Bierz 2.8 jeżeli jeździsz w większości trasy. W 10 się spokojnie zamkniesz.

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 11:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Powiem wiecej, bierz 2.8 i sprzedawaj tego 4 litrowego Jeepa ! 2.8 wystarczy na podwórku :)

PostNapisane: 28 stycznia 2012, 14:45 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Na trase to zastanow sie nad piatka. Skrzynia manual + lpg i jezdzisz tanio a gdy potrzeba to szybko. Jest duzo wygodniejsza, nie nosi jej w koleinach, serwis nie duzo drozszy, z zewnatrz juz sie troche opatrzyla ale jest tansza w zakupie.

PostNapisane: 29 stycznia 2012, 19:29 
Pierwsze kroki

Dziękuję koledzy za wasze opinie, każda jest pomocna i daje do myślenia :ok: Jestem teraz w trakcie poszukiwań, znajduję się obecnie w Szwecji i tutaj też zamierzam kupić auto. Czekam na odpowiedni model..Chcę manuala, a gdy już znajdę bunię z 2,8 motorkiem to zazwyczaj jest w automacie, albo przebieg odstraszający sporo ponad 300,000. Jest trochę 3 z 1,8 lub 2,0 (150KM), nie biorę ich pod uwagę, bo palą prawie tyle samo co większe silniki, a nie jadą... :dobani: Tak więc cierpliwie czekam na coś bardziej interesującego,a że ludzi tutaj nie wiele, to i rynek aut bardziej ospały:).

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 08:20 
Forumowicz

W Szwecji też wszędzie daleko to i przebiegi spore... 300kkm to wcale nie jest duży przebieg dla dużej R6 zwłaszcza jak większość w trasie albo do najbliższego sąsiada 200km :)
Tam przynajmniej faktycznie kupujesz z takim przebiegiem jaki jest, a w pl kupisz ten sam, ale na zegarach będzie miał 180kkm.
Ja wolę kupić ze świadomością 300kkm niż z nadzieją, że zdjęli z licznika tylko 100km i jest 180...

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 10:42 
Pierwsze kroki

Kolego "Kawasaki" masz całkowitą rację, drogi w Szwecji są nieporównywalnie lepsze niż w Polsce, a przebieg 300tys w trasie a 300tys w mieście to duża różnica.. korzystam z tej stronki co podałeś mi kilka postów wyżej i to też znacznie zawęża ilość samochodów, które biorę pod uwagę. A to dlatego że jeżeli widzę że BMW jest z 1998 roku, a postawione do ruchu w Szwecji było pierwszy raz np w 2002, to znaczy że auto jest sprowadzone i liczę się z tym że może mieć te 100tyś km więcej nalatane i przed sprowadzeniem był najprawdopodobniej cofnięty licznik, mało tego.. jest większa szansa że auto mogło być powypadkowe.:looka: Takie auta się najbardziej opłaca ściągać handlarzom, bo naprawy drogie, ludzie wolą odsprzedać za małe pieniądze, handlarz doprowadza do stanu użyteczności i wprowadzona na rynek. Zazwyczaj te sprowadzone mają wymienione lampy przód, ewentualnie tył, no i oczywiście stoją na ładnych kołach przynajmniej 17 calowych.
Reasumując mają stosunkowo niski przebieg, ładne koła, nowe lampy, ładny kolor zazwyczaj czarny lub srebrny a są sporo tańsze niż te krajowe bez dużych alusów i w mniej atrakcyjnej szacie kolorystycznej (zielony, czerwony)... :/

Aha i jeszcze jedna rzecz, mogę też sprawdzić ile zacna Bawarka miała właścicieli.. Jeżeli jest ich naprzykład 8-10 w przeciągu życia danego auta to wydaje mi się nie świadczy to o tym egzemplarzu najlepiej. Jak jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1