BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: praca inż- materiały dot.instalacji gazowych w poj.sam-
PostNapisane: 30 stycznia 2012, 15:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
Witam,
Piszę pracę inż. z zakresu " instalacji gazowych"
Jeśli jest na forum ktoś to mógłby posłużyć fachową poradą byłbym wdzięczny.
Na chwilę obecną, jestem na etapie,porównań - opisów typów inst.
Potrzebuję natomiast skompletować cz. tzw "badawczą"

-Różnice pomiędzy poszczególnymi generacjami układów zasilania LPG ( wpływ na pracę silnika ZI - charakterystyki)

-Różnice pomiędzy układem zasilania CNG i LPG ( wykresy,charakterystyki,porównania etc)

-Kosztorys i dokumentacja zdjęciowa montażu instalacji gazowej LPG wybranej firmy do samochodu osobowego ( dowolna firma i marka pojazdu)

-Kosztorys i dokumentacja zdjęciowa montażu instalacji gazowej CNG wybranej firmy do samochodu osobowego ( dowolna firma i marka pojazdu)

Jeśli jest ktoś w posiadaniu dokumentów technicznych/skryptów/ dotyczących np wydajności wtryskiwaczy, parametrów tech., byłby np w stanie udostępnić mi kosztorys montażu instalacji w typowym pojeździe byłbym baaaardzo wdzięczny...

Byłem w kilku miejscach i próbowałem zdobyć jakiekolwiek informacje w nieautoryzowanych zakładach trudniących się montażem tego typu instalacji - niestety zawsze kończyło się to odmową lub przysłowiowym " olaniem"

Bedę wdzięczny za jakiekolwiek materiały, gdyż na chwilę obecną pozostają mi "suche" informacje dostępne w książce.

pozdrawiam!

http://img413.imageshack.us/i/323ge.jpg/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: praca inż- materiały dot.instalacji gazowych w poj.sam-
PostNapisane: 30 stycznia 2012, 15:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=320
viewtopic.php?f=3&t=84&start=0

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 15:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
To troche sobie sam pod gorke zrobiles. Trzeba bylo isc i najpierw zapytac czy ktos Ci koszty udostepni. Na lpg-forum masz dzial z galeriami montazu, zwykle sa tez wypisane kluczowe podzespoly. Faktura na taka instalke 4gen do e39 opiewa na kilkandziesiat pozycji, opaski, tamsa izolacyjna itp. Wydajnosc wtryskiwaczy hana np mozna znalezc, podaj na pw @ to Ci podesle. Z CNG to mozesz miec wiekszy problem, bo malo kto to montuje. Instalka rozni sie zasadniczo zbiornikiem i wtryskami. Roznice pomiedzy generacjami instalacji sa na wiki.

Zstanow sie jeszcze, czy nie wartoby zmienic tematu na jakis, na ktorym sie znasz lub masz mozliwosc uzyskac info.

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 17:52 
ze zdjęciami z montażu, to strzał w kolano, bo:

który zakład Cię wpuści na takie coś, a przy tym same zdjęcia bez opisu czynności, tj. instrukcji, potrzebnych narzędzi, unormowania czasu itd., to taka analiza się nadaje na onet, a nie do pracy inżynierskiej.

ml87 napisał(a):
Byłem w kilku miejscach i próbowałem zdobyć jakiekolwiek informacje w nieautoryzowanych zakładach trudniących się montażem tego typu instalacji - niestety zawsze kończyło się to odmową lub przysłowiowym " olaniem"

przecież to jest bardziej, niż oczywiste :)

ml87 napisał(a):
udostępnić mi kosztorys montażu instalacji w typowym pojeździe byłbym baaaardzo wdzięczny...

trzeba w takim przypadku ruszyć głową, a nie liczyć, że ktoś coś zrobi za Ciebie.

Znaleźć literaturę, jeśli znajdziesz w książce czynności, jakie trzeba wykonać, to wymyśl sobie, że masz warsztat i to robisz- koszt materiałów/części - znajdziesz. koszt montażu- wymyśl sobie koszt 1roboczogodziny i wyliczasz sobie ile to średnio zajmuje, dodajesz jakieś tpz i masz. Nie musisz mieć przecież tego dokładnie policzone, bo masz ważny stosunek %, jeśli przyjmiesz do każdego typu instalacji takie same założenia.

Chcesz porównać, jak to się ma do rzeczywistości - nic prostszego!!!!

Wyślij zapytanie ofertowe- do różnych firm- w różnych miastach.

Najlepiej, do jednego typu auta, lub nawet zmyśl, że masz 2 (swoje i żony) i np. 6 cyl. mityczny silnik i np. R3 z jakiegoś hatcha. Nic prostszego.

ml87 napisał(a):
-Różnice pomiędzy poszczególnymi generacjami układów zasilania LPG ( wpływ na pracę silnika ZI - charakterystyki)

na Twoim miejscu znalazłbym kolegę, lub nawet półobcą lub obcą osobę, która planuje instalacje i zapłacił nawet za pomiar na hamowni przed i po. takiego czegoś potem Ci nikt nie zakwestionuje.

ale generalnie widać, że temat, to raczej ktoś Ci narzucił, bo sam nie masz koncepcji.

najpierw musisz mieć koncepcję, co konkretnie chcesz, czego konkretnie szukasz, bo tak po łepkach, to wiesz... szału z tego nie będzie :)

powodzenia!

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 19:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
A moze napisz co studiujesz a my Ci pomozemy wybrac latwy i przyjemny temat pracy :)

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 19:58 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57
witam,dzięki za podpowiedzi. Tak to już bywa jak człowiek zacznie pracę na przysłowiowego maxa,wprowadzi różne pomysły zarobkowe w życie... a uzupełnienie wykształcenia odstawi na dalszy plan, i pózniej sobie o nim przypomni i nie bardzo ma czas na to:)

http://img413.imageshack.us/i/323ge.jpg/

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 21:38 
lepiej powiedz jakie postanowienia i jak postępy :)

jak będzie problem, to jakoś się go tu rozwiąże :P

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 23:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
U mnie inżynierki się oddaje bodajże do dnia dzisiejszego. W zasadzie to oddawało ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1