grzesieklistek, nie fochaj jak jakaś baba
Czasami tak się zdarza,że ciężko dostać konkretną odpowiedź,bo nikt nie jest wszechwiedzący,a poza tym może nie każdy kto ma jakieś przypuszczenia chce się wypowiadać,żeby nie wprowadzać w błąd.
Ja ostatnio mam podobne objawy u siebie,silnik mniejszy bo 2.0,ale też w automacie,chociaż nie wiadomo,czy to ma jakieś znaczenie.
U mnie były takie objawy,że podczas hamowania do zera,jak już auto praktycznie nie było w ruchu to zdarzały się szarpnięcia,obroty spadały tak do 400-500,a ekonomizer w tym czasie dochodził do ok.10 litrów.
Spadek tych obrotów trwał ok.1-2 sekund po czym wszystko wracało do normy.
Ostatnio zauważyłem,że w pozycji P,obroty zachowywały się odwrotnie,tzn.lekko ponad 1000 i potem ok.Parę dni temu było też tak,że podczas stania na krzyżówce z wciśniętym hamulcem obroty tak właśnie dziwnie falowały.
Po podłączeniu pod kompa nie było żadnych błędów,ale podjechałem na test przelewowy,który był zrobiony mało fachowo,ale gość stwierdził,że jeden z wtrysków leje i może powodować te szarpnięcia/falowania.
Z kolei inny mechanik stwierdził,że takie zachowanie może powodować niesprawny zawór egr.
Tak,więc zaślepiłem egr i zrobiłem jazdę próbną w takich warunkach w jakich zawsze były te objawy.Po przejechaniu 20 km póki co wszystko jest ok,tak,więc spróbuj może najpierw zrobić tak samo,a potem zobaczysz co i jak.