BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 14:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zakup - 1M vs M3 E92 vs M3 F30
PostNapisane: 16 grudnia 2011, 23:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: 1M
:hurra: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
myslę że dwia żeczy mogłby jednak troche zawadzać w tej opcji: problem przy chodzeniu bokami no i to podskakiwanie na koleinach byłoby irytujace :zabawa:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 grudnia 2011, 00:20 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
Tr0n napisał(a):
W które rozwiązanie poszlibyście.

Hehe każdy chciałby mieć taki dylemat:D
Dla mnie jeśli to samochód do zabawy 1///M bo to prawie gokart, a moc pewnie tez pójdzie kiedyś podnieść. Jak masz pewne e46 nie lepiej podnieść jakoś moc za ułamek ceny ?

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 00:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 M3
Kod silnika: S54
Dziękuję za komentarze...

@Determinator - będziesz musiał się wybrać pewnego dnia ;)

@byku1600 - to jest walka rozsądku z sercem. Rozsądek mówi, że przy dwójce dzieci w wieku 2,5 i 0,5 nie ma czasu na wykorzystanie M3 i 330Ci jest wystarczające (jako 2 auto w rodzinie oczywiście), ale serce wie swoje i myśli o prawdziwym ///M wracają co chwila do mnie

@maaad - niestety nie znalazłem 1M do jazd testowych w rozsądnym przybliżeniu - wszędzie kupuje się w ciemno

Za oferty na Proshaczki dziękuję - za dużo ich u mnie jeździ, ponadto wychodzi znacznie drożej niż BMW w moim przypadku.

Obecnie 1M ciągle można zamawiać ale każde zamówienie musi zostać potwierdzone przez BMW. 1M będzie produkowane również w 2012 - tyle, że na jakiś dziwnych zasadach. Dzisiaj skonfigurowałem auto w salonie i teraz będę czekał do 2 miesięcy na informację czy BMW zdecyduje się takie auto wyprodukować, a potem do 8 miesięcy czekania na auto - czyli auto mogę dostać w październiku/listopadzie!!!

W razie czego jadę na koniec tygodnia zobaczyć jedno M3 E46 z 50 000 przebiegu

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 00:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 525d xD / X3 M40i
Kod silnika: N47T / B58
Garaż: E46 328Ci:
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=98605
F20 116i:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170601
Tr0n napisał(a):
Dzisiaj skonfigurowałem auto w salonie i teraz będę czekał do 2 miesięcy na informację czy BMW zdecyduje się takie auto wyprodukować, a potem do 8 miesięcy czekania na auto - czyli auto mogę dostać w październiku/listopadzie!!!

Wrzuć jakąś listę jak skonfigurowałeś sobie tę Jedynkę ;)

F20 116i M-Pakiet by Vit0 -->> Valencia Orange - sprzedane
E46 328Ci by Vit0 -->> Cosmosschwartz - sprzedane

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 00:59 
Pierwsze kroki

Vit0 napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Dzisiaj skonfigurowałem auto w salonie i teraz będę czekał do 2 miesięcy na informację czy BMW zdecyduje się takie auto wyprodukować, a potem do 8 miesięcy czekania na auto - czyli auto mogę dostać w październiku/listopadzie!!!

Wrzuć jakąś listę jak skonfigurowałeś sobie tę Jedynkę ;)

Rano w pracy zrobię skan - bo mi się nie chce przepisywać. Co ciekawe mam oferty z DE i L i są różnice w niektórych kodach wyposażenia i możliwości konfiguracji np. w krajach BENELUX nie jest dostępna opcja 633 czyli bluetooth do radia professional i 6NF kabel do ipoda (o ile dobrze pamiętam). Opcja 633 w BENELUX ma kod 644.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 16:00 
Pierwsze kroki

tomaszeklolek napisał(a):
... Jak masz pewne e46 nie lepiej podnieść jakoś moc za ułamek ceny ?

Moc silnika wystarczyłaby mi obecna - zawieszenie, szpera i hamulce najbardziej mnie interesują. Ponadto preferuję seryjne auta ze względu na jeden punkt serwisu. Do tuningu trzeba mieć dobry i zaufany warsztat, a ja jestem raczej skazany na ASO

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 20:33 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja bym poczekał na F32, E92 to jeszcze rok i będzie stary październik.

PostNapisane: 3 stycznia 2012, 22:19 
Pierwsze kroki

Kyokushin napisał(a):
Ja bym poczekał na F32, E92 to jeszcze rok i będzie stary październik.

Jak dobrze pójdzie to będę czekał na F32 bawiąc się 1M albo M3 E46 (choć w tym wypadku zastrzegam sobie zostawienie E46 jeśli trafię idealną)

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 01:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Tr0n napisał(a):
Moc silnika wystarczyłaby mi obecna - zawieszenie, szpera i hamulce najbardziej mnie interesują.

To ci powiem że z tego to tylko szpery nie trzeba zmieniać przy ostrzejszym użytkowaniu. W e92 EDC jeszcze nawet daje radę. Hamulce w każdym M nadają się do wymiany.
Tr0n napisał(a):
Do tuningu trzeba mieć dobry i zaufany warsztat, a ja jestem raczej skazany na ASO

Akurat modyfikacje zawieszenia i hebli należą do prostych i nie utrudnią ci serwisu.

Tr0n, a do czego ma być ten samochód? Typowo na co dzień do jazdy po drogach? Na co dzięń + tor? weekend? weekend + tor? Typowo torowy?

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 12:59 
Pierwsze kroki

kostek_ja napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Moc silnika wystarczyłaby mi obecna - zawieszenie, szpera i hamulce najbardziej mnie interesują.

To ci powiem że z tego to tylko szpery nie trzeba zmieniać przy ostrzejszym użytkowaniu. W e92 EDC jeszcze nawet daje radę. Hamulce w każdym M nadają się do wymiany.
Tr0n napisał(a):
Do tuningu trzeba mieć dobry i zaufany warsztat, a ja jestem raczej skazany na ASO

Akurat modyfikacje zawieszenia i hebli należą do prostych i nie utrudnią ci serwisu.

Tr0n, a do czego ma być ten samochód? Typowo na co dzień do jazdy po drogach? Na co dzięń + tor? weekend? weekend + tor? Typowo torowy?

U mnie przeglądy rejestracyjne są bardzo restrykcyjne - na wszelki TUNING musisz mieć TUV - wymiana hamulców w mojej 330Ci w takim wypadku zamknęła się w okolicach 8-10 tyś Euro - jeśli mowa o jakimś porządnym BBK (Stoptech, Brembo) a i tak miałbym masę problemów - zrezygnowałem.
Kiedyś do jednej z poprzednich BMW kupiłem nie oryginalne felgi po pół roku walki z biurokracja je sprzedałem i kupiłem felgi od BMW.

Najłatwiej jest wymienić zawieszenie - ale jak zawieszenie to i hamulce - dla mnie to oczywisty komplet - inaczej nie ma sensu. W BMW oczywiście niczego się nie tkną bo nie mogą dać gwarancji na niefirmowe części, a serwis w BMW przy cenach lokalnych firm tuningowych jest taniutki - taki urok tego miejsca.

Pozostaje jedynie samodzielna wymiana tarcz i klocków - ale do tego trzeba mieć miejsce i znów taniej wychodzi pojechać do BMW i wziąć serię.

Zakup eMki rozwiązuje mi problemy, seryjne wyposażenie (zawieszenie, hamulce) w zupełności mi wystarczy, może w BMW założą do zwykłej M3 hamulce z CSLa - ale nie jestem pewien.

Do czego ///M ? - do spełnienia marzeń. Jest to drugie auto w rodzinie ale użytkowane na co dzień. Drogi mam bardzo dobre, czasem jak bez rodziny to wyjazd do Polski przez calutkie Niemcy (tyle że to nawet autostrady bez ograniczeń dają średnią frajdę). Dodatkowo chcę iść do szkoły jazdy ///M i okazjonalnie tor (najbliżej mam zielone piekło). W procentach 75% normalne użytkowanie, 20% szukanie wrażeń w normalnym użytkowaniu (inna droga do domu), mała wycieczka po fajnych drogach i maksymalnie 5% wykorzystanie jak na ///M przystało - tor i ostra jazda.

Wiem, że w mojej sytuacji chyba najrozsądniej byłoby zostawić to co mam bo właściwości jezdnych M3 nie wykorzystam na co dzień, na tor nie mam obecnie za dużo czasu (małe dzieci) ale czasem wracam do domu dłuższą drogą pełną zakrętów i mało uczęszczaną przez innych (bo autostradą wygodniej) i już mam sporą przyjemność z jazdy, czasem wychodzę po prostu pojeździć - nie na 100% ale dość ostro.

Moje obawy to wykorzystanie eMki na co dzień. Deszcz, śliskie drogi, zima - a mocy dwa razy za dużo. Jak testowałem M3 na zimowych kołach to kontrola trakcji migała prawie non stop, a 1M z jej momentem obrotowym wymaga ogromnej uwagi cały czas.

PostNapisane: 4 stycznia 2012, 21:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Ja bym do takiego zastosowania wybrał M3 e92 ewentualnie e90 skoro ma być rodzinne. Tylko nie wiem jak heble wytrzymają zielone piekło. W sumie wydając taką kasę na samochód to możesz dołożyć 10-15k PLN na heble i do twojego zastosowania moim zdaniem będzie ideał. Ja bym brał w DKG.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 01:27 
Ja bym się nawet nie zastanawiał i brał M3 E90/92. Takie V8 są już na "wymarciu". Jak mnie najdzie ochota na "suszarkę" pod maską to sobie Leona kupię...

Ps: A może C63 AMG?

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 01:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e30
Kod silnika: 2jz
Audi RS5 też daje rade a jak bardziej rodzinne to też jest nowy konkurent Lexus IS-F
choć ja i tak brałbym Prosiaka

PostNapisane: 29 stycznia 2012, 17:36 
Częsty bywalec

1M jest brzydkie jak diabli... Olać go... E92 M3 jest piękne, ale jest jakieś takie... hmmm, bez wyrazu :rotfl: Na F30 M3 za długo czekać. Skoro moc 330i jest wystarczająca to na twoim miejscu kupił bym, E36 M3 w perfekcyjnym stanie :oczami: Zawias i hamulce do wymiany na coś cywilizowanego. Pewnie dziwny wybór dla niektórych ale cóż... Ewentualnie CSL.

No i w e36 m3 w genialnym stanie będziesz pasjonatem marki. W nowym ///M raczej burakiem, szpanerem itd itp ;)

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:38 
Forumowy terrorysta

Tr0n, na jakie auto padł ostateczny wybor? :)

renoraines napisał(a):
Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
911 ma wade czyli malutki bagaznik, a bagaznik mimo wszystko sie przydaje.Chyba, ze zamontuje sie przyczepkę .

DLa chcącego nic trudnego :hyhy:
Obrazek

Albo :D

Obrazek

Propozycja na czasie, zimowo :D

Obrazek

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
renoraines napisał(a):
Propozycja na czasie, zimowo

Co Ty za jakieś popierdułki wklejasz ;)
To jest prawidłowy zestaw zimowy:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 22 lutego 2012, 12:44 
Forumowy terrorysta

Tomek napisał(a):
renoraines napisał(a):
Propozycja na czasie, zimowo

Co Ty za jakieś popierdułki wklejasz ;)
To jest prawidłowy zestaw zimowy:

Kapitalnie im to wyszło :)

PostNapisane: 22 lutego 2012, 13:07 
Uzależniony od forum :)

Kwestia gustu ale wybrales najbrzydsze auto z gamy BMW

PostNapisane: 22 lutego 2012, 13:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kyokushin napisał(a):
E92 to jeszcze rok i będzie stary październik.

:kijemgo:

PostNapisane: 8 października 2012, 21:16 
Pierwsze kroki

Bauer napisał(a):
Tr0n napisał(a):
Witam,
Nie lubię jednak E92 w środku, wersja z nawigacją będzie mnie dobijać kurnikiem na środku - wersja bez kurnika nie wygląda dobrze.

No tak bo środek w tym aucie to faktycznie jest najważniejszy :rotfl:

Jak będziesz wstawiał te foty m3 to pamiętaj, żeby nie wrzucać fot z internetu (jak jeden kolega od pomarańczowej m3).
Jeśli faktycznie kupisz m3 to jadę do ciebie ze skrzynką wódki. Forum mi świadkiem.
Narazie to czyste pie.....

No to forum mi świadkiem - Z A P R A S Z A M - kupiłem M3

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1