Gixxer napisał(a):
Masters napisał(a):
Tak jak
fixxxer1 Pisze wygląda na to że nie pali na wszystkie cylindry. Prawdopodobnie świeca , cewka albo

co mi się najbardziej w bmw podoba nieszczęsny odpływ z podszybia tam gdzie się filtr wkłada (dziury w masce) masz 2 kolanka którymi woda spływa można je obracać nawet wyjąć są gumowe to od str pasażera przekręć w prawo tak by spływająca woda nie wpadała na silnik !!! bo inaczej robi się bagno w 6 cylindrze i silnik się telepie dopóki temp nie złapie i woda nie odparuje
Kolego Masters tylko to kolanko od pasażera przekręcić? To drugie bez zmian zostaje?
Dodam że wymieniłem świece, fajki i jedną cewke (6 cyl.) i parę dni wszystko był ok. Teraz przed weekendem w czwartek zostawiłem samochód, ponownie odpaliłem w poniedziałek rano i telepanie powróciło, check się zapalił, komputer pokazał brak zapłonu w 2, 3 i 5 cylindrze.
Wsadziłem rękę tam gdzie odpływa woda z podszybia a tam kable mokre. Wysuszyłem, wsadziłem szmatkę w to kolanko i zaczął chodzić normalnie, ale był już ciepły. Błędów brak.
Dzisiaj rano, już ze szmatką w rurce rano zapalił normalnie, ale przez parę sekund było czuć delikatne telepanie.
Co może być jeszcze nie tak?
Ustaw je tak by woda nie spływała na nic istotnego czyli na 100% omijaj silnik zwłaszcza ta czesc gdzie są cewki (jak masz osłone to tak by w śrube która ją trzyma woda nie wpadała), Najlepiej oba ustawić na zewnątrz tak by na kielichy lało bo wtedy nawet przy zakrętach nie będzie tak wody na silnik (cewki) zanosić.
Szmatka ci nic nieda bo ona też nasiąknie . jeśli nie masz osłony na cewki to sobie ją spraw;) dużo ciężej wtedy wodzie się tam dostać.
jednak jeśli miałeś błędy na innych cylindrach niż 6 to już coś innego bo woda głównie do 6 z podszybia leje. Nie wydaje mi się aby do 2 doleciała.
Sam mam znowu problem z 1 cylindrem i z tego co czytałem problem może być w....
Odma (trzeba przeczyścić)
Czujnik stukowy ma 2 wyjścia na 123 i 456 gary u ciebie na obu stronach jest błąd więc obstawiam cewki
Na początek sprawdź cewki mozesz skasować błedy jesli znowu wyskoczą 235 to zamień np 1 z 2 wykasuj bledy jesli teraz wyskoczy na 1 blad a na 2 nie to cewka do wymiany (ewentualnie świeca albo fajka)