jackolus napisał(a):
jak się chce oszukiwać przepływkę i sondy ecumasterem to wychodzi spalanie 40litrów... cóż
@Kirpek, czy kompresja 14barów jest umiarkowana ?
Właśnie nawet pół bara dmuchać wcale nie jest spokojnie bo przy jakimkolwiek dłuższym pałowaniu EGT 1000 i kaplica.
Stroiłeś albo robiłeś podobne auto że rzucasz konkretnymi liczbami i faktem że nie da się takiego wynalazka na co dzień używać ?
jak ktoś ma pojęcie co robi to daje głowę że na AEMie uda się wystroić na 20-25litrów spalania, moc na odprężonym silniku ile tylko zniosą korby i przeniesienie napędu.
Realnie 400-450koni i inwestycja tylko jeden raz, jeżeli coś się wysra w silniku to M62 i M60 są tanie jak barszcz i łatwo dostępne.
S62 już nieszczególnie
Niestety sam nie będę się doktoryzował w temacie doładowanych silników bmw v8 bo chciałbym pójść inną drogą.
przejęzyczyło mi się ze stopniem sprężania, 10.0: 1 to taki średni wynik. jak się chłodzi tłoki w turbo benzynie? między innymi paliwem. stąd spalanie. nie uwierzę w to że wykorzystując nawet seryjną moc w tym silniku spalisz owe 20-25... jeżdżąc jak emeryt rzadko kiedy wychodziło mniej jak 14/100.. ale czy o to chodzi?? wystrojenie tego, na spalanie 20-25 jest możliwe, ale raczej w normalnych warunkach eksploatacji, a wątpię żeby posiadacz takiego auta nie korzystał z mocy. więc i spalanie będzie, nie ma co się oszukiwać. czymś takie stado trzeba nakarmić.
tak czy siak nie neguję takich projektów, często się zastanawiałem czemu kupa, audików jeździ z v8 kmpresor, a bmw w polsce nie mogłem si doszukać.
co do dywagacji czy wkładać m-kowy silniik czy uturbiać m62, tak jak wielu już powiedziało, dostępność m62 jest ogromna w porównaniu do m-kowego silnika, ale jak wiadomo większy potencjał pewnie drzemie w tym drugim silniku..
wszystko zależy od właściciela.
skąd moje liczby się wzięły?
tyle wyszło wsadzenie kompresora do v12. nie moje, więc nic więcej nie napiszę, chodzi o orientacyjne liczby. więc myślę że do v8 wyjdzie mniej, tym bardziej że na rynku jest sporo kompresorów pod v8.
co do zabaw z turbo jakieś doświadczenie jest.